9 szokás, amivel boldogabbá teheted a párkapcsolatodat

2019.09.22

Ugye, te is szeretnél boldog párkapcsolatban/házasságban élni? Ez azonban nem megy magától. Ahhoz, hogy jól érezd magad a kapcsolatodban, minden nap tenned kell valamit. Nem múlhat el úgy egyetlen nap sem, hogy nem éreztetted társaddal a szeretetedet. Ez az alap. De mit tehetsz még? Alkalmazd ezt a 9 szokást rendszeresen, és rövid időn belül sokkal jobbá válik a párkapcsolatod.

Persze, igazad van, ha azt mondod, hogy a jó házasságra nincsen recept. Vagy legalábbis nem csak egyféle recept van. Valóban, nagyon sok mindenen múlik egy párkapcsolat sikere. De már annak is érezhető hatása lesz, ha néhány dolgot megváltoztatsz.

Már néhány szokás kialakításával érezhető lesz a pozitív változás a párkapcsolatodban
Már néhány szokás kialakításával érezhető lesz a pozitív változás a párkapcsolatodban

1. szokás a boldog párkapcsolatért: Légy őszinte!


Őszinteség nélkül egyetlen kapcsolat sem tud hosszú távon egészségesen működni. A párkapcsolat elején, amikor még dúl a szerelem és csak pozitív dolgokat gondolsz, érzel a társaddal kapcsolatban, könnyű őszintének lenni. Később, amikor már negatív érzéseket is el kellene mondanod, sokkal nehezebb ezt az őszinteséget megőrizni. Vagy azért nem mondod ki a dolgokat, mert nem akarod a másikat megsérteni, vagy mert kerülni akarod a konfliktust.

Ezzel azonban sokat ártasz a kapcsolatodnak. Ha nem mondod el őszintén a problémáidat, esélyed sincs arra, hogy megtaláljátok azt a megoldást, ami mindkettőtöknek jó. Hosszú távon a konfliktuskerülés elhidegüléshez vezethet.

A társaddal kapcsolatos negatív véleményedet is elmondhatod, hiszen ezzel a fejlődését segíted elő. Nem mindegy azonban, hogyan teszed. Ne kritizálj (ne a másik személyiségét támadd) és ne vádaskodj! Erre csak kétféle reakció érkezhet: vagy visszatámad kedvesed, vagy visszahúzódik, eltávolodik. Egyik sem az a helyzet, amelyben a kapcsolatotok megerősödhetne.

Az őszinteség a bizalom kiépítése szempontjából is fontos.

Zizi 40 éves nő, aki megcsalta a férjét. A körülmények tisztázatlanok, ugyanis Zizi nem hajlandó elmondani Gábornak, hogy ki volt a harmadik. A férj egy elcsípett levelezésből úgy gondolja, hogy Zizi a kertészükkel szűrte össze a levet, de a nő ezt tagadja. Azt állítja, hogy csak a titok megőrzése miatt írta a barátnőjének küldött levélben a kertész nevét. A valós szerető kilétét viszont nem hajlandó elárulni.

Ez a helyzet több szempontból is akadályozza a házasság megmentését. Egyrészt Gábor jogosan érzi azt, hogy a titok megőrzésével Zizi számára fontosabb a szerető, mint ő. Másrészt azzal, hogy a feleség nem őszinte, akadályozza a kapcsolat újjáépítését.

Hűtlenség után is meg lehet menteni egy házasságot, sőt jobb is lehet, mint korábban volt. Ehhez azonban alapvető, hogy a kiderülés után a hűtlen fél mindig őszinte legyen párjával.


2. szokás a boldog párkapcsolatért: Köss kompromisszumot!


Kompromisszumok nélkül nem működhet jól egyetlen házasság sem. Más-más családban nevelkedtetek, eltérő szokásaitok vannak. Már a kapcsolat elején, az összecsiszolódás időszakában, a közös szabályok meghozatalakor is fontos, hogy tudjatok kompromisszumot kötni. Persze, a konfliktusok ilyen módon való megoldására a későbbiekben is sokszor szükségetek lehet.

A kompromisszumos megoldás esetén ugyan engedned kell valamit (a társad is ezt teszi), de ez a nagyobb jó érdekében történik.

A párkapcsolat nem működik kompromisszumok nélkül
A párkapcsolat nem működik kompromisszumok nélkül

3. szokás a boldog párkapcsolatért: Merd megmutatni a sebezhetőségedet!


Nagyon fontos, hogy merj megnyílni a partnered előtt. Az intimitás legmélyebb szintje, amikor megmutathatod a gyengeségeidet, félelmeidet a társadnak anélkül, hogy félned kellene attól, elárul vagy visszaél ezzel, ítélkezne feletted vagy kinevetne.

Az empátia és az együttérzés, amit a párod mutat, nagy erőforrást jelenthet számodra a megküzdéshez.

Természetesen ez fordítva is igaz: hallgasd nyitott szívvel, amikor partnered hozzád fordul problémáival, félelmeivel! Biztosítsd az együttérzésedről! Alapelv: a másik érzéseit soha nem kérdőjelezheted meg! Az érzelmeihez mindenkinek joga van. Nem kell velük feltétlenül egyetértened, de mindenképp el kell ismerned azokat!


