Családterápia

2018 decemberében befejeztem a Magyar Családterápiás Egyesület elméleti és módszertani alapképzését, így ettől az évtől - folyamatos szupervízió mellett, a párkapcsolati tanácsadáson kívül - család- és párterápiát is folytatok.

A családterápia fókuszában nem az egyén, hanem a család működése áll
A családterápia fókuszában nem az egyén, hanem a család működése áll

Mi a családterápia?

Ez a módszer az 1950-es években alakult ki Amerikában. Alapja a rendszerszemlélet. Vallja, hogy a problémák a családon belül alakulnak ki, ezért beavatkozni is a család szintjén kell.

A család az elsődleges szocializációs közeg, ezért fontos szerepe van a személyiségünk fejlődésében. A család jelentőségét mutatja, hogy még akkor is befolyásolni tud minket, ha több száz vagy ezer kilométer választ el bennünket a többi családtagtól, vagy már nem is élnek a hozzátartozóink.

Virginia Satir szerint 4 fontos eleme van a családi életnek: kommunikáció, szabályok, önértékelés és a társadalmi környezethez való viszony. 
Egy jól működő családban

  • a tagok önértékelése magas,
  • nyíltan, őszintén, egyenesen kommunikálnak egymással,
  • a családi szabályok rugalmasak, változtathatók,
  • és folyamatos kapcsolatban állnak a környezetükben lévő különféle társadalmi csoportokkal.

A családterápia kevésbé foglalkozik az egyén belső folyamataival, sokkal inkább a családi kölcsönhatásokkal, a viselkedéssel. Azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy mi, mikor, hogyan történt és nem arra, hogy miért. Nem a "bűnöst" akarjuk megtalálni, hanem a rosszul működő mintázatokat megváltoztatni.

A problémák kialakulásában minden családtagnak szerepe van, hiszen mindenki hat mindenkire. Ezért senkit nem hibáztatunk, hanem a helyzet jó oldalát keressük, az eseményeket igyekszünk pozitívan átkeretezni, az előrevivő kivételeket megtalálni.

Amikor a páciens (ő a tünethordozó) pszichológushoz fordul, tünetei az egész rendszer problémáját jelzik, tehát az egész család segítségre szorul. A tüneteknek védő funkciójuk van, segítik a családi egyensúly fenntartását, oldják a feszültséget. Másrészt a tünetek azért alakulnak ki és maradnak fenn, mert a család folyamatosan sikertelen megoldási módokkal próbálkozik. A családterápia alapfeltevése az, hogy ha a rendszerbe, azaz a családba beavatkozunk, annak valamelyik elemét megváltoztatjuk, akkor a hatás az egész családra kiterjed.

Ha a család bármely elemét megváltoztatjuk, az hatással lesz az egész rendszerre
Ha a család bármely elemét megváltoztatjuk, az hatással lesz az egész rendszerre

Milyen problémák esetén segíthet a családterápia?

Nagyon sok családban a gyerek a tünethordozó. Ezért érdemes családterapeutához fordulni a náluk jelentkező szorongásos zavarok (pánik, fóbia), étkezési problémák (anorexia, bulimia), pszichoszomatikus zavarok, tanulási és magatartási problémák esetén. Természetesen ezeken a problémákon felnőttek esetében is tudunk segíteni.

Rendszeresen ismétlődő házastársi viták, kommunikációs problémák, hűtlenség, válás, szexuális zavarok esetén is segíthet a család- és párterápia.

Megoldás lehet a terápia gyermeknevelési nehézségek, életciklus váltáshoz kapcsolódó problémák, önértékelési zavarok esetén is.

A terápia nemcsak a jelenlegi problémák megoldásában segít, hanem abban is, hogy azokat ne adjuk tovább a családban generációról generációra. Az ülések során változik a családtagok önismerete, önértékelése és kommunikációja.

Hogyan zajlik?

A családterápiás ülés az egész család bevonásával történik. Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal minden családtagnak ott kell lennie, de a folyamat során erre többször is szükség van. Más alkalmakkor csak egy-egy alrendszerét hívjuk be a családnak, például csak a szülőkkel, csak a gyerekekkel, vagy az anya-lánya párossal beszélgetünk. Az ülések résztvevőinek összetétele mindig az adott problémától függ és a szakember döntése, hogy kinek a jelenlétét látja szükségesnek.

Egy-egy foglalkozás időtartama általában hosszabb, 60-90 perc.

Változatos eszközöket használunk, például családszobor készítés, párkapcsolati idővonal rajzoltatása, családfa készítése, gyurmázás, levélírás. Gyakran adunk házi feladatokat is.

Az ülések száma irányzattól és problémától függően változhat: vannak 5-6 alkalmas rövidterápiák, de hosszabb 12-20 ülésből állók is.

A családterápia hatására új, sikeres viselkedésmódok alakulhatnak ki
A családterápia hatására új, sikeres viselkedésmódok alakulhatnak ki

Milyen eredmény várható a család- és párterápiától?

  • A családterápia hatására javulhat a családtagok közötti érzelmi kapcsolat: felismerik és tiszteletben tartják egyéni különbségeiket, eltérő igényeiket.
  • Fejlődhet a kommunikációs és konfliktuskezelési képességük.
  • Megerősödhet a családi egység, nőhet a rugalmasság.
  • A korábbi sikertelen viselkedési mintákat új, sikeres viselkedésmódokra cserélhetik le.
  • Megváltozhat az egész családi rendszer.

Ha felkeltettem érdeklődését, keressen bizalommal! A láblécben szereplő telefonszámra kattintva azonnal hívhat.

A családterápiás konzultáció ára: 15.000 Ft / 90 perc