Szükség van a „kémiára” a tartós párkapcsolathoz?

2019.04.07

"Már nem működik közöttünk a kémia!" - hallom sokszor a klienseimtől. Gyakran ezt elegendő oknak, magyarázatnak tartják ahhoz, hogy miért ment tönkre a kapcsolatuk, házasságuk. De ez nem így van! Tudok mondani (és fogok is) olyan házasságokat, ahol bár nincs tűzijáték, boldogan élnek együtt, és olyat is, ahol a kémia mindig is megvolt, mégis zátonyra futott a kapcsolat. Óriási hibát követsz el, ha csak az alapján akarod megítélni a kapcsolatod jövőjét, állapotát, hogy milyen köztetek a kémia. Most lerántom a leplet erről a tévhitről, és megmutatom neked, hogy mi az igazság!

A kémia több, mint szimplán szexuális vonzalom
A kémia több, mint szimplán szexuális vonzalom

De mi is az a kémia?

Mire gondolunk valójában, amikor azt mondjuk, hogy "működik közöttünk a kémia"? Leginkább a vonzalomra. Vonzónak, szexinek tartod a másikat, azonnal gyorsabban ver a szíved, ha meglátod. A kémia erősen összefügg az érzelmekkel, a szexualitással. Amikor azt érzed, hogy nagyon erős köztetek a kémia, általában nem hagyod, hogy az eszed befolyásoljon.

 • Bízol abban, hogy a szikra, amit a kapcsolat elején éreztél, örökre ki fog tartani.
 • Úgy gondolod, a szexuális vonzalom még akkor is meglesz köztetek, amikor már mamóka és papóka lesztek.
 • A kémia hajlamos a legutálatosabb tulajdonságokat is megszépíteni, figyelmen kívül hagyni.
 • Azt hiszed, ez az érzés együtt jár a tisztelettel és egymás tökéletes megértésével is.

Mik azok a tulajdonságok, melyek birtokában különösen vonzónak ítélheted a másikat?

 • pozitív fizikai jellemzők
 • nagy presztízzsel járó foglalkozás
 • magabiztosság
 • szenvedélyesség
 • humor
 • jó kommunikációs képesség
 • azonnali reagálás a dolgaidra
 • romantika

Az biztos, hogy vonzalom nélkül nem létezhet jó párkapcsolat, de önmagában ez kevés a boldogsághoz.

Ahhoz, hogy ne kerülj csapdába, ne köteleződj el olyan ember mellett, akivel nem leszel boldog, fontos, hogy felismerd, nálad melyek azok a tényezők, amelyekre "beindulsz", amitől működni kezd a kémia.

Sokszor pont azokhoz vonzódsz a legjobban, akikkel szóba sem kellene állnod. Gyakran érezhetsz például vonzalmat olyan iránt, aki segítségre szorul. De őszintén, a terapeutája akarsz lenni vagy a társa?

Amin a stabil, boldog párkapcsolat múlik

A párkapcsolati boldogság soha nem egyetlen tényezőn múlik. Sok dolog pozitív összejátszása szükséges ahhoz, hogy egy házasság jól működjön. Nincs olyan ember, aki mindenben tökéletesen megfelelne az elképzeléseidnek. Tudnod kell kompromisszumot kötni. Azt viszont neked kell eldöntened, hogy mi az, ami belefér ebbe a kompromisszumba és mi az, ami nem.

A kémia önmagában kevés a boldogsághoz
A kémia önmagában kevés a boldogsághoz

M. I. Bennett pszichiáter szerint a stabil, boldog párkapcsolatnak 5 kritériuma van:

 • kölcsönös vonzalom (kémia),
 • kölcsönös tisztelet,
 • közös erőfeszítés,
 • közös érdeklődés,
 • és a közös célok.

Az, hogy működik közöttetek a kémia, még nem garancia arra, hogy ha megbetegszel és ápolásra, támogatásra szorulsz, a párod akkor is ott lesz melletted. Hosszú távon akkor sem tesz boldoggá a kémia, ha nem szereted, tiszteled a másikat.

Egy párkapcsolat nagyon sok munkát igényel, hogy igazán jól működjön. De attól, hogy jó a szex, a nem megfelelő társ nem fog fejlődni, jobbá válni, boldoggá tenni.

Lilla és Zsolt története

Ez az eset jó példa arra, amikor a kémia megakadályozza a racionális gondolkodást, és olyan emberhez vonz, aki nem a megfelelő számodra.

Lilla és Zsolt a 40-es évei elején ismerkedett meg egymással. Képzelj el egy csinos, filigrán nőt és egy vagány, magas macsót! Amikor megismerkedtem velük, csak úgy sütött róluk a szerelem. Szorosan egymás mellett ültek és végig fogták egymás kezét.

