8 randival a harmonikus párkapcsolatért

2020.03.22

John M. Gottman amerikai párterapeuta 40 éve vizsgálja "szerelemlaborjában" a házaspárokat. Több mint 3000 pár megfigyelése alapján írta meg előző könyvét, A jól működő házasság 7 alapelvét. 
Írásaiból kiderül, hogy az USA-ban sem jobb a helyzet, mint nálunk, ott is minden második házasság válással ér véget. Amerikában sem, és Magyarországon sem tanítják sehol, hogyan kell jól párkapcsolatban élni. Ezen szeretne könyveivel változtatni a szerző. Ugyanis, ha tudatosan odafigyelsz kapcsolatod működtetésére, akkor megoldhatod a problémákat, és kiegyensúlyozott, boldog, harmonikus kapcsolatban élhetsz partnereddel. Ebben segít Gottman új könyve, a 8 randi is, amelynek módszereit 300 páron tesztelte sikeresen.

Gottman 8 randi című könyve segít az életre szóló párkapcsolat kialakításában - Fotó: Unsplash, Jonathan Borba
Gottman 8 randi című könyve segít az életre szóló párkapcsolat kialakításában - Fotó: Unsplash, Jonathan Borba

Gottman szerint a jó házasság titka egyszerű: 

Kapjon megkérdőjelezhetetlen elsőbbséget életünkben az egymásra szánt minőségi idő, és soha ne szűnjön meg a társunk iránti kíváncsiságunk!

Ennek eszköze pedig nem más, mint az elmélyült beszélgetés.

Emlékszel, hogy az ismerkedés időszakában milyen sokat beszélgettél a szerelmeddel? Majd ezek a beszélgetések egyre ritkábbakká és rövidebbekké váltak. Pedig életetek folyamán nagyon sokat változtok, ezért újra és újra meg kell(ene) ismernetek egymást. Gottman ezért a könyvét a még ismerkedő pároknak, a sok éve együttélőknek, a párkapcsolati problémákkal küzdőknek és krízisben lévőknek egyaránt ajánlja.

Ebben a könyvben 8 beszélgetéshez kaphatsz ötleteket, melyek segítségével jobban megismerheted a társadat és intimebbé tehetitek párkapcsolatotokat.

Minden fejezetben olvashatsz konkrét párkapcsolati történeteket, egy rövid elméletet, majd javaslatokat, kérdéseket, feladatokat.

Nagyon fontos, hogy a randik során türelmesen, igazán odafigyelve hallgassátok meg egymást, ne ítélkezzetek!

A 8 randi a házasságban legfontosabb 8 témát öleli fel:

1. Bizalom és elköteleződés

Egy kapcsolat során egyre több dolgot árulsz el magadról, ezzel sebezhetővé válsz. Ahhoz, hogy ezt nyugodtan megtehesd, bíznod kell a partneredben. Abban, hogy megőrzi titkaidat, tisztelettel bánik veled, a kapcsolatotokat teszi az első helyre.

Az elköteleződés tudatos döntés, hogy olyannak fogadod el társadat, amilyen, kitartasz mellette, ellenállsz a kísértésnek, hű maradsz hozzá. A problémáitokat nem mással, hanem csakis vele beszéled meg.

Problémáitok csakis kettőtökre tartoznak - Fotó: canva.com
Problémáitok csakis kettőtökre tartoznak - Fotó: canva.com

2. Konfliktuskezelés

A konfliktus teljesen normális egy kapcsolatban, hiszen nem vagytok teljesen egyformák, nem érthettek mindenben egyet.

Gottman előző könyvében megoldható és megoldhatatlan konfliktusokra osztotta a vitás helyzeteket. A megoldhatatlan konfliktusok, amelyek a személyiség vagy az életstílus különbözőségéből adódnak, sem jelentik egy párkapcsolat végét, csak meg kell tanulni együttélni velük.

3. Szex és intimitás

A szex területén jelentkező problémák gyakran másodlagosak, valamilyen párkapcsolati gondot jeleznek. Ezen kívül főleg az eltérő igényekből (pl. mennyiség), vagy élethelyzetekből (pl. kisbaba születése) adódnak konfliktusok.

Fontos, hogy a szexuális életetek ne a sokadik legyen a teendőitek listáján, hanem igencsak előkelő helyen szerepeljen. Ehhez fenn kell tartanotok a szenvedélyt, a vágyat.

