Vedd észre, ha bántalmazó kapcsolatban élsz

2020.10.17

Valamelyik krimisorozatban láttam egy történetet, amelyben a feleség megöli a férjét. Ő maga hívja ki a rendőrséget. A nyomozók ragyogóan tiszta lakásba érkeznek, minden vér feltakarítva, nyomok eltüntetve, a hulla rendbetéve. Az asszony beismeri, amit tett, de semmiféle magyarázatot nem ad. A rendőrök teljesen értetlenül állnak az eset előtt. 

Kihallgatják a házaspár gyerekeit is, amiből kiderül, hogy a férfi igazán nagyszerű ember, tökéletes apa volt: nagyon szerette a gyerekeit, ott volt minden versenyükön, szerepléseiken, rengeteg közös programjuk volt. Az anyáról már közel sem ilyen hízelgő a kép: lusta, béna, ügyetlen, rossz anya. Ő ki se mozdult a lakásból, nem vett részt a gyerekek életében, még bevásárolni se tudott rendesen, állandóan takarított, de azt se csinálta jól. Szerencse, hogy ott volt az apjuk, mert egyébként mi lett volna velük...

A bántalmazás nem csak fizikai szinten valósulhat meg - Fotó: canva.com
A bántalmazás nem csak fizikai szinten valósulhat meg - Fotó: canva.com

A történet során szépen lassan kibontakozik egy bántalmazó kapcsolat képe. Az áldozatról kiderül, hogy bár mindenki mással kedves volt, feleségét terrorizálta, módszeresen lerombolta önértékelését, önbecsülését. Elszigetelte a nőt mindentől és mindenkitől, még a saját gyerekeitől is. A folyamatos bántalmazás hatására a feleség személyisége teljesen széthullott, majd megölte férjét. De még az agresszor halála után is  kitakarított. Figyelt arra, hogy tökéletes rend legyen a lakásban, hisz ez volt az elvárás.

Természetesen nem minden bántalmazó kapcsolat jut el a gyilkosságig, és nem is az a tipikus, hogy az áldozat fordul bántalmazója ellen. Sokan nem ismerik be még maguknak sem, vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek, hiszen az önértékelésük, önbecsülésük a másik viselkedésének hatására már a padlón van. Gyakran hangzik el az is, hogy "engem nem bánt a férjem, sosem ütött meg". De nem csak akkor beszélünk bántalmazó kapcsolatról, ha fizikai agresszió történik.

A bántalmazó kapcsolat fajtái

A kapcsolaton belüli bántalmazás sokkal gyakoribb, mint gondolnád. Magyarországon minden 5. nő szenvedett már el fizikai erőszakot a partnerétől, a lelki-verbális agresszió pedig még ettől is sűrűbben fordul elő. Beszélhetünk fizikai, szexuális, gazdasági és verbális (szóbeli) - lelki erőszakról. A szóbeli és a lelki erőszakot jelen esetben azért nem választom szét, mert a lelki bántalmazás is szavakon keresztül zajlik. 

A KSH adatai szerint a családon belül bekövetkező események 65 százaléka lelki, 32 százaléka testi, 3 százaléka szexuális erőszak. Mindegyikre jellemző, hogy a felek között nem egyenrangú, hanem hierarchikus viszony van. Ezek közül most csak a fizikai és a verbális - lelki erőszakról fogok írni.

Fizikai bántalmazás

A fizikai erőszakot könnyű felismerni, hiszen pofonok, ütések, rúgások záporoznak. A bántalmazás menetében ciklikusságot figyelhetünk meg: a fokozódó feszültség időszakát követi a kirobbanó erőszak, majd az agresszor bocsánatot kér, szánja-bánja tettét, ígéri, hogy megváltozik, ajándékot hoz, szeret. Ezt az időszakot mézesheteknek is szokás nevezni. Majd újra fokozódik a feszültség, jön a verés, majd a bocsánatkérés. A jó időszakok azonban egyre rövidebbek lesznek, az erőszak pedig fokozódik. Akár a halálos verésig is.

