Hogyan hat a közösségi média a párkapcsolatodra, önértékelésedre?

2018.11.18

A közösségi média túlzott használata tönkreteheti a párkapcsolatot
A közösségi média túlzott használata tönkreteheti a párkapcsolatot

Szinte nincs olyan konzultációm, ahol előbb-utóbb ne kerülne szóba a telefonozás, facebookozás, online játék. Nem akarok álszent lenni, én is lógok időnként a neten. Az online közösségi tereknek ugyanis pozitív jellemzői is vannak: gyors információ megosztást és kapcsolattartást tesznek lehetővé, az informálódás, tanulás színterei, lehetőséget adnak a kreativitásra és az önkifejezésre. Azonban azt tapasztalom, hogy nagyon sok párnál inkább feszültséget okoz a Social Media túlzó/folyamatos használata. Ezt már kutatások is alátámasztják: minél több időt tölt el egy pár a közösségi felületeken, annál nagyobb az esély a szakításra, válásra.

Párkapcsolati állapotmérésemet eddig több mint 200 pár töltötte ki. Elég megdöbbentő adat, hogy a válaszadók 36,5 %-a folyamatosan használja a közösségi médiát akkor is, amikor a házastársával van. Ennek azonban nagyon sok káros hatása van akár az egyénekre, akár a párkapcsolatokra. Nézzük, melyek ezek!

A közösségi média csökkentheti az önértékelésedet

Lassan fontosabbá válik, hogy milyen képet alakítasz ki magadról a Facebookon és az Instagramon, mint a valóságban. Posztolod az új ruhádat, a nyaralásodat, az ebédedet és az új pasidat. Számolod a lájkokat, a barátokat, követőket. Ezt ugyanis az agyad jutalomként kezeli és ennek hatására dopamint szabadít fel.

A média azt is befolyásolja, hogyan látod a világot. Mivel mindenki a legjobb arcát igyekszik mutatni a képeken, szuper helyek, jó beállítások, szűrők, úgy tűnik, mintha mindenki szép és boldog lenne a világon, jó életet élne. Ez egyrészt csökkentheti az önbecsülésedet, hiszen ezekhez a pozitív képekhez hasonlítva lebecsülöd magadat. Másrészt teljesítménykényszerhez vezethet: neked is szebbnek, jobbnak kell lenned, klassz helyekre kell utazni, meg kell mutatni, milyen boldog vagy a pároddal, stb. Az összehasonlítgatás miatt könnyen a párkapcsolatodban is úgy érezheted, hogy nem jó helyen, nem az "igazi" mellett vagy és ezért gyorsan lecseréled társadat.

A valóság ugyanakkor az, hogy pont azok a legkevésbé boldogok és elégedettek az életükkel, akik állandóan posztolnak. Sokszor a virtuális és a valós énjük egyáltalán nincs összhangban egymással. "A boldog emberek saját belső mércéjüket követik és nem másokra, hanem saját magukra figyelnek" - mondja Sonja Lyubomirsky boldogságkutató, pszichológus.

Gondot jelent az is, hogy a valóságban nem úgy kommunikálsz, mint az interneten. Nem szólítasz le ismeretlen embereket, míg a neten könnyedén megböksz valakit, vagy ismerősnek jelölöd, akinek tetszik a profilja.

Az online létezés függőséget is okozhat. Már néhány óra szünet is elvonási tünetek megjelenéséhez vezethet, ugyanúgy, mint ha drogos vagy alkoholista lennél.

A kütyük elterelik a figyelmedet, csökken a pároddal töltött minőségi idő

Már többször említettem azt a szomorú kutatási eredményt, miszerint a házaspárok mindössze fél órát beszélgetnek egymással - hetente. Jól látod, nem naponta, hanem hetente. Azaz átlagosan napi 5 percetek jut egymásra. Ezt is főleg szervezési feladatokkal töltitek: ki menjen boltba, ki vigye a gyereket edzésre, nem igazi, mély, intim kommunikációt folytattok.

Persze ennek nem csak a Social Media az oka, de nagy szerepe van benne. Ugyanis könnyű, gyors, olcsó szórakozási lehetőséget nyújt. Ilyenkor viszont párod azt éli meg, hogy nem ő számodra a legfontosabb vagy éppen észre se veszed.

Úgy nem lehet ugyanis elmélyült beszélgetést folytatni, ha ötpercenként pittyen a telefonod és te azonnal megnézed, hogy mi történt. Vagy miközben a párod beszél hozzád, te a hírfolyamot görgeted.

Vagy éppen direkt arra használod a figyelemelterelő eszközöket, hogy ne kelljen szembenézni kapcsolatotok problémáival? Így menekülsz a másik elől? Vagy nem tudsz, nem mersz egyedül maradni a gondolataiddal?

Csökken a pároddal töltött minőségi idő, ha túl sokat lógsz a közösségi felületeken
Csökken a pároddal töltött minőségi idő, ha túl sokat lógsz a közösségi felületeken

Olyan tartalmakat osztasz meg, amit társad nem szeretne

Ha túl gyakoriak a megosztások, akkor csökken a kontroll. Olyan tartalmakat is kiteszel, ami túl személyes vagy vissza lehet vele élni. Megsértheted a kapcsolatotok határait. Nem biztos, hogy párod mindenkivel tudatni szeretné, hogy mikor, hol vagytok és miért...

