Hogyan mutassuk ki szeretetünket?

Amikor válni készülő párokat kérdezek az okokról, a megcsalás mellett leggyakrabban az hangzik el válaszként, hogy "elhidegültünk, eltávolodtunk egymástól" vagy "már nem szeretjük egymást".

Ismerd meg párod szeretetnyelvét!
Ismerd meg párod szeretetnyelvét!


De miből érzed azt, hogy szeret a másik? 


Nem könnyű összeállítani a listát. "Ha virágot hoz, apró ajándékokkal lep meg, átölel, közös programokat szervezünk, stb." - hangzik legtöbbször a felsorolás a feleségtől.

Mire a férj felháborodottan, értetlenül válaszol: "Névnapodra, születésnapodra, házassági évfordulóra mindig kapsz virágot! Minden este megölellek, mikor hazajövök! Tegnap is együtt voltunk bevásárolni! Sőt, utána el is mosogattam, mert láttam, milyen fáradt vagy!"

Akkor mi lehet a probléma? Miért nem érzi a feleség, hogy szeretik?

A megoldás: ne úgy  szeresd a másikat, ahogy szerinted neki jó, hanem úgy, ahogy ő szeretné. Ehhez pontosan ismerned kell a másik igényeit. Például: milyen gyakran szeretne virágot kapni? A panaszból egyértelmű, hogy nem háromszor egy évben.

Nyilvánvalóan a vásárlást sem tekinti a feleség közös programnak, lehet, hogy moziba, színházba vagy kirándulni szeretne menni.

A mosogatás helyett pedig jobban örült volna annak, ha a férjével összebújnak egy kicsit a hálószobában.

Azt se felejtsd el, hogy nem mindenkinek ugyanaz a "szeretetnyelve". Gary Chapman nagy sikerű könyvében (Az öt szeretenyelv. Egymásra hangolva. Az életre szóló szeretet titka, Chapman, 1992) öt típusba sorolja az embereket aszerint, hogy miből érzik a másik szeretetét. 

Van, akinek az elismerő szavak, a dicséretek a fontosak. Mások az egymással töltött idő mennyiségét, minőségét értékelik. Van, aki ajándékokból, más a szívességekből, megint más az ölelésből, a testi érintkezésből érzi, hogy szeretik.

Ne akard tehát állandóan apró ajándékokkal meglepni azt, aki mondjuk ölelésekre, csókokra, szexre vágyik, mert abból nem fogja érezni szeretetedet!

Ezért azt tanácsolom, tisztázzátok egymással, hogy pontosan mitől is érzitek úgy, hogy szeret a másik, és tegyetek meg mindent ennek betartásáért!

Minél több szeretetet adsz a társadnak, annál többet fogsz te is kapni!

Ha érdekel Chapman öt szeretetnyelve, olvasd el ezt is: Gary Chapman az öt szeretetnyelvről Debrecenben