Szerelem, házasság, válás - beszélgetés Lindák Linda debreceni pszichológussal

2019.09.15

Lindák Linda, a Párterápia Debrecen tulajdonosa, párkapcsolati coach. Vele beszélgettem szerelemről, szexualitásról, válásról, s a tartalmas, boldog házasságról. Mint kiderült, Lindának magának is voltak párkapcsolati gondjai, épp ezért kezdett komolyabban érdeklődni a pszichológia tudományán belül  jelenlegi szakterülete iránt, amely a család- és párterápiára is kiterjed. A beszélgetés közben kiderült, mennyire érzékeny lélekkel fordul a problémával érkező párokhoz, házastársakhoz, s az is, hogy meddig terjed egy coach felelőssége. De vajon a saját életében, manapság alkalmazza-e a tudását? Erre is választ kaphatsz, ha elolvasod a cikket a debreceni pszichológusról, aki épp praxisát bővíti, hiszen mint mondja, ebben a rohanó világban egyre több párnak van szüksége lelki feltöltődésre, szakszerű problémamegoldásra.

Lindák Linda debreceni pszichológus, párkapcsolati coach
Lindák Linda debreceni pszichológus, párkapcsolati coach

- Hogyan lettél pszichológus Debrecenben?

- Miskolcon születtem, az egyetemet Szegeden végeztem. A férjem volt Debrecen környéki, így kerültem a városba. Eredeti végzettségem szerint magyar-történelem szakos középiskolai tanár vagyok. Mindig is érdekelt a pszichológia, ezért amikor megtudtam, hogy kimondottan pedagógusoknak indít a Debreceni Egyetem iskolapszichológus képzést, azonnal jelentkeztem. Végül nem iskolapszichológus lettem, ugyanolyan pszichológus diplomát kaptam, mint mindenki más. Az iskolapszichológusi hálózat kiépítése is elmaradt, így tanítottam tovább. A váltást az jelentette, amikor a Vegyipariban elkezdtem az egészségügyi szakmacsoportos diákoknak általános lélektant, fejlődéslélektant, szociálpszichológiát, mentálhigiénét, önismeretet, tanulásmódszertant tanítani. Az igazi fordulatot a 2016-os év hozta el, ekkor hoztam létre a Párterápia Debrecent, és kezdtem el másodállásban a pszichológiai tanácsadást.

- Miért pont a párkapcsolatokat választottad fő területednek? Nem szűkíti ez be nagyon a pszichológusi tevékenységedet?

- Nem csak párkapcsolati tanácsadással foglalkozom, vannak egyéni klienseim is. Velük leggyakrabban az önismeret, önértékelés, önbecsülés témájában dolgozom. De elakadások, krízisek, szorongás, életvezetési problémák és más hagyományos pszichológiai gondok esetén is tudok segíteni.
A párkapcsolatokkal való foglalkozás irányába saját kapcsolati krízisem vezetett. Elváltam, majd elhagyott az a férfi, akivel a további életemet terveztem. Teljesen összeomlottam, nekem is pszichológus segítségére volt szükségem. Ő volt az, aki először felvetette, hogy miért nem dolgozom már végre a szakmámban? A második lökést ebbe az irányba az jelentette, amikor megláttam egy párkapcsolati coach képzés hirdetését. Úgy voltam vele, hogy akkor is megéri elvégezni, ha csak magamon fogok tudni segíteni. Végül ez a képzés adott akkora bátorságot, magabiztosságot, hogy el merjek indulni a magánpraxissal. Azóta is folyamatosan tanulok, képzem magam. Szupervízió mellett már család- és párterápiával is foglalkozom.
Mivel a kiegyensúlyozott magánélet, a sikeres párkapcsolat az élet minden más területére is kihat, nagyon fontosnak tartom, hogy ennek elérésében segítsem a hozzám fordulókat. A klienseimnek viszont szeretném megspórolni azt a rengeteg pénzt és időt, amit én a kapcsolatok működésének megismerésére fordítottam, hogy viszonylag gyorsan és kerülőutak nélkül érhessenek el eredményt, és harmonikus, boldog párkapcsolatban éljenek.

- Hagyott-e nyomot a múlt a tanácsadói munkádban? Úgy értem, hogy említetted a saját párkapcsolati problémáidat. Ezt teljesen magad mögött tudod-e hagyni az értékítéletedben?

- Sokat tanultam a hibáimból, az átélt élményekből. Az, hogy bizonyos helyzeteket személyesen is megtapasztaltam, segít abban, hogy még empatikusabb legyek klienseimmel. Nagyon vigyázni kell ugyanakkor arra, hogy a saját életem ne befolyásoljon a munkámban. Ezért jó, hogy lehetőségem van szupervízorhoz fordulni, ha túlzottan megérint egy eset vagy bevonódnék a problémába.

- Személyes életedben mennyire alkalmazod pszichológiai-párkapcsolati ismereteidet? Gyermekeidnek adsz-e tanácsot? A pároddal milyen szinten tudjátok "tudományos" alapon értékelni a helyzeteteket?

- Otthon nem pszichológus vagyok, hanem feleség és anya. Nem tudok a történésekre kívülállóként tekinteni. Persze, a tudásom ilyenkor sem száll el, csak sokkal nehezebb hideg fejjel alkalmazni. Sokszor tudom, mit kellene csinálni, mégsem azt teszem. Mindenesetre a törekvés megvan bennem, odafigyelek arra, hogy ezúttal a lehető legjobbat hozzam ki magamból és a kapcsolatból. Szerencsére ebben a párom nagyon jó partner.

- Egy akkora városban, mint Debrecen, van igény párkapcsolati pszichológusra?

