Párkapcsolati kártyák - próbáld ki te is!

2018.02.18

A neten nézelődve láttam meg az Értsünk szót párkapcsolati kártyáit. Azonnal felkeltette a kíváncsiságomat, hogy vajon mennyire használható az eszköz a párkapcsolatok felfrissítésére, a kommunikáció javítására, egymás jobb megismerésére?

Értsünk szót - párkapcsolati kártyák
Értsünk szót - párkapcsolati kártyák

Az Értsünk szót alapítói dr. Skita Erika és Turáni Szabolcs. Egy fiatal házaspárról van szó, akik tréningjeiken elsősorban az érzelmi intelligencia és a kommunikáció fejlesztésével foglalkoznak. Ők készítették el ezeket a párkapcsolati kártyákat. Tulajdonképpen nem is egy, hanem 3 csomagról van szó. A kék kártyák a nyitottság, a zöldek az őszinteség, a pirosak az intimitás fokozására alkalmasak. A három csomag (3-szor 48 kérdés) más-más szintű, egyre elmélyültebb beszélgetésre ad lehetőséget a pároknak.

Miért van szükség párkapcsolati kártyákra?

Egyes kutatások szerint a házastársak átlagosan fél órát beszélgetnek hetente. Ez nagyon kevés! A párkapcsolati kommunikáció nagy része ráadásul a szervezésről szól: ki menjen a gyerekért, ki vigye különórára, mi legyen a vacsora, stb. A komolyabb, mélyebb témákat sokan azért kerülik, mert félnek, hogy konfliktusba keverednek társukkal. Pedig a jó kommunikáció, a beszélgetés nagyon fontos egy kapcsolatban. 

A házastársak átlagosan fél órát beszélgetnek hetente
A házastársak átlagosan fél órát beszélgetnek hetente

Csak kommunikációval ugyan nem lehet megoldani a párkapcsolati problémákat, megmenteni a házasságot, de ha sokat beszélgetsz a kedveseddel, annak több pozitív hatása is van a kapcsolatra:

  • A beszélgetés eszköz a társad jobb megismeréséhez. A másik alapos ismerete fontos jellemzője a jól működő párkapcsolatnak. Ha ismered a másikat, könnyebb a kedvében járni, kimutatni felé az érzelmeidet. A partnered megismerése nem a kapcsolat elején lezajló egyszeri feladat, hanem egy egész életen át tartó folyamat, hiszen kedvesed is folyamatosan változik, fejlődik, érik.
  • Beszélgetések során fejezheted ki igényeidet, szükségleteidet. Partnered nem gondolatolvasó, el kell mondanod neki, hogy mire vágysz, mit szeretnél. Ezzel sok félreértést kerülhetsz el.
  • A kommunikáció alkalmas a feszültség csökkentésére, a konfliktusok megoldására. Maguktól a problémák nem tűnnek el, a szőnyeg alá söpörni sem érdemes őket. Együtt kell működnöd társaddal, olyan eredményre kell jutni, ami mindkettőtöknek megfelelő. Ha nem beszéltek egymással, ez nem kivitelezhető.
  • Az elmélyült beszélgetések fokozzák az intimitást. A rendszeres, nyílt kommunikáció hatására egyre közelebb kerültök egymáshoz, gazdagodik a kapcsolatotok.

Sokszor nehéz elkezdeni a beszélgetést, nincs ötleted, hogy mit kérdezz a másiktól?

Ebben segíthetnek ezek a kártyák. Csomagonként 48 lapot találtok, amiből felváltva húztok egymásnak társaddal. Törekedjetek arra, hogy ne csak egy-két szóval, mondattal válaszoljatok, próbáljátok minél alaposabban kifejteni a gondolataitokat! Vicces és komoly, elgondolkodtató kérdéseket egyaránt találtok a paklikban.

A kártyák segítenek abban, hogy beszélgetni tudjatok egymással
A kártyák segítenek abban, hogy beszélgetni tudjatok egymással

Mi, a párommal a zöld kártyákkal kezdtük a kipróbálást. Nagyon sokat beszélgetünk, alaposan ismerjük egymást, ezért találtuk izgalmasabbnak a zöld paklit, hiszen az abban lévő kérdések már konkrétan a kapcsolatunkra vonatkoznak. Amikor megmutattam neki a kártyákat, akkor egy "Ugyan hagyjál már!" volt az első reakciója, annak ellenére, hogy lételeme a beszéd. Néhány kör után azonban nagyon bevonódott, elkezdte élvezni a játékot. Addig fel sem álltunk, míg az összes kérdést ki nem végeztük. Én már lefeküdtem aludni, amikor utánam jött, hogy máskor is játszhatunk ilyet, mert segített neki abban, hogy alaposabban át tudja gondolni a kapcsolatunkat. Természetesen nem kell, és nem is javaslom, hogy ti is egyszerre kérdezzétek végig az összes kérdést! Addig csináljátok, amíg élvezitek!

Nekem szakmai szempontból azok a kérdések tetszettek a legjobban, amelyek a jövőre, a tervekre vonatkoznak. Gyakran látom ugyanis azt a hozzám forduló pároknál, hogy még soha nem fogalmazták meg céljaikat, az sem jellemző, hogy beszélgetnének a terveikről. De nemcsak a társad, hanem saját magad megismerését is segítik ezek a kérdések. A kék kártyák közül elég sok kérdés vonatkozik a gyerekkorra, a családra is.

A zöld csomagban több kérdés segít abban, hogy a kapcsolatotokat jobbá tegyétek, fokozzátok az elégedettségeteket. A zöld kérdéseket különösen alkalmasnak tartom a hosszabb ideje párkapcsolatban élők számára. Míg a kék csomag általánosabb, akár baráti társaságok is használhatják, a zöld pakli kimondottan a párkapcsolatokra koncentrál. Néhány kérdés, pl. a hazugsággal vagy a flörtöléssel kapcsolatos, akár vitát is generálhat.

A zöld pakli kérdései a párkapcsolatokra koncentrálnak
A zöld pakli kérdései a párkapcsolatokra koncentrálnak

A piros kártyák a szexualitás területére kalauzolnak, de az alkotók célja nem a vágykeltés. Ezt a csomagot azért tartom nagyon fontosnak, mert nagyon sok pár nem mer, nem tud a szexszel kapcsolatos dolgokról beszélni. Nem merik elmondani vágyaikat, nem tudják, hogyan jelezzék, ha valami nem jó, nem működik.

A 144 kártya közül csupán néhány olyan van, amit nem tartok túl szerencsésnek: általában azért, mert olyan kérdést tesz fel, ami két együtt élő ember számára egyértelmű, tudott.

Összességében jó és hasznos eszköznek találom a párkapcsolati kártyacsomagot. Nagy segítséget jelenthet azoknak a pároknak, akik ritkán beszélgetnek, nincsenek ötleteik, hogy hogyan kezdjenek neki, vagy az egyik fél különösen csendes, visszahúzódó. Remélem, mire végigtárgyaljátok az összes kérdést, ráéreztek a beszélgetés ízére és magatoktól is folytatni fogjátok!

Ha te is szívesen kipróbálnád a kártyacsomagokat, itt találod őket: https://www.ertsunkszot.hu/termek/parkapcsolati-kartyak/