Hogyan tedd tönkre a párkapcsolatodat? - esettanulmány

2019.03.31

Legtöbbször arról szoktam írni, hogy milyen problémák fordulnak elő egy párkapcsolatban és hogyan lehet megoldani azokat. Most azonban a fordítottját fogom csinálni: megmutatom, mi a biztos módja annak, hogy tönkretedd a házasságodat. Egy valós történetet szeretnék veled megosztani, természetesen a neveket és az adatokat megváltoztatva. Remélem, hogy ez sem lesz haszontalan számodra!

Laura és Csaba ötvenes házaspár. Már 30 éve élnek együtt. Egyik gyermekük már majdnem felnőtt, a másik viszont még csak kisiskolás. Azért jöttek hozzám, mert eldurvultak közöttük a viták. Azt szerették volna megtudni, hogyan "menedzselhetnék" ezt a helyzetet úgy, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek.

Egy kapcsolatot csak akkor lehet megmenteni, ha azt mindketten akarják
Egy kapcsolatot csak akkor lehet megmenteni, ha azt mindketten akarják

Ritkán találkozom egymással ennyire ellenséges párral. A kanapé két végén foglaltak helyet, egymásra se néztek, a hangerő viszont időnként igencsak megemelkedett. Nem volt könnyű mederben tartani a beszélgetést.

Mint kiderült, az egyre dühödtebb vitákat a férj hűtlensége váltotta ki. Ráadásul a megcsalás nem maradt titokban, az egyik rokon szétkürtölte az egész városban. Csaba ezt az indiszkréciót felháborítónak tartja, míg Laura azt követeli, hogy férje végre vállalja a felelősséget a tetteiért.

Elég tipikus történet bontakozott ki szavaikból. Alkalmazotti létből indultak, egy mérnök és egy kereskedő házasodott össze. Azonban egy idő után mindketten vállalkozni kezdtek. Laura szerint Csaba szépen lassan kifordult magából, míg ő megmaradt olyannak, amilyen volt. Elmondása szerint számára mindig is a család, a szeretet volt a legfontosabb. Csabának viszont már csak a pénz és a hatalom, a külsőségek számítanak.

A szeretlek, bocsáss meg és a ne haragudj nála tabu szavak.

Csaba olyan változásokon ment át, amit a felesége már nem tud követni, elfogadni. A férfi nyíltan flörtöl más nőkkel, társaságban mellőzi a nejét, sőt akár még "be is szól neki" mások előtt. Olyan emberekkel barátkozik, akiknek az értékrendjével Laura nem tud azonosulni. A feleség mindig azt mondogatta a párjának, hogyha esetleg Csaba megcsalná, akkor ő arról inkább nem akar tudni. Ezért különösen fájlalta a nyílt flörtöket. Rettenetesen megalázónak érezte, amikor a társaság szeme láttára férje a barátja feleségével kezdett ki.

Egy ismerős figyelmeztette a nőt, hogy jobb lenne, ha változtatna a viselkedésén, ne legyen olyan hideg, beszéljen a férjével. Laura megfogadta a tanácsot: meglepetés utat, bulit szervezett, szerelmes levelet írt, igyekezett örömet szerezni a párjának. A szexuális életüket is megpróbálta megújítani. Minderre azt a választ kapta:

Azt hiszed, elég széttenni a lábad?

Laura azzal magyarázta a felfokozott szexuális igényét, hogy óriási szeretetéhsége van. Mivel nappal nem kapja meg a törődést, figyelmet a férjétől, éjjel akarja azt kicsikarni.

Laura a szexuális életüket is igyekezett megváltoztatni
Laura a szexuális életüket is igyekezett megváltoztatni

Próbálta kifejezni az érzéseit is, ezért estéről estére igyekezett kivesézni, hogy mi okozta kettőjük között a problémát.

Különösen nagy árulásnak tartja azt, hogy a férje a tudta nélkül vett egy házat. Szerinte ezt azért tette, hogy zavartalanul lehessen együtt a szeretőjével.