Vanda nagyon talpraesett, határozott, többdiplomás, munkájában sikeres nő. Kollégái szeretik, tisztelik, elismerik. Kiáll másokért és önmagáért is. Senki sem gondolná róla, hogy a párkapcsolatában teljesen más volt a helyzet. Férje lenézte, a munkáját értéktelennek tartotta. Mások előtt is becsmérlően beszélt vele. Ha Vanda bármiben nem értett vele egyet, vagy szerinte valamit nem jól csinált, azonnal eljárt a férfi keze. "Ügyesen" ütött, mindig olyan helyekre, ami nem látszik. Számtalanszor láttam óriási kék-zöld foltokat a nő hasán, combján. Az az időszak sem volt kivétel, amikor gyermeket várt. A verést általában valami nagy ajándék követte, nem ritkán milliós nagyságrendben.

Vanda sokáig nem tudott, nem mert kilépni a házasságból. Egyrészt emlékezett kapcsolatuk elejére, a nagy szerelemre, boldogságra. Férjét jó, szerető embernek tartotta (ezt a tőle kapott ajándékok is megerősítették), saját magát hibáztatta azért, hogy konfliktusok vannak közöttük - ő nem elég jó, ügyes, okos. Másrészt természetesnek tartotta a helyzetet, hiszen ilyen környezetben nőtt fel, az édesapja is bántotta az anyukáját. Nem utolsó sorban anyagilag is függött a férjétől - óriási hitelt vettek fel Vanda nevére.

Végül a nő, gyerekeire gondolva merített erőt ahhoz, hogy kilépjen a kapcsolatból. Exétől semmilyen támogatást (gyerektartást se) kap, azóta is ő nyögi a 30 milliós hitel törlesztőrészleteit. Önértékelését azonban még sok évvel a válás után sem tudta teljesen visszaépíteni.

A fizikai bántalmazáshoz senkinek sincsen joga, senkinek sem kell eltűrnie - Fotó: canva.com
A fizikai bántalmazáshoz senkinek sincsen joga, senkinek sem kell eltűrnie - Fotó: canva.com

Verbális - lelki agresszió

Ez sokkal gyakoribb, mint a fizikai bántalmazás. Sokan azonban fel sem ismerik, hogy valami nagyon nincs rendben a kapcsolatukkal, kimagyarázzák, hogy az a normális, amiben élnek.

Mikor kell gyanakodnod, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz?

 • Partnered visszaél a bizalmaddal, érzelmeiddel, titkaiddal, kihasználja gyengeségeidet.
 • Vita esetén csak a társadnak lehet igaza. A nézeteltéréseket nem lehet vele megbeszélni. "Hülyeségeket beszélsz!" "Nincs egy normális érved sem!" - mondja.
 • A férjed a tetteiért soha nem vállalja a felelősséget. Mindig mindenért te vagy a hibás vagy a környezete.
 • Társad ellenőriz, irányít. Megmondja, mit csinálhatsz, mit nem, hova mehetsz, mikor és kivel.
 • Elszigetelődtél. Ennek több oka is lehet: egyrészt partnered korlátozza a kapcsolataidat, másrészt te magad is bezárkózhatsz, mert szégyelled, ami történik, vagy úgy gondolod, senki nem értene meg.
 • Anyagilag függsz a társadtól. Mindenre tőle kell pénzt kérned, a család teljes bevétele fölött ő rendelkezik.
 • Társad gyakran fenyegetőzik szakítással, elhagyással. Számodra is felkínálja a távozás lehetőségét. "Rajtam kívül úgyse viselne el senki." "El lehet menni, ha nem tetszik."
 • Mások előtt is, de főleg otthon szid, durván beszél veled, megaláz, sérteget, kritizál.
 • A terveiteket rendszeresen keresztülhúzza az utolsó pillanatban, elkésik, lemondja vagy megbeszélés nélkül megváltoztatja a programot.
 • Folyamatosan leértékeli, amit csinálsz, amilyen vagy, vagy ami neked fontos. "Azt hiszed, hogy a vállalkozgatásodból meg lehet élni?"
 • Sértéseit olykor viccbe csomagolja. "Veled még viccelni se lehet..." "Nem érted a viccet."
 • Túlérzékenynek tart, szerinte mindent túlreagálsz. "Miért kell mindig mindenen bőgni?"
 • Teljesen lerombolja az önbizalmadat, önértékelésedet. Elhiszed, hogy te csak ezt érdemled.

De ezt senki sem érdemli. A bántalmazást nem szabad eltűrni. Az indulatok, a feszültség levezetésének nem lehet az a módja, hogy a másikat bántom.

Az is bántalmazás, ha társad kigúnyol, kritizál, manipulál, megaláz - Fotó: canva.com
Az is bántalmazás, ha társad kigúnyol, kritizál, manipulál, megaláz - Fotó: canva.com

Milyen ember a bántalmazó?

