Megcsalt a párom! Most mi legyen?

2017.01.14

Gyakran érkeznek hozzám olyan párok, ahol valamelyik fél megcsalta a másikat. Az esetek többségében a férfi az "elkövető". A feleség azért "cipeli el" hozzám férjét, hogy javítsam meg, mint egy elromlott játékot, hogy többet eszébe se jusson a félrelépés.

Abban mindannyian egyetértenek, hogy házasságuk megromlásának okaként a hűtlenséget jelölik meg. Ez azonban tévedés! Rossz a sorrend! Előbb romlik el a kapcsolat és utána következik a megcsalás. A hűtlenség nem ok, hanem következmény.

Zita zokogva mesélte, hogy 10 évig mindent megadott orvos párjának, Zsoltnak. Biztos és nyugodt hátteret teremtett neki, szépen nevelte gyerekeiket, elviselte anyósát, erre az a "semmirekellő" megcsalta. Teljesen elhárított minden felelősséget magáról. Pedig tudjuk, egy kapcsolatért mindkét fél 100%-ban felelős. Valójában, ahol a kapcsolatban minden rendben van, oda nem tud beférkőzni egy harmadik.

Hűtlenség esetén a csaló fél a házasságában vagy a személyiségében lévő hiányt, problémát próbálja kívülről pótolni, megoldani. 

Lehet ez a hiány a szex, lehet a figyelem, a törődés, a változatosság, az elismerés és még sorolhatnám. De megcsaláshoz vezethetnek a sorozatosan elszenvedett sérelmek is. Vagy magában a hűtlen fél személyiségében is lehetnek olyan problémák, amelyek tönkretehetik a kapcsolatot és végül megcsaláshoz vezethetnek. (A hűtlenségről olvashatsz itt is: 5 helyzet, amelyben hűtlenné válhatsz)

A hűtlenség nem ok, hanem következmény
A hűtlenség nem ok, hanem következmény

A hűtlen emberek önismeretével, önértékelésével általában gond van, ezért számukra nagyon fontos, hogy mit gondolnak róluk mások. 

Egy új ember, a szerető szemében sokkal érdekesebbnek, szerethetőbbnek, férfiasabbnak/nőiesebbnek tűnnek. Nem is annyira a szerető személye fontos a számukra, hanem a kép, amit visszatükröz róluk.

Zitáék esetében a feleség rátelepedett férjére, mindenben irányítani akarta, szinte "kiherélte" párját. Ezért Zsolt olyan helyet, helyzetet keresett, ahol végre férfiként néztek rá, irányíthatott és nem csak az anyagi biztonság megteremtését várták el tőle. Ráadásul Zsolt énképe, önértékelése sem volt rendben, ezért duplán "veszélyeztetett" volt.

Zita nem tudta megbocsátani Zsolt félrelépését és nem volt hajlandó megvizsgálni saját felelősségét a kapcsolat alakulásában, ezért inkább a válást választotta.

Egy kapcsolatban a felek általában azonos önértékelési szinten állnak. Így nemcsak Zsolt, hanem Zita énképével, önértékelésével is voltak problémák. Mivel egyikük sem dolgozott problémái megoldásán, párkeresési kísérleteik azóta is sorozatosan csődöt mondanak. Kapcsolataik rövid életűek, mivel továbbra is ugyanazokat a hibákat követik el, mint házasságukban.

Másik kliensem, Klára sem értette, hogy miért találkozgat másik nővel a férje, hiszen szép is, okos is, igyekszik a kedvében járni minden téren. Eleinte ő is elhárított magáról minden felelősséget, csak a párját hibáztatta. Teljesen összeomlott, amikor megértette, hogy amit szeretete bizonyítékaként nyújtott, azt Péter egyáltalán nem értékelte annak (szeretetnyelvek!), sőt úgy érezte, hogy emberszámba sem veszik otthon, mindig mindenben csak a gyerekek után következik.

Klára tipikus hibát követett el: a gyerekek születése után már elsősorban anya volt és csak másodsorban feleség (sőt, gyakran még a munkája is fontosabb volt a férjénél). Péter a szeretőjénél viszont azt élte meg, mindig ő az első, a legfontosabb. Volt idő közös programokra, beszélgetésre, nem kellett attól félni, hogy szex közben rájuk nyitnak a gyerekek.

