20 ötlet pároknak az ünnepi időszakra

2019.11.30

A szokások nagy összetartó erővel bírnak a párkapcsolatban. Ezek olyan események, amelyeknek mindketten örültök, már előre várjátok, hogy elérkezzenek, és megszokott forgatókönyvük van. Alkalmat teremtenek arra, hogy igazán egymásra figyeljetek. 
A karácsony és az advent az az időszaka az évnek, ami a leggazdagabb családi hagyományokban, szokásokban. Nektek vannak ilyen hagyományaitok? Ha nincsenek, épp itt az ideje, hogy elkezdjétek kialakítani azokat! Akár gyerekkori vágyaidat is beépítheted az új közös szokásokba! 
Ebben a cikkben 20 olyan tippet találtok, melyeket szokássá alakíthattok. Egyúttal minőségi időt is tölthettek együtt és tovább erősíthetitek a párkapcsolatotokat is.

Alakítsatok ki közös karácsonyi szokásokat! - fotó: canva.com
Alakítsatok ki közös karácsonyi szokásokat! - fotó: canva.com

1. Készítsetek közösen adventi naptárt!

Nem a hagyományos, kis meglepetéseket tartalmazó adventi naptárra gondolok. Találjatok ki minden napra egy közös programot! Ezeket írjátok fel színes kártyákra, aztán mindennap húzzatok egyet és teljesítsétek!

2. Közös ajándéklista készítés, bevásárlás, csomagolás

Ne teherként éljétek meg, hogy ajándékot vásároltok, csomagoltok! Ha közösen ötleteltek, sokkal jobb, személyre szabottabb meglepetéseket is kitalálhattok. Ha partnered nem irtózik a vásárlástól, akkor jó közös program lehet a vásárolgatás is. Készítsetek, egyéni csomagolást, amihez sok ötletet találhattok a Youtube-on vagy a Pinteresten!

3. Készítsetek közös karácsonyi fotót vagy üdvözlőlapot!

Sőt, a kettőt össze is kapcsolhatjátok! Készítsetek magatokról karácsonyi fotót és azzal díszítsétek az ünnepi képeslapokat!

Jó ötlet az is, ha minden évben csináltok egy fotót magatokról a karácsonyfa előtt, ugyanabban a pózban. Évek múlva nagyon érdekes lesz visszanézni a változásokat.

4. Minden évben egy új karácsonyfadísz vásárlása

Keressetek valami olyat, ami szimbolizálja az elmúlt éveteket! Akár magatok is elkészíthetitek a díszt!

5. Nézzétek meg a város karácsonyi fényeit!

Egy kellemes séta, közben forralt bort vagy forró csokit kortyolgatva, nagyon jó esti program lehet.

Nézzétek meg a karácsonyi díszkivilágítást városotokban!
Nézzétek meg a karácsonyi díszkivilágítást városotokban!

6. Tartsatok karácsonyi filmmaratont!

Készítsetek pattogatott kukoricát, egy jó forró kakaót, bújjatok egymás mellé és nézzetek karácsonyi filmeket!

Néhány tipp a mozizáshoz: Múlt karácsony, Csoda New Yorkban, Igazából szerelem, Az élet csodaszép, Mi a manó, Polar expressz, Télapu, Karácsonyi ének, A Grincs, Karácsony Artúr, Jégvarázs, Holiday.

7. Süssetek mézeskalácsot!

Készíthetitek a hagyományos formákat, díszítéseket, de használhattok sütipecséteket, mintás sodrófákat is. A közösen végzett munka sok mókára ad lehetőséget.

8. Legyetek ti a titkos télapó!

Lepjetek meg valakit a környezetetekben! Vihettek egy adag mézeskalácsot a szomszéd néninek, hagyhattok valami apró kedvességet ajtókilincsen vagy lábtörlőn. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, a meglepetés és az önzetlenség a lényeg!

9. Vállaljatok önkéntes munkát!

Többször írtam már arról, hogy jó, ha párként van valamilyen fölérendelt célotok. Ez lehet például karitatív tevékenység: ételosztás, egy rászoruló család megajándékozása, ételosztás a menhelyen, meseolvasás gyerekkórházban.

