Mi az, amit rosszul tudsz a szexről?

2023.07.09

Biztos, hogy mindent jól tudsz a szexről? Bár felnőttekkel dolgozom, koruk, tapasztalataik és az elérhető információk mennyisége ellenére azt tapasztalom, hogy sokan ellentmondásos, negatív információkkal, tévhitekkel rendelkeznek a szexualitással kapcsolatban. Ezeknek a téves gondolatoknak a fő forrása a média. Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy ha valamit sokszor hallasz, látsz, az igaz is. Pedig ez egyáltalán nem így van!

Az a probléma ezekkel a mítoszokkal, hogy ha hiszel bennük, csökkenthetik a szexuális élvezetedet és növelhetik a problémák kialakulásának valószínűségét. Fokozhatják a szorongásodat és a félelmedet. Akár a szexuális élet elkerüléséhez is vezethetnek.

Gyakran nem is vagy tudatában tévhiteidnek. Ezért a megváltoztatásukhoz először a létezésük tudatosítására van szükséged.

Lássuk, melyek a leggyakoribb szexuális tévhitek!

A férfinak mindig készen kell állnia a szexre? - fotó: canva.com
A férfinak mindig készen kell állnia a szexre? - fotó: canva.com

1. szexuális tévhit: A férfiak állandóan a szexre gondolnak és bármikor készen is állnak rá.


Egy vonzó nő jelenléte nem elég ahhoz, hogy megjelenjen az erekció és a férfi szexet akarjon. A fáradtság, stressz, az érzelmi kapcsolat hiánya, a bűntudat, bizonyos élethelyzetek, a teljesítménykényszer, a biztonsághiány, stb. mind kiválthatja azt, hogy nem jön létre az erekció.

Másrészt az is szerepet játszik, hogy a szexuális ingerek nagy hozzáférhetősége miatt (tévé, internet) az emberek ingerküszöbe is megemelkedett. Ha minden szexuális ingerre merevedéssel reagálnának a férfiak, akkor némi túlzással, szinte egész életüket ebben az állapotban töltenék. 😊

Ennek a tévhitnek az a hatása, hogy ha azt hiszed, hogy mindig készen kell állnod a szexre, nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek nálad merevedési problémák, illetve arra alkalmatlan helyzetekben is együttlétet kezdeményezhetsz.

Ez a mítosz a nők számára is káros lehet. Ha a férfi láttadra nem produkál azonnal merevedést, akkor arra gondolhatsz, hogy nem vagy elég vonzó, kívánatos. Ilyenkor többnyire önértékelési probléma is áll a háttérben.

Valójában azonban a merevedés eléréséhez fizikai ingerlésre is szükség van.

2. szexuális tévhit: A szex egyenlő a közösüléssel.


A szex sokkal több a behatolásnál. A szexuális tevékenységek széles köre ide sorolható. Kézzel vagy szájjal történő ingerléssel is el lehet érni a szexuális élvezetet.

Az erekciós zavarban szenvedő férfiak behatolás nélkül is képesek partnerüknek örömet szerezni.

Ha minden szexuális közeledés esetén végigfut a fejedben az előjáték-behatolás-orgazmus menetrend, az szintén teljesítménykényszerhez vagy elutasításhoz vezethet. Ha megérted és elfogadod, hogy számtalan módon lehet egymásnak örömet szerezni, valószínűleg ritkábban fogod visszautasítani a társad.

3. szexuális tévhit: Akkor jó a szexuális életünk, ha heti X alkalommal szeretkezünk.


Persze az X-et sokféle számmal be lehetne helyettesíteni. Vannak, akik azt gondolják, hogy naponta kellene szexuális életet élniük, mások szerint hetente egyszer vagy kétszer.

Bármennyit is gondolsz normálisnak, az mindenképpen teljesítménykényszert szül. Főleg a nők hajlamosak arra, hogy kötelességtudatból éljenek nemi életet. A teljesítménykényszer azonban akadályozza azt, hogy el tudd engedni magadat és élvezd a szexet.

4. szexuális tévhit: Merevedés nélkül nincsen szex.


Ha nincs, vagy a szeretkezés során megszűnik a merevedés, azt gyakran mindketten kudarcnak fogjátok fel és általában be is fejezitek az aktust. Mindkettőtökben rossz érzések maradnak. A szorongás növekedésével pedig valószínű, hogy újra és újra meg fog történni a probléma. Ez akár a szex teljes kerüléséhez is vezethet.

Az erekció minőségének változása az együttlét során teljesen normális. Ha megszűnik a merevedés, akkor is lehet/érdemes folytatni a szeretkezést. Két kimenetel lehetséges: 1. a feszültség oldódásával visszatér a merevedés és befejezhető a behatolásos szex 2. számtalan más módon is lehet izgatni egymást, el lehet érni az orgazmust, nem szükséges hozzá a merevedés.

5. szexuális tévhit: A szexet a férfinak kell kezdeményezni.


Sok nő fejében él az az elképzelés, hogy csak az erkölcstelen, léha nők kezdeményeznek szexet. Férfiaktól is hallottam már, hogy férfiatlannak érzik magukat, ha többnyire a feleségük kezdeményezi az együttléteket.

Ha hisztek ebben a mítoszban, jelentősen csökkenhet kapcsolatotokban a szex mennyisége.


A nő is kezdeményezheti a szexet - fotó: canva.com
A nő is kezdeményezheti a szexet - fotó: canva.com

6. szexuális tévhit: A pénisz mérete meghatározza a nő élvezetét.


Ez a tévhit elsősorban a pornófilmekből származik. Az, hogy mit gondolsz a testedről, hat a szexualitásodra. Ha a saját tested miatti szorongásod erős, az elvonja a figyelmet a szexuális ingerekről és működészavarhoz vezethet.

