Anyaként maradj feleség is

2020.02.16

A napokban olvastam egy nagyon vicces cikket az anyatípusokról. 11-féle anyát kategorizált, az ősanyától a Facebook-anyukáig. Ez az írás jutott eszembe, amikor néhány nappal később két teljesen különböző anyai hozzáállást tapasztaltam meg klienseimnél. Azonnal eszembe jutott egy harmadik anyuka is. Az ő történetüket szeretném elmesélni.
Azt kérdezed, miért foglalkozom az anyasággal egy párkapcsolati blogon? Azért, mert a feleség és az anya szerep elválaszthatatlan egymástól, de sokszor nem sikerül megfelelően kezelni azokat. Gyakori, hogy a gyerek megszületése után a nő teljesen belemerül az anyaságba és elfelejt feleség, társ lenni.

Lehetsz egyszerre jó anya és szerető feleség is - Fotó: canva.com
Lehetsz egyszerre jó anya és szerető feleség is - Fotó: canva.com

Azt szoktam mondani, a gyerekünket csak kölcsön kapjuk. Az az élet rendje, hogy 18-20 évig nevelgetjük őket, azután, ha jól csináltuk, kirepülnek a családi fészekből. Ha azonban ezalatt az idő alatt minden időnket, energiánkat csak a gyerekre fordítjuk, nem figyelünk a párkapcsolatra, jó esélyünk van a válásra.

Gréta fiatal, öntudatos nő, határozott elképzelései vannak a gyereknevelésről. Nagyon megengedő, "szeretettel nevel". Célja, hogy boldog, kiegyensúlyozott gyerekei legyenek. Hatéves gyermekét még időnként szoptatja, szinte szimbiózisban élnek. Házasélete viszont romokban hever. Férjével, Tamással egyáltalán nem egyeznek a gyereknevelési kérdésekben. Tamást megőrjíti, hogy felesége még mindig szoptat, a gyerekek hisztisek, azt csinálnak, amit akarnak. Úgy érzi, Gréta annyira a nagyobb gyerek igényeire figyel, hogy emiatt a kicsi sokszor hátrányba kerül. A pár együtt soha nem csinál semmit, szexuális életük egyáltalán nincs. Gréta az egyik gyerekkel alszik, Tamás pedig a másikkal. Tamás úgy gondolja, teljesen rossz, ahogy Gréta a gyerekeiket neveli.

Sokféle nevelési stílus létezik. A mai fiatal szülők jó része a poroszos nevelés elutasítása címén átesik a ló túloldalára, szabadjára engedik gyerekeiket. Semmilyen szabályt nem állítanak eléjük, a kicsik akaratát követik. 

Hallottál már a helikopter, hóeke és világítótorony szülőkről?

A helikopter szülő állandóan ott köröz gyermeke feje fölött, állandóan gondoskodik. Mindent megcsinál helyette, nem engedi döntéseket hozni. Ezzel megakadályozza a csemete önállósodását. Az így növekvő gyerek felnőttként sem lesz képes dönteni, nem lesz önbizalma, hiszen sosem tapasztalta, hogy bármit sikeresen megoldott volna egyedül. Ők azok, akik különösen nehezen válnak le szüleikről, vagy felnőttként, családos emberként is hagyják, hogy a szüleik irányítsák az életüket. (Tamás erre is panaszkodik: Gréta szülei túlságosan benne vannak az életükben. Fontosabb, amit ők mondanak, mint amit a férj.)

A hóeke szülő eltakarít utódja elől minden akadályt: bejuttatja a legjobb iskolába, a legjobb magántanárhoz járatja, szuper munkát keres neki, stb. Belőlük könnyen válhat karrierista, szorongó, narcisztikus felnőtt.

Mindkét szülőtípus alkalmas arra, hogy "életképtelen" fiatalokat neveljen. Ha a szülő nem juttatja el őket kocsival a céljukhoz, 18 évesen fogalmuk sincs arról, hogyan juthatnának el a város másik végébe. Rémülten telefonálnak, hogy mit csináljanak, ha a túlfeszültség lecsapja a biztosítékot. Hol a biztosíték és egyáltalán mi az?

Az ideális az lenne, ha gyermeked életében a világítótorony szerepét töltenéd be. Irányt mutatsz, ott vagy, ha baj van, de hagyod, hogy saját tapasztalatokat szerezzen, a saját útját járja.