Tévhit, hogy csak az alacsony iskolázottságú, unintelligens, rossz körülmények között élő emberek folyamodnak erőszakhoz. Sok agresszor van a diplomás, jól szituált, akár vezető pozícióban lévő férfiak között is. Gondolj például a feleségét savval leöntő orvos esetére, vagy a verekedő parlamenti képviselőre.

A bántalmazó nem társnak, hanem ellenfélnek tekinti partnerét. Manipulál, önző, féltékeny, birtokolni akar. Általában alacsony önértékeléssel rendelkezik. Ezért van szüksége arra, hogy párja fölé kerekedjen. Tetteiért nem vállalja a felelősséget - főnökét, szüleit, a szomszédot, stb. hibáztatja. Lehetnek munkahelyi problémái is. Nem tudja kezelni az őt érő stresszt.

Gyakran családi mintát követ: az apja is verte az anyját, vagy akár őt magát is.

A bántalmazást 95 %-ban férfiak követik el.

Miért nem lép ki a kapcsolatból az a nő, akit bántalmaznak?

Ha verbális bántalmazás éri, lehet, hogy nem is tudja, hogy ez is bántalmazás.

A jó és rossz időszakok ciklikus váltakozása is benne tartja a kapcsolatban: a "mézeshetek" és az ajándékok elhitetik vele, hogy szereti a párja. Éppen ezért abban is reménykedik, hogy meg fog változni a másik.

Nemcsak a bántalmazó, hanem a bántások elszenvedője is hajlamos a környezetet hibáztatni férje viselkedéséért: például azért agresszív, mert a munkahelyén felidegesítették.

Időnként a bántalmazott nő szinte disszociatív állapotba kerül: leválasztja magáról az érzelmeket, így védi magát.

Az anyagi függés, a gyerekek is benne tarthatják a nőket a rossz kapcsolatokban.

Végül olyan hatásos lehet a leértékelés, hogy annyira lecsökken a bántalmazott önbecsülése, hogy elhiszi magáról, megérdemli a verést, a rossz bánásmódot.

A bántalmazott nők is gyakran származnak olyan családból, ahol megszokott volt az erőszak. Általában azt élték meg gyerekkorukban, hogy nem kaptak elég szeretetet, nem érezték magukat értékesnek, szerethetőnek.

Sajnos a törvényi háttér és az áldozathibáztatás is megnehezíti a bántalmazott nők kilépését.

Mit csinálj, ha bántalmazó kapcsolatban élsz?

Az első lépés a bántalmazás felismerése.

 • Ha verbális agresszió ér, megpróbálkozhatsz azzal, hogy kifejezed társadnak, hogy látod, érted az érzelmeit.
 • Majd mondd el a saját érzelmeidet is: mit vált ki belőled partnered viselkedése.
 • Meg kell húznod a határaidat: mi az, amit nem tűrsz el.
 • Végül fogalmazd meg kérésedet és kérd társad együttműködését.

Kérd szakember segítségét! A terápia nem egyszerű, hiszen vissza kell állítanod az önértékelésedet, önbizalmadat, meg kell tanulnod asszertívan kommunikálni. Meg kell élned a magadról leválasztott érzelmeidet (harag, fájdalom) is. Sikeres terápia esetén azonban megtanulod idejében felismerni a jeleket, így a későbbiekben elkerülheted a bántalmazó kapcsolatokat.

Verbális bántalmazás esetén, ha a társad együttműködő, lehet esély a változásra, a kapcsolat megmentésére. Ha fizikailag is bántalmazó kapcsolatban élsz, az már sokkal nehezebb helyzet. A bántalmazó nem ismeri el a felelősségét, segítséget is ritkán kér, ezért többnyire hiú ábránd a változás. A legjobb, amit tehetsz a magad és a gyerekeid érdekében is, ha felbontod a kapcsolatod. A kilépési szándékodat azonban jobb, ha eltitkolod partnered elől, mert ha rájön, hogy elvesztheti a kontrollt feletted, olyan mértékűvé fokozódhat az agresszió, hogy az életedbe is kerülhet. 

Segítséget és további információkat a NANE és a Patent egyesületnél kaphatsz.

A verbális agresszióról a Szavakkal verve (Patricia Evans, Háttér Kiadó, Budapest, 2012) című könyvben olvashatsz bővebben.