Könyvajánló – Hevesi Krisztina: Szex a psziché labirintusában

2018.03.17

A hozzám forduló párok 60%-a elégedetlen a szexuális életével. Közülük sokan egyáltalán nem élnek nemi életet. Egy jól működő házasságban azonban a szexnek is rendben kell lennie. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus könyve, a Szex a psziché labirintusában sokat segíthet abban, hogy rendbe hozd párkapcsolatodnak ezt a területét is.

Egy jól működő házasságban a szexnek is rendben kell lennie
Egy jól működő házasságban a szexnek is rendben kell lennie

Az, hogy milyen a szexuális életed, szoros összefüggést, oda-vissza hatást mutat életed más területeivel. A stressz, a munkahelyi és párkapcsolati konfliktusok rányomják bélyegüket szexualitásodra: például csökkenhet a vágy, a férfiaknál merevedési zavar jelentkezhet. De visszafelé is hat a dolog: ha elégedetlen vagy a szexuális életeddel, az boldogtalanságot, stresszt, szorongást, önértékelési zavarokat okozhat.


Miért fontos, hogy jól működjön a szexuális életed?


  • Elsősorban, mert "A szex az ember által átélhető legmagasabb szintű örömélményt nyújtja".
  • A szexszel kommunikálsz is társaddal - megnyilvánul benne személyiséged és a partnereddel való viszonyod.
  • Szexualitásod szoros kapcsolatban áll önértékeléseddel: javíthatja, vagy éppen ronthatja azt. Ha visszautasítod a párodat, számára ez nem csak azt jelenti, hogy most nincs kedved hozzá, hanem a nőiességét/férfiasságát, vonzerejét is megkérdőjelezed.
  • Megerősíti a párkapcsolat intimitását.
  • Jó feszültség és stressz levezető.
  • Védi az egészséget, edzi az immunrendszert (aktív szexuális életet élők között például ritkább a szívinfarktus vagy a prosztatarák).
  • Serkenti az agyműködést.
A szex erősíti a kapcsolat intimitását
A szex erősíti a kapcsolat intimitását

Fontos tudni, hogy az elvárásaid döntően befolyásolják szexuális életedet. Akár rosszra számítasz, akár jóra, az önbeteljesítő jóslatként fog működni. A legtöbb szexuális zavar egyetlen félresikerült alkalomra vezethető vissza. Férfiként elég, hogy egyszer gond legyen a merevedéseddel, utána annyira szoronghatsz attól, nehogy újra előforduljon, hogy pont ezzel fogod előidézni a helyzetet.

A szexuális zavarokat Hevesi Krisztina 6 csoportra osztja: lehet veleszületett vagy szerzett, általános vagy csak bizonyos szituációban jelentkező, pszichés és kombinált.

Az egyik leggyakoribb panasz a vágy csökkenése. A tesztoszteron szintjének fontos szerepe van a nemi vágy kialakulásában. Ha alacsony a tesztoszteron szint, akkor csökken a nemi vágy. A kisebb szexuális aktivitás azonban tovább csökkenti a tesztoszteron mennyiségét, így ördögi kör alakul ki, egyre csökkenő szexuális élettel. A vágy és a szex azonban nem feltétlenül kapcsolódik össze: akkor is szexelhetsz, ha nem vágysz rá, és nem mindig szeretkezel, ha kialakul a vágy. A libidódnak van egy veleszületett szintje, de befolyásolja a nevelés, a tapasztalataid, egészségi állapotod, élethelyzeted és a partner személye. A nemi vágy csökkenésének hátterében férfiaknál általában a párkapcsolat minőségének romlása, a konfliktusok, hangulatzavar, az intimitás csökkenése és a tesztoszteron alacsony szintje áll. Nőknél az első számú ok a saját vonzerővel való elégedetlenség, aztán a terhességtől való félelem, a neveltetés, az intimitás hiánya.

Az egyik leggyakoribb panasz a vágy csökkenése
Az egyik leggyakoribb panasz a vágy csökkenése

A dobogó második fokán az orgazmussal kapcsolatos problémák állnak. Hevesi Krisztina szerint mindenki a saját orgazmusáért felelős, azaz aki nem tesz érte semmit, annak nem adható kívülről. Állandó viták zajlanak a női orgazmus körül: hányféle van és melyik az igazi? Sok férfit még mindig nehéz meggyőzni arról, hogy nem csak a hüvelyi orgazmus az orgazmus. Ahogy az is fixa ideájuk, hogy a nő számára a méret és az átélt orgazmusok száma minősíti az együttlétet. Pedig valójában sokkal fontosabb az intimitás, az érzelmi kielégülés és az érintés.

A könyvben szó esik még az orgazmuszavar különféle típusairól, az erekciós zavarokról, a korai magömlésről vagy éppen a késői/hiányzó ejakulációról.

Mivel párkapcsolatod és szexuális életed arról is tanúskodik, hogy milyen sérüléseid vannak, mi hiányzott érzelmi fejlődésedből, mit nem kaptál vagy tanultál meg, mit akarsz pótolni, ezért Hevesi Krisztina részletesen foglalkozik a gyerekkori kötődés kialakulásával, a szülők hatásával is. Írásának utolsó részében a szerelem és a szex összefüggését boncolgatja.

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésedet a könyv iránt. Amennyiben nálatok is jelentkezett valamilyen gond a szexualitás területén, feltétlenül olvassátok el! Annál is inkább, mert Hevesi Krisztina szerint a legtöbb szexuális elakadás minimális információval orvosolható, ami ebben a műben megtalálható!

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!

Forrás:

Hevesi Krisztina: Szex a psziché labirintusában. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2013.