4. szokás a boldog párkapcsolatért: Kapcsolódj mindennap!


A kütyük világában élve ez egyáltalán nem nagy kihívás. Napközben szakíts időt arra, hogy kapcsolatba lépj partnereddel! Küldj neki egy kedves sms-t, Messenger- vagy Viber-üzenetet, matricát!

  • Tedd vidámabbá a napját,
  • bíztasd, ha tudod, hogy valamilyen nehéz feladat vár rá,
  • érdeklődj hogyléte felől,
  • biztosítsd szeretetedről!

Nagyon jó érzést kelt a másikban, ha tudja, érzi, hogy gondolsz rá, még akkor is, ha nagyon elfoglalt vagy.

Vigyázz, azért ne ess túlzásba! Nem kell 5 percenként zaklatnod a másikat!


5. szokás a boldog párkapcsolatért: Otthon kapcsold ki az elektronikus figyelemelterelőket!


Amennyire jó szolgálatot tesz a munkádban a számítógép és az okostelefon, annyira sokat árt a párkapcsolatodnak. A párkapcsolati állapotmérés kitöltésekor legtöbben azt nyilatkozzák, hogy otthon is folyamatosan használják a kütyüket. Ezzel ahogy ők is, te is a partneredtől veszed el az időt.

Ahelyett, hogy a közösségi oldalakat görgeted, a leveleidet olvasgatod vagy a barátaiddal csetelsz, inkább öleld meg a társadat vagy beszélgessetek egy jót!

A leveleidet vagy a híreket elég naponta egyszer is megnézned, hidd el, semmi fontosról nem fogsz lemaradni. Ha viszont nem szánsz időt, figyelmet a partneredre, könnyen a párkapcsolatodról "maradhatsz le".

A párodra figyelj, ne a telefonodra!
A párodra figyelj, ne a telefonodra!

6. szokás a boldog párkapcsolatért: Töltsetek együtt minőségi időt!


Amikor elmentek moziba, vagy együtt nézitek a tévét, az nem minőségi idő. Ahhoz figyelnetek kellene egymásra, ennek az időnek kettőtökről kellene szólnia. Beszélgethettek, elmehettek sétálni, vacsorázni, főzhettek együtt, lehet közös projektetek, hobbitok vagy szerezzetek közös élményeket!

Az ideális együtt töltött idő napi fél óra, heti egy hosszabb randi, havi egy nap és évi egy hét lenne.

Sokszor gondot jelent, hogy miről is beszélgessetek? Álmaitokról, vágyaitokról, félelmeitekről, a munkahelyi problémáitokról, stb. Játszhattok a párkapcsolati kártyákkal vagy megválaszolhatjátok a 36 kérdést.


7. szokás a boldog párkapcsolatért: Alakítsatok ki közös szokásokat!


A közös rituálék, szokások elmélyítik az összetartozás élményét, rendszert visznek az életetekbe, viszonyítási alapot jelenthetnek.

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Szokássá válhat a közös étkezés (reggel vagy este, hétvégén), a reggel ágyba kapott kávé vagy a másiknak elkészített reggeli, a szombat esti randi, az esti közös borozás, stb.


8. szokás a boldog párkapcsolatért: Tartsd tiszteletben a másik személyes terét!


A házasság nem szimbiózis, az igen kimondásával nem váltok sziámi ikrekké. Nem attól lesz jó a kapcsolatotok, ha minden időt együtt töltötök. Ez egy idő után fojtogatóvá válik. Ha fojtogatnak, akkor pedig szabadulni akarsz, nem pedig közeledni.

Hagyj teret a társadnak! Mindkettőtöknek szüksége van énidőre. Legyenek külön programjaitok, vagy egyszerűen egy kis időtök, amikor magatokkal törődhettek! Ez az időszak alkalmas a feltöltődésre, így megújult energiákkal vetheted bele magad a párkapcsolatodba.


9. szokás a boldog párkapcsolatért: Tartsd meg az ígéreteidet!


Fontos, hogy számíthassatok egymásra. Ha nem tartod be az ígéreteidet, társadnak fogalma sem lesz arról, mikor mire számíthat tőled. Ez előbb bosszantani fogja, majd megszokja, de eltávolodik tőled és elveszted a bizalmát. Bizalom nélkül viszont nem tud jól működni a házasság. A bizalom nem terem magától, ki kell építeni. Alapvető feltétele az 1. pontban említett őszinteség.

Lehetnek olyan időszakok az életetekben, amikor a bizalom meginog vagy egy időre meg is szűnik (pl. hűtlenség esetén). Ilyenkor tudatosan kell törekedni arra, hogy visszaépítsétek a bizalmat.


Ha odafigyelsz arra, hogy a fent említett szokásokat kialakítsátok a kapcsolatotokban, gyorsan számíthatsz pozitív változásra. Ha egyedül mégsem menne a párkapcsolatod boldogabbá tétele, keress meg, segítek!