Csaba egészen másképp írta le a házasságukat. Szerinte ő sok mindent feláldozott azért, hogy békesség legyen otthon. A helyzet megromlását akkorra teszi, amikor egy családi vita kapcsán a felesége elárulta, ellene fordult. A férje helyett az apja mellé állt. Laura stílusát, viselkedését kibírhatatlannak tartja: alpári stílusban ordibál és veszekszik vele, akár a gyerekek előtt is. Ő csak arra vágyna, hogy hagyjanak teret egymásnak, szabadabban töltsék az idejüket.

Laura erőlteti a mindennapi szexet, ami Csaba szerint csak kirakat, és elviselhetetlen. Rosszul hiszi a felesége, hogy attól minden megoldódik. Ugyanilyen kibírhatatlan a mindennapos, vég nélküli, akár 2-3 órán át tartó "szócséplés".

Korábban családcentrikus életet éltek, Csabának mindenben meg kellett felelnie Laura elvárásainak.

Már elviselhetetlen a szorítás, amiben a normáival tart.

Mindig addig mondja a felesége, amit akar, amíg el nem éri. Csaba szerint stresszeli az egész környezetét, és nemcsak ő, hanem a gyerekek is szenvednek tőle. Sokkal boldogabbak, nyugodtabbak voltak mindannyian, amikor Laura néhány hétre elutazott.

Szerinte egyszerűen arról van szó, hogy megváltozott a helyzet, ami 30 év után nem is csoda. Míg korábban az érzelmek voltak fontosak, most már inkább a racionalitás. Hagyják egymást békén, éljenek sokkal szabadabban, ne vitatkozzanak a gyerekek előtt és akkor minden rendben lesz.

Laura és Csaba nagyjából két órán át zúdította rám a panaszait. Terápiát azonban nem akartak, ők csak a gyerekek miatt jöttek, mondták. Azóta sem láttam őket vagy hallottam róluk. De nem hiszem, hogy bármit is tettek volna azért, hogy a kapcsolatuk élhetőbb legyen. A válás viszont a vagyon miatt elképzelhetetlen.

Nézzük, mik azok a hibák, amiket elkövettek, és amikkel veszélybe sodorták a kapcsolatukat! Tanulj belőle!

Hűtlenség, tiszteletlenség, határhúzás

Természetesen az egyik legnagyobb probléma a hűtlenség. Csaba megcsalta Laurát. Ehhez szorosan kapcsolódik a tiszteletlenség, ahogyan a feleségével bánt, illetve a határok átlépése. Egy kapcsolatban mindig közösen kell meghúzni a határokat és megállapítani a szabályokat. Ezek alapján tudják a felek, hogy mit szabad és mit nem. A nyílt flörtölés és megcsalás elvileg, a pár szabályai szerint, nem fért bele a házasságukba. Bár úgy tűnik, nem a hűtlenség volt az egyetlen kérdés, amiben nem igazán egyeztették a normáikat.

Csaba a nyílt flörtöléssel megalázta Laurát
Csaba a nyílt flörtöléssel megalázta Laurát

A párkapcsolati probléma csak két emberre tartozik

Nem helyes, ha a házassági problémáidba másokat is bevonsz. Egyrészt azért, mert a barátok nem tudnak pártatlanok maradni és úgy tanácsot adni. Ami másnak működik, az egyáltalán nem biztos, hogy neked is fog. Másrészt a rokonok, barátok nagy valószínűséggel másképp fognak tekinteni a "hibás" félre, még akkor is, ha a pár kibékül. Itt kétszer is beleszóltak a kapcsolatba olyanok, akiknek nem kellett volna: az egyik rokon kiteregette a szennyest (már eleve neki sem kellett volna megtudnia), egy barát pedig megpróbált tanácsot adni a feleségnek.

