Te tudod, mi a szerelem?

2017.03.19

Egy párkapcsolat során többször feltesszük magunknak a kérdést, hogy szerelmes vagyok-e a másikba? Sokan azt állítják, hogy szerelem nélkül nem is létezik boldog házasság, kapcsolat. Állandó vitatéma, hogy van-e igaz szerelem? Ha van, milyen is az?

J. A. Lee hatféle szerelmi stílust írt le az emberek viselkedése, pszichés jellemzői és attitűdjei alapján. Rád melyik jellemző?


Eros

Ha ebbe a csoportba tartozol, szerelmi kapcsolataidra a szenvedély és az erotika jellemző. Számodra fontos a másik külseje, megjelenése, fizikai vonzereje. Van egyfajta ideálod, amit az ellenkező nemben keresel. Nyílt személyiség vagy, önértékelésed magas. Hamar kitárulkozol partnered előtt, könnyen megosztod érzéseidet, gondolataidat. Szexuális kapcsolataidat a bensőségesség és a felelősségvállalás jellemzi. Általában elégedett és boldog vagy párkapcsolatodban.

Ludus

Az elnevezés a játék szóból származik, ezért kapcsolataidra a játszmázás, az elköteleződés hiánya jellemző. Partnereddel nem vagy őszinte, nem szeretsz kitárulkozni a másik előtt. Számodra fontos a változatosság, keresed az újabb és újabb élményeket, ezért jellemző lehet a gyakori partnerváltás és az alkalmi szex, sőt, akár több kapcsolatod is lehet egyszerre. Hajlamos lehetsz a negatív érzelmek megélésére (félelem, szorongás, szomorúság, düh), kapcsolatoddal is gyakran vagy elégedetlen. Ez a stílus több férfira jellemző, mint nőre.

Storge

Az ilyen típusú kapcsolatok jobban hasonlítanak a barátságra, mint a szerelemre. Gyakran hosszú barátság előzi meg a párkapcsolattá alakulást. A kapcsolatban egyenrangú felekként vesztek részt. Számodra fontos a bizalom, a megértés, tisztelet, a közös érdeklődési kör. Az erotikus szenvedély nem jellemző rád. Lelkiismeretes, nyitott személyiség vagy. Párkapcsolataidra az elégedettség jellemző, hosszú távra tervezel. Több nő tartozik ebbe a stílusba, mint férfi.

Pragma

Ha ebbe a csoportba tartozol, párodat nem külső jegyei alapján választod, hanem praktikus szempontok szerint: mennyire lenne jó apa/anya, el fogja-e tudni tartani a családját, milyen a munkája, stb. Némileg rideg, tárgyilagos és számító vagy párkapcsolataid kialakításakor, a tökéletes társat keresed. Zárkózott, de nagyon lelkiismeretes, céltudatos ember vagy. Ebbe a stílusba is több nő sorolható be, mint férfi.

Mania

Mániákus, azaz megszállott, beteges szerelem. Intenzív érzelmek jellemzik, de ezek nagyon szélsőségesek. Egyik pillanatról a másikra képes vagy a végtelen boldogságból a teljes boldogtalanságba zuhanni. Önértékelésed alacsony, ezért féltékeny és bizalmatlan vagy. A másikat birtokolni akarod. Hajlamos vagy a negatív érzelmekre.

Agape

Ez az önzetlen és adakozó szerelem. A legfontosabb számodra a másik boldogsága, ezért akár önfeláldozásra is hajlandó vagy. Úgy gondolod, mindenki megérdemli a szeretetet, ezért teljes mértékű elfogadásra vagy képes. Ez a típus a romantikus szerelemben ritkán jelenik meg, mivel a legtöbb kapcsolat az adok-kapok egyensúlyára épül. Jellemző lehet viszont például a partner súlyos betegsége esetén. Ez a stílus a férfiaknál és a nőknél egyaránt megfigyelhető.


Szerelmi stílusod nem állandó egész életed során, sőt, egy-egy párkapcsolaton belül is változhatnak igényeid az idő múlásával. Természetesen több stílus jellemzői is keveredhetnek benned, többnyire senki sem tisztán ilyen vagy olyan. A leginkább vágyott az Eros megélése.

Elsősorban a párválasztásnál lehet szerepe annak, ha tudod, melyik stílusba tartozol. Ha rád a Storge jellemzői igazak, aligha leszel boldog egy Erosszal, és ez fordítva is igaz. Azonban nem feltétlenül kell mindig a magadhoz hasonlót keresni, mert vannak olyan vegyes párosítások, amelyek szintén boldogságot hozhatnak. Egy azonban biztos: a tartós, sikeres párkapcsolathoz a szerelem önmagában kevés!


Nézd meg videón is! Videótár


Lindák Linda

Szerelemről olvashatsz itt is: A szerelem háromszög elmélete 


Forrás:

Meskó Norbert: Szex és lélek. A párkapcsolatok pszichológiája. Pro Pannónia Kiadói Alapítvány, Pécs, 2013.