5 párkapcsolati könyv, amit érdemes elolvasni

2018.10.29

Elárulok neked egy újabb titkot: a párkapcsolatodat nem én fogom megmenteni. Ezt csak te teheted meg. Adhatok neked remek tanácsokat, végezhetem a munkámat kitűnően, de ha te csak meghallgatod, amit mondok, akkor nem fog történni semmi. A nehezét neked kell elvégezni. Neked kell változtatni. Pontosabban kettőtöknek. Magam ellen beszélek, de nagyon sok esetben nélkülem is megoldhatod a párkapcsolati gondjaidat, ha igazán elszánod magad. Ebben szeretnék most segítséget nyújtani. Olyan könyveket ajánlok a figyelmedbe, melyek nagyon jól használható ismereteket adnak át egy kapcsolat működtetéséhez.

Azt tapasztaltam ugyanis, hogy nagyon sok esetben az ismeretek hiánya, tévhitek vezetnek oda, hogy egy házasság megromlik. Tehát ha ezeket a mítoszokat lerombolod, valós információkat szerzel a kapcsolatok működéséről/működtetéséről, akkor megteremted az alapot ahhoz, hogy te is jól csináld.

Nálam a nyerő, minden párkapcsolati könyv alfája és omegája John M. Gottman és Nan Silver könyve

A jól működő házasság 7 alapelve

Ezt a könyvet legszívesebben kötelező olvasmánnyá tenném minden párkapcsolatban élő számára. A szerző az USA-ban élő párterapeuta, aki több évtizedes megfigyelései alapján foglalta össze tapasztalatait, alapelveit. Gottman seattle-i szerelemlaborjában figyelte meg a hozzá forduló párokat. Ezek alapján ma már 15 perc alatt 91%-os biztonsággal meg tudja mondani, hogy az adott pár boldog kapcsolatban fog-e élni vagy elválnak.

Milyen jelek mutatják, hogy rosszul működik a párkapcsolatod?

 • A veszekedések alkalmával:
  Durva nyitás - negatív, támadó hozzáállás
  Kritika, megvetés, védekezés, visszahúzódás - ha a másik személyét támadod, vagy lenézően, megvetően beszélsz róla, akkor társadat védekezésre, majd visszahúzódásra fogod késztetni
  Elárasztás - lelki, fizikai leterheltség, megsemmisülés érzése a támadás hatására
  Sikertelen javítási kísérletek - nem tudjátok a vita során keletkező feszültséget csökkenteni, megszüntetni
 • Csak a rosszat látjátok a kapcsolatban, a rossz emlékeket idézitek fel
 • A kommunikációtok ellehetetlenül

Ez önmagában még nem lenne akkora eredmény, de Gottman azt is kitalálta, hogy hogyan lehetne a válást megakadályozni, a rosszul működő házasságokat jó irányba fordítani. Könyvében nemcsak azokat a jeleket írja le, amelyek alapján a válást megjósolja, hanem azt a 7 alapelvet is, amivel ez elkerülhető.

A jól működő házasság alapelvei:

 • Bővítsd a szerelemtérképed!
 • Tápláld szereteted és csodálatod!
 • Ne egymástól el-, hanem inkább egymás felé forduljatok!
 • Engedd, hogy a párod befolyásoljon!
 • Oldd meg a megoldható problémákat!
 • Az elakadás legyőzése
 • Teremtsetek közös értelmet!

A 7 alapelv részletesebb leírását megtalálod ebben a cikkemben:
https://eljokosabban.hu/mitol-mukodik-a-hazassagod/ 

Gottman javaslatai alapján azt is megtudhatod, hogyan lehet heti 6 óra ráfordítással megmenteni a párkapcsolatodat.


Az első helyért holtversenyben még egy könyv küzd nálam, ez Gary Chapman sokat emlegetett írása

Az 5 szeretetnyelv

Chapman szintén amerikai párkapcsolati tanácsadó, aki sokévnyi tapasztalat alapján dolgozta ki a szeretetnyelvek elméletét. Alapvető megállapítása az, hogy többnyire azért vagy boldogtalan a kapcsolatodban, mert nem érzed, hogy a másik szeret. Ennek az az oka, hogy ötféle szeretetnyelv létezik és a házastársak nagyon gyakran nem ugyanazt a nyelvet beszélik.

Az öt szeretetnyelv:

 • minőségi idő
 • dicsérő, elismerő szavak
 • szívességek
 • testi érintés
 • ajándékozás

A megoldás tehát az, hogy derítsd ki, melyik a saját, illetve a társad szeretetnyelve, majd kezdd el a megfelelő módon kimutatni az érzéseidet!

Az elméletről részletesebben itt írtam. Ha odakattintasz, a szeretetnyelv tesztet is ki tudod tölteni. 


Harmadikként egy magyar szerző könyvét szeretném a figyelmedbe ajánlani:

Megcsalás nélkül - Hűségben és elégedetten a párkapcsolatban

A szerző, Mihalec Gábor sikeres pár- és családterapeuta, egyetemi oktató. Könyvével azt szeretné elérni, hogy elkerülhesd a leggyakoribb válóokot, a hűtlenséget.

A legtöbb könyv, ami a megcsalással foglalkozik, a hűtlenség jeleiről és főleg a feldolgozás módjáról ír. Mihalec Gábor viszont azt szeretné elérni, hogy úgy működtesd a kapcsolatod, hogy abban meg se jelenhessen a csábító harmadik.