- Azt látom, hogy az igény folyamatosan nő. Egyre kevésbé válik szégyellnivalóvá, ha valaki pszichológushoz fordul. Kezdenek rájönni az emberek, hogy a válás nem megoldás, inkább kezelni kellene a párkapcsolati problémáikat. Könnyebb ugyanis a meglévő kapcsolatból, a már ismert emberből kihozni a lehető legjobbat, mint mindent elölről kezdeni. A fiatalok nagyon nyitottak, de a középkorúak is egyre fogékonyabbá válnak a pszichológiai segítségnyújtásra.
Másrészt nemcsak Debrecenből vannak klienseim, hanem a környező településekről is. Még Nagyváradról is szívesen jönnek pszichológushoz Debrecenbe. Az online lehetőségek pedig végtelenek: volt már kliensem Németországból, Franciaországból, Norvégiából is.

-Milyen problémák esetén tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

-Leggyakrabban hűtlenség és elhidegülés esetén keresnek fel a párok. Gyakori probléma még a vitatkozás - veszekedés, a szexuális élet megromlása vagy hiánya, a féltékenység, a pártalálási nehézségek, a pénzügyek kezelése, a nemi szerepekből és a családi munkamegosztásból adódó konfliktusok. Ezek a gondok mind megoldhatók, ha a pár valódi javítási szándékkal érkezik.

- Vállalsz-e olyan eseteket, amikor egyértelműen a gyermek körül forog a pár problémája? Ilyenkor az egész családdal foglalkozol, vagy csak a felnőtteket figyeled?

- Most végzem a család- és párterápiás képzést, így szupervízió mellett már folytathatok családterápiát. Valóban van olyan eset, amikor a szülők a gyermek miatt, vagy gyereknevelési kérdéseken veszekednek, ilyenkor a felnőttekkel konzultálok.
Gyakori viszont az, amikor a gyerek tünetével fordulnak ugyan pszichológushoz, de hamar kiderül, hogy párkapcsolati probléma áll a háttérben. 
Családterápia esetén van, hogy az egész családdal beszélgetek, de nem szokatlan az sem, ha egy-egy családi alrendszert, pl. a szülőpárt, vagy egyszer csak a nőket/lányokat, máskor a fiúkat hallgatom meg. Nem ritka a nagyszülők bevonása sem, ha ők is a családdal élnek.

- Tudsz-e pártatlan maradni? Nőként nem adsz-e többször igazat a hölgyeknek? Kell-e egyáltalán pártoskodni, adódik-e ilyen helyzet?

- A pszichológusi munkában nagyon fontos a pártatlanság megőrzése. Nem állhatok egyik fél mellé sem, bármennyire szimpatizálok vele. Mindkét ember álláspontjának megértésére kell törekednem, fenn kell tartanom az egyensúlyt. Nem ítélkezhetem senki felett. Nem vagyok bíró, hogy eldöntsem, kinek van igaza.

Pszichológus vagyok, nem bíró, nem dönthetem el, kinek van igaza
Pszichológus vagyok, nem bíró, nem dönthetem el, kinek van igaza

- Mennyi idő alatt tudsz egy párkapcsolatot rendbe hozni?

- A kapcsolatot nem nekem kell rendbe hoznom, hanem a párnak. Én csak segíthetek, irányt mutathatok, ismereteket adhatok át, de a megoldást nekik kell megtalálniuk. 
Nagyon változó, hogy ez mennyi ideig tart. Lehet, hogy egy krízishelyzetben néhány alkalom elég, máskor viszont hosszabb időre van szükség a probléma rendezéséhez. Leggyakrabban 5-10 alkalommal találkozom a klienseimmel.

- Van-e olyan helyzet, amikor egy párnak azt mondod, hogy nincs tovább, el kell válni. Mondhatsz-e ilyet egyáltalán?

- Ezt a döntést én nem hozhatom meg, ez a kliensek joga, feladata. De valóban lehet az a vége egy tanácsadási folyamatnak, hogy a pár a válás mellett dönt. Ettől még nem volt sikertelen a munkám. Az is eredmény, ha a házaspár ráébred, hogy jobb, ha külön folytatják, és segítségemmel békésen zárják le a közös életüket.

- A felelősség problémájával hogy tudsz szembenézni, hiszen sorsok múlhatnak a tudásodon, döntéseiden, mondataidon.

- Valóban óriási a felelősségem, ezt a munkát nem lehet félvállról venni. Olykor megdöbbentő, hogy egy-egy elejtett mondatnak is mekkora súlya, jelentősége van. Azzal is szembesülnöm kell időnként, hogy mennyire óvatosan, pontosan kell fogalmaznom, mert a kliens könnyen félreérti vagy a saját szájíze szerint magyarázza a mondandómat. Emiatt a rendkívüli felelősség miatt hozzáolvasok az eseteimhez, folyamatosan képzem magam, hogy minél kisebb esélye legyen annak, hogy hibázom.

- Úgy tudom, költözöl!

- Igen, a kliensek egyre nagyobb száma miatt más helyszínt kellett találnom a konzultációknak. Szeptember 16-tól a Hatvan utca 58. szám alatt, a 16-os irodában várok szeretettel mindenkit. Az is nagy változás lesz, hogy novembertől már főállásban folytatom a pszichológusi munkát, így a hét öt napján, reggel 8-tól este 7-ig fogok mindazok rendelkezésére állni, akik pszichológust keresnek Debrecenben.

Szeremley Ágnes

Változás! A cikk megjelenése óta a Párterápia Debrecen új irodába költözött. 
Az új cím: Debrecen, Blaháné utca 2., 224-es iroda