A jó veszekedés 5 titka – hogyan éld túl az ünnepeket?

2020.12.20

Elkezdődött (lassan véget is ér) az adventi időszak, közeleg a karácsony. Az üzletekben csúcson van a bevásárlási láz, nagy a tömeg, az emberek ingerültek, türelmetlenek. A háziasszonyok azon törik a fejüket, hogy mi legyen a karácsonyi vacsora, mit mikor vegyenek meg, intézzenek el, milyen programokat szervezzenek a szünetben a gyerekekkel, de azért fodrászhoz és kozmetikushoz is szeretnének valamikor eljutni. Az ünnepi időszak sok családban tele van veszekedéssel, feszültséggel és az új évet többen a válóperes ügyvédnél kezdik. Hogyan lehet ezt elkerülni? Ezúttal ezzel kapcsolatban olvashatsz néhány tanácsot.

Ha megosztjátok a feladatokat, csökken a feszültség
Ha megosztjátok a feladatokat, csökken a feszültség

Miért vitázzátok, veszekeditek végig az ünnepeket?

A nyári szünethez hasonlóan ez is egy olyan időszak, amikor a család minden tagja otthon van. Nem kell dolgozni és hirtelen nem tudjátok, hogy mit kezdjetek egymással, mit mondjatok a másiknak. Váratlanul szembe kerültök társatok olyan tulajdonságaival, ami a mindennapok rohanásában nem tűnt föl. Ha nem éreztettétek folyamatosan a szereteteket a másikkal, akkor most nagyon nehéz boldogan együtt lenni.

A másik probléma, hogy nőként szeretnéd tökéletessé varázsolni az ünnepet. Erőn felül akarsz teljesíteni: ötfélét főzöl, háromfélét sütsz, karácsonyi nagytakarítást csinálsz, dekorálsz, stb. Közben folyamatos lelkifurdalást érzel, mert nem foglalkozol eleget a gyerekekkel és dühöngsz, hogy miért egyedül kell mindent megcsinálnod. Ilyenkor robban általában a bomba, kimerültségedben elveszíted a türelmedet és nekiesel a párodnak.

A vitatkozás, veszekedés egyébként is az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma, nem csak az ünnepek alatt kerül elő. Általában apróságokon zördültök össze, mégis úgy elfajulhat a helyzet, hogy már a váláson gondolkodtok. Érdekes, hogy a veszekedős párok gyakran az életük minden más területén elégedettek a párkapcsolatukkal: szeretik egymást, működik a szex, vannak közös programjaik, céljaik, de az állandó veszekedés megkeseríti az életüket.

Az állandó veszekedés megkeserítheti az életedet
Az állandó veszekedés megkeserítheti az életedet

Péter szerint Éva sértő hangon beszél vele, állandóan "felkapja a vizet", rá vetíti ki a feszültségét, a veszekedéseket pedig képtelen lezárni. Miután abbahagyják a vitát, sokáig mosolyszünet van közöttük.

Gábor szintén a viták befejezhetetlenségére panaszkodik. Mint Ábel az unalomig ismételt reklámban, az ő felesége is folyamatosan azt kérdezi, hogy "De miért?" "Most akkor ezt miért csinálod?" És a kérdéseire egyszerűen nem lehet jól válaszolni. Náluk több napig is műsoron van ugyanaz a téma. Amikor Gábor már nem bírja tovább, egyszerűen faképnél hagyja feleségét.

A két párban az a közös, hogy már annyira belefáradtak a vitákba, hogy azok hatását már a pozitív dolgok sem képesek ellensúlyozni, így a szakításon gondolkodnak.

Mi a megoldás? Nem az, hogy hagyjátok abba a veszekedést. Veszekedni, vitatkozni szabad, csak nem mindegy, hogy hogyan csinálod. Teljesen természetes, hogy két ember időnként konfliktusba kerül egymással. A konfliktusokat azonban nem kerülni kell, hanem jól megoldani.

A konfliktusokat meg kell oldani
A konfliktusokat meg kell oldani

Hogyan vitatkozz jól?


