Előbb-utóbb mindenki hűtlen lesz?

2021.03.14

Az egyik kommentelőm szerint igen. Saját felmérésem alapján azt az eredményt kaptam, hogy a válaszadók 40%-a megcsalta már a párját. Fiatal kliensektől is egyre gyakrabban hallom, hogy nem olyan nagy dolog a hűtlenség, előbb-utóbb minden kapcsolatban megtörténik.

Vajon ez tényleg így van? A hűség nem létezik? Ebben a cikkemben szeretnék néhány, a hűtlenséggel kapcsolatos tévhitet eloszlatni, valamint bemutatni, hogy mire érdemes odafigyelni, milyen okok vezethetnek a megcsaláshoz.

A hűtlenség tényleg elkerülhetetlen a párkapcsolatban? - Fotó: canva.com
A hűtlenség tényleg elkerülhetetlen a párkapcsolatban? - Fotó: canva.com

A hűtlenség mértékével kapcsolatos statisztikák igen széles skálán mozognak. Ez egyáltalán nem csoda. Nem mindegy, hogy ki, mikor és hol kérdez rá a hűtlenségedre. Egyes vizsgálatok akár a 70%-os eredményt is elérik. Tehát a problémát nem lehet elbagatellizálni.

De nézzük, mik azok a dolgok, amit eddig rosszul gondoltál a hűtlenséggel kapcsolatban:

1. tévhit: Ha vonzódni kezdesz valaki máshoz, az biztos azért van, mert nem az "igazi" mellett vagy.

Valójában az érzelmeidet nem tudod irányítani. Akkor is érezhetsz vonzalmat, vagy éppen szerelmet valaki iránt, ha éppen boldog párkapcsolatban élsz. Ez nem jelenti viszont azt, hogy meg is kell csalnod a társadat. A viselkedésedet ugyanis tudod irányítani, tudatosan dönthetsz úgy, hogy nem engedsz a csábításnak.

2. tévhit: Akkor csalod meg a társadat, ha a kapcsolatotokban problémák vannak.

Van, hogy vannak párkapcsolati problémái a hűtlen félnek, van, hogy nincsenek. Nem lehet általánosítani. A megcsalás oka az esetek egy részében nem a kapcsolatban, hanem a hűtlen fél személyiségében keresendő.

3. tévhit: Akkor lépsz félre, ha a kapcsolatodban nem kapod meg azt, amire szükséged van.

Előfordul, hogy mindent megkapsz, amit szeretnél. Nem a másik nyújt keveset, hanem te nem adsz bele eleget a kapcsolatba. Ezért nem is tartod olyan fontosnak, értékesnek, hogy hűséges maradj benne.

4. tévhit: Ellenkező neműek között nincs barátság, ez mindig veszélyt jelent a párkapcsolatra.

Ha az ellenkező nemű barátod a kapcsolatod barátja is, akkor nincsen gond. Partnereddel együtt kell meghúznod azokat a határokat, hogy mi fér bele a barátságba és mi nem.

5. tévhit: A viszonyok főleg a szexről szólnak.

Beszélhetünk szexuális félrelépésről, érzelmi hűtlenségről, valamint olyan viszonyokról, ahol szex és érzelmek is vannak. A szexuális viszonyt folytató férfiak 55%-a, a nők 85%-a számolt be arról, hogy a harmadik iránt érzelmi kötődést is érez.

A hűtlenség többnyire nemcsak a szexről szól - Fotó: canva.com
A hűtlenség többnyire nemcsak a szexről szól - Fotó: canva.com

6. tévhit: Csak a szexuális jellegű viszony fenyegeti a párkapcsolatot.

Hűtlenség az, amit a megcsalt fél annak tekint. Van, akinek a mással való levelezgetésnél, másnak a flörtnél vagy a csóknál kezdődik a kapcsolat elárulása. Tehát nem csak a szexuális viszony veszélyeztetheti a kapcsolatot. A nők általában sokkal rosszabbul viselik az érzelmi hűtlenséget, mint azt, ha "csak" szex volt.

7. tévhit: Ha nem derül ki a viszony, az nem veszélyezteti a kapcsolatot.

Minden titok romboló hatású. Falat épít a partnerek közé, ezzel megakadályozza az igazi intimitást. A soha ki nem derült megcsalások is megváltoztatják a kapcsolat minőségét, mélységét.

Miért olyan vonzó a viszony?

