A szerelem háromszög elmélete

A szerelem háromszög elmélete
A szerelem háromszög elmélete

Manapság a legtöbben szerelemből kötnek házasságot. Nagyon fontosnak ítéljük ennek az érzelemnek a meglétét kapcsolatunkban. Sokan ezért úgy gondolják, ha elmúlik a szerelem, vége a házasságnak is.  De szerencsére ez nem így van!

Sternberg elmélete szerint a szerelemben kialakulásában három tényező játszik szerepet: 

  • az intimitás (érzelmi közelség, énünk megmutatása - a szerelem érzelmi oldala), 
  • az elköteleződés (tartós kapcsolatra törekvés -a szerelem értelmi oldala) 
  • a szenvedély (testi vonzalom, szexualitás - a szerelem testi oldala). 

Ha mindhárom jelen van a kapcsolatodban, akkor beszélhetsz beteljesült szerelemről. Sternberg szerint ez igen ritka és rövid ideig tart, mégis mindannyian erre vágyunk. Tudomásul kell azonban venned, hogy a szerelem 1-2 év alatt elmúlik, ez teljesen természetes folyamat. A feladatod az, hogy a szerelemből kialakuló erős szeretet megőrizd kapcsolatodban.

Az egyes kapcsolatokban a fent említett 3 tényező különféle variációkban fordulhat elő. Lehet, hogy csak 1 vagy 2 elemet találunk meg. Ennek megfelelően a beteljesült szerelmen kívül még 

Hatféle kapcsolattípusról beszélhetünk:

1. szeretet: ez az intimitás túlsúlyát jelenti, főleg az elkötelezettség nélküli barátságokra jellemző. Alaposan ismered a másikat, vannak közös titkaitok, jól érzitek magatokat egymás társaságában.

2. üres szerelem: ebben a kapcsolatban csak az elköteleződés van jelen, az intimitás és a szenvedély hiányzik. Rossz, kihűlt házasságokra jellemző. Gyakran már csak a gyerek vagy az anyagiak tartják össze a kapcsolatot.

3. őrült szerelem: elsöprő szenvedély jellemzi, működik a "kémia", de nincs intimitás és elköteleződés. Hosszú távon nem működőképes kapcsolat. Ilyen lehet egy futó kaland vagy egy szeretői viszony.

4. baráti kapcsolat: szilárd, nem szerelem jellegű barátság vagy már hosszú ideje tartó házasság, ahol a szenvedélyek lecsillapodtak. Nagy intimitás és elköteleződés figyelhető meg ezekben a kapcsolatokban.

5. vak szerelem: viharos udvarlás, nagy szenvedély jellemzi. Szerelem első látásra. A pár házasságot köt, mielőtt az igazi intimitás kialakulna. A felek nem is ismerik egymást igazán, vagy idealizálják a másikat, egy ábrándképbe szerelmesek. Ebben az esetben hamar sor kerülhet a válásra. Egyoldalú rajongói kapcsolat is lehet. 

6. romantikus szerelem: a közelség érzése és szenvedély megvan, de nincs elköteleződés. Ezt a típusú szerelmet többször is átélheted életed során. A fiatalkori kapcsolatok többségére ez jellemző. Az ilyen szerelemben mindent rózsaszín szemüvegen át látsz. Ezért ha valami megzavarja az idillt, könnyen véget érhet a kapcsolat. Szintén ez a szerelemtípus jellemző gyakran az élettársi kapcsolatokra is - nincs elköteleződés, nem kötnek házasságot. Valószínűleg ezért is szakítanak ötször gyakrabban, mint a házasok.

Vizsgáld meg, hogy a te kapcsolatodra mi jellemző: mely tényezők vannak jelen és melyek hiányoznak? Akkor se keseredj el, ha valamelyik elem hiányzik, mert a probléma orvosolható! Kérd szakember segítségét!


Ha további szerelmi típusokra vagy kíváncsi, itt olvashatsz róluk: Te tudod, mi a szerelem?