Gary Chapman az öt szeretetnyelvről Debrecenben

2017.04.01

Nyolcévnyi szervezőmunka után az idén sikerült a Harmat Kiadónak Magyarországra "hozni" az öt szeretetnyelv elméletének kidolgozóját, dr. Gary Chapman amerikai család- és párterapeutát, aki március 27-én Debrecenben tartott nagy sikerű előadást.

Gary Chapman Debrecenben
Gary Chapman Debrecenben

Chapman könyvei 11 millió példányban jelentek meg világszerte, 50 nyelvre fordították le őket. Ebből is látszik, mennyire sikeres és használható az általa kidolgozott módszer. Pofonegyszerű dologról van szó, mégis csodákat tehet kapcsolatainkkal.

Gary Chapman azt figyelte meg praxisában, hogy az emberek ötféle módon fejezik ki szeretetüket. Ezeket nevezte el szeretetnyelveknek, amelyek a következők: minőségi idő, ajándékozás, szívességek, elismerő szavak, testi érintés. 

A szeretetnyelved nagyon hamar, az első néhány életév során kialakul személyiséged és a szülői nevelés, viselkedés kölcsönhatásából. Már egy négyéves gyerek viselkedéséből is megállapítható, hogy mi az elsődleges szeretetnyelve és ez fog dominálni egész élete során.

Érintés
Érintés

Ha gyerekkorodban azonnal a hazatérő édesapád nyakába ugrottál, szívesen üldögéltél a felnőttek ölében, imádtad, ha simogatnak, puszilgatnak, akkor a te nyelved a testi érintés.

Minőségi idő
Minőségi idő

Ha állandóan édesanyád körül sertepertéltél, együtt főztetek, rengeteget beszélgettetek, imádtad, mikor együtt sétáltatok haza az iskolából, akkor a te szeretetnyelved a minőségi idő.

Ajándékozás
Ajándékozás

Virágot szedtél a játszótéren anyukádnak, az osztálykirándulásról mindig vittél szüleidnek valamilyen apróságot, állandóan rajzokat készítettél családtagjaidnak? Ez esetben te az ajándékozással mutatod ki a szeretetet.

Elismerő szavak
Elismerő szavak

Anya, te olyan szép vagy! Annyira szeretlek! Nagyon finom volt a süti, amit készítettél! Apa, milyen ügyesen megcsináltad a medencét! Te is gyakran mondtál hasonlókat szüleidnek? Akkor a te nyelved az elismerő szavak.

Szívességek
Szívességek


Ha odavitted édesapádnak a papucsát vagy segítettél a kerti munkákban, összeszedted a családi kedvenc után a kutyagumit, akkor pedig a szívességek szeretetnyelvét beszéled.

Chapman egyik legmegdöbbentőbb felismerése az volt, hogy a férj és a feleség szinte soha nem ugyanazt a szeretetnyelvet beszélik. A legtöbb párkapcsolati probléma ebből adódik. Mivel a saját elsődleges szeretetnyelvedet ismered a legjobban, mások felé is ezen a nyelven fejezed ki érzéseidet. De ha a párod nem érti ezt a nyelvet, a szeretetedet sem fogja érezni. Tehát meg kell ismerned a másik szeretetnyelvét és ezen kell kommunikálnod, ha tutira akarsz menni!

Honnan tudhatod, hogy mi a társad szeretetnyelve? A legegyszerűbb válasz: csináljátok meg a tesztet!

De mi a helyzet, ha ez nem kivitelezhető? Néhány nagyon egyszerű dolog megfigyelésével kiderítheted a választ!

  • Figyeld meg, hogy párod hogyan fejezi ki a szeretetét!
  • Mire szokott panaszkodni? Mit hiányol a kapcsolatotokból?
  • Mit szokott kérni?

Megvan mi a társad szeretetnyelve? Akkor nincs más dolgod, mint rendszeresen használni ezt a nyelvet!

A szerelmi lángolás átlagosan két évig tart. Ebben az időszakban teljesen természetes, hogy mindent megteszel a párodért. A kedvét keresed, anélkül, hogy ezért erőfeszítéseket kellene tenned, vagy megterhelő lenne számodra. Amikor viszont elmúlik a lila köd, tudatosan kell törekedni a szeretet fenntartására. A szeretet döntés! Tanuld meg a másik szeretetnyelvét, még ha távol is áll tőled, vagy nehezedre esik azon a módon kifejezni az érzelmeidet! A társad annál inkább értékelni fogja erőfeszítéseidet!

Tedd fel az alábbi kérdéseket kedvesednek!

  • Hogyan lehetnék jobb társad?
  • Mit tehetek érted? Hogyan tudnék neked segíteni?
  • Hogyan könnyíthetnék az életeden?

Ezek után nincs más hátra, mint cselekedni! Az eredmények már néhány hét után megmutatkoznak! És meddig kell csinálni? EGY EGÉSZ ÉLETEN ÁT!

Lindák Linda

Lehetőséget kaptam, hogy személyesen is találkozzam Gary Chapmannel
Lehetőséget kaptam, hogy személyesen is találkozzam Gary Chapmannel

Az öt szeretetnyelv jellemzői dióhéjban*:

Elismerő szavak

Az elismerő szavak verbális megerősítést nyújtanak a szeretett személy számára. Az elismerés vonatkozhat az illető személyiségére, külsejére vagy valamely cselekedetére, amelyet értünk vagy másokért tett.

Aki számára elsősorban az elismerés fejezi ki a szeretetet, az valósággal inni fogja dicsérő szavainkat.


Testi érintés

Régóta tudjuk, milyen hatalmas érzelmi erő rejlik a testi érintésben. A kutatások azt mutatják, hogy akiket sokat dajkáltak és simogattak gyermekkorukban, azok jobban boldogulnak az érzelmi életükben, mint azok, akik kevés szeretetteljes érintésben részesültek. A testi érintés érzelmi energiát közvetít azok számára, akiknek ez a szeretetnyelvük.


Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmünkkel tiszteljük meg partnerünket. Amikor minőségi időt szeretnénk tölteni egymással, ne legyen bekapcsolva a tévé, és ne lapozgassunk újságot sem. Beszélgetés közben nézzünk egymásra, és figyelmesen hallgassuk végig egymást.

Minőségi idő lehet egy közös séta is, feltéve, hogy az együttlét a lényeg, nem csupán a mozgás. A minőségi idő azt fejezi ki, hogy szeretünk együtt lenni.Ajándékozás

Sokan akkor érzik leginkább a szeretetet, ha ajándékot kapnak. Az ajándék azt fejezi ki számukra, hogy partnerük gondolt rájuk akkor is, amikor éppen nem voltak együtt.

Az ajándéknak nem feltétlenül kell drágának lennie. Egy szál virág, egy doboz csokoládé, egy képeslap vagy egy könyv is kifejezheti szeretetünket.Szívességek

Aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, annak a tettek többet mondanak a szavaknál. Számára a kocsimosás, a fűnyírás, a porszívózás vagy a csecsemő pelenkázása fejezi ki a szeretetet.

Ha azt akarjuk, hogy érezze törődésünket, figyeljük meg, milyen segítségre vágyik, majd tegyük azt rendszeresen.

*Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt. Harmat Kiadó, Budapest, 2017.