Zitával ellentétben Klára nagyon hamar rádöbbent, hogy neki is komoly része volt házassága megromlásában. Szerencsére a házaspár emlékezett még a régi szép időkre, és mindketten meg akarták menteni kapcsolatukat, hajlandóak voltak a változtatásra.

Hogyan kezelhetjük a hűtlenséget?

Hűtlenség esetén kettős feladatunk van: egyrészt kezelni kell magát a hűtlenséget. A hűtlen félnek fel kell vállalnia a tettét és a házassága mellett kell döntenie, azaz le kell zárnia a külső kapcsolatát. Sokszor azonban a "csalónak" esze ágában sincs szakítani, azért jön el tanácsadásra, hogy elmondhassa, ő mindent megpróbált, de ez a házasság menthetetlen.

Az is hamar kiderül, ha valaki valójában nem zárta le a viszonyát, mert olyankor egyszerűen nem működik a folyamat.

A házasság újjáépítése előtt le kell zárni a külső kapcsolatot
A házasság újjáépítése előtt le kell zárni a külső kapcsolatot

Péternek nem volt egyszerű beismernie, hogy valóban megcsalta Klárát, hiszen sokáig azt hangoztatta, hogy ez csak barátság, csak beszélget egy nőismerősével. A szeretői kapcsolat lezárása sem ment könnyedén, hiszen négy évig tartott a viszony, de végül a családját választotta.

Ha a megcsalt fél megbocsátott, akkor lehet elkezdeni a kapcsolat újjáépítését. Fontos, hogy igazi legyen a megbocsátás, a későbbiekben ne kerüljenek elő újra és újra a sérelmek. Ehhez szükség volt arra, hogy Péter Klára minden kérdését megválaszolja a másik kapcsolatáról, és kárpótolja feleségét az elszenvedett sérelmekért. Klára alaposan ki is használta a lehetőséget, rengeteg közös programot szervezett, hogy a korábbi elhanyagolást kompenzáltassa Péterrel.

Második lépésként fel kell tárni, hogy mi az a hiány a kapcsolatban, ami előidézte a félrelépést és azt kell megoldani. Tisztáztuk a felek szeretetigényeit, és ennek megfelelően kezdtek viselkedni egymással. Berögzült szokásokat kellett megváltoztatni mindkettőjüknek, ezért nem volt könnyű feladat. Szépen lassan építettük vissza a házasságuk kezdetére jellemző szeretetteli kapcsolatukat. Klára is sokat változott, megtanulta összeegyeztetni a feleség és az anya szerepet.

A megcsalásos helyzetek kezelése viszonylag hosszabb időt vesz igénybe, de nem lehetetlen, ha tényleg mindkét fél meg akarja menteni a kapcsolatot. Kláráéknak egy évig tartott, de sikerült!

Lindák Linda

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el ezeket is

Biztos, hogy mindent jól tudsz a szexről? Bár felnőttekkel dolgozom, koruk, tapasztalataik és az elérhető információk mennyisége ellenére azt tapasztalom, hogy sokan ellentmondásos, negatív információkkal, tévhitekkel rendelkeznek a szexualitással kapcsolatban. Ezeknek a téves gondolatoknak a fő forrása a média. Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy...

Tehát nagyon fontos, hogy elkülönítsük azokat az eseteket, amikor mindketten egyformán ritkán (vagy egyáltalán nem) igénylitek a szeretkezést, de ez mindkettőtöknek elfogadott, kielégítő és nem okoz frusztrációt.

Elhidegültetek egymástól vagy éppen állandóan durván veszekedtek? Esetleg azt érzed, hogy a társad mindig csak kritizál, támad, semmi nem jó neki, amit csinálsz?
Mindhárom helyzetben segíthet az Érzelmekre Fókuszáló Terápia. A módszert Sue Johnson és munkatársai dolgozták ki. Az EFT-n alapuló Ölelj át! - program 7 lépésből áll, és a legrosszabb...