Öt tanács az újrakezdéshez

Sokszor mondjuk, hogy "holnaptól / a jövő hónaptól / az új évben új életet kezdek!" Nagy szavak, melyek valójában a változás igényét takarják.

A változásra, újrakezdésre életünk során többször, annak minden területén sor kerülhet: a munkában, a párkapcsolatunkban, az életmódunkban. Az ok lehet tragikus és lehet örömteli. Van, hogy a kényszer szüli, van, hogy a saját akaratunkból változtatnánk. Egész más újrakezdés, mikor megházasodunk, gyermekünk születik, vagy mikor elveszítjük a munkánkat, vagy éppen kiderül, súlyos betegségünk van. Vagy éppen azért váltunk életmódot, mert szeretnénk megszabadulni a plusz kilóinktól.

Kamaszkorunkban vagy fiatal felnőttként eltervezzük, hogyan szeretnénk élni. Mi lesz a munkánk, hol lakunk, mikor házasodunk, hány gyerekünk lesz... Aztán jönnek a váratlan események és indul az újratervezés. 

Az újrakezdés gyakoribb, mint gondolnád
Az újrakezdés gyakoribb, mint gondolnád

Mert valójában, szó szerinti értelemben nem kezdünk új életet. Ahogy Nobel-díjas írónk, Kertész Imre mondta:

"soha nem kezdhetünk új életet, mindig csak a régit folytathatjuk."

Mit értünk ezen? Az életünk soha nem válik tiszta lappá. A korábban történteket nem tudjuk figyelmen kívül hagyni, meg nem történtté tenni. Ha például valaki évekig élt egy bántalmazó kapcsolatban, az olyan mértékben lerombolta önbecsülését, önértékelését, hogy nem várhatjuk tőle, hogy azonnal és feltétlenül megbízzon a másik nemben. Ha ki tud lépni a házasságából, új életet kezd, akkor is sokáig rá fogja nyomni viselkedésére a bélyeget az előző kapcsolata. Ismerjük azt, amikor valaki a simogatásra is összerezzen, mert azt hiszi, meg fogják ütni...


Melyek azok a lépések, melyek segítségével mégis sikeresen vághatsz neki a változtatásnak, az "új életnek"?


  • Felismerés. A legfontosabb, hogy felismerd, ha egy helyzet számodra nem jó és merj változtatni!

"Soha nem maradok olyan helyzetben, ami nekem nem jó, mert arra már nincs időm..." (Péterfy-Novák Éva)

  • Kérj segítséget! Problémád jellegétől függően, sokféle szakember segíthet. Orvos, pszichológus, edző, dietetikus, szociális munkás, pap...

Egy segítő túllendíthet a mélypontokon, folyamatosan motiválhat, hogy ne add fel az első nehézség után.

  • Kitartás, fokozatosság. Az újrakezdés nem megy egyik napról a másikra. Tűzz magad elé kisebb részcélokat és kis lépésekben haladj az igazi, nagy cél felé. A probléma súlyosságától függően heteket, hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet, míg sikerül megvalósítani terveidet.
  • Tanulás, belátás. Tanulj hibáidból, a múltadból! Dolgozd fel a traumákat, sajátíts el olyan készségeket, melyek segítenek a változtatásban!
  • Ne másokat utánozz, ne várj kész válaszokat, hanem a saját megoldásodat keresd! Hiába kenegeted a szomszéd lábfájására remekül bevált krémmel a saját lábadat, ha az azért fáj, mert eltört...

Világunk felgyorsult. Egy év alatt több változás történhet velünk, mint nagyszüleinkkel egész életükben. Légy hát rugalmas, alkalmazkodj ezekhez! Merj újrakezdeni, újratervezni, hogy egészségesen és boldogan élhesd életedet!