Nem biztos, hogy ismerőseid mindegyikére tartozik, hogy kapcsolatban vagy-e vagy éppen szakítottatok. Volt már olyan kliensem, aki a Facebookról, barátja állapotfrissítéséből tudta meg, hogy ők már nem egy pár. Különösen gusztustalan, mikor szeretőként a közösségi oldalakon nyilvánosan szidod és alázod a megcsalt feleséget, sőt még képeket is kiteszel magatokról.

A Facebook tele van lánykérések fotóival, jegygyűrűkkel. Az ilyen és hasonló megosztásokkal épp az intimitása vész el a pillanatnak. Nem a boldogság a lényeg, hanem az, hogy végre már neked is van ilyen képed.

Nagyon zavaró lehet a kapcsolatban, ha az egyik fél "szelfimániában" szenved
Nagyon zavaró lehet a kapcsolatban, ha az egyik fél "szelfimániában" szenved

A közösségi média használata fokozhatja a féltékenységet

Fontos szerepe a közösségi médiának, hogy kapcsolatokat hozzunk létre, ismerkedjünk. De ha a párod azt látja, hogy túl gyakran lájkolod egy bizonyos lány képeit, vagy túl sokat csetelsz vele, könnyen féltékeny lehet.

A közösségi felületeken nem igazán teszünk különbséget az ismerőseink között, mindenki ugyanazt a képet kapja. A cicivillantós, pucsítós, csücsörítős képek lájkolását nem igazán díjazzák a feleségek.

Abból is könnyen probléma adódhat, ha párod nem válaszol az üzenetedre, pedig látod, hogy éppen elérhető. Azonnal beléd bújik a kisördög, hogy vajon ki mással cseveg? Úgy is sokan buktak már le, hogy posztoltak egy képet, amin nem azzal, nem ott voltak, mint amit a párjuknak korábban mondtak.

Egyesek egyenesen sportot űznek abból, hogy a Facebookon nyomoznak a párjuk után: egyik kliensem például megszámolta, hogy másfél év alatt hányszor lájkolta a férje a gyanús hölgy fotóját. Egy férfi kliensem pedig a felesége nevében írt rá férfiakra, hogy így ellenőrizze, vajon neje kikezdett-e velük.

A közösségi felületek megkönnyítik a hűtlenkedést

Elég néhány kedvelés és a címzett esetleg többet gondol mögé. Elkezdődik a beszélgetés, levelezgetés. Azzal nyugtatod magad, hogy "á, ez igazán nem hűtlenség", hiszen soha nem is találkoztatok. Aztán jönnek a félmeztelen, meztelen képek, a szexcset.

Nagyon könnyű ilyen kapcsolatokba belecsúszni, hiszen csak a jót, az izgalmat kapjátok egymásból/egymástól, a mindennapok szürkeségével, stresszével nem kell szembenézni. Ezek azonban nem igazi, elmélyült, meghitt kapcsolatok, bár könnyen annak tűnnek.

A közösségi média könnyebbé teszi a hűtlenkedést és az arra hajlamosaknál fokozza a féltékenységet
A közösségi média könnyebbé teszi a hűtlenkedést és az arra hajlamosaknál fokozza a féltékenységet

Sokan direkt hűtlenkedési célból hoznak létre maguknak titkos profilt, vagy azért csevegnek a neten, hogy a párkapcsolati problémáikat kibeszéljék. Lehet, hogy ez átmenetileg megkönnyebbülést okoz, de a valós problémát nem szünteti meg. Mi akkor a megoldás?

Hogyan csökkenthetők a közösségi média káros hatásai?

  • Alkossatok egy közös szabályrendszert, amiben korlátozzátok a média használatát! Sokféle lehetőség létezik: vannak, akik a hálószobából tiltják ki a kütyüket, vannak, akik otthon egyáltalán nem használják azokat, mások a használat idejét korlátozzák 1-2 órára.
  • Némítsd le vagy kapcsold ki az értesítéseket, nem kell minden üzenetet azonnal megnézni!
  • Randevún, közös programokon tedd el a telefont, akár ki is kapcsolhatod!
  • Ha társad beszélni, beszélgetni szeretne veled, fejezd be a kütyük használatát! Ha éppen tényleg fontos, vagy megszakíthatatlan dolgot csinálsz, akkor kérd néhány perc türelmét, de akkor tényleg állj a rendelkezésére teljes figyelmeddel!
  • Csak olyan közös fotót posztolj, amibe a párod is beleegyezett!
  • Hűtlenség az, amit párod annak tart. Ha neki nem tetszik, hogy félmeztelen képeket lájkolsz vagy számára ismeretlen emberekkel csevegsz, akkor tartsd tiszteletben a kérését!
  • Húzzátok meg a párkapcsolatotok határait! Mi fér bele és mi nem? Mit szabad (posztolni) és mit nem?
  • Ne megosztani akard az élményeidet, hanem megélni!
  • Tartsd tiszteletben a társad intim szféráját! Még ha féltékeny vagy sincs jogod ellenőrizni, elolvasni a Facebookját, levelezését, üzeneteit!