 1. Sose kezdj egy vitás kérdést akkor megtárgyalni, ha dühös vagy. Dühből sosem hozhatsz jó döntést! Akkor vessétek fel a problémát, ha mindketten kellően nyugodtak vagytok a téma megtárgyalásához. Ha pl. a párod most esett be az ajtón a karácsonyi nagybevásárlás után, ne rohand le azonnal a sérelmeiddel, mert aligha lesz türelme, ereje a higgadt megoldáshoz! Könnyen ajtócsapkodás lehet a helyzet vége.
 2. Ha a nyugodt kezdés ellenére kezdenek elszabadulni az indulatok, igyekezzetek javítani a helyzeten! Lehet ez valamilyen gesztus (pl. ölelés) vagy mondat:
  "Most arra lenne szükségem, hogy megnyugodjunk egy kicsit!"
  "Kérlek, ölelj át!"
  "Azt szeretném, hogy végighallgass!"
 3. Ha a javítási kísérletek nem vezetnek eredményre, tartsatok egy kis szünetet! Vonuljatok félre egy fél órára, foglalkozzatok valami mással. Különösen a férfiaknak nehéz ilyen helyzetben lehiggadni. Segíthet egy kis séta a friss levegőn vagy a zenehallgatás is.
 4. Kössetek kompromisszumot!
  A kompromisszum azt jelenti, hogy olyan döntést hoztok, amivel mindketten elégedettek vagytok. Használjátok a kétkörös módszert! A sértődés, visszahúzódás nem megoldás, könnyen elhidegülhettek egymástól!
 5. Kompromisszum helyett még sikeresebb lehet az együttműködő problémamegoldás. Ez annyiban tér el a kompromisszumtól, hogy itt egyikőtök sem érzi azt, hogy engednie kellett, hanem olyan (harmadik utas) megoldást találtok, ami mindkettőtöknek megfelel. Ez az igazi nyerő szituáció!

 6. Véglegesen zárjátok le a problémát, hogy az többet ne kísérthessen. Ne akarjátok hetek vagy hónapok múlva is felhánytorgatni társatoknak az esetet!
Ha kezd elfajulni a helyzet, tartsatok szünetet
Ha kezd elfajulni a helyzet, tartsatok szünetet

Mire figyelj oda veszekedés közben?


 • Vállalj felelősséget a kialakult helyzetért, hiszen mindkettőtöknek van valamilyen szerepe abban, ami történt. (Tudom, hogy nem kellett volna azonnal neked esnem, amikor hazaértél. Megvárhattam volna, hogy kicsit megpihenj a vásárlás után! Türelmetlen voltam, ne haragudj!)
 • Írd le a helyzetet, de ne értékeld!
 • Az érzéseidről beszélj! (Úgy érzem, hogy itthon minden előkészület rám szakadt, nem bírom egyedül elvégezni a sok munkát.)
 • Mondd el, mit szeretnél, mire lenne szükséged az adott helyzetben! (Kérlek porszívózz össze, mert a vacsorafőzés mellett nekem arra már nem lesz időm!)
 • Ne vádaskodj, ítélkezz! (Neked nem fontos, hogy hogyan ünneplünk! Rád sosem lehet számítani!)
 • Ne akard direkt megbántani a másikat! (Persze, mert nálatok a karácsony is olyan volt, mint a többi nap! Olyan igénytelen vagy!)
 • Használj énközléseket!
 • Igyekezz kedves maradni!
 • Idézz fel olyan esetet, amikor sikeresen oldottátok meg a problémát, ezzel is elismerve társad igyekezetét!
 • Ne gyűjtögesd a sérelmeidet!

Tudom, hogy a veszekedés hevében nem könnyű ezeket a szabályokat betartani, de ha tudatosan törekszel a változtatásra, sikerülni fog! Ne keseredj el, ha nem érsz el gyors eredményt! A régi beidegződések megváltoztatásához idő kell! Az se szomorítson el, ha időnként visszaestek vagy megtorpan a fejlődés: mindenkinek lehet rossz napja, lehet stresszes, ideges, olyankor pedig sokkal könnyebb összeveszni.

Békés karácsonyi készülődést és kellemes ünnepeket kívánok!