Párkapcsolati tévhitek és igazságok

2020.01.26

Tegnap a Zsindelyes Cottage esküvői élménynapján vettem részt. A Mr. és Mrs. tréningemet mutattam be a fiatal pároknak. Ennek a tréningnek az a célja, hogy a jegyeseket felkészítse arra, hogyan kell sikeresen működtetni a házasságot. Ezzel is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a válások száma csökkenjen Magyarországon.
Nagyon sok kedves, szimpatikus fiatal párral találkoztam. Sajnos azonban azt tapasztaltam, hogy rengeteg tévhit él bennük a házassággal kapcsolatban.

Mr. és mrs. tréningemet mutattam be a Zsindelyes Cottag-ban
Mr. és mrs. tréningemet mutattam be a Zsindelyes Cottag-ban

Igaz-hamis játékot játszottunk. A párok többnyire elégedettek voltak az eredményükkel, mivel egyetértettek egymással a kérdéseimre adott válaszokban. Azt gondolták, minden rendben velük, mert ugyanazt gondolják a házasságról. De ha az, amit gondolnak butaság, hiába értenek benne egyet, közös erővel fogja csődbe vinni a kapcsolatukat.

Ebben a bejegyzésben azokat a téves gondolatokat szeretném végigvenni, amelyek a tegnapi beszélgetések során leggyakrabban előfordultak. Ha nem akarod, hogy ezek a tévhitek a te kapcsolatodban is problémákat okozzanak, érdemes elolvasnod a cikket!

1. tévhit: Ha baj van a kapcsolattal, a kommunikáción kell javítani.

A nyílt, egyenes, intim kommunikáció nagyon fontos a párkapcsolatban. A kommunikációs képességek fejlesztése valóban sokszor segít a problémák megoldásában. Például a konfliktuskezelésben, az érzelmek kifejezésében, elhidegülés esetén, stb. De nagyon sok olyan házassági nehézség van, amin nem segít a kommunikáció. Például, ha valakinek az alacsony önértékeléséből adódnak a gondjai (mondjuk emiatt lesz hűtlen), hiába tanul meg jobban beszélni, önmagában ettől az önértékelése nem fog nőni, és a partnere sérelmei sem fognak eltűnni.

2. tévhit: A boldog házasság alapja a szerelem.

Természetes, hogy az esküvő előtt álló, szerelmes, boldog párok azt gondolják, hogy a legfontosabb dolog birtokában vannak, és a szerelmük segítségével minden nehézséget leküzdenek.

A szerelem valóban jó, ha van, de önmagában nem elég. Ha két embernek teljesen más az értékrendje, személyisége, életformája, nincsenek közös céljaik, nagyon nehéz lesz az együttélés.

A boldog házassághoz sokkal fontosabb a szerelemnél, hogy elfogadd és értékeld a másikat, a szeretetedet mindennap kimutasd, megoldd a konfliktusokat. Jó barátságra épülő házasság is lehet nagyon boldog.

3. tévhit: Az ember képtelen kihasználni azt, akit szeret.

Ez naiv gondolat. Bárkit képes az ember kihasználni, mindegy, hogy szereti-e vagy sem. Sőt, gyakran pont azt használod ki legjobban, akit szeretsz.

4. tévhit: Minden probléma megoldható.

Daniel Gottman kutatásaiból tudjuk, hogy vannak megoldható és megoldhatatlan problémák. Ez utóbbiak általában a személyiségből adódnak. Ahhoz, hogy megoldódjon a probléma, a személyiséget kellene megváltoztatni, ami viszont lehetetlen. Ezért, ha együtt akarsz maradni a pároddal, ezeket a tulajdonságait el kell fogadnod, úgy kell rá tekinteni, mint a "hozott batyu" részére.

Nézzünk egy példát: Gréta és Zoli között mindennaposak a veszekedések, mert Gréta miatt mindig mindenhonnan elkésnek. Nem sokat, 5-10 percet, de azt mindig. Sok mindennel próbálkoztak már, de a helyzet nem változott. Két eset lehetséges: továbbra is állandó feszültségben élnek, veszekednek a késések miatt, míg esetleg el is válnak. A másik, sikerre vezető viselkedés, ha Zoli elfogadja, hogy Gréta ilyen, soha nem fogja tudni megváltoztatni, ezért felesleges minden alkalommal felbosszantania magát. Előre állíthatja például az otthoni órákat 10 perccel, vagy már eleve így tervezhet minden programnál.

Egy kapcsolatban lehetnek megoldhatatlan konfliktusok is.
Egy kapcsolatban lehetnek megoldhatatlan konfliktusok is.

5. tévhit: Minden házasság sikerül, ha keményen dolgoznak érte.

