Bocs, de nem tudom kézrátétellel megoldani a házassági problémáidat

2019.01.14

Sajnos, mindenkit ki kell, hogy ábrándítsak: nem vagyok gondolatolvasó, sem hazugságvizsgáló, nem tudok kézrátétellel gyógyítani, más helyett dönteni és csodát tenni. Ha ilyesmire van szükséged, menj jósnőhöz, csodatévő gurukhoz vagy templomba. Hogy miért is írom ezt? Mert bizony vannak, akik ilyen vagy hasonló elvárásokkal érkeznek hozzám.

Nem vagyok varázsló
Nem vagyok varázsló

Egyik kedves kliensem, Barnabás el is mondta, mit vár el tőlem: hallgassam meg őt és a feleségét külön-külön, szedjem ki belőlük cseles kérdésekkel az igazságot, azt, hogy mire vágynak és mondjam meg, hogy mit csináljanak. 

A probléma ott kezdődik, hogy ha eljön hozzám egy pár, nem fogom az egyiket kiküldeni a szobából, míg a másikkal titokban beszélgetek. Nyílt lapokkal játszunk, még véletlenül sem akarom azt az érzést kelteni, hogy valamelyik féllel szövetkezem a másik háta mögött. 

Miután Barnabásnak sikerült megemésztenie, hogy nekem más elképzeléseim vannak a tanácsadásról, az alábbi helyzetet mesélték el:

Hilda és Barnabás 25 éve vannak együtt. Másfél évvel ezelőttig mintaházasságban éltek, Barnabás nagyszerű férj és apa volt. Másfél éve azonban Hilda elkezdett gyanakodni, hogy a férjének van valakije. Barnabás viselkedése megváltozott, már nem volt olyan kedves, megszűntek a közös programok, de a férfi tagadta, hogy lenne valakije. 

Most viszont kiborult a bili, kiderült, hogy Hilda jól gondolta, Barnabás már másfél éve SMS-viszonyt folytat felesége egyik barátnőjével. Amikor a férj bevallotta a történteket, azonnal elköltözött, de másnap már újra a feleségénél volt. Hilda szeretné megmenteni a házasságot, de Barnabás nem tudja, mit csináljon, nem tud dönteni.

Az eset kapcsán több dologra, hibákra és tévhitekre is érdemes rávilágítani:

Hűtlenség az, amit te annak tartasz

Lehet, hogy felkaptad a fejed az SMS-viszony fogalomra. Barnabás szerint a hölggyel tényleg csak írogattak egymásnak, akár napi 800(!) üzenetet is, ezen kívül elcsattant néhány csók, de más nem történt. Mondhatod, hogy szerinted ez nem is hűtlenség. De, az. Ha Hilda annak gondolja, akkor az. Nincs egységes hűtlenség fogalom. Van, aki a csóknál, van, aki a szexnél húzza meg a határt, de Hilda szerint egy ilyen hosszú távú érzelmi kapcsolat már mindenképp megcsalásnak számít.

Jelen esetben Barnabás nemcsak Hildát csapja be a hűtlenségével, hanem saját magát is. Az ilyen virtuális viszonyoknak ugyanis alig van közük a valósághoz. Mindenki igyekszik a legkedvezőbb képet mutatni magáról. A hétköznapi problémák nem mérgezik a kapcsolatot, minden szépnek és tökéletesnek látszik. Még csak igazi randevúi se voltak Barnabásnak a nővel, így nem kellett szembesülni a valósággal. A rengeteg üzenet miatt viszont úgy érzik magukat, mintha szinte állandóan együtt lennének. Az ilyen kapcsolatok azonban, amikor "kézzelfoghatóvá" válnak, nem állják ki az idő próbáját, mert semmi közük sincs a valósághoz.

A virtuális viszonyoknak nem sok közük van a valósághoz
A virtuális viszonyoknak nem sok közük van a valósághoz

A párkapcsolati probléma csak két emberre tartozik

Hilda és Barnabás a megcsalás kiderülésekor azonnal elmondta a szakítás hírét a családnak. Megtudták gyerekeik és a szüleik is. Először azonban egymással kellett volna tisztázni a helyzetet, mielőtt azt a nyilvánosság elé tárták. Főleg, hogy benne van a pakliban a békülés lehetősége is. A gyerekeket feleslegesen terhelték, óriási válságba sodorták őket. Az se várható, hogy a szülők ugyanúgy fognak Barnabásra tekinteni a későbbiekben, mintha mi se történt volna, hiszen a férfi fájdalmat okozott a lányuknak, és azt minden szülőnek nehéz megbocsátani.

