A harmonikus párkapcsolat 8 jele

2019.07.30

Számtalan elképzelés létezik arról, hogy mitől működik egy párkapcsolat harmonikusan, gördülékenyen. Praxisom tapasztalatai alapján én is összeállítottam a saját, 8 tételes listámat. Ha ezek a dolgok megvannak a kapcsolatodban, illetve figyelsz a jó működésükre, akkor elégedett leszel a házasságoddal, párkapcsolatoddal. Miért fontos ez? Mert a boldog házasélet, a társas támogatás nagyon fontos szerepet játszik a testi és a lelki egészséged fenntartásában, jóllétedben.

A harmonikus párkapcsolat hozzájárul testi-lelki egészséged fenntartásához
A harmonikus párkapcsolat hozzájárul testi-lelki egészséged fenntartásához

Milyen dolgokra figyelj, ha harmonikus párkapcsolatban szeretnél élni?

 • Elfogadás

Ez az a viselkedés, amit leginkább elvársz a társadtól: fogadjon el olyannak, amilyen vagy. Légy tehát te is elfogadó! Mire eljön az az idő, hogy tartós párkapcsolatban éljetek, a személyiségetek kialakult. Az együttélés során természetesen csiszolódtok egymáshoz, de az alapvető tulajdonságaitok, személyiségvonásaitok nem fognak megváltozni. Egy harmonikus kapcsolatban a neked nem tetsző jellemzőket nem fogod folyamatosan a társad szemére hányni, hanem megtanulsz azokkal együttélni.

Ahogy nem kérdőjelezed meg a gyermeked iránti szeretetedet akkor, amikor éppen az idegeiden táncol, vagy valami rosszat csinál, úgy a partneredet is a rossz tulajdonságaival, "hülyeségeivel" együtt kell elfogadnod.

 • Bizalom

Bizalom nélkül nincs harmonikus, jól működő párkapcsolat. Bíznod kell abban, hogy a párod őszinte és hűséges lesz hozzád. Bízni abban, hogy ha baj van, rá mindig számíthatsz, támogatni fog téged, titkaidat megőrzi. Szükséged van annak megtapasztalására is, hogy társad szavai és cselekedetei összhangban vannak egymással. Akiben bízol, annak nem félsz megmutatni a gyengeségeidet sem.

A bizalom a gyakran ismétlődő pozitív tapasztalatok hatására alakul ki. Ezért érdemes észrevenni azokat a pillanatokat, amikor a másikat valami bántja, odafigyelni rá, meghallgatni, hiszen ezekből a mozzanatokból építitek fel az egymás iránti bizalmat.

Ha a bizalmad megrendül (pl. hűtlenség esetén), nagyon nehéz azt visszaépíteni. Ilyenkor a kapcsolat határai sérülnek. Márpedig a határok (egymásé és a kapcsolaté) tiszteletben tartása a bizalom másik fontos építőköve.

Emberek vagyunk, ezért gyakran hibázunk. Ahhoz azonban, hogy a társadban bízni tudj, arra is szükség van, hogy a hibáit elismerje és bocsánatot tudjon azokért kérni.

 • Egymás érzelmi támogatása

Nagyon fontos, hogy egy párkapcsolatban nyíltan, őszintén tudjatok egymással beszélgetni bármiről, még az érzelmeitekről is. Ez az intimitás egyik jele.

Akkor érezheted azt, hogy harmonikus kapcsolatban élsz, ha társad vigaszt, megerősítést tud nyújtani számodra az érzelmileg nehéz helyzetekben. Megoszthatod vele örömedet, bánatodat, félelmeidet. Ehhez viszont fontos, hogy nem kérdőjelezhetitek meg egymás érzelmeit. Fogadjátok el azokat, még akkor is, ha nem értetek azzal egyet. Ne ítélkezzetek!

Férfiként figyelj arra, hogy ha partnered kiönti neked a szívét, akkor ne akarj azonnal megoldást találni a helyzetre! Nem arra van szüksége, hogy megoldd a problémáját, hanem hogy meghallgasd és együttérezz vele!

Az érzelmi támogatás azért fontos, mert ebből veszed észre igazán, hogy a partnered figyel rád, törődik veled.

