12 gondolat a féltékenységről Ayala Malach Pines-tól

2020.07.18

A féltékenység nagyon gyakori probléma. Mindenki megküzd időnként a zöld szemű szörnnyel. Ez általában átmeneti érzés, nem igényel szakértő beavatkozást. Amikor viszont a hűtlenség következményeként jelenik meg, vagy kóros formát, mértéket ölt, szükség lehet pszichológus, pszichoterapeuta segítségére.

Ahány pszichológiai irányzat, annyiféle magyarázat létezik a féltékenység kialakulásának okára, leküzdésének módjára. Az egyik legátfogóbb kutatást a témában az Izraelben és Kaliforniában dolgozó pszichológus, Ayala Malach Pines végezte el. Az alábbi gondolatok A féltékenység című könyvéből származnak.

A féltékenység nagy szenvedést okozó, összetett érzés - Fotó: canva.com
A féltékenység nagy szenvedést okozó, összetett érzés - Fotó: canva.com

1. 

"Féltékeny magatartást csakis értékesnek tartott kapcsolat vált ki. Egy kapcsolat sokféleképpen lehet értékes. ...lehet, hogy a házasság érzelmi szempontból értéktelen, de gazdasági vagy társadalmi értéke van."

2. 

"Az irigység két ember között lép fel. Az irigy személy olyan dologra vágyik, ami a másiknak van, és ő azt akarja, ne legyen neki.... A féltékenységben azonban három embernek van szerepe. A féltékeny fél arra a személyre reagál, amit a harmadik jelent a kapcsolatára. Ez még akkor is igaz, ha az a harmadik csak a féltékeny személy képzeletében él... Az irigység a "nekem nincs" érzésén alapul, míg a féltékenységet a "nekem van" okozza."

3.

"A legerősebb féltékenységet az a vetélytárs váltja ki, akit az alany személyesen ismer és irigyel: valaki, akit magánál okosabbnak, vonzóbbnak tart, vagy pontosan azokon a területeken sikeresebbnek, amelyeken maga is sikeres szeretne lenni."

4.

"Az "abnormális" féltékenység gyökere abból eredhet, hogy olyan társat választottak maguknak, aki hajlamos rá, hogy féltékennyé tegye őket - egyaránt adódhat ez a partnerük jelleméből, a saját kisebbségi érzésükből vagy a kapcsolatuk dinamikájából."

5.

"A hűtlenség lerombolja az ember biztonságérzetét. Rádöbbenti arra, hogy még a jó házasság is veszélybe kerülhet. Márpedig a biztonságérzet a legerősebb fegyver a féltékenység ellen. Minél bizonytalanabb valaki a kapcsolatában, annál hajlamosabb a féltékenységre. A biztonságérzet mértéke természetesen nemcsak a felnőtt kapcsolatok tapasztalataiból ered, hozzájárul (méghozzá valószínűleg döntő mértékben) gyerekkori ragaszkodásaik alakulása, története is. Az ember biztonságérzete összefügg az önbizalmával is."

6. 

"A féltékenység olyan, mint az erős paprika. Egy pici belőle fűszerezi a kapcsolatot. Túl sok azonban már éget."

7.

"Férfiaknál a téveszmés féltékenység másik forrása a pénisz tényleges vagy vélt kicsinysége."

Különbség van a férfi és a női féltékenység között - Fotó: canva.com
Különbség van a férfi és a női féltékenység között - Fotó: canva.com

8.

"Ahhoz, hogy a féltékenységben szenvedő személy megváltozzon, a házassága rendszerének kell megváltoznia. ... Ha mindketten vállalják, hogy tudatosan figyelik, mivel okoznak féltékenységet, vagy mivel fokozzák, esélyük van rá, hogy kitörjenek a véget nem érő körből."

9.

"A nők és férfiak féltékeny reagálása közötti különbség egyik magyarázata az, hogy a férfiak általában inkább az önérzetüket akarják helyreállítani, míg a nők a kapcsolatuk helyreállítására tesznek kísérletet."

10.

"Egy kétségbeesetten szerelmes, kapcsolatfüggő partnert nem szabad úgy otthagyni, hogy alkalma se legyen megbeszélni a dolgot - ez kihívás a végzet ellen.... Mindennél fontosabb a féltékenységi válságban szenvedő embernek, hogy nyíltan megbeszélhesse, amit érez, s újra irányítani tudja az indulatait és az életét."

11.

"Akit gyötör a féltékenység, vigaszt meríthet abból az egyszerű tényből, hogy reagálása normális, egyetemes, és abból fakad, hogy szükség van az értékesnek tartott kapcsolat védelmezésére."

12.

"A féltékenység felpezsdítheti az elszürkült kapcsolatokat. A féltékenységi válság kellős közepén az unalom az egyetlen dolog, amire az emberek soha nem panaszkodnak.... Ha a két ember egymást biztosnak véli, s kapcsolatukat elkoptatja a megszokás, a féltékenység visszaállíthatja számukra a kapcsolat elsőrendű fontosságát."


Ha bővebben érdekel a téma, olvasd el Pines könyvét, melyben a gyógymódokról, a féltékenység csökkentésének módszereiről is olvashatsz.


Forrás:

Ayala Malach Pines: A féltékenység. Okok, tünetet, gyógymódok. Fiesta és Saxum Kft., Budapest, 2000.