Hogyan érhetjük el a harmonikus, boldog szerelmet?

Alon Gratch klinikai pszichológus Ha a szerelmes gondolkodna... című könyvében (Park Könyvkiadó, 2008.) a párkapcsolatokban ismétlődően elkövetett hibáinkat gyűjtötte csokorba. A sikertelen kapcsolatoknak hét típusát vizsgálja: a nárcisztikus, a virtuális, az egyoldalú, a tiltott, a szexközpontú, a kétnemű szerelmet és a szerelmi háromszöget.

De ne keseredj el, nemcsak ballépéseinkre mutat rá, azt is megosztja velünk, hogy szerinte mi kell egy jól működő párkapcsolathoz. 

A boldog szerelem és a tartós kapcsolat jellemzői:


 • Bizonyos fokú kölcsönös eszményítés. Fontos, hogy egészséges mértékben fel tudj nézni a párodra. Legyenek olyan tulajdonságai, amiért nagyra tartod, ami miatt újra és újra bele tudsz szeretni.
 • Mély azonosulás. Kell, hogy legyen a másikban valami, ami mélyen megérint, ami miatt úgy érzed, hogy ő a lelki társad. Lehet ez az élettörténetének egy momentuma, vagy bármi más, amivel azonosulni tudsz.
 • Hasonlóságok és ellentétek egyensúlya a személyiségben. Állandó vita, hogy a hasonló emberek vagy az ellentétek vonzzák egymást? Gratch szerint fontos, hogy az életfilozófiátok, értékrendetek alapvetően hasonló legyen, azonban az ellentétes vonások teszik izgalmassá az együttélést. Arra kell vigyázni, hogy ne legyen belőlük túl sok, mert az már szétdúlhatja a kapcsolatot.
 • A párbeszéd képessége. Fontos, hogy állandó legyen köztetek a kommunikáció. Tudjátok megbeszélni problémáitokat, konfliktusaitokat, de beszélgessetek csak úgy, szórakozásból is.
 • Szex. A szerelmi kapcsolat nagyon fontos összetevője a szex. Az idő múlásával csökkenhet a vágy, az izgalom, de nem hagyhatod elhalni, hisz az a kapcsolat halálához vezethet.
 • Konfliktustűrés, konfliktuskezelés. Ne félj a problémák kimondásától! A negatív érzéseknek is hangot kell adni. Nem attól jó egy házasság, hogy nincsenek benne konfliktusok (ilyen nincs is), hanem attól, hogy megoldjátok azokat!
 • Hallgatólagos és nyílt alapszabályok. A kapcsolatban lennie kell olyan nyíltan vagy hallgatólagosan elfogadott szabályoknak, amelyek megmondják, hogy mit tehettek meg és mit nem, mi számít elfogadható viselkedésnek. A legtöbb párnál alapvető pl. a durvaság, az erőszak és a hűtlenség tilalma.
 • Érzelmek és indulatok kordában tartása. Mindkettőtöknek meg kell tudni fékezni az indulataitokat. Ha egyikőtöknek mégsem sikerülne, akkor a másiknak kell "észnél lennie", hogy ne mérgesedjen el a helyzet.
 • Az egyéni megújulás képessége. A párkapcsolatban sem szűnsz meg egyén lenni. Egyéni fejlődésedet nem áldozhatod fel a kapcsolat oltárán. Folyamatosan tudnod kell alkalmazkodni a körülötted lévő világ változásaihoz.
 • Közös alkotás, feladat, amely nagyobb nálunk. Minden párnak szüksége van valamilyen rajtuk túlmutató közös tevékenységre. Lehet ez a gyereknevelés, de akár közösségi munka, politikai ügy is.
 • Megingathatatlan belső hit az elkötelezettség érdekében. Ez akadályoz meg abban, hogy állandóan újabb és újabb kapcsolatokban keresd a boldogságot. Ez a hit segít át a nehéz időkön és motivál arra, hogy dolgozz a kapcsolatodért.

+1. "A szerelemben, akárcsak az életben sokat jelent egy kis lélektanilag érthetetlen varázslat, meg némi jó szerencse."

Cél a harmonikus, boldog kapcsolat
Cél a harmonikus, boldog kapcsolat