A házasságban a legfontosabb az önzetlenség - interjú Péterfy-Novák Évával

2019.07.03

Péterfy-Novák Éva az Egyasszony című regényével vált ismertté. Ebben orvosi műhiba következtében, szülés közben sérült kislánya, Zsuzsi történetét és saját bántalmazó házasságát írja le. Nemrégiben jelent meg második regénye, az Apád előtt ne vetkőzz, amit máris elkapkodtak a könyvesboltok polcairól. Ez a mű sem könnyed lányregény, egy pedofil nagypapa és unokája kapcsolatát mutatja be.

Évát néhány éve, egy az újrakezdésről szóló beszélgetésen ismertem meg. Humora, életvezetése, ereje, bátorsága azonnal megfogott. Azóta lelkes rajongóként követem írásait. Ezúttal családról, házasságról, újrakezdésről kérdeztem.

Péterfy-Novák Éva (Fotó: Máté Péter)
Péterfy-Novák Éva (Fotó: Máté Péter)

Játsszunk egy kicsit! Mi az első, ami eszedbe jut ezekről a szavakról?

szerelem- öröm
házasság- nyugalom
hűtlenség- szégyen
őszinteség- tisztesség
család- biztonság

- Az Egyasszony című regényedben leírod, hogy évekig bántalmazó kapcsolatban éltél. Nagyon vagány, karakán nőnek ismertelek meg, egyáltalán nem vagy áldozat típus. Miért tűrted el mégis ezt a bánásmódot és mi segített abban, hogy végül ki tudj lépni belőle?

- Ez egy iszonyú bonyolult kérdés. Nem lehet általánosságban fogalmazni, hiszen minden eset más. Nincs összefüggésben azzal, hogy karakán és nagyszájú nő vagy. Azzal van összefüggésben, hogy egy idő után elhiszed, hogy te vagy a rossz, hogy a te hibád minden. Plusz még ott vannak a másnapok, amikor mindennel elhalmoz az, aki előző nap még üvöltött és bántott. Engem ez benne tudott tartani jó pár évig a házasságomban. Nekem az őszinteség segített, hogy elmondtam a környezetemnek, hogy volt kikre támaszkodnom.

Mit tanácsolnál a hasonló helyzetbe kerülő nőknek?

Csakis azt tudom tanácsolni, hogy minél hamarabb kérjenek segítséget, ne szégyelljék, ami történt, mert ez nem az ő hibájuk.

Egy ilyen házasság után hogyan lehet új párkapcsolatot építeni? Főleg, azután, hogy azt nyilatkoztad, a környezetedben mindenkinek horror volt a házassága? Mi adott erőt a továbblépéshez, újrakezdéshez?

Nagy újrakezdő vagyok. Minden egyes házasságomba nagy reményekkel mentem, és nagyon megviselt, amikor éreztem, hogy nem sikerült. A körülöttem lévő rossz házasságok mellett ma már észreveszem a jó kapcsolatokat és figyelek, hogy ők hogyan csinálják. Mindenből tanulunk, érdemes nyitott szemmel járni.

Sokszor írsz a férjedről és a családodról. A kívülálló szemével úgy tűnik, hogy nagyon boldog kapcsolatban éltek. Mi segít abban, hogy ilyen jól működtesd a házasságodat Gergellyel (Péterfy Gergely író)?

Az ebben a jó, hogy nem csak úgy tűnik, hanem valóban jól működik a házasságunk. Persze vannak hullámvölgyek, de azok sem túl mélyek.

Szerinted min múlik egy párkapcsolat sikere? Mire érdemes odafigyelni?

Hogy mi segít? Talán a rossz házasságok tapasztalata, az önirónia, és a humor. Végül pedig, de talán ez a legfontosabb, az önzetlenség.

Az önirónia, a humor és az önzetlenség fontos a kapcsolatban         (Fotó: Máté Péter)
Az önirónia, a humor és az önzetlenség fontos a kapcsolatban (Fotó: Máté Péter)

Szerettek utazni. Tavaly két hónapot töltöttetek Kínában. Mi a tapasztalatod, csak nálunk van válságban a házasság intézménye vagy más országokban, a keleti kultúrában is hasonló gondokkal küzdenek?

A házasság intézménye válságban lenne? Nem csak a nem működők vannak válságban? Végre nem kell egy életen át boldogtalanul, esetleg megalázva, meghunyászkodva élni valakivel egy életen át? Nekem ez nem válság, hanem fejlődés. Más kérdés, hogy vajon tudjuk-e már, hogy hogyan kell viselkedni válás után? Felfogjuk-e, hogy a gyermekeinknek mennyit ártunk, ha nem próbálunk mi, szülők összetartani akkor is, ha már nem élünk együtt.

Meggyőződésem, hogy ebben fejlődni fogunk, hiszen a tapasztalatok erre fognak minket kényszeríteni. Ha pár évtized után nyilvánvalóvá válik, hogy mennyit ártunk a gyerekeinknek egymás mocskolásával, akkor kialakulnak majd a követendő, helyes minták.

Gergelynek három gyermeke van, neked kettő. Hogyan tudtátok elérni, hogy ebben a nagy mozaikcsaládban mindenki jól érezze magát? Könnyű volt elfogadtatnod magad a férjed gyerekeivel?

Mindent kimondunk azonnal, a konfliktusokat kezeljük és feloldjuk. Én ezt a családomból hoztam, ahol ez mindennapos bevált módszer volt. Ez segített abban is, hogy a Gergő gyerekei elfogadjanak. Soha nem engedem, hogy konfliktus feloldás, vagy lezárás nélkül maradjon.

Továbbra is főleg rossz házasságokat látsz magad körül vagy változott a helyzet?Szoktak az olvasóid párkapcsolati tanácsot kérni tőled?

Mindenféle házasságot látok magam körül. Párkapcsolati tanácsokat nem kérnek tőlem, de nem is adnék. Nem vagyok szakember, még a közeli barátaim is nehezen húznak ki belőlem tanácsot... De természetesen ifjabb koromban osztogattam tanácsokat. A korral viszont sokkal bölcsebb lettem és óvatosabban bánok a szavakkal.

Nagy sikerű új regényed, az Apád előtt ne vetkőzz ismét nehéz témáról szól. Többször nyilatkoztad, hogy hosszú időre félbehagytad a munkát, annyira megviselt az írás. Miért választasz ilyen felkavaró, erőszakos témákat?

A témák, amikről nehéz írni, előttünk hevernek. Attól még, hogy nem mindenki nyúl le értük, ez így van.
Igen, nehéz volt megírni és igen, letettem hosszú időre, és igen, most úgy érzem megérte.

A témák, amikről nehéz írni, előttünk hevernek  (Fotó: Máté Péter)
A témák, amikről nehéz írni, előttünk hevernek (Fotó: Máté Péter)
Péterfy-Novák Éva regényei
Péterfy-Novák Éva regényei