Személyiségtípusok a párkapcsolatban

2020.03.01

Két amerikai pszichológus, David Merrill és Roger Reid az emberek viselkedésének és kommunikációjának megfigyelése alapján négy szociális stílust állapított meg. Ezek a népszerűsítő, a támogató, az analizáló és a kontrolláló. Egy személyen belül a típusok keveredhetnek, de mindenkinek van egy domináns stílusa. Ez már gyerekkorodban megjelenik és felnőve is irányítja viselkedésedet, így a párkapcsolati megnyilvánulásaidat is.

Azért jó, ha ismered társad szociális stílusát, mert így könnyebben megérted a viselkedését, tudni fogod, hogy a különböző helyzetekben milyen reakciót várhatsz tőle, és könnyebben megtalálhatjátok a közös hangot.

Ha felismered saját típusodat, akkor pedig tudatosíthatod, hogy melyek azok a területek, amelyeken fejlődnöd kell.

Ismerd meg ezeket a szociális stílusokat és párkapcsolati jellemzőiket!

Promoter - népszerűsítő személyiségtípus

A promoter személyiség nagy egóval rendelkezik, vidám, elég gyakran harsány. Mozgékony, mindig csinál valamit. Nagyon impulzív, intenzív érzelmek jellemzik. Gyakran elkésik, nem tudja beosztani sem az idejét, sem a pénzét. Nyitott, könnyen teremt kapcsolatokat. A társaság középpontja, szívesen szerepel, mindig ezer sztorija van. Jól alkalmazkodik a változásokhoz, rugalmas, hajlandó kockáztatni is. Képes óriási rendetlenséget csinálni, káoszt teremteni maga körül.

Egy párkapcsolatban nem könnyű együttélni egy ilyen forgószéllel, különösen, ha te nyugodtabb típus vagy. Angyali türelem kell hozzá, különben igen gyakoriak lesznek a viták. A promoter jól érzi magát egy másik promoterrel, de házaspárként könnyen támadhatnak anyagi gondjaik.

Mariann és Iván a folyamatos viták miatt kerestek meg. Iván a promoterek mintapéldánya. Imád szórakozni, ha tehetné, minden este menne valamerre. Hol a szomszédokkal iszogat, hol munkahelyi buli van, máskor a barátaival bowlingozik. Mariann-nak pont ebből lett elege. Iván vezető pozícióban dolgozik, amiből otthon sem tud kivetkőzni, hatalmas az egója. Nagyhangon meséli a munkahelyi és a haverokról szóló történeteit. Ha vidám, akkor nagyon pörög, sokat iszik, ha mérges, akkor viszont nem lehet mellette megmaradni, üvöltözik. A ruháit rendszeresen szanaszét szórja a lakásban, amivel szintén megőrjíti a feleségét. A pénzzel úgy bánik, mintha a fán teremne, nagyvonalúan szórja szórakozásra, fölösleges dolgokra. A felesége problémáival nem tud azonosulni, egyáltalán nem érti azokat.

Szerencsére kellően intelligens ahhoz, hogy felismerje típusa negatív jellemzőit, és törekszik azok megváltoztatására. Mariann-nal megegyeztek abban, hogy ezentúl csak heti két estét tölt házon kívül. A szennyes ruhát kezdi elpakolni maga után, és a kiadásaira is nagyobb figyelmet fordít.

A promoter egy pillanatra sem áll meg, állandóan pörög - Fotó: canva.com
A promoter egy pillanatra sem áll meg, állandóan pörög - Fotó: canva.com


Supporter - támogató személyiségtípus

Ez a típus sokkal visszafogottabb, szeret háttérben maradni. Fő jellemzője a gondoskodás: mindig, mindenkinek, mindenben segít. Nem tud nemet mondani, ezért sokszor ki is használják. Nem tudja képviselni a saját érdekeit. Keresi az intimitást, óriási empátiával rendelkezik.

A támogató stílus gyakrabban figyelhető meg a nők körében, amivel a férfiak gyakran vissza is élnek. Természetesnek veszik, sőt el is várják tőlük a tökéletes gondoskodást, de cserébe nem adnak semmit.

Hilda tipikus supporter. Egész életét a családjának áldozta. Főzés, mosás, takarítás, a gyerekek nevelése tette ki minden napját. Hétköznap is többfogásos ebédeket készített, a fiát edzésre, a lányát különórákra hordta. Mindezek mellett ellátta a gazdaság állatait, intézte férje vállalkozásának anyagi és adminisztratív ügyeit. Viszonzást, megbecsülést soha nem kapott érte. Mikor életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta, egyik családtagja sem látogatta a kórházban. A férje úgy csinált, mintha mi se történt volna, sőt ekkor kezdett viszonyt egy alkalmazottjával.

