Családterápia

2018 decemberében befejeztem a Magyar Családterápiás Egyesület elméleti és módszertani alapképzését, így ettől az évtől - folyamatos szupervízió mellett, a párkapcsolati tanácsadáson kívül - család- és párterápiát is folytatok. 

A családterápia fókuszában nem az egyén, hanem a család működése áll
A családterápia fókuszában nem az egyén, hanem a család működése áll

Mi a családterápia?

Ez a módszer az 1950-es években alakult ki Amerikában. Alapja a rendszerszemlélet. Vallja, hogy a problémák a családon belül alakulnak ki, ezért beavatkozni is a család szintjén kell.

A család az elsődleges szocializációs közeg, ezért fontos szerepe van a személyiségünk fejlődésében. A család jelentőségét mutatja, hogy még akkor is befolyásolni tud minket, ha több száz vagy ezer kilométer választ el bennünket a többi családtagtól, vagy már nem is élnek a hozzátartozóink.

Virginia Satir szerint 4 fontos eleme van a családi életnek
 • kommunikáció, 
 • szabályok, 
 • önértékelés 
 • és a társadalmi környezethez való viszony. 
Egy jól működő családban

 • a tagok önértékelése magas,
 • nyíltan, őszintén, egyenesen kommunikálnak egymással,
 • a családi szabályok rugalmasak, változtathatók,
 • és folyamatos kapcsolatban állnak a környezetükben lévő különféle társadalmi csoportokkal.

A családterápia kevésbé foglalkozik az egyén belső folyamataival, sokkal inkább a családi kölcsönhatásokkal, a viselkedéssel. Azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy mi, mikor, hogyan történt és nem arra, hogy miért. Nem a "bűnöst" akarjuk megtalálni, hanem a rosszul működő mintázatokat megváltoztatni.

A problémák kialakulásában minden családtagnak szerepe van, hiszen mindenki hat mindenkire. Ezért senkit nem hibáztatunk, hanem a helyzet jó oldalát keressük, az eseményeket igyekszünk pozitívan átkeretezni, az előrevivő kivételeket megtalálni.

Amikor a páciens (ha ő a tünethordozó) pszichológushoz fordul, tünetei az egész rendszer problémáját jelzik, tehát az egész család segítségre szorul. A tüneteknek védő funkciójuk van, segítik a családi egyensúly fenntartását, oldják a feszültséget. Másrészt a tünetek azért alakulnak ki és maradnak fenn, mert a család folyamatosan sikertelen megoldási módokkal próbálkozik. A családterápia alapfeltevése az, hogy ha a rendszerbe, azaz a családba beavatkozunk, annak valamelyik elemét megváltoztatjuk, akkor a hatás az egész családra kiterjed.

Ha a család bármely elemét megváltoztatjuk, az hatással lesz az egész rendszerre
Ha a család bármely elemét megváltoztatjuk, az hatással lesz az egész rendszerre

Milyen problémák esetén segíthet a családterápia?

Nagyon sok családban a gyerek a tünethordozó. Ezért érdemes családterapeutához fordulni a náluk jelentkező szorongás, tanulási és magatartási problémák esetén. Természetesen ezeken a problémákon felnőttek esetében is tudunk segíteni.

Rendszeresen ismétlődő házastársi viták, kommunikációs problémák, hűtlenség, válás, szexuális zavarok esetén is segíthet a család- és párterápia.

Megoldás lehet a terápia gyermeknevelési nehézségek, életciklus váltáshoz kapcsolódó problémák, önértékelési zavarok esetén is.

A terápia nemcsak a jelenlegi problémák megoldásában segít, hanem abban is, hogy azokat ne adjuk tovább a családban generációról generációra. Az ülések során változik a családtagok önismerete, önértékelése és kommunikációja.

Hogyan zajlik?

A családterápiás ülés az egész család bevonásával történik. Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal minden családtagnak ott kell lennie, de a folyamat során erre többször is szükség van. Más alkalmakkor csak egy-egy alrendszerét hívjuk be a családnak, például csak a szülőkkel, csak a gyerekekkel, vagy az anya-lánya párossal beszélgetünk. Az ülések résztvevőinek összetétele mindig az adott problémától függ és a szakember döntése, hogy kinek a jelenlétét látja szükségesnek.

Egy-egy foglalkozás időtartama általában hosszabb, 90 perc.

Változatos eszközöket használunk, például családszobor készítés, párkapcsolati idővonal rajzoltatása, családfa készítése, gyurmázás, levélírás. Gyakran adunk házi feladatokat is.

Az ülések száma irányzattól és problémától függően változhat: vannak 5-6 alkalmas rövidterápiák, de hosszabb 12-20 ülésből állók is.

A családterápia hatására új, sikeres viselkedésmódok alakulhatnak ki
A családterápia hatására új, sikeres viselkedésmódok alakulhatnak ki

Milyen eredmény várható a család- és párterápiától?

 • A családterápia hatására javulhat a családtagok közötti érzelmi kapcsolat: felismerik és tiszteletben tartják egyéni különbségeiket, eltérő igényeiket.
 • Fejlődhet a kommunikációs és konfliktuskezelési képességük.
 • Megerősödhet a családi egység, nőhet a rugalmasság.
 • A korábbi sikertelen viselkedési mintákat új, sikeres viselkedésmódokra cserélhetik le.
 • Megváltozhat az egész családi rendszer.

Ha felkeltettem érdeklődését, keressen bizalommal! 

Figyelem!
Az időpont foglalása az első alkalom kifizetésével válik érvényessé. Amennyiben a számla a foglalás napján nem kerül rendezésre, az időpontot törlöm.
Ha a foglalás ellenére a konzultáció időpontjában nem jelenik meg, a díj nem jár vissza.

Az időpont foglalásokat igyekszem a lehető legrugalmasabban kezelni.
Bármikor közbejöhet valami, így természetesen lehetőségük van időpontjukat lemondani vagy áthelyezni.
Az időpont lemondása előző napig semmilyen kötelezettséggel nem jár.
Ha aznap mondják le időpontjukat, a konzultációs díj felét ki kell fizetni.
Ha egyáltalán nem mondják le az időpontot, de nem jönnek el, a teljes összeget ki kell fizetni, hiszen én ott voltam, vártam önöket. Ebben az esetben új időpontot csak akkor tudok biztosítani, ha az elmulasztott alkalom kifizetésre kerül.

Köszönöm a megértésüket!