Értékrend, elfejlődés

A pár értékrendje már induláskor is némileg eltért. Csaba értelmiségi családból származik, átlagos körülmények között éltek. Laura szülei munkások, viszont sokkal jobb volt az anyagi helyzetük. Az értékrendbeli különbségek később, a vagyonosodással egyre nagyobbak lettek. Laura és Csaba nem tudtak együtt változni, másként élték meg az anyagi helyzetük megváltozását.

Két eltérő értékrendű ember is élhet jól együtt, de óriási toleranciára van szükség, hogy ez ne vezessen állandó konfliktusokhoz. A mi párunknál ez a tolerancia hiányzik. Az elfejlődést pedig úgy tudták volna elkerülni, ha Csaba sokkal jobban bevonja a mindennapjaiba Laurát.

Szeretetnyelvek, szeretetigények

Csaba szerint a házasságban az érzelmeket egy idő után felváltja a racionalitás. Ennek nem szabad így lennie. Az érzelmek nagyon fontosak, de csak akkor lehet fenntartani őket, ha mindennap érezteted a másikkal, hogy fontos, hogy szereted.

Laura megpróbálta megmenteni a házasságát a maga módján. Azt tette, amit helyesnek gondolt (szex, programok, beszélgetés). Azt viszont nem kérdezte, hogy Csaba mit szeretne, neki mi lenne jó. A módszerei férjénél pont az ellenkező hatást érték el, mint amit szeretett volna.

Szeretethiányában még szorosabban igyekezett magához láncolni a férjét, aki erre természetesen szabadulni akart a szorításból.

Mi-tudat

Egy kapcsolatban nagyon fontos a mi-tudat kialakulása. A házastársaknak ki kell állniuk egymás mellett. Az, hogy Laura az édesapja mellé állt a vitás helyzetben, nagyon károsan hatott a kapcsolatukra, mert Csaba azt élte meg, hogy ő nem elég fontos a feleségének.

Természetesen nem kell, hogy mindig mindenben egyetérts a pároddal. A nyilvánosság előtt, másokkal való konfliktusában azonban őt kell támogatnod. Otthon aztán megbeszélhetitek, ha te másképp gondolod a dolgokat.

Veszekedés

Veszekedni szabad, de nem mindegy, hogy hogyan. Laura és Csaba nem figyelnek egymásra, nem hallgatják meg egymást. Mindenki csak a saját véleményét hajtja. Az együttműködés szándéka hiányzik. Általában elárasztják őket az érzelmeik. Ebben az állapotban viszont nem lehet jó döntéseket hozni. Ilyenkor érdemes előbb lehiggadni és csak utána folytatni a vitát.

A vég nélküli szócséplés is káros, ha soha nem sikerül semmilyen eredményre jutni. A vitákat mindig le kell zárni, a problémát meg kell oldani.

A vég nélküli viták nem hoznak megoldást
A vég nélküli viták nem hoznak megoldást

Egy házasságot akkor lehet megmenteni, ha mindketten akarják. Ez a szándék Laurából és Csabából hiányzott. Ezért azt a célt sem tudják elérni, amivel hozzám fordultak. Ha ugyanis nem változtatnak a kapcsolatukon, nem kezdenek el dolgozni a megmentésén, akkor a gyerekek mindenképpen sérülni fognak. Még akkor is, ha a veszekedések nem előttük zajlanak. A gyerekek ugyanis remek radarral rendelkeznek ahhoz, hogy a feszültséget érzékeljék. Bár hozzáteszem, hogy ez a sérülés nagy valószínűséggel már megtörtént. Az állandó veszekedésekkel tarkított házasságtól még az is jobb lenne a gyerekeknek, ha elválnának. Csak egy szülővel élnének ugyan, de legalább nyugodtan.

Az is nagyon fontos, hogy Laura és Csaba nemcsak a saját párkapcsolatát teszi tönkre, hanem jó eséllyel a gyerekekét is. Felnőttként ugyanis azokat a mintákat követjük, amiket gyerekként láttunk. Vészhelyzetben (pl. veszekedés, hűtlenség) a tanult minták aktiválódnak, még akkor is, ha azok rosszak. Óriási tudatosság kell ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk!