Nyomás anyukám, meg tudod csinálni! – De biztos, hogy meg is kell tenned?

2020.08.13

Azt gondolnád, hogy a legnagyobb nyomás azokon van, akik épp elkezdik a karrierépítést, a családalapítást? Pedig a mindennapok leggyakrabban azokat állítják mindennél nagyobb kihívások elé, akik már elérték a vágyott dolgokat. Ők a negyvenes nők, akik néha saját magukat sem kímélik. Magadra ismersz?

Attól, hogy meg tudod csinálni, nem jelenti azt, hogy meg is KELL csinálnod - kép: pngtree.com
Attól, hogy meg tudod csinálni, nem jelenti azt, hogy meg is KELL csinálnod - kép: pngtree.com

Akár kimondjuk, akár nem, a mai negyvenes nőkön, mint amilyen te is vagy, hatalmas nyomás van. Egyszerre kell teljesítened a munkahelyeden, otthon a családnál, illetve meg kell maradnod nőnek is. És akkor az egyéni fejlődésre való igényt még nem is említettem. Ez, akárhogy is nézzük, legalább háromembernyi feladat, ahhoz pedig, hogy mindennek eleget tehess, néha nem elég a 24 óra, mégis igyekszel megfelelni minden elvárásnak, lehetőleg maximálisan. A motiváltság önmagában nem ártalmas, de gyakori, hogy megfelelési kényszerré alakul, és fizikai-lelki problémákat okoz. Nem meglepő módon a maximalizmus sokszor a nőknél alakul ki, hiszen több területen kell helytállniuk, többségük pedig - hozzád hasonlóan - a nagyobb városokban él, mint például Debrecen vagy a főváros. Ahhoz pedig, hogy ez a megfelelési kényszer feloldódjon, nem elég egy jót aludni, érdemes pszichológus segítségét kérned.

Amikor kívülről jön a késztetés

Egyre inkább beszivárgott az életünkbe - igen, a tiédbe is! - a maximalizmus és egy idő után már te is olyan szintű elvárásokat támaszthatsz saját magaddal szemben, ami kívülről irigylésre méltó teljesítményt jelenthet ugyan, de valójában igen ártalmas. Az elmúlt évtizedekben - főként az amerikai tévéműsoroknak és a külföldi, illetve a hazai celebek iránti érdeklődés megnövekedésének köszönhetően - a tökéletesség vált minden dolog fokmérőjévé. A filmek és a bulvárhírek sokáig csak tökéletes külsejű embereket, villámgyorsan karcsúra fogyott, nemrég szült anyukákat és fáradhatatlanul mosolygó, minden problémát megoldó nőket mutattak, akiknek mindig mindenre van idejük. Ezek a képek pedig azokra, akik alacsonyabb önértékeléssel, vagy maximalizmusra való hajlammal rendelkeznek, komoly befolyásoló erővel bírnak. Közben pedig egy átlagos életet élő nő - mint amilyenek mi vagyunk - néha semmi mást nem szeretne, mint egy forró zuhanyt, és legalább pár órányi nyugodt, ájulásnak is beillő alvást, ami persze nem megy, mert folyton kattog az agya, hogy mit csinálhatott volna aznap jobban, vagy mi a feladata holnap?!

Van értelme a mércéknek?

Igazából ez a kérdés mindennek az alapja, de a válasz igen és nem egyszerre. Az emberi lét sajátja, hogy másokhoz, többnyire a hozzánk hasonlókhoz mérjük magunkat, így pozícionáljuk tulajdon szerepünket a társadalomban és ez fejlődésre sarkall minket. Ez régebben működött is, de manapság, rengeteg olyan többletimpulzus éri az embereket - főleg a közösségi médián keresztül -, ami épp ezt a pozicionálást zavarja meg.

Mit jelent ez a gyakorlatban, a mindennapi életben?

A szomszéd nő kertjében szebbek a virágok, csinosabb az otthona, csodás ételeket főz, ráadásul egyszerűen tökéletes az élete és a házassága. Legalábbis a közösségi oldala szerint. Nálad viszont néha szalad a lakás, és megesik, hogy időnként vitázol a pároddal? Kicsit talán irigyled is a másik nő összeszedettségét és csodás életét, és ezzel máris elkezdődik a folyamat, ami abból indul ki, hogy ha te is olyanná válsz, mint ő, akkor az életed is ugyanolyan harmonikus lesz.

Azt hiszed, sosem éred utol a Facebook csodanőit? - fotó: canva.com
Azt hiszed, sosem éred utol a Facebook csodanőit? - fotó: canva.com

Nos, ez egy óriási tévedés!