Engedd, hogy gyermeked kipróbálja magát - Fotó: canva.com
Engedd, hogy gyermeked kipróbálja magát - Fotó: canva.com

A kicsiknek igenis szükségük van szabályokra, következetességre is. Nem kell, hogy állandóan szabályokhoz igazodjunk, de néhány legyen. Fontos például a napirend. Igyekezz például ugyanabban az időben, és viszonylag korán lefektetni őket.

Másik kliensem, Zsófi azt mondja magáról, nem jól van összerakva. Egyáltalán nem mintaanya. Utál játszótérre járni, összeméricskélni magát más anyukákkal. Nem méregette kislányát minden evés után, nem aggódott, hogy mennyi tejet bukik vissza. Fontos neki a gyereke, de nem lóg állandóan a nyakán. Úgy érzi, sokan elítélik, nem tartják jó anyának.

De milyen a jó anya? 

Talán olyan, mint Viki, aki úgy érzi, az anyaság áldozata lett? 

Viki 30 éves, két gyereke van. Hét- és háromévesek. Amikor először találkoztam vele, rémisztő volt a kétségbeesése. A hét év gyereknevelés alatt teljesen kikészült. Már csak azt akarta, mindenki hagyja békén (főleg a férje), tegyék ki egy lakatlan szigetre. A kapcsolat elején vágyott a gyerekre és szeretett volna jó anya lenni. De mostanra teljesen kimerült. Az elmúlt hét éve csak a fiairól szólt, teljesen egyedül. Nem voltak segítő nagyszülők, sőt a párjára se számíthatott. "Teljesen egyedül voltam a gyerek projektben. Megvolt a marketing duma, de nem volt ott... Mindig csak az okos tanácsokat kaptam, hogy mit kéne csinálni... Mit nyavalygok, mikor egész nap otthon vagyok." Viki pedig egyik kétségbeesésből zuhant a másikba. Senki nem mondta el neki, hogy teljesen természetes, ha a baba visszabüfizik a tejből. Azt hitte, hány a gyereke és meg fog halni. A második gyerekre még nem volt felkészülve, úgy érezte, mintha rákényszerítették volna. Azt kívánta, bárcsak ne születne meg. Aztán persze emiatt óriási lelkiismeret-furdalása támadt, és elkezdett kompenzálni a kicsinél, elhanyagolta a nagyobbat. Férje erre rá is kontrázott: "Anya nem szeret, gyere apához!" Ráadásul Viki úgy érezte, Kristóf üldözi a szexszel, amire már végképp nem volt ereje.

Viki és Zsófi is kínozza magát, hogy jó anya-e. De nem kell tökéletes anyának lenni, csak elég jónak. A legtöbb, amit adhatsz gyerekednek a szereteted és az elfogadásod. Nem kell állandóan vele lenned, nem kell magad feláldozni az anyaság oltárán. Akkor lesz jól a kicsi, ha te is jól érzed magad a bőrödben!

Azt se felejtsd el, hogy nem szólhat minden arról, hogy anya lettél. Ha nem figyelsz a párkapcsolatodra, nem maradsz partnered mellett nő, társ, komoly problémák támadhatnak a házasságotokban. Nézzük, milyen tanulságokat lehet levonni a fenti történetekből:

 • Ne akarj tökéletes anya lenni, csak elég jó!
 • Beszéljétek meg társaddal gyereknevelési elveiteket, és jussatok közös nevezőre!
 • Ne fogj össze a gyerekeddel a párod ellen! Párként alakítsátok ki a "mi-tudatot"!
 • Kérj segítséget (akár fizikait, akár lelkit)! Nem kell mindent egyedül csinálnod, megoldanod!
 • Engedd, hogy a férjed is "odaférjen" a gyerekhez! Ne szorítsd ki a gyereknevelésből! Ne kritizáld, amikor segít, mert többet nem fog!
 • Ne hanyagold el magad, maradj vonzó a partnered számára!
 • Figyelj saját és társad (szeretet)igényeire is!
 • A gyereknek a saját ágyában a helye, ne használd pajzsként, hogy távol tarthasd a férjed!
 • Tudatosan tervezzetek be életetekbe kettesben töltött időt, programokat!
 • Továbbra is éreztesd szeretetedet a partnereddel mindennap!
 • Működtessétek a szexuális életeteket!

Az első időkben mindenkinek nehéz összeegyeztetni az anya és a feleség szerepet. De ha kezdettől fogva odafigyelsz rá, sokkal könnyebb lesz megtalálni a jó megoldásokat, mint ha csak 6-7 év múlva döbbensz rá, hogy valami nincs rendben.

Szeretnél még több hasznos tanácsot kapni? Kövess Facebookon is!