4 ok, hogy miért ne a válást válaszd

2017.05.20

Ha el akarsz válni, ezt igazán könnyen megteheted. Ma már különösebb bírósági tortúra nélkül, három hónap alatt elvált nő/férfi lehetsz. Ma már senki nem fog érte megvetéssel rád nézni, ma már anyagilag is boldogulni fogsz (nőként is) egyedül.

Talán ez a helyzet is elősegíti azt, hogy manapság minden második házasság válással ér véget. A KSH adatai szerint, míg 1980-ban 80.331 házasságot kötöttek és 27.797-en váltak el, addig 2015-ben 46.137 házasságkötésre 20.315 válás jutott. A második házasságoknál az arány még rosszabb, kb. 60%-os a válási arány.

Minden második házasság válással ér véget
Minden második házasság válással ér véget

A második házasságokra jellemző növekvő válási arány is azt mutatja, hogy a válás nem megoldás a házassági problémákra. Hiszen ha az lenne, akkor másodjára sokkal kevesebben válnának el: megoldották a problémáikat, már tudják, hogyan kell jól csinálni, boldogan élnek új párjukkal, míg meg nem halnak...

De az élet nem mese, a boldog vég nem jön magától! 

Miért döntesz rosszul, ha a válást választod?

1. A válás nem oldja meg azokat a problémákat, amiket meg szeretnél oldani vele.

Boldogtalannak érzed magad a házasságodban? Úgy érzed, hogy egy másik partner mellett jobb, boldogabb életet élhetnél? Boldogtalanságodért a társadat hibáztatod?

Egyrészt alapvető hiba, ha a boldogságodat a másiktól várod, másrészt egy kapcsolat alakulásáért mindig mindkét fél felelős.

Ha ez az oka a válás melletti döntésednek, csalódni fogsz. Mindegy, kit "tesz" melléd a sors, nem leszel elégedett. Magadat, a hibáidat, problémáidat ugyanis a következő kapcsolatodba is magaddal viszed. Ha nem változol, nem akarsz összecsiszolódni, nem tudsz szemet hunyni bizonyos neked nem tetsző tulajdonságok felett, akkor senki mellett nem leszel boldog.

2. A válással új problémáid születnek.

Elválsz, mert azt gondolod, hogy úgy egy boldogabb, jobb élet vár rád. Ehelyett olyan problémákkal kell szembesülnöd, amikre nem is számítottál:

  • A legtöbben azt gondolják, hogy megismerkednek egy kedves emberrel és új életet kezdenek az oldalán. Ehelyett azonban jön a magány. Negyven fölött (nagyon sokan ebben a korban válnak el) egyáltalán nem könnyű ismerkedni, főleg nőként. A férfiak általában jóval fiatalabb nőket keresnek, rádöbbensz, te már nem az a kategória vagy. A társkereső oldalak is visszarettentenek "húspiac" jellegükkel. Nagyon sokan csak szexet, alkalmi kapcsolatot akarnak tőled, egyáltalán nem házasságot.
  • A boldog élet helyett olykor a magány és a depresszió időszaka következik. Van, aki még évek múlva sem lábal ki a válás okozta lelki megrázkódtatásból.
Válás után gyakran a magány és a depresszió időszaka következik
Válás után gyakran a magány és a depresszió időszaka következik

Egyes élmények tíz év múlva is éppoly fájdalmasak, bizonyos emlékek pedig életünk végéig kísértenek. Az emberek élnek tovább, de pusztán az, hogy újabb tíz évet leéltek, még nem jelenti azt, hogy minden sebből felgyógyultak."

Wallerstein - Blakeslee

  • Bár ma már egy nő is el tudja magát tartani, általában a válás jelentős visszaesést jelent az életszínvonalában. Nem biztos, hogy olyan könnyű lesz megemészteni, hogy nem úgy engedhetsz meg mindent magadnak és gyermekeidnek, mint a házasságod idején.
  • Gondoltál arra, hogy a gyerek ballagása, esküvője milyen kínos, feszengős családi pillanatokat hozhat? Hogy ünnepeljetek? Együtt vagy külön?


3. A válással nem szűnnek meg a veszekedések.

Statisztikai adatok szerint a válással végződő házasságok háromnegyedében gyerek is van. Ráadásul az utóbbi években nőtt a 2-3 gyerekesek válási aránya.

Ne felejtsd el, attól hogy már nem lesztek férj és feleség, örökre apa és anya maradtok. A gyerekek mindig össze fognak benneteket kötni, nem szakíthattok meg egymással minden kapcsolatot.

Bármennyire is úgy gondoljátok, hogy ti intelligensen fogtok válni, a folyamat rengeteg sérelemmel, feszültséggel jár. Előbb-utóbb a legtöbben keresztbe akarnak tenni a másiknak, bosszút akarnak állni, melynek legkézenfekvőbb eszköze a gyerek. Ezért a láthatás, a gyereknevelési kérdések állandó vitaforrást fognak jelenteni. A gyerekekkel kapcsolatos megoldatlan problémáitok, vitáitok még jobban össze fognak benneteket tartani, mint a házasság.

A válással nem szűnnek meg a veszekedések
A válással nem szűnnek meg a veszekedések


4. A válás legnagyobb vesztesei a gyerekek.

Az igaz, hogy a gyerekeiteknek jobb, ha nyugalomban élhetnek, mint állandó feszültség, veszekedés közepette. Azonban a válás örökre nyomot hagy az életükben.

A gyermeki gondolkodásból adódóan gyakran önmagukat hibáztatják a válás miatt: "Azért váltatok el, mert rossz voltam?" Még évekkel a válás után is bíznak abban, hogy a szüleik még újra összekerülnek.

A gyerekek alapvető biztonságérzetüket veszítik el a válással. Sokan még felnőttként is érzik azt a fájdalmat, ürességet, amit szüleik válása okozott bennük. Saját házasságról, párkapcsolatról alkotott képük is torzul.

A válás legnagyobb vesztesei a gyerekek
A válás legnagyobb vesztesei a gyerekek

Nem a gyerekek miatt kell együtt maradnotok, de a gyerekek kedvéért is dolgozni kell azon, hogy a kapcsolatotokat rendbe hozzátok!

A válás csak utolsó mentsvár lehet, ha már minden más erőfeszítés csődöt mondott."

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy egy erőszakos, bántalmazó vagy éppen szenvedélybeteg társsal is együtt kell maradni! De az extrém helyzetektől eltekintve a legtöbb házasság megmenthető, érdemes küzdeni érte! Ha egyedül nem boldogulsz vagy nagyon elmérgesedett a helyzet, kérd szakember segítségét!

Lindák Linda


Válás vagy párkapcsolati tanácsadás? Ebben a cikkemben segítséget kaphatsz a döntéshez: https://pszichologuskereso.hu/blog/valas-vagy-parkapcsolati-tanacsadas

Itt pedig elolvashatod, hogy hogyan működik a párkapcsolati tanácsadás, mi vár rád, ha meg akarod menteni a kapcsolatodat: Párkapcsolati tanácsadás - Hogyan működik?

Ha mégsem voltam elég meggyőző és mégis a válás mellett döntenél, ajánlom figyelmedbe az alábbi weboldalt: https://valaskozosmegegyezessel.hu