10 jel, ami azt mutatja, hogy partnered nem tisztel

2019.10.13

Sokszor hallom, hogy a tisztelet ósdi, elcsépelt dolog. Vagy azt, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni. Egyik állítással sem értek egyet. Szerintem egy kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatban a másik tisztelete alapvető kell, hogy legyen. Nem kell kiérdemelni, alanyi jogon jár.

Sajnos nagyon sok olyan párral találkozom, ahol a tisztelet elemi szintje sincs meg. Ellenőrzik egymás telefonját, jelenetet rendeznek, ha a másik egyedül szeretne elmenni valahova, kritizálják, használják egymást. Persze, ez a viselkedés sokszor nem kölcsönös, csak az egyik fél részéről jelenik meg.

A tisztelet alapvető feltétele a jó párkapcsolatnak - fotó: canva.com
A tisztelet alapvető feltétele a jó párkapcsolatnak - fotó: canva.com

Téged tisztel a társad? Ha ezeket a jeleket tapasztalod, baj van:

A tiszteletlenség 1. jele: Látja, elolvassa az üzeneteidet, de nem válaszol rájuk, vagy csak több óra elteltével.


Teljesen természetes, hogy nem tudsz napi 24 órában a kedveseddel foglalkozni, ahogy ő sem veled. Dolgozik, ügyeket intéz, utazik, stb. Ilyenkor sokszor csak arra van idő, hogy rápillantson az üzenetedre, és csak később, esetleg órák múlva tud válaszolni. Nincs is ezzel semmi baj, ha ez csak néha fordul elő. De ha rendszeresen azt tapasztalod, hogy partnered megnézte az sms-t, ideje is lett volna rá, mégsem válaszolt, akkor bizony tiszteletlenül bánik veled.

Nem gondol arra, hogy aggódhatsz érte, nincs-e baja, vagy éppen nem tudsz haladni a dolgaiddal a válasza nélkül.


A tiszteletlenség 2. jele: A megbeszélt találkozót, programot lemondja.


Egyetlen magyarázat fogadható el a randevú lemondására: ha közbejött valami rendkívüli, sürgős, halaszthatatlan teendő. Minden más esetben tiszteletlenség lemondani az előre megbeszélt programot. Te készültél rá, úgy osztottad be az idődet, hogy el tudj menni a találkozóra - ezt partnerednek tiszteletben kell tartania.

Ha lemondja a közös terveiteket, az azt jelenti, hogy nem a megbeszéltek és nem te voltál az adott helyzetben a legfontosabb számára.


A tiszteletlenség 3. jele: Ellenőrzi a telefonodat, e-mailjeidet.


Ez egész egyszerűen tilos, a másik intim szférájához tartozik. Semmi nem jogosít fel arra senkit, hogy kutasson a másik dolgaiban vagy ellenőrizgesse. Még akkor sem, ha féltékeny.

Sajnos ez a leggyakoribb tünet, amit a klienseimnél tapasztalok: megnézik egymás telefonját, Facebookját, Messenger-, vagy Viber-üzeneteit. Ha te is ezt teszed, azonnal fejezd be! Ha gyanakszol a társadra, hogy megcsal, ülj le vele, és kérdezd meg nyíltan, hogy mi az igazság!

A párkapcsolat nem rabság, nem kell mindig együtt lennetek - fotó: canva.com
A párkapcsolat nem rabság, nem kell mindig együtt lennetek - fotó: canva.com

A tiszteletlenség 4. jele: Nem hagy neked személyes teret, mindenről tudni akar, mindenbe belemászik.


Sem a szerelem, sem a házasság nem szimbiózis. Nem vagytok összenőve. Teljesen természetes, ha szeretnétek minél több időt együtt tölteni. De ez nem jelent kizárólagosságot. Nem jelenti azt, hogy egyedül ne mehetnél sehova, ne lehetnének külön programjaid. Nem kell a társadnak életed minden percéről beszámolni.

Tévedés azt hinni, hogy attól jó a párkapcsolat, ha minden időt együtt töltötök. Ez egy idő után fojtogatóvá válik. Mindkettőtöknek szüksége van személyes térre, intim zónára, énidőre, amikor és ahol azt csináltok, amit akartok. Ekkor tudtok igazán feltöltődni és így új energiákat vinni a kapcsolatba.

Ne hagyd magad zsarolni! Ne gondold, hogy te vagy a rossz, ha énidőre vágysz, vagy nem adod meg a jelszavadat a Facebookodhoz.


A tiszteletlenség 5. jele: Mindig késik.


Bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen rendkívüli helyzet adódik és elkésik. De aki ezt rendszeresen megteszi, az nem tiszteli a partnerét. Visszaél a másik idejével, türelmével.

Ha társad rendszeresen megvárakoztat, nem törődik azzal, hogy esik, sötét van, vagy fáradt vagy, az azt jelenti, hogy nem igazán számítasz neki.


A tiszteletlenség 6. jele: Nem kíváncsi a véleményedre, nem hallgat meg, lehurrog.


Ez többféleképpen is megnyilvánulhat:

  • Egyáltalán meg sem kérdez semmiről, mindig az van, amit ő akar.
  • Oda se figyel, amikor beszélsz.
  • Meghallgat, de közben a száját húzza, szemét forgatja.
  • Megkérdez ugyan, de szerinte az, amit mondasz, hülyeség.


A tiszteletlenség 7. jele: Nem tartja be az ígéreteit.


Azaz, sosem tudhatod, mi fog történni. Egyszer-kétszer még elnézheted, megbocsáthatod, hiszen közbejöhetett valami nagyon fontos. Ha viszont partnered rendszeresen nem tartja be az ígéreteit, akkor tudatosítanod kell magadban, hogy nem számíthatsz rá és egyre kevésbé fogsz bízni benne. Bizalom nélkül viszont nem igazán tud működni a kapcsolat.


A tiszteletlenség 8. jele: Mindig az ő dolgai állnak a középpontban, a te céljaid, problémáid, érzéseid nem fontosak.


Egy párkapcsolatban kell, hogy legyenek közös célok, de vannak egyéniek is. Ritkán működik az, hogy egyszerre mindkettőtök céljaiért tudjatok küzdeni. Általában hol az egyik, hol a másik fél áll a középpontban. Ideális esetben támogatjátok egymást céljaitok elérésében. Ha viszont azt tapasztalod, hogy mindig csak a párodról van szó, minden körülötte forog, téged pedig semmibe vesz, az nagyon komoly tiszteletlenség.


A tiszteletlenség 9. jele: Állandóan a hibáidat keresi, folyamatosan kritizál.


A jó társ dicséretekkel, elismerésekkel növeli az önértékelésedet. Ha ehelyett állandóan a rossz tulajdonságaidat emeli ki, folyamatosan támad, kritizál az előbb-utóbb nagyon rossz hatással lesz rád. Senkitől sem tűrheted el, hogy állandóan az önbecsülésedet rombolja, pláne nem a hozzád legközelebb álló embertől.

Vannak, akik ezt mézes-mázos köntösbe tudják csomagolni, látszólag kedvesen beszélnek, a szavaik jelentése azonban agresszív, szinte gyilkol. Ne dőlj be annak, ha kedvesen "butuskának" vagy "olyan egyszerűnek" nevez a párod!

A kritizálás a boldog párkapcsolat egyik legnagyobb ellensége - fotó: canva.com
A kritizálás a boldog párkapcsolat egyik legnagyobb ellensége - fotó: canva.com


A tiszteletlenség 10. jele: Nem érzed, hogy fontos vagy számára.


Ez a pont tulajdonképpen összefügg az összes többivel. Ha társad állandóan kritizál, az érdekeidet nem veszi figyelembe, nem hallgat meg, nem tartja be a neked tett ígéreteit, ellenőriz, nem tartja tiszteletben a személyes teredet, mind-mind azt jelzi, hogy nem vagy elég fontos számára.

Mindegy, hogy magát vagy másokat, mást (munkáját, hobbiját) helyez eléd, a lényeg az, hogy nem te vagy az első.


Ha ezek közül a jelek közül bármelyiket észreveszed a kapcsolatodban, azonnal lépned kell. A felismerés csak fél siker, tenned kell a változásért. Ülj le partnereddel, és mondd el neki a tapasztalataidat és az ezzel kapcsolatos érzéseidet. A siker érdekében nagyon fontos, hogy ne támadd, mert azzal ellentámadásra vagy védekezésre készteted, nem a probléma megoldására! Használj énközléseket, "amikor", "ha" kezdetű mondatokat!

A nyílt beszélgetés eredményeként remélhetőleg sikerül változást elérned párod viselkedésében! Tudd, hogy a tiszteletlenséget nem kell, nem szabad eltűrnöd! Ha ezek közül a jelek közül többet is tapasztalsz, és a jelzések ellenére nem történik változás, érdemes elgondolkodnod azon, hogy a megfelelő ember mellett vagy-e?