Azért, mert a szeretői kapcsolatoknak semmi közük sincs a valósághoz:

  • Azt az illúziót keltik, hogy a szeretőd sokkal jobban megért, elfogad, mint az elsődleges partnered.
  • Titkolni kell, alkalomszerűek a találkozások, ezért a viszony mindig izgalmas, szenvedélyes.
  • Nem kell osztozni a hétköznapok egyhangúságában, a feladatokban, nehézségekben, csak a szép és jó jut.
  • A szerelmes ember mindig azt éli meg, hogy egyedi és különleges, amit átél (fél szavakból értitek egymást, egyszerre mondtok ki, vagy csináltok dolgokat, teljes összhangban vagytok, stb.)
  • Könnyű egy randi erejéig szexistennőnek vagy tökéletes pasinak lenni.
  • Szeretőd mellett egy másik szeletet mutathatsz a személyiségedből. Kitörhetsz a hétköznapi, unalmas szerepeidből.
  • Nem kell túl sokat befektetned a kapcsolatba.

Miért válik valaki hűtlenné?

A viszonyok jelentős része (82%-a) barátságból, munkatársi kapcsolatból alakul ki. Fokozatosan, szinte észrevétlenül változik meg a kapcsolat minősége. A sok együtt töltött idő, a közös munka, szakmai tréningek, a másik megértése, a sikereiben való részvétel gyorsan közel hozza egymáshoz a két embert.

A viszonyok jelentős része munka közben alakul ki - Fotó: canva.com
A viszonyok jelentős része munka közben alakul ki - Fotó: canva.com

A hűtlenség okai 3 fő csoportba sorolhatók:

  • párkapcsolati okok
  • stressz, az élet különböző területein jelentkező nehézségek
  • személyiségen belüli okok

Természetesen ezek bármilyen kombinációban együtt is előfordulhatnak.

A hűtlenség párkapcsolati okai

Bosszút állhatsz társadon jelenlegi vagy korábbi sérelmeid miatt, vagy mert úgy érzed, a partnered nem elérhető számodra: nem kapsz tőle elég szeretetet, figyelmet, törődést, elfogadást.

Gyakori, hogy azért kezdesz viszonyba, hogy ezzel felkeltsd párod féltékenységét és újra közelebb kerüljetek egymáshoz. Ilyenkor arra van szükséged, hogy azt érezd, kellesz a másiknak, fontos vagy a számára.

Akkor is félreléphetsz, ha úgy érzed, vége a párkapcsolatodnak, le akarod zárni azt. A viszony menekülési útvonalat jelenthet.

A hűtlenség és a stressz

Különféle problémák, legyen az párkapcsolati, családi, munkahelyi vagy bármi más előli menekülésként is választhatod azt, hogy viszonyt folytatsz. Ilyenkor a harmadiktól vigasztalást, izgalmat, könnyedséget remélsz.

Személyiségen belüli tényezők, amelyek hűtlenséghez vezethetnek

Ha félsz attól, hogy elhagyhatnak, biztonsági szempontból is fenntarthatsz egy szeretői kapcsolatot. Így bármi történik, nem maradsz egyedül.

Gyakori, rövid, érzelemmentes viszonyokba kezdhetsz annak érdekében, hogy azt érezhesd, a te kezedben van az irányítás, az erő.

A belső feszültségedet kényszeresen igyekezhetsz tompítani, pl. úgy, hogy rendszeresen prostituáltakhoz jársz, rövid szexkapcsolatokat kezdeményezel.


Amíg valakit nem csaltak meg, általában azt a véleményt hangoztatja, hogy ő a hűtlenséget bizony sosem bocsátaná meg. Amikor megtörténik a félrelépés, akkor viszont szerencsére sokan megváltoztatják a véleményüket. Jobban szeretik annál a társukat, hogy feladják a kapcsolatot.

Jó hír, hogy sok párkapcsolat a hűtlenség után is megmenthető, sőt, akár jobbá is tehető. Nem egyszerű feladat, gyakran szakember segítsége szükséges hozzá. De ha mindkét fél elkötelezett, a viszony lezárásra került, sikerül az érzelmeket feldolgozni, egymás iránt empátiát érezni, akkor jó esély van a közös élet folytatására.


A bejegyzés dr. Scott Woolley EFT-terapeuta előadásának felhasználásával készült.


Olvass tovább a hűtlenségről! A további blogcikkeket itt találod:

Hűtlenség, féltékenység