Azért sem jó mások előtt kiteregetni a szennyest, mert a barátok, rokonok nem tudnak pártatlanok maradni, nem tudnak semlegesen nézni a helyzetre. Ha két ember önerőből nem tudja megoldani a problémáit, akkor forduljon szakemberhez, ahogy végül itt is történt. A Barnabáséhoz hasonló elvárásokkal szemben, a pszichológus sem fog konkrét tanácsot adni. Azért, mert ami neki vagy szerinte jó, az nem biztos, hogy Hildának és Barnabásnak is beválna. Mindenkinek magának kell megtalálnia a saját jó megoldását, ebben viszont tudunk szakemberként segíteni.

Nem látom a kliensek gondolatait és nem dönthetek helyettük

Barnabás azt várta tőlem, hogy én mondjam meg, hogy ő mit akar. Szerinte néhány kérdés alapján tudnom kellene, hogy a feleségével maradjon-e vagy a szeretőjét válassza. Ha erre képes lennék, az már több lenne, mint gondolatolvasás.

Bocs, ha ő sem tudja, mit akar, én honnan tudnám? Én csak rámutathatok a viselkedésében lévő tendenciákra, jellegzetességekre. A másfél év alatt elmondása szerint direkt arra játszott, hogy a felesége megutálja és ő küldje el. A konzultáción is folyamatosan abba az irányba szerette volna erőltetni a beszélgetést, hogy Hilda mondja ki, elég volt, váljanak el.

Az sem igazán érdekli Barnabást, hogy a szeretője nem akar válni, mivel attól fél, hogy a férje öngyilkos lesz. Tulajdonképpen nem különösebben érdekli, hogy egyáltalán mi fog történni, tök jó neki a mamahotelben, ahova visszaköltözött. A szeretőjével való szakítás még nem fordult meg komolyan a fejében.

A feleség és a szerető közötti döntést Barnabásnak kell meghoznia, én csak alternatívákat vázolhatok fel, rámutathatok viselkedésének jellegzetességeire, esetleges okaira. Hilda és Barnabás nagyon fiatalon, 14-16 évesen került össze, senki más nem volt az életükben a másikon kívül. Ilyenkor elég tipikus, hogy a 40-es éveiben járó férfi/nő úgy érzi, hogy még nem is élt igazán, másokkal is ki kellene próbálnia a kapcsolatot, szexet, stb. és ezért megcsalja a másikat. Azt is elmondtam neki, hogy ilyen helyzetekben ritkán maradnak fenn azok a kapcsolatok, ami miatt a válás megtörtént.

A döntést nem lehet a végtelenségig halogatni
A döntést nem lehet a végtelenségig halogatni

Nagyon fontos, hogy addig, amíg Barnabás nem hozza meg a döntését és nem szakít a szeretőjével, nem lehet megkezdeni a házasság helyreállítását. A döntést azonban nem lehet a végtelenségig halogatni. Ezt bizonyítja egy másik házaspár története is:

Gréta és Miklós szintén több, mint 20 éves házasok, náluk is a férj volt hűtlen. Gréta hajlandó volt megbocsátani, eljött tanácsadásra, de a férje nem akart vele jönni. Barnabáshoz hasonlóan, Miklós sem tudta eldönteni, hogy váljon, vagy a feleségével maradjon. A megcsalás oka nála is ugyanaz: szeretne még "élni", másokkal is megpróbálni. Azonban Miklós döntésképtelensége, bizonytalansága egyre inkább afelé sodorja Grétát, hogy hagyja a fenébe az egészet, váljon el, mert ő is megérdemli a normális életet, amikor az ő akaratát, vágyait is figyelembe veszik. 

Azaz, ha túl sokáig halogatja valaki a döntést, lehet, hogy nem fogja tudni megmenteni az egyébként menthető házasságát.

Nem tudom kézrátétellel gyógyítani a házassági problémákat

Tehát aki Barnabáshoz hasonlóan azt várja, hogy eljön hozzám és azonnal minden baja meg is oldódik, nagyot téved. A házasság megmentéséért elsősorban nem nekem, hanem a férjnek és a feleségnek kell dolgozni. Én csak irányt mutathatok, kérdezek, ötleteket, módszereket adok, a többi rajtatok múlik. Mindkettőtökön. Csak akkor fog működni a házasságotok, ha azt mindketten akarjátok és mindketten tesztek érte. Hilda vagy Gréta egyedül kevés ahhoz, hogy megmentse a párkapcsolatát. Ha a férjeik nem kapnak észbe, bizony válás lesz a vége.

Arra se számíts, hogy csoda fog történni a tanácsadáson. Nem oldódik meg egy alkalom alatt minden. Hogyan lehetne azt a házasságot pillanatok alatt "megjavítani", amit évek alatt rontottatok el?

Remélem ez a két eset segített abban, hogy eloszlassak néhány tévhitet a munkámmal kapcsolatban. Ha nem csodára, hanem tanácsra van szükséged, ha szeretnéd, hogy egy semleges kívülálló nézzen rá a problémádra, ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan működtetheted jól a párkapcsolatodat, akkor viszont én vagyok az embered. Nézd meg a szolgáltatásaimat! Szeretettel várlak!