Mikor Hilda tudomására jutott a hűtlenség, hajlandó volt megbocsátani azt. Egyetlen kérése volt, férje szakítson a barátnőjével. Miután ő nem volt hajlandó ezt megtenni, Hilda elköltözött a férjétől. Ennek ellenére hétvégeken továbbra is főzött rá, mosta a ruháit, rendelkezésére állt, hogy szexuális igényeit kielégítse. Aggódott gyerekei és férje lelkiállapotáért, míg saját magával egyáltalán nem törődött. Gyerekei a pénzforrás miatt szépen, lassan visszasomfordáltak apjukhoz. Jelenleg folyik a válóper, amelyben a férj mindenéből ki akarja forgatni Hildát.

A supporter lételeme a gondoskodás, még ha nem is kap cserébe semmit - Fotó: canva.com
A supporter lételeme a gondoskodás, még ha nem is kap cserébe semmit - Fotó: canva.com


Analyser - elemző személyiségtípus

Az elemző igyekszik az őt foglalkoztató kérdésben minden információt összegyűjteni. Mindent százszor átgondol, kiszámol, ellenőriz. Logikusan gondolkodik, táblázatokat készít. Döntést mégis nehezen hoz, állandóan halogat. Fontos számára a rend, az átláthatóság, nehezen alkalmazkodik a változásokhoz. Érzelmeit nem mutatja ki, nem tűri a kritikát. Társaságban visszahúzódó, nem szeret szerepelni. Beosztja az idejét és a pénzét.

Az elemző típus sem egyszerű eset, időnként kimondottan idegesítő lehet a szöszmötölésével, döntésképtelenségével. Egy promoterrel valószínűleg kikészítik egymást.

Vilmos is ilyen elemző típus. Felesége hűtlensége után keresett fel. Excel táblázattal érkezett: milyen lehetőségeket tud elképzelni a kapcsolat kimenetele szempontjából. Több variánst dolgozott ki, többek között: válás, nyitott kapcsolat, együtt maradás pozitív változásokkal. Mindegyiknél kifejtette, hogy az milyen hatással lenne rá, a feleségére, gyermekükre és a szeretőre.

A kapcsolat megmentésére akciótervet írt, külön appot használt a célok, feladatok rögzítéséhez. Állandóan hosszú checklist-eket írt, például arról, hogy miben változzon a felesége. Hol meg akart bocsátani és továbblépni, hol a válás járt a fejében. Saját hibáit meglehetősen nehezen látta be.

Az elemző típus Vilmosnál erős kontrollálással keveredett. Felesége úgy fogalmazott, hogy házasságuk rabság.

A túl sok adat megnehezíti a döntést az elemző számára - Fotó: canva.com
A túl sok adat megnehezíti a döntést az elemző számára - Fotó: canva.com


Controller - kontrolláló személyiségtípus

Igazi irányító típus, aki mások életét is megszervezi. Racionális, lényegre törő. Tömör a kommunikációban, nyersen megmondja a véleményét, időnként beszól másoknak. Utálja a változásokat, nem tűri az ellentmondást. Cél- és feladatorientált, minden akadályt legyőz. Ennek a viselkedésnek azonban időnként az a következménye, hogy az embereket elmarja maga mellől.

Anyósproblémával küzdő pároknál gyakran az anyós az, aki ezt a kontrolláló viselkedést gyakorolja.

Bori és Péter a mozaikcsaláddá válás nehézségei miatt kerestek fel. Péternek és neki is van 2-2 saját gyereke, és van egy közös csemetéjük is. Bori az összeköltözés óta kemény kézzel irányítja az egész családot. Az új családban a szabályokat ő hozza meg, amit Péter elég nehezen tűr, de nyíltan nem mondja. Bori határozott, intelligens, erős nő, aki sokszor igencsak nyersen mondja el a véleményét mindenkinek. Pétert is gyakran megbántja, mikor például gnómnak nevezi, vagy leértékeli, mert nincs diplomája. A szigort, az új nevelési elveket és a szabályokat Péter gyerekei nem viselték el, ezért már egyáltalán nem járnak az apjukhoz. Bori pozitív célokat tűzött ki, jószándék hajtja, de nagyobb rugalmasságra lenne szüksége ahhoz, hogy mindennapjaik békésebbé váljanak.

A kontrolláló mindig megmondja a tutit - Fotó: canva.com
A kontrolláló mindig megmondja a tutit - Fotó: canva.com

Ha felismerted és beazonosítottad saját és párod viselkedési stílusát, érdemes leülnötök megbeszélni, hogy melyikőtöknek min lenne érdemes változtatnia, hogyan tudnátok jobban együttműködni. Ha segítségre van szükségetek, keressetek bátran!
https://www.parterapia-debrecen.hu/parkapcsolati-tanacsadas/