 • A kapcsolat nagyrabecsülése

Mindig a kapcsolatodat tedd az első helyre, ha harmonikus párkapcsolatban szeretnél élni. Ehhez folyamatos mérlegelésre van szükség. Mikor csinálsz valamit, gondold át, hogy milyen hatással lehet ez a párodra, a kapcsolatodra. Ha például mindig a munkát teszed az első helyre, könnyen arra ébredhetsz, hogy elhidegültök a társaddal, vagy akár el is veszítheted.

Viták, sértődések esetén is érdemes átgondolni, hogy van-e a problémának akkora jelentősége, hogy kockáztasd érte a párkapcsolatodat?

A kapcsolat nagyrabecsülése egyben az elköteleződés jele is. Hoztál egy döntést: a partneredet választottad. A mellette való elköteleződés azt jelenti, hogy mindent megteszel annak érdekében, hogy a kapcsolat működjön. Ha problémák adódnak, nem elmenekülsz, hanem megkeresed a megoldást.

 • Hatékony konfliktuskezelés

Ahhoz, hogy harmóniában éljetek, a konfliktusaitokat meg kell oldani! Ez azt jelenti, hogy olyan megoldást találtok, amivel mindketten elégedettek vagytok. A konfliktusok kerülése vagy az állandó engedés eltávolodáshoz, elhidegüléshez vezet.

Ahhoz, hogy jól tudjátok kezelni a konfliktusaitokat, fontos a nyílt, őszinte kommunikáció, a higgadtság megőrzése, egymás megnyugtatásának képessége, a javító szándék, a kompromisszumkészség.

 • Hallgasd meg a társadat, próbáld megérteni az ő álláspontját is!
 • Ne vádaskodj, ne kritizálj, ne ítélkezz!
 • Használj én-kommunikációt!
 • Ha eluralkodnak rajtatok az érzelmek, akkor tartsatok szünetet, és csak akkor folytassátok a téma megbeszélését, ha mindketten lehiggadtatok!
Ahhoz, hogy harmonikus házasságban élhess, a konfliktusokat meg kell oldani
Ahhoz, hogy harmonikus házasságban élhess, a konfliktusokat meg kell oldani

 • Kiegyensúlyozott szexuális élet

Popper Péter (Füst Milán nyomán) a jól működő házasságot egy asztalhoz hasonlította. Az asztal négy lába a hasonló életstílus, a szeretet, a gazdasági kapcsolat és a működő szexuális élet. Ha valamelyik láb hiányzik, akkor az asztal, azaz a házasság megbillen. Tehát ahhoz, hogy harmonikus legyen a kapcsolatotok, fontos, hogy a szexuális életetek is jól működjön, mindketten elégedettek legyetek vele. Tehát nem az együttlétek száma a lényeg, hanem mindkettőtök elégedettsége.

Az évek múlásával csökkenhet a vágy, ezért fontos, hogy tudatosan törődjetek a szexuális életetek "karbantartásával", az izgalom fenntartásával.

A szexualitás kapcsán is fontos, hogy nyíltan, őszintén tudjatok egymással beszélni vágyaitokról, igényeitekről.

 • Védelmi bázis

Az otthonotok legyen menedék, ahová vissza lehet vonulni, amikor a külvilágban túl sok a stressz, a nehézség. Érezned kell, hogy a társadra mindig számíthatsz, mindig kiáll melletted, megvéd, ha kell.

Ehhez fontos, hogy kialakuljon közöttetek a "mi-tudat".

 • Egyéniségetek megtartása

Nagyon fontos azonban, hogy egy harmonikus párkapcsolat nem szimbiózis, hanem két autonóm, önálló ember szövetsége. Ne add fel magad! Az önfeladás, megalkuvás elhidegüléshez vezet. Maradjanak meg egyéni érdeklődéseitek, programjaitok. Nem attól lesz jó a kapcsolat, ha mindig együtt vagytok.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelsz, jól fog működni a párkapcsolatod, harmonikus életet élhetsz. Vigyázz! Ezek a jellemzők nem maguktól alakulnak ki, tenned kell értük. Folyamatosan. A kapcsolatod csakis addig lesz jó, amíg teszel érte.

Ha valamelyik területen problémát érzel, és kettesben nem boldogultok a megoldással, keressetek meg, segítek!