Hogyan hat a közösségi média a párkapcsolatodra, önértékelésedre?

2018.11.18
A közösségi média túlzott használata tönkreteheti a párkapcsolatot
A közösségi média túlzott használata tönkreteheti a párkapcsolatot

Szinte nincs olyan konzultációm, ahol előbb-utóbb ne kerülne szóba a telefonozás, facebookozás, online játék. Különösen féltékenység, hűtlenség esetén kap szerepet sokszor az a bizonyos zöld gomb (a chatfelületeken való jelenlét jelzése). 

Nem akarok álszent lenni, én is lógok időnként a neten. Az online közösségi tereknek ugyanis pozitív jellemzői is vannak: gyors információ megosztást és kapcsolattartást tesznek lehetővé, az informálódás, tanulás színterei, lehetőséget adnak a kreativitásra és az önkifejezésre. Azonban azt tapasztalom, hogy nagyon sok párnál inkább feszültséget okoz a Social Media túlzó/folyamatos használata. Ezt már kutatások is alátámasztják: minél több időt tölt el egy pár a közösségi felületeken, annál nagyobb az esély a szakításra, válásra.

Párkapcsolati állapotmérésemet eddig több mint 450 pár töltötte ki. Elég megdöbbentő adat, hogy a válaszadók 41,2 %-a folyamatosan használja a közösségi médiát akkor is, amikor a házastársával van. Ennek azonban nagyon sok káros hatása van akár az egyénekre, akár a párkapcsolatokra. Nézzük, melyek ezek!


A közösségi média csökkentheti az önértékelésedet

Lassan fontosabbá válik, hogy milyen képet alakítasz ki magadról a Facebookon és az Instagramon, mint a valóságban. Posztolod az új ruhádat, a nyaralásodat, az ebédedet és az új pasidat. Számolod a lájkokat, a barátokat, követőket. Ezt ugyanis az agyad jutalomként kezeli és ennek hatására dopamint szabadít fel.

A média azt is befolyásolja, hogyan látod a világot. Mivel mindenki a legjobb arcát igyekszik mutatni a képeken, szuper helyek, jó beállítások, szűrők, úgy tűnik, mintha mindenki szép és boldog lenne a világon, jó életet élne. Ez egyrészt csökkentheti az önbecsülésedet, hiszen ezekhez a pozitív képekhez hasonlítva lebecsülöd magadat. Másrészt teljesítménykényszerhez vezethet: neked is szebbnek, jobbnak kell lenned, klassz helyekre kell utazni, meg kell mutatni, milyen boldog vagy a pároddal, stb. Az összehasonlítgatás miatt könnyen a párkapcsolatodban is úgy érezheted, hogy nem jó helyen, nem az "igazi" mellett vagy és ezért gyorsan lecseréled társadat.

A valóság ugyanakkor az, hogy pont azok a legkevésbé boldogok és elégedettek az életükkel, akik állandóan posztolnak. Sokszor a virtuális és a valós énjük egyáltalán nincs összhangban egymással. "A boldog emberek saját belső mércéjüket követik és nem másokra, hanem saját magukra figyelnek" - mondja Sonja Lyubomirsky boldogságkutató, pszichológus.

Gondolj bele, senki nem a veszekedéseket vagy a legrosszabb állapotát fogja kiposztolni! Attól, hogy csak ilyen képeket látsz a neten, nem azt jelenti, hogy mindenki más élete tökéletes, csak a tiéd vacak.

Gondot jelent az is, hogy a valóságban nem úgy kommunikálsz, mint az interneten. Nem szólítasz le ismeretlen embereket, míg a neten könnyedén megböksz valakit, vagy ismerősnek jelölöd, akinek tetszik a profilja.

Az online létezés függőséget is okozhat. Már néhány óra szünet is elvonási tünetek megjelenéséhez vezethet, ugyanúgy, mint ha drogos vagy alkoholista lennél.

