Az időhiány nem kifogás

2018.10.21

A legtöbb kliensem nagyon elfoglalt. Ügyvédként, orvosként, vállalkozóként egész nap keményen dolgozik. Egyáltalán nem véletlen, hogy pont ők fordulnak hozzám, kérnek párkapcsolati tanácsot. Életükben első helyen a munka áll. A kapcsolatukra, házasságukra már nem marad idejük, energiájuk. Azonban egyszer csak azt veszik észre, hogy valami nagy baj van: elhidegültek egymástól vagy hűtlen lett valamelyikük, és ezért kérnek segítséget. Tanulj a rossz példájukból: ha nem foglalkozol a pároddal, nincs időtök egymásra, természetes, hogy a kapcsolatotok előbb-utóbb megromlik. Tudod, százszor mondtam már: a házasság önmagától a válás felé halad.

Ha a mobilra van időd, legyen a párodra is!             A kép forrása: Pinterest
Ha a mobilra van időd, legyen a párodra is! A kép forrása: Pinterest

Sajnos, sokszor csak odáig jutnak el a kliensek, hogy megértik, nem jó, hogy nem foglalkoznak a párjukkal, de mégsem tesznek semmit. Továbbra is ott a kifogás: nincs időnk egymásra. Fontosabb a könyvelőnek, az ügyvédnek, hogy akár este nyolckor is meghallgassa az ügyfele problémáját, a szívsebész természetesnek veszi, hogy mindenki érte él, de neki nem kell tennie semmit a feleségéért, az orvosok pedig ügyeletre, rendelési időre hivatkoznak.

Tudom, igazuk van, rengeteget dolgoznak, stresszesek, fáradtak. Elhiszem, hogy te is így élsz. De ha a munka marad az első helyen, akkor ne számíts arra, hogy boldog házasságban fogsz élni. Elismerem, nehéz a váltás, de muszáj, hogy kicsit átalakítsd a gondolkodásod. Ha magánéleti boldogságra vágysz, akkor meg kell teremtened az időt hozzá. Ez csakis rajtad múlik. Közhely, de igaz: mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Nem kell nagy dolgokban gondolkozni.

Már néhány plusz perccel is sokat javíthatsz a kapcsolatod állapotán

A párom és én is nagyon elfoglaltak vagyunk, mindketten két állásban dolgozunk. Én délelőtt tanítok, délután pszichológusként segítek a hozzám fordulóknak. A főállásunk pont ellentétes időbeosztással jár. Ráadásul az életritmusunk is nagyon más: én korán kelek és este fél tíz - tíz körül már beájulok az ágyba. Ő reggel nem bír felkelni, minden 10 percen alkudozik, hogy tovább alhasson, éjszaka viszont akár kettőig is ébren van. Amikor hazaér, még fáradt és stresszes a beszélgetéshez, mire kedve lenne hozzá, addigra már én nem bírom nyitva tartani a szememet. Ha ebből az időbeosztásból, életmódból indulunk ki, akkor a párkapcsolatunk halálra van ítélve: tulajdonképpen nem is találkozunk a nap folyamán.

De a valóság szerencsére nem ez. Mivel szeretjük egymást, fontosak vagyunk egymás számára, megtaláltuk annak a módját, hogy hogyan szakítsunk ki egy kis időt magunknak a napból. Minden délelőtt találunk arra 45 percet, hogy leüljünk együtt kávézni. Ennyi időre, egy lyukasórában, én is ki tudok szaladni a munkahelyemről, és a páromnak is van egy kis ideje az egyik munkahelyéről a másikra való átjutás közben.

Ez a kávézás csak kettőnkről szól. Nyugodtan, semmitől sem zavartatva beszélgethetünk egymással. Még ilyen rövid idő is elég arra, hogy karbantartsuk a kapcsolatunkat. Persze, szeretnénk sokkal több időt egymással tölteni, de a jelenlegi élethelyzetünkben csak erre van időnk. 

Már egy kávézásnyi idő is segíthet a párkapcsolaton
Már egy kávézásnyi idő is segíthet a párkapcsolaton

Hogy miért nincs lelkiismeret furdalásunk? Azért, mert ismerjük a statisztikát, hogy az átlagos párok heti fél órát beszélgetnek egymással. Jól látod, nem napi, hanem heti fél órát. Ugyanis a kommunikációjuk nagy része abból áll, hogy ki vigye a gyereket iskolába, ki vásároljon be, stb. Nem magukról, az érzelmeikről, a kapcsolatukról beszélgetnek. Mi ezt a napi 45 percet csakis magunkra szánjuk. Naponta többet teszünk a kapcsolatunkért, mint az átlagos párok egy teljes hét alatt.

Persze ezen felül a hétvégén is igyekszünk minél több időt együtt tölteni, közös programokat szervezni, élményeket szerezni.

Ez az ősz a szokásosnál is zsúfoltabban indult mindkettőnk számára. A párom meg is jegyezte, hogy mióta eljegyzett, többet hordja a gyűrűt kávézni, mint engem. :) Ez intő jel volt számomra, hogy nem szabad változtatnunk a szokásos menetrenden. Szükségünk van legalább napi fél órára ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a kapcsolatunkban, megkapjuk a minimálisan szükséges törődést, szeretet kifejezést.

Mit tanácsolok neked?

Ha boldog párkapcsolatban, házasságban akarsz élni, szánj mindennap legalább fél óra időt a partneredre. Ez az idő csak kettőtökről szóljon. Nincs olyan elfoglalt ember, aki ne tudna fél órát kiszakítani a napjából. 

Találjátok meg, hogy hova tudjátok beszorítani a ti fél órátokat. Esetleg reggel, miután a gyerekeket elvittétek az iskolába, óvodába? Este, miután lefektettétek őket? Vagy azt tudjátok megoldani, hogy mindennap együtt ebédeljetek? Olyan időpontot keressetek, amikor nem vagytok olyan hullafáradtak, hogy már semmihez sincs kedvetek! Alakítsátok ki a saját kis beszélgetős szertartásotokat! Ez is megerősíti a kapcsolatot.

Ha további tanácsokra lenne szükséged a kapcsolatod megerősítéséhez, gyere el, beszéljünk róla személyesen!