Azonban, ahogy mondani szokták, "nem a hajó mérete a fontos, hanem a tenger hullámzása" (Nagoski). Azaz nem a méret számít, hanem a kettőtök közötti együttműködés, az ingerlés minősége.

7. szexuális tévhit: Ha megszűnik a szexuális vágy, baj van a kapcsolattal.


A szexuális vágy számtalan okból megszűnhet. Ilyen hatással bírnak egyes gyógyszerek, hormonális problémák, különféle betegségek vagy akár az életkor.

Állhatnak a vágyhiány hátterében múltbeli negatív szexuális élmények, a negatív hozzáállás a szexhez, negatív érzelmek, irreális szexuális elvárások, össze nem illés, illetve mindkettőtök részéről a szexuális készségek hiánya.

A fentebb felsoroltakon kívül a férfiaknál a vágy csökkenésében nagy szerepet játszhatnak egzisztenciális tényezők (anyagi problémák, munkahely elvesztése), a stressz, pornóhasználati problémák, a partner anyaságával kapcsolatban a madonna-szajha komplexus bekapcsolása (szex és szerelem szétválasztása), illetve a tesztoszteronszint csökkenése.

Végül befolyásolhatják a vágyat kulturális, vallási tényezők is és természetesen párkapcsolati problémák, konfliktusok.

Esther Perel szerint a vágy fenntartásához arra van szükség, hogy megőrizzük szabadságunkat, valamint elviseljük a társunktól való szeparációt és az azzal járó bizonytalanságot.

8. szexuális tévhit: A jó szex spontán.


A szexuális élet már egy kapcsolat elején sem feltétlenül spontán. Emlékszel az első együttlét előtti komoly előkészületeidre? 😊

Amikor egy pár szexuális élete alig működik, annak újraindításához szükség van tervezett együttlétekre is.

A spontaneitás mítosza azt is mutatja, hogy az embereknek nincs türelmük a csábításhoz, az erotikához, a tudatos erőfeszítéshez.

Ha elfogadjátok ezt a hiedelmet, akár teljesen meg is szűnhet a szexuális életetek. Pedig a tervezés vágyakozást is teremt.


9. szexuális tévhit: A vaginális orgazmus az igazi, érett orgazmus.

Számtalan módon lehet elérni az orgazmust. Ezek között nincs fontossági sorrend, azonos értékű mindegyik. Nagoski szerint a lényeg minden esetben ugyanaz: a szexuális feszültség hirtelen oldódása. A módszer sokféle lehet, de orgazmusélmény csak egy van.

A nők jelentős része (kb. 75%) a csikló ingerlésével éri el az orgazmust. Ha te is közéjük tartozol, számodra ez a hiedelem komoly önértékelési problémát okozhat, csökkentértékűnek, hibásnak érezheted magad. Ez elvezethet ahhoz is, hogy megjátszd a hüvelyi orgazmust és így valójában sosem éred el a kielégülést.

10. szexuális tévhit: A tökéletes szex közös orgazmussal végződik.


Az orgazmus nem cél, ha erre törekedtek, az teljesítménykényszerhez vezet, növeli a szorongást és akadályozza az igazi élvezetet. Mivel a legtöbb nő csikló ingerléssel éri el az orgazmust, eleve problémásabb elérni az azonos időben történő kielégülést. Másrészt attól, hogy van orgazmus, még egyáltalán nem biztos, hogy élvezetes vagy jó volt a szex.

11. szexuális tévhit: A női szexualitás véget ér az anyasággal.


Sok nő gondolja úgy, hogy a felelősségteljes anya szerepe nem fér össze a vonzó, csábító nő képével. Kevésbé figyelsz oda arra, hogy tetszeni akarj a partnerednek, egyre kevésbé akarsz szexuális életet élni. Intimitásigényedet, a testi kontaktus és az érzelmi kapcsolódás szükségletét gyermekeddel éled ki.

A férfiak oldaláról a madonna-szajha komplexus is szerepet játszik a hiedelem kialakulásában.

Ez a gyerekközpontúság azonban a párkapcsolatot rongálja. Az anyaság nem egyenlő az önfeláldozással.


12. szexuális tévhit: Ha egy nő nem képes minden együttlét során orgazmushoz jutni, ott valami baj van.

Nők esetében az orgazmus és az örömélmény nem feltétlenül jár együtt. Orgazmus nélkül is lehet élvezetes a szex, illetve az orgazmust (ami például erőszak esetén is kiváltódhat) nem mindig kíséri élvezet. Az orgazmus létrejötte és milyensége kontextusfüggő.

A nőknek csupán 29%-a számolt be arról egy kutatásban, hogy minden alkalommal orgazmust él át a partnerével. Valójában a gyönyör érzése a fontos, nem az orgazmus.

13. szexuális tévhit: Tartós párkapcsolatban/házasságban megszűnik a maszturbáció.


Sokan azt gondolják, hogy a maszturbálás csak addig normális, míg valaki nem él tartós párkapcsolatban. Kutatások szerint a férfiak 85%-a és a nők 45%-a maszturbál akkor is, ha van állandó szexuális partnere.

Gyakran ezek a hiedelmek nem nyíltan jelennek meg a gondolkodásodban, inkább tudattalanul veszik át az irányítást. Érdemes azonban tudatosítani őket, mert így rengeteg problémát kerülhetsz el és jobbá teheted a szexuális életedet.


Ha szeretnél jobban elmélyedni a témában, ezeket a könyveket ajánlom:

Esther Perel: Szeretkezés fogságban
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája
Benke-Sarkadi: Szexből is megárt a kevés