Azt már régóta tudjuk - és a pszichológusok még korábban megmondták -, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fotók nem mindig a mindennapi valóságot mutatják. Persze, ez nem csoda, ki az a bolond, aki egy óriási veszekedés utáni állapotot mutat meg? A boldog, ölelkezős családi fotók mögött néha hatalmas drámák húzódnak meg, így jobb, ha nem ezekhez méred a saját életed.

Van, hogy a gyermekkorunkból hozzuk a maximalizmust

Akkor sem jobb, ha világ életedben maximalista voltál, mert a szüleid és a tanáraid mindig a legjobb teljesítményt várták el tőled, és ezt - akár erődön felül - meg is valósítottad, majd ez a folytonos igyekezet lassan az életed, lényed részévé vált. A maximalizmus a könyörtelen mérce séma jellemzője, amit gyerekkorodból hozhatsz magaddal. Amikor számodra teljesen természetes, hogy csak a tökéletes a jó eredmény, és ahogy magadtól, ugyanígy elvárod másoktól is azt. Ezt a fajta maximalizmust sokkal nehezebb letenni még pszichológus segítségével is, hiszen az ebben a cipőben járók azt hiszik, hogy csak a tökéletességért cserébe kapnak szeretetet. Ha ezt csak egy kicsit is felül tudod írni magadban, máris enyhül a maximalizmus szorítása. Ráadásul a környezeted is boldogabb lesz, mivel tőlük sem várod el azt a szintet, amit eddig te hoztál. Hidd el, nagyon fárasztó a számukra, hogy megfeleljenek az elvárásaidnak!

Komoly veszélyt jelenthet, ha nem szállsz ki a mókuskerékből

Az Amerikai Egyesült Államokban kutatásokat végeztek az úgynevezett szupernő szindróma és a szuperanya komplexus terén, hiszen az ezekben szenvedő nők a maximalizmus élő szobrai. Némelyikük olyannyira meg akar felelni az elvárásoknak, hogy kiderült, akár serkentőszereket, gyógyszereket is képesek bevetni annak érdekében, hogy növeljék a teljesítményüket, és minden kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni. Idővel azonban depresszió, fizikai fájdalom, szorongás, pánikbetegség, krónikus kimerültség kialakulását figyelték meg náluk, de még több olyan egészségügyi problémáról is tudunk, amelyeket a maximalizmus vált ki idővel az emberi szervezetben. Hát hiányzik ez neked?

"Meg KELL csinálnom!", de tényleg meg kell tenned?

Gyakran hallani ezt a mondatot a maximalista emberektől, hiszen ők csak akkor érzik jól magukat, ha teljesítik a saját maguk elé kitűzött célt. Ha neked sem lehet azt mondani, hogy elég volt, hogy állj le, mert ha meg is teszed, míg látnak, amint ismét átveszed a "hatalmat", folytatod a megvalósítást, és rájössz, hogy ezen változtatni szeretnél, kérd szakértő segítségét!

A maximalizmus, perfekcionizmus rengeteg nehézséget okozhat az életedben - fotó: canva.com
A maximalizmus, perfekcionizmus rengeteg nehézséget okozhat az életedben - fotó: canva.com

Mit tehetsz a maximalizmus ellen?

Először is érdemes tisztázni, hogy mi okozza a perfekcionizmust, maximalizmust. Nagyon gyakori, hogy az alacsony önértékelés az oka és néha nem is tudsz arról, hogy te is ebbe a csapdába estél. Ha leülsz egy pszichológussal beszélgetni, hamar kiderül, hogy mennyiben befolyásolja a külvilág a saját magadról alkotott képet. Ez nagyon fontos kérdés, hiszen az önértékelésed javításával sokkal tisztábban láthatod önmagad, a helyed a téged körülvevő világban, és azt is, hogy szükséged van-e egyáltalán arra, hogy felvedd másokkal, vagy mások elismeréséért a versenyt.

Lazán, boldogabban

Bár sok maximalista nő azt állítja, hogy boldog, ha minden feladatát ellátja, ez korántsem igaz. Emlékezz csak azokra a fizikai és lelki problémákra, amelyeket korábban említettem. Pszichológus segítségével gyorsan rátalálhatsz azokra az értékeidre, amelyekre korábban talán fel sem figyeltél. Sőt, a szakember segítségével leszámolhatsz azzal a kényszerrel is, hogy mindig, mindent tökéletesen csinálj. Idővel rájössz te is, hogy egy-egy apróbb hiba, vagy kevésbé szép sütemény egyáltalán nem számít, viszont rengeteg energiát megspórolsz, kevesebbet stresszelsz és kipihentebb leszel. Persze, egy bizonyos szintű törekvés a legjobbra mindig megmarad, de ha jól kezeled, az végre igazán a hasznodra lehet.