10. Olvassatok egymásnak karácsonyi történeteket!

Esténként a meleg szobában, egy pihe-puha takaró alatt, egy finom teával a kézben jól esik szívmelengető történeteket hallgatni.

A karácsonyi időszak alkalmas a befelé fordulásra, elmélyülésre is - fotó: canva.com
A karácsonyi időszak alkalmas a befelé fordulásra, elmélyülésre is - fotó: canva.com

Néhány javaslat a választáshoz: Mentovics Éva: Mióta van csillag a karácsonyfa csúcsán? Wass Albert: Karácsonyi mese, Oliver Hugh: A karácsonyi ajándék, O. Henry: Háromkirályok ajándéka, Dickens: Karácsonyi ének, Mark Twain: Levél a Mikulástól, Tolsztoj: Pánov bácsi karácsonya, Perl S. Buck: Karácsony reggel.

11. Vegyetek részt közösen egy karácsonyi rendezvényen!

Lehet ez az adventi gyertyagyújtás a főtéren, karácsonyi koncert vagy bármi más. A lényeg a közös élmény!

12. Kiránduljatok!

Télen is lehet kirándulni! A program lehet más városok karácsonyi vásárainak meglátogatása, séta az erdőben vagy hegyekben. Ha a jövő héten tényleg megérkezik a hó, akkor akár szánkózhattok vagy hógolyózhattok is. Van, ahol lovasszánt is lehet bérelni - próbáljátok ki azt is!

13. Kézműveskedjetek!

Készíthettek hógömböt, különleges ajándékcsomagolásokat, festhettek bögrét, karácsonyi díszeket. Ötletekért nézegessétek a Pinterest képeit!

14. Vásároljatok karácsonyi ágyneműt vagy pizsamát!

A sok kuckózós program még hangulatosabb lehet, ha karácsonyi motívumokkal díszített pizsamában vagy ágyneműben élvezitek.

15. Ismerkedjetek más népek, kultúrák karácsonyi szokásaival!

Vegyétek át, ami tetszik, építsétek be a saját rituálétokba! Elkészíthetitek a finnek glöggijét, tarthattok ronda karácsonyi pulcsik versenyét, szaunázhattok, mint a svédek és a finnek, vehettek lottót, mint a spanyolok...

16. Tartsatok karácsonyfa díszítő bulit!

Hívjátok meg a barátaitokat és némi harapnivaló és ital mellett díszítsétek fel közösen a karácsonyfát!

Nemcsak családi, hanem a baráti körön belüli szokásokat is bevezethetsz - fotó: canva.com
Nemcsak családi, hanem a baráti körön belüli szokásokat is bevezethetsz - fotó: canva.com

17. Izlandi szokás: könyvcsere

Válasszatok egymásnak könyvet, és este cseréljétek ki a meglepetést! A hátralévő időt olvasással, csokievéssel, kakaózással tölthetitek.

18. Beszéljétek meg a következő évre vonatkozó terveiteket!

Jó esti program lehet tervek kovácsolása a következő évre, a közös célok kijelölése. Akár megtervezhetitek a nyaralást is.

19. Szerelmes üzenet

Írjatok levelet egymásnak, amelyben leírjátok érzéseiteket, azt, hogy miért is szeretitek egymást! Csomagoljátok el egy üveg finom borral és csak jövő adventkor vegyétek elő! Milyen jó érzés lesz borozgatás közben olvasni a szerelmi vallomást!

20. Csináljatok karácsonyi reggelit!

Innentől kezdve legyen minden évben ugyanaz december 25-én a reggeli! Találjátok ki a saját összeállításotokat! Nálunk például elmaradhatatlan része a karácsonyi reggelinek a "Vendégváró" és a ráksaláta.

Remélem, találtál olyan szokást a felsoroltak között, ami neked is megtetszett. Építsd be a saját hagyományaitok közé! De az is felpezsdítheti a kapcsolatotokat, ha ezek közül a programok közül csak úgy (szokássá tétel szándéka nélkül) megcsináltok néhányat az adventi időszakban. Jó szórakozást!