4. Pénz és munka

A pénz az egyik leggyakoribb konfliktusforrás a párkapcsolatokban. A pénzhez való viszonyodat már születési családodból magaddal hozod. Gottman a könyvben "Költekezők"-ről és "Kuporgatók"-ról beszél.

A pénzt, amiből megéltek, munkával tudjátok előteremteni. De ha a munka fontosabb lesz, mint a párkapcsolat, ha a munka miatt nem jut elég időd a társadra, a kapcsolatod könnyen tönkremehet.

Szintén feszültségforrás az ún. fizetetlen munka, azaz a háztartási teendők és azok megosztása. Ma már a nők is ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak, a házimunka nagyobb része mégis még mindig az ő vállukat nyomja. Gottman szerint

a sikeres házasság legfontosabb eleme a hűség és a jó szex után a háztartási feladatok megosztása.

5. Család

Fontos tisztázni, hogy kinek mit jelent a család, mikor akartok gyereket, hogyan fogjátok nevelni őket. Azonban azt se felejtsétek el, hogy ha gyermeketek megszületése után "szülő üzemmód"-ra váltotok, és elfelejtetek párként létezni, akkor mire a csemete kirepül a családi fészekből, a kapcsolatotok igencsak nagy bajba kerülhet.

6. Szórakozás

A párkapcsolatodban se felejts el játszani! Szükségetek van szórakozásra, kalandra, közös élményekre. Nevessetek sokat! A közös játék segít a bizalom, az intimitás és a kötődés fokozásában.

7. Fejlődés és spiritualitás

Ha nem akartok elfejlődni egymástól, akkor figyelnetek kell arra, hogy közösen változzatok, illetve a másik fejlődését is kövessétek, fogadjátok el! Legyetek nyitottak egymás tapasztalataira! Keressetek közös célokat, alakítsatok ki közös szokásokat!

8. Álmok, vágyak

Attól, hogy párkapcsolatban élsz, nem kell feladnod az álmaidat. Egy jó házasságban kölcsönösen támogathatjátok egymást vágyaitok megvalósításában. Ehhez azonban beszélnetek kell róla, meg kell osztanotok egymással a gondolataitokat.

Egy jó kapcsolatban mindenről tudnotok kell beszélgetni egymással - Fotó: Unsplash, Jonathan Borba
Egy jó kapcsolatban mindenről tudnotok kell beszélgetni egymással - Fotó: Unsplash, Jonathan Borba

Gottman és munkatársai azt javasolják, minden héten jelöljetek ki egy napot egy hosszabb randira, amikor csak egymásra figyeltek, és lefolytathatjátok ezeket a beszélgetéseket. A tervezés azért nagyon fontos, mert a rengeteg tennivaló, feladat miatt hajlamosak lehettek háttérbe szorítani kapcsolatotokat. A tervezett randi minden mással szemben élvezzen elsőbbséget!

A házaspárokkal folytatott beszélgetések során a kutatók 4 olyan viselkedést figyeltek meg, amelyek alapján jól előrejelezhető egy kapcsolat sikere:

  • gyengédség, vonzalom, csodálat kifejezése,
  • a mi-tudat, az összetartozás hangsúlyozása,
  • a közös múlttal kapcsolatos közlékenység, élményszerű felidézés,
  • büszkeség a közös küzdelmekre.

Ahhoz, hogy sikeresek legyenek a beszélgetéseitek, figyeljetek arra, hogy:

  • az érzéseitekről beszéljetek,
  • nyitott kérdéseket tegyetek fel egymásnak (ne olyat, ami igennel vagy nemmel megválaszolható),
  • segítsetek egymásnak, hogy meg tudjátok fogalmazni érzéseiteket, igényeiteket,
  • legyetek toleránsak, empatikusak, megértők társatokkal!

Olvassátok el a könyvet, és a nyolc alkalmon túl is randizzatok egymással rendszeresen! A házasság működtetése nem kampány, hanem egy életen át tartó folyamat! Sok sikert és jó munkát hozzá!

Felhasznált irodalom:

J. M. Gottman - J.S. Gottman - D. Abrams - R.C. Abrams: 8 randi. Beszélgetések az életre szóló párkapcsolatért. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2020.