Nem, sajnos nem minden házasság sikerül. Van, amikor hiába teszel meg mindent, nem vezet eredményre, vagy nem is érdemes tenni semmit. Ha eleve rosszul választottál párt, nem illetek össze, hiába csinálsz bármit, nem fog sikerülni a kapcsolat. Ha bántalmazó kapcsolatban élsz, azt sem szabad elfogadnod, ilyenkor lépni kell!

6. tévhit: A válással megszűnnek a veszekedések.

Ha soha többé nem találkoztok, akkor igaz lehet az állítás. De a legtöbb elvált párt összeköti egy-két közös gyerek. Miattuk mindig kapcsolatban kell maradnotok, hiszen a válással nem szűntök meg szülőnek lenni. Konfliktust okozhat például a láthatás, az ünnepek megszervezése, a továbbtanulás, stb. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy mennyi feszültséget okozhat az új parner(ek) megjelenése.

7. tévhit: A gyűlölet a szeretettel ellentétes érzelem.

A szeretet ellentéte a közömbösség. Időnként azt is tudod gyűlölni, akit egyébként nagyon szeretsz. Vannak érzelmeid iránta, fontos neked. Ha viszont már közömbös vagy, akkor megszűntek az érzelmeid, teljesen elhidegültél a partneredtől. Nem számít, mi történik a másikkal, már nem akarsz tőle semmit.

8. tévhit: Attól lehet jó a házasság, hogy nincsenek közös érdeklődési területeitek.

Elég nehéz úgy közös programokat szervezni, vagy beszélgetni, ha nincsenek olyan területek, amelyek mindkettőtöket érdekelnek. Ha viszont mindig mindent külön csináltok, mi értelme az együttélésnek?

A következő hat állítás viszont igaz, annak ellenére, hogy a párok hamisnak gondolták.

1. igazság: A párkapcsolatot kell az első helyre tenni.

Ha boldog házasságban szeretnél élni, párodat nem előzheti meg a munka, a gyerek, a hobbi vagy bármi más. Ha párod nem érzi azt, hogy ő a legfontosabb, az a kapcsolat gyengüléséhez vezet. Ha viszont az ő szeretetigényeit kielégíted, sokkal toleránsabb lesz életed más területeivel szemben.

2. igazság: A szerelem elmúlik.

El, bizony. Az a lángoló, elvakult érzés, amit egy kapcsolat elején érzel, egy-két év alatt elmúlik. Szerencsés esetben viszont átalakul mély szeretetetté, amely sokkal intimebb, biztonságosabb lehet, mint a kezdeti érzés.

3. igazság: A "gondolatolvasás" az egyik legnagyobb hiba a párkapcsolatban.

Gondolatolvasásnak azt nevezzük, ha olyan, általában negatív gondolatokat tulajdonítasz a párodnak, ami esetleg meg se fordult a fejében. Vagy ha abban hiszel, hogy ha igazán szeret, akkor is tudja, hogy mit akarsz, ha nem mondod neki. Mindkét hozzáállás nagyon veszélyes, sok félreértésre, veszekedésre, elégedetlenségre ad okot.

Ne akard kitalálni, mit gondol a másik! Kérdezd meg! - fotó: canva.com
Ne akard kitalálni, mit gondol a másik! Kérdezd meg! - fotó: canva.com

4. igazság: Az első nagy krízis a házasságban a gyermek megszületése.

Amikor egy fiatal pár kisgyermekes családdá válik, természetes krízist él át. Vannak, akik ezt könnyebben megoldják, másoknál komoly problémák jelentkeznek. A férj könnyen úgy érezheti, hogy háttérbe szorult, a feleség pedig a túlterheltséggel, bezártsággal küzdhet. Fontos, hogy a baba megszületése után is figyeljetek egymásra, éreztessétek a szereteteket. Az apát is be kell vonni a gyerek körüli teendőkbe.

5. igazság: Ahol hazugság van, nincs kapcsolat.

Partnered a legfontosabb személy az életedben, akinek őszinteséggel tartozol. Ha ugyanis nem vagy őszinte, akkor a bizalom sem tud kialakulni a kapcsolatban.

6. igazság: A hűtlenség egyik oka, ha valami hiányzik a kapcsolatból.

A hűtlenség okai 3 nagy csoportra bonthatók:

  • a kapcsolatból hiányzik valami (pl. szex, ölelés, a szeretet kimutatása, törődés, stb.)
  • a hűtlen fél személyében kereshető az ok
  • a megcsalt félre vezethető vissza.

Ha odafigyelsz ezekre a tévhitekre és igazságokra, akkor jó úton leszel ahhoz, hogy eredményes, boldog, kielégítő legyen a házasságod. További részletekért, vagy a Mr. és mrs. tréninggel kapcsolatban keress személyesen!