A párkapcsolat szakaszai

2018.02.25

Azt hiszed, hogy az a normális, hogy megházasodsz és attól kezdve boldogan éltek, míg meg nem haltok? Vagy, hogy ha nem érzed magad boldognak, akkor biztosan rosszul választottál párt, nem a megfelelő ember mellett vagy? Mindkét elképzelés óriási tévedés. Egyetlen kapcsolat sem happy minden pillanatában, de attól még lehet a társad az "igazi". Teljesen normális, ha egy házasságban vannak jobb és kevésbé jó időszakok. Egy párkapcsolat is fejlődik, változik az idő múlásával.

Bader és Pearson szerint a párkapcsolatok fejlődése hasonló a gyerekkori személyiségfejlődéshez. A párkapcsolatok az anya-gyerek kapcsolatban megjelenő kötődés és függetlenedés alakulásának szakaszait ismétlik meg. Mindegyik szakasz komplexebb, mint az előző. Ahhoz, hogy az egyik szakaszból át tudjatok lépni a következőbe, szükség van bizonyos készségek kialakulására. Ha nem sikerül a továbblépés, megrekedtek egy szinten, akkor vagy élhetetlenné válik a kapcsolat, vagy bekövetkezhet a válás. A fejlődési szakaszokat többször is megélhetitek a házasságotokban.

Milyen szakaszokra bontható a párkapcsolat?


  • Szimbiózis

Ez a megismerkedés, a szerelem időszaka. Szinte egybeolvadsz a szerelmeddel. Szeretnél mindig vele lenni, mindent együtt csináltok. Úgy érzed, tudod, hogy mire van szüksége a másiknak. Gyakran használod a "mi"-t az én és te helyett: "mi szeretjük az olasz kaját", "mi szeretjük a focit".

Ez alatt az időszak alatt sok újat tanultok egymásról/egymástól, személyiségetek gazdagodik. Ekkor teremtődik meg kapcsolatotok érzelmi alapja, hiszen azt éled meg, hogy "úgy vagyok szerethető, ahogy vagyok". Ez a szakasz kb. 1-2 évig tart. Ha baj van a párkapcsolatoddal, ez az a szint, ahova érdemes visszanyúlni az érzelmi tartalékokért.

  • Differenciálódás

Ebben a szakaszban a "mi" mellett megjelenik az "én". Ez az egyezkedés, a viták, az erőviszonyok formálódásának időszaka. Ekkor alakulnak ki a közös szokásaitok, értékeitek. A viták amiatt keletkeznek, hogy mást hoztatok magatokkal a születési családotokból és azt szeretnétek, ha ebből minél több épülne be a közösbe. Fontos, hogy ne az önfeladást éld meg ebben az időszakban: meg kell tanulnod a szükségleteid kifejezését. Ugyanakkor értékelned kell a társadat is, ne csak a kritikát hallja tőled. Ebben a szakaszban leginkább kompromisszumkészségre van szükségetek, hogy kialakulhasson valami közös.

Ha elmaradnak a viták, az gyanús, egyáltalán nem azt jelzi, hogy milyen jó a kapcsolatotok. Inkább arról lehet szó, hogy azonnal jött a baba, és emiatt nem mentetek végig ezen a fázison, vagy jegeltétek a nézeteltéréseiteket. Ennek az a veszélye, hogy az elnyomott feszültség bármikor kirobbanhat.

  • Gyakorlás

Ez az önmegvalósítás időszaka. Kettőtök közös kis burkából kimész a külvilágba. Már nem a társad tart neked tükröt, hanem a világ. Kipróbálhatod, megmérheted magad a munkában, a baráti kapcsolatokban. Meg kell találnod az egyensúlyt az otthon és a munka között. Ha otthon nem ismernek el, a külvilág különösen csábító lehet.

Az is fontos, hogy a barátaid hogyan viszonyulnak a párkapcsolatodhoz: a közös bulizást tartják fontosnak vagy tudnak alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Azt szokták mondani, hogy egy házasság jó működéséhez 4 baráti házaspárra van szükség.

Ez a szakasz is gazdagíthatja a párkapcsolatodat, ha az élményeidet (legyen az siker vagy kudarc) haza tudod vinni, meg tudod osztani társaddal.

  • Újraközeledés

Mire eljutsz ebbe a szakaszba, már nagyon jól ismered magad és a társad gyengéit, erősségeit. Már nincs szükségetek a külső tükörre. Tudjátok, hogy kik vagytok, nem féltek attól, hogy felolvadtok a másikban - közel tudtok kerülni egymáshoz úgy, hogy önmagatok maradjatok. Ez már két érett, differenciált ember kapcsolata.

Másrészt ez a gyerekek kirepülésének és az életközépi válságnak az időszaka is. Megélhetitek a gyereknevelés gondjai alól való felszabadulást, megerősödhet a párkapcsolatotok, vagy éppen rádöbbenhettek kapcsolatotok ürességére is.

Ezek a szakaszok egy párkapcsolatban többször is megjelenhetnek. A szimbiózist élheted meg a szerelemben, gyermeked majd unokád megszületésekor vagy a gyászban. Újrakezdődhetnek a szakaszok megcsalás esetén vagy egy új házasságban is.

Konfliktust okozhat, ha a pároddal éppen nem ugyanabban a szakaszban vagytok: pl. gyermeketek megszületése után te a szimbiózist éled meg, míg társad már az önmegvalósítással van elfoglalva. Ilyenkor megjelenhet a csimpaszkodás, a harag és a bűntudat, úgy érezheted, hogy cserben hagytak. Gond lehet az is, ha mindketten megrekedtek a szimbiózisban, ez ugyanis az egyéniség elvesztésével fenyeget vagy a "se vele, se nélküle" állapotot élhetitek meg. De a többi szakasznak is megvannak a maga problémái, nehézségei.

Ezért ha konfliktus jelenik meg a párkapcsolatodban, az okok keresésekor azt is érdemes megnézni, hogy éppen melyik kapcsolati szakaszban vagytok, visszavezethető-e a probléma esetleg az eltérő tempójú fejlődésre. Egy szakember abban is segíthet, hogy megmutassa a jelenlegi gond összefüggését a gyerekkori élményeitekkel.