Szex, bizalom, kommunikáció, határok - csak néhány kulcsszó a könyvből, amiről olvashatsz.

Megismerheted a házasság 3 típusát is: a felszínes, a funkcionális és a mély kapcsolat jellemzőit. Gottmanhez hasonlóan ő is hét lépést jelöl ki a boldog házasság működtetéséhez:

 • Határozzuk meg a kapcsolatunkat!
 • Jelöljük ki és őrizzük a kapcsolatunk határait!
 • Ne félre, hanem helyre tegyük a múltat!
 • Tegyünk bele 100%-ot!
 • Építsük fel a bizalom és az intimitás légkörét a házasságunkban!
 • Számoljuk fel a parazitákat!
 • Beszéljünk, beszéljünk, beszéljünk!

Elsősorban azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiknek a fejében már megfordult a hűtlenség gondolata, illetve azoknak, akik azt szeretnék, hogy a soha ne is kelljen ezen elgondolkodniuk.


Bevallom, Pál Ferit végtelenül kedvelem. Egyszerű, humoros ember, aki nagyon tisztán látja a kapcsolatok működését és ezt a tudást igyekszik ilyen tisztán és érthetően tovább is adni. Minden könyvét ajánlom, de most egyet szeretnék kiemelni, ez

A magánytól az összetartozásig

Sajnos magányos nemcsak akkor lehetsz, ha egyedül vagy, hanem a párkapcsolatodban is megélheted ezt az érzést, amikor elhidegülsz a partneredtől vagy hűtlen lesz hozzád. Érthetetlen azonban, hogy miért menekülsz attól, amire a legnagyobb szükséged volna.

Pál Feri a párválasztástól a kapcsolat működtetéséig a teljes folyamatot bemutatja. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért vallanak ilyen sokan kudarcot a tartós kapcsolatra való törekvésükben.

 • Milyen motivációid vannak, amikor párt választasz?
 • Hogyan kerülheted el a rossz választást?
 • Milyen sztereotípiák, tévhitek élnek a fejedben a házasságról?
 • Hogyan befolyásolja a születési családod a párkapcsolatodat?
 • Hogyan kommunikálj jól és hogyan oldd meg a konfliktusaidat?
 • Mit tehetsz az elégedett és tartós párkapcsolatért?

Az előzőekhez képest ez egy nagyobb lélegzetű, kicsit nehezebb írás. Ennek ellenére ajánlom figyelmedbe, mert nagyon alaposan feltárja a társas magány okait és leküzdésének lehetőségeit.


Az utolsó könyv a mai listámon Michele Weiner-Davis írása:

Ne válj el! Változtass! Házasságmentő technikák

Weiner-Davis szerint a váláshoz vezető leggyakoribb okok a kommunikáció és a gyengédség hiánya, valamint az állandó veszekedések. Ezek azonban nem olyan problémák, amiken ne lehetne változtatni. A legtöbb boldogtalan házasság megmenthető. A válás trauma a házaspárnak és trauma a gyereknek, ezért inkább oldd meg a gondokat, helyezd új alapokra a kapcsolatodat, ahelyett, hogy elválnál.

A szerző egy megoldásközpontú házasságterápiás útmutatót állított össze, melynek segítségével megváltoztathatod hozzáállásodat, hibás sémáidat.

A megoldásközpontú terápia nem a múltat, az okokat kutatja, hanem megoldást keres a problémákra. Ezzel a módszerrel viszonylag rövid idő alatt megoldhatók a párkapcsolati nehézségek. A fő kérdések: "Mivé akarunk válni?" és "Mik az ehhez vezető lépések?". A szabály nagyon egyszerű: minél több olyat csinálj, ami beválik, és minél kevesebb olyat, ami nem! Ezzel a módszerrel a párok megtanulják felismerni, hogy mit csináljanak másképp és ezt a helyes viselkedést állandósítják.

A könyv két részből áll, a "miért"-ből és a "hogyan"-ból. Az első rész azt mutatja be, miért rossz döntés a válás. A második részben pedig konkrét módszereket ismerhetsz meg a megoldásközpontú gyorsterápia technikáiból. Ezek gazdagítják a házasságot és segítenek megelőzni a válást.

Ebben a könyvben nem általános házasságmentő tanácsokat kapsz, hanem lépésről lépésre mutatja meg a szerző, hogyan teheted szeretetteljessé a házasságodat.


Remélem, a fenti listában találsz kedvedre való és számodra is hasznos olvasmányt. Ha mégsem sikerülne önérőből megoldanod a problémát vagy már súlyos gondokkal küzdesz, gyere el, segítek. Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak!


Az ajánlott könyvek:

Gottman - Silver: A jól működő házasság 7 alapelve. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2016.

Chapman: Az 5 szeretetnyelv. Egymásra hangolva. Az életre szóló szeretet titka. Harmat Kiadó, Budapest, 2015.

Mihalec Gábor: Megcsalás nélkül. Hűségben és elégedetten a párkapcsolatban. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2015.

Pál Ferenc: A magánytól az összetartozásig. Szenvedély, elégedettség, biztonság. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2014.

Weiner-Davis: Ne válj el! Változtass! Házasságmentő technikák. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012.