A szerelem háromszög elmélete

Sternberg elmélete szerint a szerelemben három tényező játszik szerepet: az intimitás (érzelmi közelség, énünk megmutatása), az elköteleződés (tartós kapcsolatra törekvés) és a szenvedély (testi vonzalom, szexualitás). Ha mindhárom jelen van a kapcsolatodban, akkor beszélhetsz beteljesült szerelemről. Sternberg szerint ez igen ritka és rövid ideig tart, mégis mindannyian erre vágyunk.

Ezen kívül még hatféle kapcsolattípusról beszélhetünk:

1. szeretet: ez az intimitás túlsúlyát jelenti, főleg az elkötelezettség nélküli barátságokra jellemző.

2. üres szerelem: az elköteleződés van jelen, az intimitás és a szenvedély hiányzik. Rossz, kihűlt házasságokra jellemző. Gyakran már csak a gyerek vagy az anyagiak tartják össze a kapcsolatot.

3. őrült szerelem: elsöprő szenvedély, működik a "kémia", de nincs intimitás és elköteleződés. Hosszú távon nem működőképes kapcsolat.

4. baráti kapcsolat: szilárd, nem szerelem jellegű barátság vagy már hosszú ideje tartó házasság, ahol a szenvedélyek lecsillapodtak. Nagy intimitás és elköteleződés.

5. vak szerelem: viharos udvarlás, nagy szenvedély, házasság, mielőtt az intimitás kialakulna. Egyoldalú rajongói kapcsolat is lehet.

6. romantikus szerelem: közelség érzése és szenvedély, de nincs elköteleződés.


Ha további szerelmi típusokra vagy kíváncsi, itt olvashatsz róluk: Te tudod, mi a szerelem?

A cikkhez kapcsolódó videót itt találod: Videótár