A kütyük elterelik a figyelmedet, csökken a pároddal töltött minőségi idő

Már többször említettem azt a szomorú kutatási eredményt, miszerint a házaspárok mindössze fél órát beszélgetnek egymással - hetente. Jól látod, nem naponta, hanem hetente. Azaz átlagosan napi 5 percetek jut egymásra. Ezt is főleg szervezési feladatokkal töltitek: ki menjen boltba, ki vigye a gyereket edzésre, nem igazi, mély, intim kommunikációt folytattok.

Persze ennek nem csak a közösségi média az oka, de nagy szerepe van benne. Ugyanis könnyű, gyors, olcsó szórakozási lehetőséget nyújt. . Ilyenkor viszont párod azt éli meg, hogy nem ő számodra a legfontosabb vagy éppen észre se veszed.

Úgy nem lehet ugyanis elmélyült beszélgetést folytatni, ha ötpercenként pittyen a telefonod és te azonnal megnézed, hogy mi történt. Vagy miközben a párod beszél hozzád, te a hírfolyamot görgeted.

Vagy éppen direkt arra használod a figyelemelterelő eszközöket, hogy ne kelljen szembenézni kapcsolatotok problémáival? Így menekülsz a másik elől? Vagy nem tudsz, nem mersz egyedül maradni a gondolataiddal?

Csökken a pároddal töltött minőségi idő, ha túl sokat lógsz a közösségi felületeken
Csökken a pároddal töltött minőségi idő, ha túl sokat lógsz a közösségi felületeken

Olyan tartalmakat osztasz meg, amit társad nem szeretne

Ha túl gyakoriak a megosztások, akkor csökken a kontroll. Olyan tartalmakat is kiteszel, ami túl személyes vagy vissza lehet vele élni. Megsértheted a kapcsolatotok határait. Nem biztos, hogy párod mindenkivel tudatni szeretné, hogy mikor, hol vagytok és miért...

Nem biztos, hogy ismerőseid mindegyikére tartozik, hogy kapcsolatban vagy-e vagy éppen szakítottatok. Volt már olyan kliensem, aki a Facebookról, barátja állapotfrissítéséből tudta meg, hogy ők már nem egy pár. Különösen gusztustalan, mikor szeretőként a közösségi oldalakon nyilvánosan szidod és alázod a megcsalt feleséget, sőt még képeket is kiteszel magatokról.

A Facebook tele van lánykérések fotóival, jegygyűrűkkel. Az ilyen és hasonló megosztásokkal épp az intimitása vész el a pillanatnak. Nem a boldogság a lényeg, hanem az, hogy végre már neked is van ilyen képed.

Nagyon zavaró lehet a kapcsolatban, ha az egyik fél "szelfimániában" szenved
Nagyon zavaró lehet a kapcsolatban, ha az egyik fél "szelfimániában" szenved

A közösségi média használata fokozhatja a féltékenységet

Fontos szerepe a közösségi médiának, hogy kapcsolatokat hozzunk létre, ismerkedjünk. De ha a párod azt látja, hogy túl gyakran lájkolod egy bizonyos lány képeit, vagy túl sokat csetelsz vele, könnyen féltékeny lehet.

A közösségi felületeken nem igazán teszünk különbséget az ismerőseink között, mindenki ugyanazt a képet kapja. A cicivillantós, pucsítós, csücsörítős képek lájkolását nem igazán díjazzák a feleségek.

Abból is könnyen probléma adódhat, ha párod nem válaszol az üzenetedre, pedig látod, hogy éppen elérhető. Azonnal beléd bújik a kisördög, hogy vajon ki mással cseveg? Úgy is sokan buktak már le, hogy posztoltak egy képet, amin nem azzal, nem ott voltak, mint amit a párjuknak korábban mondtak.

Egyesek egyenesen sportot űznek abból, hogy a Facebookon nyomoznak a párjuk után: egyik kliensem például megszámolta, hogy másfél év alatt hányszor lájkolta a férje a gyanús hölgy fotóját. Egy férfi kliensem pedig a felesége nevében írt rá férfiakra, hogy így ellenőrizze, vajon neje kikezdett-e velük.

