Vedd tudomásul, nem vagy gondolatolvasó!

2017.03.25

Egyre többen vannak klienseim között, akik azt hiszik magukról vagy a párjukról, hogy fantasztikus képességekkel rendelkeznek: tudnak gondolatot olvasni. Ez a tévhit a férfiakra és a nőkre egyaránt jellemző.

Te is ezt csinálod, ha elvárod, hogy a másik tudja, mit szeretnél vagy mi bajod, anélkül, hogy egyetlen szót is ejtenél róla. Vagy akkor, amikor úgy érzed, te is egy nézésből, mozdulatból tudod, hogy mire gondol a párod.

Nincsenek boszorkányos képességeid!
Nincsenek boszorkányos képességeid!

Rossz hírem van! Nem vagy boszorkány, jós vagy mentalista, többnyire fogalmad sincs arról, mi jár valójában a másik fejében. Számtalan konfliktustól megkímélhetnéd a kapcsolatodat, ha kimondanád a véleményedet, érzéseidet, problémáidat, vágyaidat és társadat is megkérdeznéd ugyanerről, mielőtt feltételezel valamit.

Béla és Marcsi kapcsolata két éve tart. Nem élnek együtt. Mindketten nagyon elfoglaltak, ezért keveset találkoznak. A szakítás szélére jutottak, csupán azért, mert mindketten "olvastak a másik gondolataiban". Béla munkája mellett gyakran csak 10 percre, egy órára ugrott fel Marcsihoz. Azt gondolta, a nő örülni fog annak, ha látja, hogy bármilyen elfoglalt is, szakít időt rá. Marcsi viszont ebből a viselkedésből azt olvasta ki, hogy egyáltalán nem fontos a férfinak, hiszen csak ilyen rövid időt hajlandó vele tölteni.

Ha Marcsi és Béla nem arra hagyatkoznak, hogy tudni vélik, mit gondol a másik, hanem megbeszélik a felmerült problémát, nem mérgesedett volna el a konfliktusuk annyira, hogy eljussanak a szakítás gondolatáig. Ilyen helyzetekben az agyad ugyanis egyáltalán nem áll le, tovább görgeti a problémát, egyre több képzelt gondolatot tesz hozzá a valósághoz. Így lesz a hógolyóból lavina, ami az egész kapcsolatot is elsöpörheti!

Nem tudhatod, valójában mire gondol a másik
Nem tudhatod, valójában mire gondol a másik

Nagyon sok párkapcsolati probléma erre a tévhitre, a "gondolatolvasó képességünkbe" vetett hitre vezethető vissza. Nem kérdezed meg társadat arról, mi baja, hanem csak kitalálod az okát és arra reagálsz. Természetesen, ha rossz okot feltételeztél, akkor a reakciód is rossz lesz. Így járt Nelli és Péter is.

A fiatalok mindössze néhány éve házasok, de állandóan veszekednek. Legutóbb éppen azután kaptak össze, hogy Péter délután elvitte sétálni a kisbabájukat. Amikor hazaértek, Nelli láthatóan haragudott, meg volt sértődve, csak csapkodott, míg ki nem tört a balhé. Pedig ha nyíltan kommunikáltak volna, nem a másik gondolataiban olvasnak, mindettől megkímélhették volna magukat.

Péter arra gondolt, hagyja, hogy a fáradt felesége végre kipihenje magát, magával is törődhessen egy kicsit, ezért indult el a babával. Nelli viszont megsértődött azon, hogy otthon hagyták. Számára a pihenésnél fontosabb lett volna, hogy végre a férjével is lehessen, kiszabaduljon a lakásból.

Péter nem értette, mi lehet a baj, hiszen ő csak segíteni akart a feleségének. Csak azt felejtette el megkérdezni, hogy ő mire vágyik. "Gondolatot olvasott", feltételezte, hogy a felesége egyedül akar maradni. De Nelli is hibázott, ő sem mondta el, hogy mit szeretne, természetesnek vette, hogy azt férjének tudnia kell. Ahogy azt is tudnia kellett volna, hogy Nelli miért sértődött meg. Ugye milyen banális helyzet? Mégis óriási veszekedés lett belőle!

Mi akkor a megoldás?

Örökre felejtsd el a gondolatolvasást! A mentalisták sem képesek rá, csak úgy csinálnak, mintha... A legtöbb "képességük" trükk vagy a nagyon jó megfigyelőképességükön alapszik!

Kérdezz! Kérdezd partneredet a vágyairól, terveiről, gondolatairól. "Térképezd fel" minél jobban kedvesedet! De hidd el, bármennyire is ismered a másikat, az adott helyzet még így is hozhat meglepetést!

Az se mindegy azonban, hogy hogyan kérdezel. Nyitott kérdéseket tegyél fel, azaz ne olyanokat, amire csak egy igen vagy nem a válasz!

Soha ne úgy fejezd ki a szeretetedet, ahogy neked jó, vagy amiről azt hiszed, hogy tetszene a partnerednek. Mindig kérdezd meg, hogy ő mire vágyik, mert csak abból fogja érezni a szeretetet.

Beszélj! Te is oszd meg gondolataidat, szándékaidat, álmaidat pároddal, hogy ő is tudja azokat. Nem várhatod el, hogy kitalálja, mit szeretnél! Így csökken a félreértés esélye, a veszekedések egy része elkerülhető lesz.

Oszd meg gondolataidat, szándékaidat, álmaidat pároddal
Oszd meg gondolataidat, szándékaidat, álmaidat pároddal

Ne felejtsd azonban, hogy folyamatosan változunk, az élet alakít bennünket! Ezért a társadról megszerzett ismereteidet folyamatosan frissíteni kell! Gondolataid, lelki életed megosztása a partnereddel és az ő megismerése egy soha véget nem érő folyamat! De ettől (is) lesz igazán izgalmas a házasság!

Lindák Linda