Miért ne az internetről diagnosztizáld magad vagy a társadat?

2018.03.13

Az utóbbi időben három olyan esettel is találkoztam, amikor a kliensek az interneten olvastak valamit, ami alapján depressziósnak, traumatizáltnak vagy éppen narcisztikusnak diagnosztizálták társukat. A saját maguk által gyártott diagnózisba aztán teljesen belelovalták magukat és ennek alapján kérték párjuk azonnali "kezelését, megjavítását". A három eset nagyon különböző problémára vezethető vissza, ami közös bennük, hogy klienseim szentírásnak vették azt, amit a neten olvastak.

A neten mindent megtalálsz - és az ellenkezőjét is
A neten mindent megtalálsz - és az ellenkezőjét is

Pedig az egyetemen, pszichológia szakon, elsőként tanították meg nekünk azt, hogy "egy teszt nem teszt", azaz elhamarkodottan, egyetlen eszköz alapján senkit nem diagnosztizálunk. Sajnos azonban sokan mindent készpénznek vesznek, amit az interneten találnak, akár 5 mondat alapján képesek rásütni társukra a depresszió bélyegét. Vigyázz azonban, mert a világhálón minden megtalálható és annak az ellenkezője is!

Nézzünk meg a három esetből kettőt:

Fannit azért hozta el hozzám a férje, Tamás, mert szerinte depressziós, és erre rá fog menni a házasságuk. Arra a kérdésemre, hogy miből gondolja, hogy depressziós lenne a felesége, a tünetek sorolása helyett azt válaszolta, hogy az internet szerint 5 jellemzője van a depressziónak és az Fannira mind igaz. Egyébként is állandóan veszekednek, lehet, hogy el kellene válniuk.

Nem mindenki depressziós, aki szomorú
Nem mindenki depressziós, aki szomorú

Aztán a beszélgetés során egészen más problémákra derült fény. Tamás iszonyú féltékeny lett a nejére, szerinte megcsalta a kollégájával. Ezt néhány baráti üzenetből, illetve abból szűrte le, hogy Fanni szoláriumba jár. Ultimátumot adott neki: csak akkor hiszi el, hogy nem hűtlen, ha Fanni azonnal otthagyja a munkahelyét. Felesége engedett a zsarolásnak, feladta munkáját. Hónapokig munkanélküli volt, majd egy sokkal rosszabb állást vállalt el, mint az előző volt. A helyzet azonban nem változott, Tamás továbbra is féltékenységével üldözi, birtokolni akarja. Természetesen a férj véleménye az, hogy ő egyáltalán nem féltékeny, ennek semmi köze a kialakult helyzethez, a veszekedésekhez, minden problémájuk Fanni depressziója miatt alakult ki.

Azt hiszem, bármelyikünk elkeseredetté és boldogtalanná válna Fanni helyében. A megoldás azonban nem az ő "depressziójának" megszüntetése, hanem Tamás kóros féltékenységének kezelése lenne. Ezután lehetne megkezdeni kapcsolatuk helyreállítását.

A következő eset még súlyosabb. Ferenc és Iza több mint 25 éve élnek együtt. A férj megismerkedésüktől kezdve tudta, hogy Izát 16 évesen megerőszakolták. Több, mint 10 évig boldogan éltek, a gyerekek megszületése után kezdett megromlani a kapcsolatuk. Már 10 pszichológusnál, pszichiáternél jártak előttem. Ferenc kapcsolatuk megromlását a felesége által átélt traumára vezette vissza. A neten olvasott egy cikket, ami szerint Iza minden "tünete" megmagyarázható a nemi erőszakkal. Szerinte Iza az erőszakot nem tudta feldolgozni, ezzel magyarázható, hogy nem tette le a szakvizsgáját, nem a képességeinek megfelelő helyen dolgozik, hogy sokat jár feketében, napi kétszer zuhanyozik, nincs orgazmusa, adósságuk van, hogy nem haladnak az életben. Iza szerinte nem látja reálisan a valóságot, evészavara van, hazudik. A kapcsolatuk már annyira elmérgesedett, hogy többször rájuk hívták a rendőrséget.

Ki az, aki valójában nem tud együtt élni a traumával?
Ki az, aki valójában nem tud együtt élni a traumával?

Ahogy elkezdtünk beszélgetni, kiderült, hogy Iza a lehetőségekhez képest már feldolgozta a traumát, együtt tud élni a történtekkel, nem okoz számára gondot, hogy beszéljen róla. Sokkal inkább úgy tűnt, hogy a férj képtelen annak feldolgozására vagy inkább kifogásként használja az erőszak megtörténtét minden problémájukra. Addig hurcolja pszichológustól pszichiáterig a feleségét, míg végre valaki igazat nem ad neki. Ennek viszont nincs esélye, nem véletlen, hogy már 11 szakembert "fogyasztottak el". Ferenc erősen narcisztikus személyiség. Nem véletlen, hogy a gyerekek megszületése után kezdtek megjelenni a problémák. Felesége addig csak vele foglalkozott, körülötte forgott a világ. Azóta azonban osztoznia kell Iza figyelmén a gyerekekkel. Végtelenül énközpontú, Izát állandóan leértékeli, lenézi. A kritikát nem tűri, feleségét nem hallgatja meg, hazugnak nevezi, letorkolja, olykor agresszióig is eljutnak.

A megoldás tehát nem az, amit Ferenc erőltet, azaz, hogy Izának fel kell dolgoznia az elszenvedett traumát, hanem éppen neki kellene szakemberhez fordulnia. Kettőjük helyzete már annyira elmérgesedett, hogy a válást jobb megoldásnak tartom, mint a kapcsolat megmentését. A jelenlegi helyzettel nagyon sokat ártanak gyerekeiknek is, hiszen minden cirkusz előttük zajlik.

Van, amikor egyéni és nem párkapcsolati tanácsadásra van szükség
Van, amikor egyéni és nem párkapcsolati tanácsadásra van szükség

Ezzel a két esettel szerettem volna rávilágítani arra, hogy mennyire félrevihet, ha felelőtlenül öndiagnózisba vagy párod diagnosztizálásába kezdesz az interneten olvasottak alapján! Általában több bajt okozhatsz, mint amennyi hasznot hajtanál. Ha feltámad benned valamilyen gyanú, inkább fordulj szakemberhez, aki a kellő pszichológiai/pszichiátriai ismeretek birtokában képes arra, hogy megfelelő következtetésekre jusson. A szakemberek rendelkeznek olyan eszközökkel, bemért tesztekkel, amikkel megerősíthetik, vagy éppen megcáfolhatják sejtéseidet. Ha beigazolódik a gyanúd, szakszerű segítséget is tudnak nyújtani.