Szinte minden féltékenységi történetnél nagy szerepet kap a zöld gomb. Ez a kis gombocska jelzi, ha fenn vagy a Facebookon, Viberen vagy Messengeren. A legtöbben ezt szentírásnak veszik és messzemenő következtetéseket vonnak le belőle. Ha például az általuk gyanúsnak tartott illető és a párjuk zöld gombja is világít, akkor egyértelmű, hogy csakis egymással beszélhetnek. Még gyanúsabb, ha nagyjából egyszerre lépnek ki.

Hihetetlen, hogy egy kis zöld pontocska milyen bajt képes okozni! Pedig sokaknál éjjel-nappal világít, hiszen nem lépnek ki az alkalmazásból. Nekem például két fiókom van: van egy magán és egy szakmai. Nyilvánvaló, hogy egyszerre csak az egyikkel tudok fent lenni a neten. Mégis számtalanszor tapasztaltam, hogy annak ellenére, hogy kiléptem a céges fiókomból, mégis azt jelezte a gombocska, hogy elérhető vagyok. Lehet, hogy gyanakodnom kellene saját magamra is? :)

Másrészt attól, hogy két ember egyszerre netezik, biztos, hogy egymással teszik azt? Több millió ember elérhető ugyanabban az időben!

A közösségi felületek megkönnyítik a hűtlenkedést

Elég néhány kedvelés és a címzett esetleg többet gondol mögé. Elkezdődik a beszélgetés, levelezgetés. Azzal nyugtatod magad, hogy "á, ez igazán nem hűtlenség", hiszen soha nem is találkoztatok. Aztán jönnek a félmeztelen, meztelen képek, a szexcset.

Nagyon könnyű ilyen kapcsolatokba belecsúszni, hiszen csak a jót, az izgalmat kapjátok egymásból/egymástól, a mindennapok szürkeségével, stresszével nem kell szembenézni. Ezek azonban nem igazi, elmélyült, meghitt kapcsolatok, bár könnyen annak tűnnek.

A közösségi média könnyebbé teszi a hűtlenkedést és az arra hajlamosaknál fokozza a féltékenységet
A közösségi média könnyebbé teszi a hűtlenkedést és az arra hajlamosaknál fokozza a féltékenységet

Sokan direkt hűtlenkedési célból hoznak létre maguknak titkos profilt, vagy azért csevegnek a neten, hogy a párkapcsolati problémáikat kibeszéljék. Lehet, hogy ez átmenetileg megkönnyebbülést okoz, de a valós problémát nem szünteti meg. Mi akkor a megoldás?

Hogyan csökkenthetők a közösségi média káros hatásai?

  • Alkossatok egy közös szabályrendszert, amiben korlátozzátok a média használatát! Sokféle lehetőség létezik: vannak, akik a hálószobából tiltják ki a kütyüket, vannak, akik otthon egyáltalán nem használják azokat, mások a használat idejét korlátozzák 1-2 órára.
  • Némítsd le vagy kapcsold ki az értesítéseket, nem kell minden üzenetet azonnal megnézni!
  • Randevún, közös programokon tedd el a telefont, akár ki is kapcsolhatod!
  • Ha társad beszélni, beszélgetni szeretne veled, fejezd be a kütyük használatát! Ha éppen tényleg fontos, vagy megszakíthatatlan dolgot csinálsz, akkor kérd néhány perc türelmét, de akkor tényleg állj a rendelkezésére teljes figyelmeddel!
  • Csak olyan közös fotót posztolj, amibe a párod is beleegyezett!
  • Hűtlenség az, amit párod annak tart. Ha neki nem tetszik, hogy félmeztelen képeket lájkolsz vagy számára ismeretlen emberekkel csevegsz, akkor tartsd tiszteletben a kérését!
  • Húzzátok meg a párkapcsolatotok határait! Mi fér bele és mi nem? Mit szabad (posztolni) és mit nem?
  • Ne megosztani akard az élményeidet, hanem megélni!
  • Tartsd tiszteletben a társad intim szféráját! Még ha féltékeny vagy sincs jogod ellenőrizni, elolvasni a Facebookját, levelezését, üzeneteit!
  • Ne használj követő és kémprogramokat!