Hogyan legyél boldog - a párkapcsolatodban is?

2020.04.11

Kérlek, ne húzd fel magad, hogy mekkora hülye vagyok, hogy pont most, pont ebben a helyzetben akarok a boldogságról írni! Tudom, beszorultál a négy fal közé, egyszerre vagy szülőből lett tanár, játszótárs, háziasszony, dolgozó nő és ki tudja még mi minden. Kinek van még ideje, ereje a párkapcsolatra, pláne a boldogságra!

Akkor most állj meg egy kicsit, tedd fel a lábad, igyál egy finom kávét vagy teát, és olvasd el a cikket! Elmondom, hogy miért legyél, és hogyan lehetsz ebben a helyzetben is boldog. Nézz kicsit másképp a jelenlegi állapotokra!

A boldogságodért kizárólag te vagy a felelős
A boldogságodért kizárólag te vagy a felelős

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosítsd magadban: a boldogság nem egy tartós állapot, hanem pillanatnyi érzés. Ez azért fontos, mert ha így állsz a kérdéshez, akkor a rossz dolgokat, helyzeteket (amelyek mindenki életében előfordulnak - most is ilyet élünk át) átmenetinek tudod tekinteni. Attól, hogy vannak rossz időszakaid, az életed még lehet boldog.

Másrészt a boldogság nem cél, hanem maga az út. Tetteid következményeként, mintegy mellékhatásként élheted át a kellemes érzéseket.

Azt is fontos tudnod, hogy nem jön magától, ahogy a sült galamb sem repül a szádba. Te teremted a saját boldogságodat. Nem a partnered, a gyereked, a környezeted, a világ dolga, hogy boldoggá tegyen, hanem csakis a tiéd.

A boldogság hozzáállás kérdése

Te mire figyelsz? Mit veszel könnyebben észre a környezetedben? A jó vagy a rossz dolgokat? Azt nézed, hogy mi az, ami van, mit értél már el, vagy azt keresed, mi az, ami hiányzik? Hiánymotivált vagy növekedésmotivált ember vagy?

Aki hiánymotivált, mindig arra figyel, hogy mi az, ami még nincs meg: nagyobb ház kellene, újabb autó, jobban kereső férj. Ez olyan, mint a kábítószer: egyre nagyobb adag kell ugyanannak az érzésnek az eléréséhez.
Ha növekedésmotivált vagy, akkor viszont azt értékeled, ami már megvan, és minden apró pozitív változásnak is tudsz örülni. Szép az élet, mert van otthonod, egészséges vagy, van két szép gyereked, egy dolgos férjed, meg amúgy is, süt a nap, tavasz van. Ne értsd félre, ez nem azt jelenti, hogy egész életedben csak ülsz a babérjaidon, és nem csinálsz semmit. A növekedésmotivált ember is fejlődni akar, törekszik a jobbra, de közben örülni is tud mindannak, amit már elért.

Jó, ha tudod, mindig mindenből van több, szebb, jobb, újabb. Ha mindig azt nézed, mi hiányzik, sosem leszel elégedett. Aki nem elégedett, az pedig nem boldog.

A legtöbben tipikusan ezt csinálják a párkapcsolataikban is. A kezdeti elégedettséged az idő múlásával fokozatosan csökkenni kezd. Ugyanis nem arra fókuszálsz, mi az, amiben szuper a párod, amit megkapsz tőle, hanem arra, hogy mi hiányzik belőle. Mivel nincs tökéletes ember, biztos, hogy fogsz a partneredben is hibákat találni. Ez viszont könnyen arra a következtetésre juttathat, hogy nem a megfelelő ember mellett vagy, nem is ő az igazi és lecseréled egy újra. (Akivel aztán -ha közben nem jön meg az eszed-, ugyanezen a folyamaton fogsz végigmenni.)

Nem mindegy, hogy arra figyelsz, ami nincs vagy arra, ami van
Nem mindegy, hogy arra figyelsz, ami nincs vagy arra, ami van

Nagyon fontos, hogy a házasság nemcsak párválasztás, hanem elköteleződés is! Azaz, úgy fogadd el társadat, ahogy van. Vedd észre és értékeld a pozitív tulajdonságait! Ne akard megváltoztatni, lecserélni, hanem oldd meg a vele kapcsolatos problémáidat! Nem kell, hogy partnered tökéletes legyen, csak elég jó!

Adj hálát!

