A jó veszekedés 5 titka – avagy hogyan élheti túl a házasságod az ünnepeket

2017.12.03

Ma elkezdődik az adventi időszak, közeleg a karácsony. Az üzletekben már beindult a bevásárlási láz, nagy a tömeg, az emberek ingerültek, türelmetlenek. A háziasszonyok azon törik a fejüket, hogy mi legyen a karácsonyi vacsora, mit mikor vegyenek meg, intézzenek el, milyen programokat szervezzenek a szünetben a gyerekekkel, de azért fodrászhoz és kozmetikushoz is szeretnének valamikor eljutni. Az ünnepi időszak sok családban tele van veszekedéssel, feszültséggel és az új évet többen a válóperes ügyvédnél kezdik. Hogyan lehet ezt elkerülni? Ezúttal ezzel kapcsolatban olvashatsz néhány tanácsot.

Miért vitázzátok, veszekeditek végig az ünnepeket?

A nyári szünethez hasonlóan ez is egy olyan időszak, amikor a család minden tagja otthon van. Nem kell dolgozni és hirtelen nem tudjátok, hogy mit kezdjetek egymással, mit mondjatok a másiknak. Váratlanul szembe kerültök társatok olyan tulajdonságaival, ami a mindennapok rohanásában nem tűnt föl. Ha nem éreztettétek folyamatosan a szereteteket a másikkal, akkor most nagyon nehéz boldogan együtt lenni.

A másik probléma, hogy nőként szeretnéd tökéletessé varázsolni az ünnepet. Erőn felül akarsz teljesíteni: ötfélét főzöl, háromfélét sütsz, karácsonyi nagytakarítást csinálsz, dekorálsz, stb. Közben folyamatos lelkifurdalást érzel, mert nem foglalkozol eleget a gyerekekkel és dühöngsz, hogy miért egyedül kell mindent megcsinálnod. Ilyenkor robban általában a bomba, kimerültségedben elveszíted a türelmedet és nekiesel a párodnak.

A vitatkozás, veszekedés egyébként is az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma, nem csak az ünnepek alatt kerül elő. Általában apróságokon zördültök össze, mégis úgy elfajulhat a helyzet, hogy már a váláson gondolkodtok. Érdekes, hogy a veszekedős párok gyakran az életük minden más területén elégedettek a párkapcsolatukkal: szeretik egymást, működik a szex, vannak közös programjaik, céljaik, de az állandó veszekedés megkeseríti az életüket.

Péter szerint Éva sértő hangon beszél vele, állandóan "felkapja a vizet", rá vetíti ki a feszültségét, a veszekedéseket pedig képtelen lezárni. Miután abbahagyják a vitát, sokáig mosolyszünet van közöttük.

Gábor szintén a viták befejezhetetlenségére panaszkodik. Mint Ábel az unalomig ismételt reklámban, az ő felesége is folyamatosan azt kérdezi, hogy "De miért?" "Most akkor ezt miért csinálod?" És a kérdéseire egyszerűen nem lehet jól válaszolni. Náluk több napig is műsoron van ugyanaz a téma. Amikor Gábor már nem bírja tovább, egyszerűen faképnél hagyja feleségét.

A két párban az a közös, hogy már annyira belefáradtak a vitákba, hogy azok hatását már a pozitív dolgok sem képesek ellensúlyozni, így a szakításon gondolkodnak.

Mi a megoldás? Nem az, hogy hagyjátok abba a veszekedést. Veszekedni, vitatkozni szabad, csak nem mindegy, hogy hogyan csinálod. Teljesen természetes, hogy két ember időnként konfliktusba kerül egymással. A konfliktusokat azonban nem kerülni kell, hanem jól megoldani.

Hogyan vitatkozz jól?


 1. Sose kezdj egy vitás kérdést akkor megtárgyalni, ha dühös vagy. Dühből sosem hozhatsz jó döntést! Akkor vessétek fel a problémát, ha mindketten kellően nyugodtak vagytok a téma megtárgyalásához. Ha pl. a párod most esett be az ajtón a karácsonyi nagybevásárlás után, ne rohand le azonnal a sérelmeiddel, mert aligha lesz türelme, ereje a higgadt megoldáshoz! Könnyen ajtócsapkodás lehet a helyzet vége.
 2. Ha a nyugodt kezdés ellenére kezdenek elszabadulni az indulatok, igyekezzetek javítani a helyzeten! Lehet ez valamilyen gesztus (pl. ölelés) vagy mondat:
  "Most arra lenne szükségem, hogy megnyugodjunk egy kicsit!"
  "Kérlek, ölelj át!"
  "Azt szeretném, hogy végighallgass!"
 3. Ha a javítási kísérletek nem vezetnek eredményre, tartsatok egy kis szünetet! Vonuljatok félre egy fél órára, foglalkozzatok valami mással. Különösen a férfiaknak nehéz ilyen helyzetben lehiggadni. Segíthet egy kis séta a friss levegőn vagy a zenehallgatás is.
 4. Kössetek kompromisszumot!
  A kompromisszum azt jelenti, hogy olyan döntést hoztok, amivel mindketten elégedettek vagytok. Használjátok a kétkörös módszert! A sértődés, visszahúzódás nem megoldás, könnyen elhidegülhettek egymástól!
 5. Véglegesen zárjátok le a problémát, hogy az többet ne kísérthessen. Ne akarjátok hetek vagy hónapok múlva is felhánytorgatni társatoknak az esetet!

Mire figyelj oda veszekedés közben?


 • Vállalj felelősséget a kialakult helyzetért, hiszen mindkettőtöknek van valamilyen szerepe abban, ami történt. (Tudom, hogy nem kellett volna azonnal neked esnem, amikor hazaértél. Megvárhattam volna, hogy kicsit megpihenj a vásárlás után! Türelmetlen voltam, ne haragudj!)
 • Írd le a helyzetet, de ne értékeld!
 • Az érzéseidről beszélj! (Úgy érzem, hogy itthon minden előkészület rám szakadt, nem bírom egyedül elvégezni a sok munkát.)
 • Mondd el, mit szeretnél, mire lenne szükséged az adott helyzetben! (Kérlek porszívózz össze, mert a vacsorafőzés mellett nekem arra már nem lesz időm!)
 • Ne vádaskodj, ítélkezz! (Neked nem fontos, hogy hogyan ünneplünk!)
 • Ne akard direkt megbántani a másikat!
 • Használj énközléseket!
 • Igyekezz kedves maradni!
 • Idézz fel olyan esetet, amikor sikeresen oldottátok meg a problémát, ezzel is elismerve társad igyekezetét!
 • Ne gyűjtögesd a sérelmeidet!

Tudom, hogy a veszekedés hevében nem könnyű ezeket a szabályokat betartani, de ha tudatosan törekszel a változtatásra, sikerülni fog! Ne keseredj el, ha nem érsz el gyors eredményt! A régi beidegződések megváltoztatásához idő kell! Az se szomorítson el, ha időnként visszaestek vagy megtorpan a fejlődés: mindenkinek lehet rossz napja, lehet stresszes, ideges, olyankor pedig sokkal könnyebb összeveszni.

Békés karácsonyi készülődést kívánok!