Kommunikációs játszmák a párkapcsolatban

2018.04.14

A kommunikációnak nagyon fontos szerepe van a párkapcsolatban, az intimitás kialakulásában. Mindent befolyásol, ami kettőtök között történik, mérni tudjátok egymás önbecsülését is. Mindennapi életed során, kapcsolataidban rengeteg stressznek vagy kitéve. Ez gyakran az önértékelésedre is rossz hatással van. Ha nincs szilárd önbecsülésed, akkor abba a hibába eshetsz, hogy mások, többek között a partnered értékelését, visszajelzéseit használod fel önmagad meghatározásához. Ilyenkor nem érzed magad elég jónak, szerethetőnek. De félsz attól, hogy társad elutasít, ezért nem akarod kimutatni a gyengeségedet. Ezért úgy kezdesz viselkedni, beszélni, amiről azt gondolod, hogy párod szerethetőnek fogja tartani. Az alapján, hogy hogyan reagálsz és hogyan kommunikálsz az ilyen helyzetekben, Virginia Satir szerint négyféle helytelen mintát követhetsz. Lehetsz engesztelő, vádló, okoskodó vagy zavarodott.

Kapcsolataidban négyféle rossz kommunikációs mintát követhetsz
Kapcsolataidban négyféle rossz kommunikációs mintát követhetsz

Az engeszteléssel azt szeretnéd elérni, hogy párod ne guruljon dühbe. Ha vádolsz, akkor azt gondolod, hogy erősnek fognak tartani. Az okoskodással nagy szavak és elméletek mögé bújsz. Ha zavarodottan viselkedsz, az pedig azt jelenti, hogy úgy csinálsz, mintha nem is lenne probléma.

Nézzük részletesebben ezeket a viselkedéseket:

Engesztelő kommunikációs stílus

Úgy érzed, értéktelen vagy, minden rosszért te vagy a hibás. Igazat adsz azoknak, akik téged kritizálnak. Ez a tipikus "bocs, hogy élek" attitűd. Igyekszel elkerülni, hogy a másik dühbe guruljon. Igazi talpnyalóként, mártírként viselkedsz.

 • behízelgő hangon beszélsz
 • mindig a másik kedvében igyekszel járni
 • soha nem szállsz szembe partnereddel
 • mindig, mindenhez szükséged van jóváhagyásra, engedélyre


Az engesztelő viselkedés a másikban bűntudatot kelt. Ezért arra számítasz, hogy párod kímélni fog téged. Ezzel a mintával valójában elrejted a szükségleteidet.

Az engesztelő típus mindenért magát hibáztatja
Az engesztelő típus mindenért magát hibáztatja

Vádló kommunikációs stílus

Azt gondolod, hogy akkor vagy valaki, akkor számítasz igazán, ha a társadat engedelmességre bírod. Igazi diktátor vagy. Nehézségeidért igyekszel másokat hibáztatni.

 • állandóan a hibákat keresed
 • éles, erős hangon, hangosan beszélsz
 • a válaszokra nem igazán vagy kíváncsi

Ha vádlón viselkedsz, akkor erősnek tűnsz, ez a másikban félelmet kelt, ezért arra számítasz, hogy engedelmeskedni fog neked. Valójában így eltitkolod, hogy szükséged van a másikra.

A vádló engedelmességre akarja bírni párját
A vádló engedelmességre akarja bírni párját

Okoskodó kommunikációs stílus

Korrekt, ésszerű vagy, az érzelmeidet nem mutatod ki. Nyugodtnak, hűvösnek, összeszedettnek mutatod magad.

 • unalmas, monoton, élettelen hangon beszélsz
 • igyekszel intelligensnek látszani
 • hosszú vagy akár idegen szavakat használsz, amiknek nem mindig tudod a jelentését
 • előadást tartasz

Az okoskodás a partneredben irigységet kelt, ezért arra számítasz, hogy szövetkezni akar majd veled. Ezzel a mintával elfeded érzelmi és kapcsolati szükségleteidet.

Az okoskodó nem mutatja ki érzelmeit
Az okoskodó nem mutatja ki érzelmeit

Zavarodott kommunikációs stílus

Amit mondasz vagy teszel, nem kapcsolódik ahhoz, amit mások csinálnak. Nem a fontos dolgokra reagálsz.

 • hangod éneklő
 • nem vagy összhangban a szavaiddal
 • nem reagálsz mások kérdéseire
 • témát váltasz

A zavarodott viselkedésed másokból viccelődést vált ki. Azt reméled, hogy ha vicces vagy, a másik el fog viselni. Ebben az esetben is az érzelmi és kapcsolati szükségleteidet feded el.

A zavarodott reakciói nem a helyzetnek megfelelők
A zavarodott reakciói nem a helyzetnek megfelelők

Ezekkel a játszmákkal az a baj, hogy a partnered reakciója egyik esetben sem a szeretet vagy a bizalom. Pedig ahhoz, hogy a kapcsolatod fejlődni, működni tudjon, a szeretet és a bizalom alapvető tényező.

Ha leragadsz ezeknél a mintáknál, a reménytelenség és a stressz annyira eláraszthat, hogy könnyen nagy nehézségekbe ütközhetsz, a lelki teher betegséghez, hűtlenséghez vagy erőszakhoz vezethet. Ha ezeket a mintákat használod, akkor nem te irányítod a sorsodat, hanem másokra hárítod a felelősséget.

Milyen a megfelelő kommunikáció?

Satir szerint kommunikációd akkor egységes, ha a szavaid és a nem verbális jeleid (gesztusok, mimika, testtartás, stb.) összhangban vannak egymással. Könnyen, szabadon, őszintén kapcsolódsz partneredhez. Önértékelésed rendben van. Tudsz bocsánatot kérni tetteidért, beismered hibáidat. Ha kritizálsz vagy értékelsz, akkor ez párod tettére és nem a személyére vonatkozik. Hiteles vagy. Ha így kommunikálsz, akkor van esélyed arra, hogy rendezd a vitákat, jó kapcsolatot építs ki társaddal és túllendüljetek az esetleges holtpontokon.

Tehát a feladatod, hogy ismerd meg önmagad, érzéseidet pedig szabadon és őszintén fejezd ki. A jó kommunikáció tanulható!


Forrás:

Virginia Satir: A család együttélésének művészete. Coincidencia Kft., Budapest, 1999.