A sikeres párkapcsolati kommunikáció titka

2017.09.02

"Ha igazán szeretne, tudná, hogy mire gondolok! ... Olyan fáradt vagyok, amikor munka után hazaérek, kinek van még akkor kedve a felesége nyavalygásait hallgatni? ... Amikor kitör a veszekedés közöttünk, hamar elszabadulnak az indulatok, sokáig egyikünk sem tud lehiggadni. ... Ha valamiben nem értünk egyet, utána napokig csak duzzogunk. ... Egyikünk sem az a beszélgetős fajta..."

Ismerősek ezek a mondatok? Én nagyon gyakran hallom őket a tanácsadások alkalmával. Mind-mind azt bizonyítják, hogy a felek rosszul kommunikálnak egymással. Persze önmagában a jó kommunikáció sem megoldás minden párkapcsolati problémára, de sokat segíthet kapcsolatod javításában.

A jó kommunikáció sokat segíthet párkapcsolatod alakításában
A jó kommunikáció sokat segíthet párkapcsolatod alakításában

Mire érdemes odafigyelned, ha jól akarsz kommunikálni:


 • Ne kerüld a konfliktusokat, attól nem lesz jobb a kapcsolatod! Tévedés, hogy a házasságok nagy része az állandó viták, veszekedések miatt bomlik fel. Jellemzőbb, hogy mivel kerülni akarjátok a konfliktusokat, egyre jobban eltávolodtok egymástól és ez az elhidegülés vezet a váláshoz. (A konfliktuskezelésről itt olvashatsz még: Párkapcsolati konfliktuskezelés)
 • Ha problémáitok vannak, azt egymással beszéljétek meg, ne a barátnőkkel/barátokkal vagy éppen felnőtt gyerekeitekkel! Ha kettesben mégsem találtok megoldást, forduljatok szakemberhez!
Problémáitokat egymás között vagy szakember segítségével oldjátok meg!
Problémáitokat egymás között vagy szakember segítségével oldjátok meg!
 • Kommunikációdban mindig én-közléseket használj: azt mondd el, hogy te mit érzel, gondolsz, ne "TE"-vel kezdődjenek a mondataid!
 • Kerüld a negatív, támadó, durva kezdést! Ha letámadod a másikat, azzal védekezésre, ellentámadásra fogod késztetni, nem arra, hogy meg akarja oldani a problémát.
 • Ne kritizáld párodat! Ne a személyét támadd ("lusta vagy", "már megint hazudtál nekem", "soha nem lehet rád számítani"), mindig csak a viselkedésének, cselekedeteinek rád gyakorolt hatásáról tégy megállapításokat!
 • Ne értékelj, ítélkezz, csak írd le a helyzetet, amit tapasztalsz!
 • Maradj a témánál, ne rángasd elő ezeréves sérelmeidet! A boldog házasság egyik fontos jellemzője, hogy el tudod engedni a régi sérelmeidet és meg tudsz bocsátani.
 • Hallgasd meg a másikat is, ne csak a saját véleményedet hajtogasd! Ne vágj a szavába, hagyd, hogy elmondja, amit szeretne!
 • Amikor válaszolsz a párod kérésére, felejtsd el az "Igen, de..." kezdetű mondatokat! Használd helyette az "Igen és..."-t!
 • Kérdezd meg, mit gondol/érez valójában a párod! Ne légy gondolatolvasó, ne te akard kitalálni! Általában ugyanis a te következtetésednek nem sok köze van a valósághoz! (Erről többet itt olvashatsz: Vedd tudomásul, nem vagy gondolatolvasó!)
Nem vagy gondolatolvasó!
Nem vagy gondolatolvasó!
 • Győződj meg róla, hogy megértetted-e a társad közlését: ismételd meg, amit mondott, hogy biztosan jól értetted-e?
 • Ha elragadnak az indulatok, fejezzétek be a vitát, vonuljatok félre, amíg lehiggadtok!
 • Használjatok javítási kísérleteket! Ezek olyan kijelentések vagy cselekedetek, amelyek megakadályozzák, hogy kommunikációtokon a negatív hozzáállás uralkodjon el. Lehet ez komoly mondat ("Ne haragudj, sajnálom!", "Most le kell higgadnom!") vagy éppen olyan komolytalan gesztus is, mint egy nyelvnyújtás. Gottman írta le Olivia és Nathaniel esetét: 

Amikor kezd eldurvulni a vitájuk, Olivia kisfiát utánozva csípőre teszi a kezét és kinyújtja a nyelvét. De Nathaniel tudja, mi várható, megelőzi Oliviát, ő is kinyújtja a nyelvét. Erre mindketten elnevetik magukat, csökken a feszültség és nyugodtabban tudják folytatni a kommunikációt.

 • A másiknak joga van a gondolataihoz, érzelmeihez. Fogadd el azokat, még ha nem is értesz velük egyet!
 • Ne csak a párod felelősségét vizsgáld a helyzetben, gondolkozz el rajta, hogy te mivel járultál hozzá annak kialakulásához!
 • Vigyázz a nem verbális kommunikációval! Gesztusaid, mimikád is lehet bántó, vagy éppen fejezhet ki mást, mint amit mondasz. (A nem verbális kommunikációról itt olvashatsz: Legyél te is mentalista! )
Gesztusaiddal, mimikáddal is megbánthatod társadat
Gesztusaiddal, mimikáddal is megbánthatod társadat
 • Ne légy tiszteletlen, ellenséges, agresszív vagy gúnyos, cinikus, megvető társaddal!
 • Fogalmazz konkrétan! Kerüld az általánosságokat! Ha például úgy érzed, minden házimunka rád szakad, ne azt mondd, hogy "Igazán segíthetnél többet!", hanem mondd meg pontosan, hogy mit szeretnél! Pl.: "Jó lenne, ha ezután mindig te vinnéd ki a szemetet!" vagy "Légy szíves, hetente egyszer vállald át a vacsora elkészítését!".
 • Vita során is fejezd ki társad iránti pozitív érzelmeidet, szeretetedet (Öleld meg, mondd, hogy szereted)!
 • Törekedj kompromisszumra! Azt keresd, hogy mivel tudsz egyetérteni párod mondandójában, ne azt, hogy mivel nem! A kompromisszum nem azt jelenti, hogy egyikőtök enged, hanem hogy olyan döntést hoztok, ami mindkettőtöknek jó, elfogadható.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásához komoly tudatosság kell, de egy kapcsolatot csak tudatosan lehet jól működtetni! A szeretet önmagában kevés!

Ahogy Gary Chapman is megfogalmazta:

"A házasság szeretetkapcsolat - nem teljesítendő projekt vagy megoldandó probléma. A meghitt kapcsolathoz figyelmes és együttérző hallgatásra van szükség, valamint arra az őszinte igyekezetre, hogy megértsük társunk gondolatait, érzéseit és vágyait."

Lindák Linda