Ahogy mesélték, náluk az első pillanattól nagyon működött a kémia. Volt, hogy az egész napjukat ágyban töltötték. Úgy érezték, megtalálták életük párját. A szerelem vaksága nagyjából egy évig tartott, de azután lassan rájöttek, hogy semmi sem olyan, mint ahogy elképzelték. Főleg Lilla kezdett egyre bizonytalanabbá válni, hogy jól választott-e párt. Az értékrendjük ugyanis ég és föld: Zsoltról kiderült, hogy mindenféle gyanús üzletekbe keveredett, börtönben is ült. Sem ez, sem az állandó hazudozás nem tetszett az erősen szabálykövető Lillának. Nagyon eltért az érdeklődési körük is: Lilla intellektuálisabb beállítottságú, a könyvek, a tudomány érdekli, míg Zsoltot az autók, meg az ufók. Míg az ágyban voltak, semmi gondjuk nem volt, de egymás baráti társaságát, környezetét nem tudták elviselni. Egy idő után az is kiderült, hogy a céljaik sem azonosak: Lilla házasodni akart, míg Zsoltnak kényelmes volt a szeretői viszony.

Lilla utolsó próbálkozása a párkapcsolati tanácsadás volt, de Zsolt nem volt együttműködő. Egyszer eljött ugyan hozzám, de a folyamatba nem akart belevágni. Hiába működött közöttük a kémia, hiába voltak szerelmesek egymásba, lassan belátták, hogy minden másban annyira különböznek, hogy ez lehetetlenné teszi a közös életüket. Fájó szívvel ugyan, de végül szakítottak. Nagyon nehéz dolguk volt, ugyanis a jó szex úgy működik, mint a drog, egyre többet akarsz belőle. Azonban hiába működik a szex, ha nincs bizalom, tisztelet, együttműködés.

A jó szex olyan, mint a drog
A jó szex olyan, mint a drog

Ildikó, Zoli és a kémia

Ildikó és Zoltán helyes fiatal pár, 6 éve vannak együtt. Látszik rajtuk, hogy szeretik, tisztelik egymást. Először azért kerestek meg, mert Zoli félrelépett. Szexuális gondjaik voltak, amelyeket a férfi így akart megoldani. Pontosabban arra volt kíváncsi, hogy mással is problémái vannak-e a merevedéssel, vagy csak a barátnőjével nem tud teljesíteni, ezért három nővel is kikezdett a kapcsolatuk alatt.

A konzultációk során feldolgoztuk a hűtlenség okait, és sikeresen megerősítettük a párkapcsolatot. Újra működött a fiatalok szexuális élete is. Mindketten boldogan és elégedetten távoztak.

Néhány hónap múlva azonban Zoltán újra megkeresett. Teljesen össze volt törve. Szakítottak Ildikóval. Bár még mindig szeretik egymást, a mindennapjaik jól telnek, úgy érzik, a kémia már nem működik közöttük, ezért külön utakon folytatják tovább.

Zoli úgy érezte, hogy elveszítette élete párját, és erről csakis ő tehet. Ildikó mindent megtestesített, amire szüksége volt: igazán nőies, okos, türelmes, gondoskodó, kitartó, lehet vele tervezni és még őt is elviseli. De szexuálisan már nem érzi olyan vonzónak, inkább úgy éltek egymás mellett, mint az igazán jó barátok.

A valóság azonban Zoli és Ildikó esetében nem az, hogy a kémia, a vonzalom hiánya miatt ment tönkre a kapcsolatuk. Valójában továbbra is vonzódtak egymáshoz, szexuális életük is működött. A probléma inkább az, hogy ha valakit többször is megcsalnak, nagyon nehéz helyreállítani a bizalmat. Ráadásul Zoltán néhány napja ismét felvette a kapcsolatot korábbi szeretőjével. Ildikó és Zoltán kapcsolatában a testi vágy helyett a bizalom volt az, ami megrendült, aminek hiányában nem tudott tovább működni a párkapcsolat. Ildikóban folyamatosan ott munkált az, hogy ha már háromszor megtörtént a hűtlenség, miért ne történhetne meg negyedjére is?

A bizalom elvesztése válságba sodorja a kapcsolatot
A bizalom elvesztése válságba sodorja a kapcsolatot

A vonzalom olykor átmenetileg elmúlik egy kapcsolatban, sőt akár haragot és utálatot is érezhetsz. De ez teljesen normális. Tégy meg mindent azért, hogy a helyzetet rendbe hozd! Vedd tudomásul, hogy az időnkénti negatív érzések is a normális kapcsolat velejárói.

Egy házasság során természetes, hogy változik a kémia. El kell fogadnod, hogy az idő múlásával nem lehet ugyanolyan az izgalom szintje, mint a kapcsolat elején. De ne erre koncentrálj, hanem arra, hogy mennyi pozitívumot kaphatsz/kapsz a kapcsolattól, házastársadtól.

A cél tehát nem az, hogy megtaláld azt az embert, akivel a legerősebb közöttetek a kémia. Inkább az, hogy a kapcsolatban két pozitív kisugárzású, jó ember éljen együtt. A vonzalmat ne csak a szexualitásra, hanem sokkal inkább az intelligenciára és a másik személyiségére építsd! 


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

További ckkekért, érdekességekért kövess Facebookon és Instagramon!