Te tudod, mi a szerelem?

2017.03.19

Egy párkapcsolat során többször feltesszük magunknak a kérdést, hogy szerelmes vagyok-e a másikba? Sokan azt állítják, hogy szerelem nélkül nem is létezik boldog házasság, kapcsolat. Állandó vitatéma, hogy van-e igaz szerelem? Ha van, milyen is az?

J. A. Lee hatféle szerelmi stílust írt le az emberek viselkedése, pszichés jellemzői és attitűdjei alapján. Rád melyik jellemző?


Eros

Ha ebbe a csoportba tartozol, szerelmi kapcsolataidra a szenvedély és az erotika jellemző. Számodra fontos a másik külseje, megjelenése, fizikai vonzereje. Van egyfajta ideálod, amit az ellenkező nemben keresel. Nyílt személyiség vagy, önértékelésed magas. Hamar kitárulkozol partnered előtt, könnyen megosztod érzéseidet, gondolataidat. Szexuális kapcsolataidat a bensőségesség és a felelősségvállalás jellemzi. Általában elégedett és boldog vagy párkapcsolatodban.

Az erost a szenvedély és erotika jellemzi
Az erost a szenvedély és erotika jellemzi

Ludus

Az elnevezés a játék szóból származik, ezért kapcsolataidra a játszmázás, az elköteleződés hiánya jellemző. Partnereddel nem vagy őszinte, nem szeretsz kitárulkozni a másik előtt. Számodra fontos a változatosság, keresed az újabb és újabb élményeket, ezért jellemző lehet a gyakori partnerváltás és az alkalmi szex, sőt, akár több kapcsolatod is lehet egyszerre. Hajlamos lehetsz a negatív érzelmek megélésére (félelem, szorongás, szomorúság, düh), kapcsolatoddal is gyakran vagy elégedetlen. Ez a stílus több férfira jellemző, mint nőre.

Játszmázol? Nem tudsz elköteleződni?
Játszmázol? Nem tudsz elköteleződni?

Storge

Az ilyen típusú kapcsolatok jobban hasonlítanak a barátságra, mint a szerelemre. Gyakran hosszú barátság előzi meg a párkapcsolattá alakulást. A kapcsolatban egyenrangú felekként vesztek részt. Számodra fontos a bizalom, a megértés, tisztelet, a közös érdeklődési kör. Az erotikus szenvedély nem jellemző rád. Lelkiismeretes, nyitott személyiség vagy. Párkapcsolataidra az elégedettség jellemző, hosszú távra tervezel. Több nő tartozik ebbe a stílusba, mint férfi.

A kapcsolatban egyenrangú felek vesznek részt
A kapcsolatban egyenrangú felek vesznek részt

Pragma

Ha ebbe a csoportba tartozol, párodat nem külső jegyei alapján választod, hanem praktikus szempontok szerint: mennyire lenne jó apa/anya, el fogja-e tudni tartani a családját, milyen a munkája, stb. Némileg rideg, tárgyilagos és számító vagy párkapcsolataid kialakításakor, a tökéletes társat keresed. Zárkózott, de nagyon lelkiismeretes, céltudatos ember vagy. Ebbe a stílusba is több nő sorolható be, mint férfi.

Praktikus szempontok alapján választasz párt?
Praktikus szempontok alapján választasz párt?

Mania

Mániákus, azaz megszállott, beteges szerelem. Intenzív érzelmek jellemzik, de ezek nagyon szélsőségesek. Egyik pillanatról a másikra képes vagy a végtelen boldogságból a teljes boldogtalanságba zuhanni. Önértékelésed alacsony, ezért féltékeny és bizalmatlan vagy. A másikat birtokolni akarod. Hajlamos vagy a negatív érzelmekre.

Féltékeny, bizalmatlan vagy?
Féltékeny, bizalmatlan vagy?

Agape

Ez az önzetlen és adakozó szerelem. A legfontosabb számodra a másik boldogsága, ezért akár önfeláldozásra is hajlandó vagy. Úgy gondolod, mindenki megérdemli a szeretetet, ezért teljes mértékű elfogadásra vagy képes. Ez a típus a romantikus szerelemben ritkán jelenik meg, mivel a legtöbb kapcsolat az adok-kapok egyensúlyára épül. Jellemző lehet viszont például a partner súlyos betegsége esetén. Ez a stílus a férfiaknál és a nőknél egyaránt megfigyelhető.

A másik boldogságáért önfeláldozásra is hajlandó vagy?
A másik boldogságáért önfeláldozásra is hajlandó vagy?


Szerelmi stílusod nem állandó egész életed során, sőt, egy-egy párkapcsolaton belül is változhatnak igényeid az idő múlásával. Természetesen több stílus jellemzői is keveredhetnek benned, többnyire senki sem tisztán ilyen vagy olyan. A leginkább vágyott az Eros megélése.

Elsősorban a párválasztásnál lehet szerepe annak, ha tudod, melyik stílusba tartozol. Ha rád a Storge jellemzői igazak, aligha leszel boldog egy Erosszal, és ez fordítva is igaz. Azonban nem feltétlenül kell mindig a magadhoz hasonlót keresni, mert vannak olyan vegyes párosítások, amelyek szintén boldogságot hozhatnak. Egy azonban biztos: a tartós, sikeres párkapcsolathoz a szerelem önmagában kevés!

Lindák Linda


Nézd meg videón is! 

Szerelemről olvashatsz itt is: A szerelem háromszög elmélete 


Forrás:

Meskó Norbert: Szex és lélek. A párkapcsolatok pszichológiája. Pro Pannónia Kiadói Alapítvány, Pécs, 2013.