Ez tulajdonképpen szorosan kapcsolódik a hozzáállás kérdéséhez. A következő gyakorlattal tudatosan formálhatod a hozzáállásodat, pozitívabbá teheted a világképedet:

Azt szoktam javasolni a klienseimnek, így most neked is, hogy este, elalvás előtt vedd számba azokat a jó dolgokat, amelyek a nap folyamán történtek veled, és adj hálát érte. Ez lehet bármilyen apróság is: például volt egy nyugodt félórád, mert a férjed matekozott a gyerekkel. Legalább három pozitív dolgot találj a napodban!
Ha szeretsz írni, akár hálanaplót is vezethetsz. Ez azért jó, mert ha rögzíted a kellemes élményeidet, akkor később is fel tudod idézni, hogy mennyi jó dolog van az életedben.

Ne akarj lerázni azzal, hogy a te életedben nincs semmi jó! Ezt a gyakorlatot még a haláltáborokban raboskodók is sikerrel alkalmazták, segítette őket a túlélésben. Ha a Gulagon napi 17 örömet össze tudtak gyűjteni (Pál Ferenc), akkor neked is menni fog!

Az életed pozitívra hangolásában az is segít, ha fejleszted az érzelmi intelligenciádat. Ehhez már számos gyakorlatot találsz az interneten.

Tervezz, de ne túl részletesen!

Sokszor hallok feleségeket arra panaszkodni, hogy csalódtak a férjükben. Nem azt kapták, amit vártak. Ha mélyebbre ásunk, ilyenkor többnyire az derül ki, hogy nem is az a baj, hogy a másik nem tartotta be az ígéreteit, vagy megjátszotta magát, aztán kiderült az igazság. Hanem az történt, hogy nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt a feleség megálmodta, elképzelte, eltervezte. De a férj sokszor nem is tud arról, hogy milyen elképzelések voltak a nő fejében, hiszen soha nem mondta. Tehát tulajdonképpen a saját álmai be nem teljesülése miatt csalódik a feleség.

Tervezz, de a megvalósításban légy rugalmas!
Tervezz, de a megvalósításban légy rugalmas!

Minél részletesebb elképzeléseid vannak a jövőről, annál nagyobb az esélye, hogy csalódni fogsz, és akkor oda a boldogság. Tervezz, legyenek céljaid, de ezeket kezeld rugalmasan!

A jelenlegi helyzet erre tökéletes példa. Számtalan tervünk landol a kukában a vírus miatt: nyaralások, rendezvények, esküvők, bulik, stb. De ha kellően rugalmas tudsz lenni, akkor nem azt éled meg, hogy összedől a világ. Van, ami tolódik néhány hónappal, van, amit más formában kell megvalósítani. De a nyár nem marad el, sőt, lesz jövőre is!

A tervekkel kapcsolatosan még egy dolgot érdemes megemlíteni: nem attól leszel boldog, hogy minél nagyobb célokat tűzöl ki magad elé, és érsz el. A boldogság a hétköznapokban, az apróságokban van. Nem rendkívüli és ritka dolog, csak észre kell venni!

Az emberi tényező

Társas lény vagy, így boldogságod elképzelhetetlen emberi kapcsolatok nélkül. Legalább 4-5 minőségi kapcsolat szükséges ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. A járványveszély miatt pont ez a társas támasz került veszélybe. Ezért figyelj arra, hogy valamilyen alternatív formában (telefonon, videochaten) tartsd fenn a kapcsolataidat!

Mivel a legszorosabb emberi kapcsolatod a házastársaddal, partnereddel van, ezért nagyon fontos, hogy ti hogyan viselkedtek egymással:

  • Figyeljetek oda egymásra! Mindig tudjátok, hogy van a másik, mi történt vele!
  • Fejezd ki tiszteletedet és megbecsülésedet társad iránt! Minden ember értékes - mondd el partnerednek, mi az, amit tisztelsz, szeretsz benne!
  • Törődjetek egymással, gondoskodjatok egymásról! Nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is!

Ha megfogadod a tanácsaimat, akkor ebben a rendkívüli helyzetben is jobban érezheted magad, megtalálhatod, észreveheted az öröm- és boldogságforrásokat! Csak a te döntéseden múlik, hogy elviselhetetlenné vagy elviselhetővé teszed napjaidat!

Felhasznált irodalom:

Pál Ferenc: Ami igazán számít. Hogyan bánjunk jól magunkkal és másokkal. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2019.