7 párkapcsolati mítosz 

2017.10.16

Te is azok közé tartozol, akik még mindig olyan romantikus képet dédelgetnek magukban a házasságról, melyet a hollywoodi filmek alapján alakítottak ki? Az igazit keresed, aki minden vágyadat teljesíti, a tenyerén hordoz, akivel boldogan éltek, míg meg nem haltok? Itt az ideje, hogy lerombold magadban a párkapcsolati mítoszokat, különben könnyen párkapcsolati tanácsadás vagy válás lehet a vége!


Melyek a leggyakoribb párkapcsolati mítoszok?


  • 1. Majd én megváltoztatom!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha azt hiszed, hogy a társad neked nem tetsző viselkedését, vonásait a házasságban majd meg fogod tudni változtatni. A kapcsolat során természetes, hogy mindketten csiszolódtok, formálódtok, de alapvető vonásaitok nem fognak megváltozni! A párodat nem fogod tudni megnevelni és nem is a te dolgod! Nem vagy az anyja és már ki is nőtt abból az életkorból, amikor még hatott a nevelés. Ha bizonyos tulajdonságait nem bírod elviselni, akkor inkább ne menj hozzá!

Váláskor gyakran a felek olyan tulajdonságokat, viselkedést hánynak a másik szemére, ami a kapcsolatuk kezdetén is megvolt, csak a szerelem rózsaszín felhőjén csücsülve jelentéktelennek tűnt!

  • 2. Ha a másik igazán szeret, akkor tudja, mit akarok.

Egyikünk sem gondolatolvasó! (Vedd tudomásul, nem vagy gondolatolvasó!) Ha valamit akarsz, akkor mondd el a társadnak! Sőt, lehet, hogy többször is meg kell tenned, ahhoz, hogy megvalósuljon.

Senki nem tud olvasni a gondolataidban
Senki nem tud olvasni a gondolataidban

Sokan erre azt mondják, hogy akkor már nem az igazi, ha nekem kell kérni. Ha nem kéred, akkor honnan tudja a párod, hogy mit szeretnél? A fizetésemelést is elfogadod annak ellenére, hogy te kérted! Ha nem mondod ki az igényeidet, hanem állandóan engedsz, akkor sosem leszel boldog!

A házasság olyan berendezkedés, amelyben két önérdek állandóan egyensúlyozza egymást.... A legtöbb házasság nem éli túl, ha az egyik fél boldog, a másik pedig búskomor."

Paul Hauck

  • 3. Ha szeretjük egymást, sosem lesznek konfliktusaink.

A vita, veszekedés minden párkapcsolatban normális. Nem érthettek mindig mindenben egyet! Nem azzal van a baj, ha vitatkoztok, hanem azzal, ha rosszul csináljátok. Nem támadhatod a másik személyét, nem kritizálhatod! Kerülni kell, hogy érzelmeitek felülkerekedjenek rajtatok!

Sokkal rosszabb, ha kerülöd a konfliktusokat! Az állandó feszültség, a kibeszéletlen, megoldatlan problémák megölhetik a kapcsolatot! Foglalkozzatok nyíltan és őszintén problémáitokkal!

Jó párkapcsolatban is vannak konfliktusok
Jó párkapcsolatban is vannak konfliktusok
  • 4. A házasságban boldogabbak leszünk, mint előtte voltunk!

Óriási tévedés! Egyetlen kapcsolat sem fáklyás menet az elejétől a végéig. Vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Igen sok problémával kell szembenézni minden kapcsolatban. De ez teljesen normális! Azért, mert szerelmes vagy, még nem fog minden simán menni!

  • 5. Egyetlen ember van a világon, aki nekem van teremtve.

Sokszor lehetsz életed során szerelmes. Mindazokba beleszerethetsz, akik képesek szeretetigényeidet, vágyaidat kielégíteni. Mindegyik szerelmed lehet mély és őszinte, de mindegyik más. Nincs olyan, hogy igazi vagy egyetlen!

  • 6. A nők azokat a férfiakat szeretik, akik folyton körülugrálják őket.

Valójában a nők nem becsülik azt a férfit, aki minden szeszélyüknek enged. A kényeztetésnél többre értékelik a biztonságot. Mi, nők beérjük azzal, ha néhány kérésünk teljesül, nem kell az összesnek. A férfi tudjon a sarkára állni, nemet is mondani, ha kell. Ha úgy tudjuk ráncigálni, ujjunk köré csavarni, ahogy akarjuk, akkor azt más nő is meg fogja tudni tenni.

  • 7. Minden házasság sikerül, ha elég keményen dolgozunk érte.

Ismerve a válási statisztikákat, manapság a boldog házasság csoda. Sokan mégis bűntudatot éreznek válás után, hogy talán mégsem próbálkoztak eléggé, nem tettek meg mindent.

Az igazság az, hogy nagyon sokan úgy kötnek házasságot, hogy esélyük sincs a boldog végre, nincs az az erőfeszítés, amivel meg lehetne menteni a kapcsolatukat. Sokan azonban csak évek múlva jönnek rá, hogy összeférhetetlenek, annyira különbözőek, más értékeket képviselnek. Ilyenkor a legjobb megoldás a válás.

Attól, hogy dolgozol érte, nem biztos, hogy sikerül a házasságod
Attól, hogy dolgozol érte, nem biztos, hogy sikerül a házasságod

Ha azt szeretnéd, hogy pároddal boldogan élj, kerüld el ezeket a párkapcsolati mítoszokat! Ha mégis beleestél valamelyik hibába, kérd szakember segítségét! A párkapcsolati tanácsadást érdemes már házasságkötés előtt igénybe venni, hogy meggyőződj arról, jól választottál-e párt és megtanuld a jó kapcsolat működtetésének alapvető szabályait. Akkor sincs azonban késő, ha már kapcsolatban élsz, a legtöbb probléma párkapcsolati tanácsadó segítségével megoldható!

További párkapcsolati mítoszokról itt olvashatsz: 10 tévhit a házasságról

Forrás:

P. Hauck: Mitől jó a házasság? Park Könyvkiadó, Budapest, 2012.