Családi krízisek

2018.07.14

A mesékben a legkisebb fiú kiállja a próbákat, elnyeri a királykisasszony kezét, hetedhét országra szóló lakodalmat csapnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Igen, a mesékben. De a valóság nem ez. A hetedhét országra szóló lakodalom stimmel, de a boldog vég az esetek felében hiányzik. Ha azt állítod, hogy a házasságodban mindig minden rendben van, nincsenek krízisek, nem mondasz igazat, vagy valamit erősen rejtegetsz. Ugyanis teljesen természetes, hogy minden kapcsolatban vannak krízisek, akár bevallod és szembenézel vele, akár nem. Ezek a családi krízisek az élet velejárói. Nem félni kell tőlük, hanem meg kell oldani azokat. Nézzük, melyek azok a kritikus helyzetek, amelyek minden pár életében bekövetkeznek, és hogyan lehet velük megküzdeni!

A természetes krízisek nagy szorongással járnak, de a fejlődés érdekében szükségesek - fotó: Pinterest
A természetes krízisek nagy szorongással járnak, de a fejlődés érdekében szükségesek - fotó: Pinterest

A család természetes krízisei:


 1. Fogamzás, terhesség, gyerekszülés
 2. A gyerek értelmesen beszélni kezd
 3. A gyerek iskolába kerül - kapcsolat a külvilággal, az iskola világa bejön a családba
 4. Serdülőkor
 5. A gyerek felnőtté válik, önállósodik
 6. A fiatal felnőtt házasságot köt - új tagokat kell befogadni a családba
 7. Változás kora a nőknél
 8. Férfiak kritikus kora, csökkent szexuális aktivitás
 9. Nagyszülővé válás
 10. Egyik, ill. másik házastárs halála

Ezek a krízisek ráadásul akár egybe is eshetnek, halmozódhatnak. Például várhatjátok a harmadik gyermeketeket, amikor az első éppen iskolába megy, a második pedig beszélni kezd. Ehhez hozzá jöhet még mondjuk egy munkahelyváltás a férjnél, és kész a családi katasztrófa. Ezt nevezzük krízishalmozódásnak. Ha a krízisek halmozódnak, akkor a stressz fokozódik, a családban egy időre valaki (mondjuk a túlterhelt feleség) széteshet, a házastársak eltávolodhatnak egymástól.

Alapvetően a krízis azonban nem rossz, a fejlődés természetes, előre bejósolható velejárója, ami a család újraszerveződését teszi szükségessé. Ha megérted, hogy mi történik, arra is rájössz, hogy min kell változtatnod. A jó családi élethez nem elég, ha szeretitek egymást, akarnotok kell a közös életet és ehhez változni, változtatni kell!

Ezúttal 2 problémás életszakaszt szeretnék kiemelni a tízből: a gyermek születését, illetve kirepülését a családból.

Az első gyermek születése körüli válság gyakran vezet váláshoz
Az első gyermek születése körüli válság gyakran vezet váláshoz

A párkapcsolat első nagy válságát a közös gyermek megszületése okozhatja

Amikor kisgyermek érkezik a családba, az több szempontból is feszültséget jelent. Természetes, hogy eleinte anyaként időd nagy részét gyermekeddel töltöd, az ő ellátása, gondozása a legfontosabb. Ezért az első időkben fáradt, kimerült vagy, se magadra, se a társadra nem jut elég időd. Nőként több problémával kell megküzdened: állandóan az jár a fejedben, vajon elég jó anya vagyok-e, mindent megadok-e gyermekemnek? Hiányolhatod a férjed segítségét a kicsi körül, a háztartási munkákban. Elégedetlen lehetsz a testi változásaid miatt: kövérnek, csúnyának, elhanyagoltnak érezheted magad. 

Ha férj vagy, akkor sem könnyebb a helyzeted: úgy gondolhatod, hogy a baba mellett háttérbe szorultál, állandóan rendetlenség van a lakásban, pedig az asszony egész nap otthon van, míg te dolgozol. Nem kapsz annyi törődést, sőt azt is érezheted, hogy az anya-gyerek szimbiózisból kiszorultál. 

Általában a szülőknek fogalmuk sincs arról, milyen lesz az életük, amikor a csecsemő megszületik. Kevesen készülnek fel tudatosan a változásra. Pedig a fokozódó feszültség elkerülhető: 

 • Fontos, hogy az apa első pillanattól kezdve részt vegyen a gyermeke körüli teendőkben. Legyen saját feladata és ne kapjon szemrehányást azért, ha valamit nem csinál tökéletesen, a lényeg, hogy csinálja! 
 • A baba mellett is fontos, hogy jusson időtök egymásra, éreztessétek szereteteket társatokkal! Fogadjátok el a rokonok, családtagok segítségét, hogy egy kicsit kimozdulhassatok! 
 • Ne váljatok csak szülőkké, ne szólítsátok egymást anyának és apának, egymás számára maradjatok meg társnak! 
 • Ne hagyjátok, hogy a fáradtságra vagy a testi változásokra hivatkozva a szexuális életetek elhaljon! Fontos, hogy a baba mellett is megőrizzétek az intimitást a kapcsolatotokban, még ha nem is mindig juttok el az aktusig.

Ha a szülőség mellett háttérbe szorul férfi és nő mivoltotok, akkor különösen erős krízist élhettek át akkor, amikor a gyerekek felnőve elhagyják a családi fészket. Ez az

Ha "csak" szülők voltatok és nem társak, 20-25 év után szintén váláshoz vezethet
Ha "csak" szülők voltatok és nem társak, 20-25 év után szintén váláshoz vezethet

Üres fészek szindróma

Ha anyaként és apaként életetek eddig csak a csemeték körül forgott, akkor most döbbenten nézhettek egymásra: ki is van mellettem, kivel élek együtt? A gyerekek körüli tennivalók elterelték a figyelmet a párkapcsolati problémáitokról, és amikor már nincs kit nevelgetni, kivel foglalkozni, a gondok felerősödnek, most már kénytelenek vagytok szembenézni vele. Akár az egész párválasztásod megkérdőjeleződhet, ezért is nő meg a válások száma 20-25 év házasság után.

Nőként sokszor csak a gyerekek felnevelése után nyílik lehetőséged arra, hogy karrier építésbe kezdj. Ezzel megváltozhatnak a családi szerepeitek és ez további nehézségekhez vezethet.

Ráadásul a gyerekek felnőtté, önállóvá válása a nőknél gyakran egybeesik a változó korral és ez tovább súlyosbítja a helyzetet. A hormonális változások, a termékenység megszűnése sok nőnél okoz lelki válságot, nőiessége elvesztéseként élheti meg. Ha nem érzi közben férje támogatását, szeretetét, elfogadását, könnyen meginoghat a párkapcsolat.

Ezért fontos, hogy az első gyermeketek megszületésétől kezdve tudatosan törődjetek egymással, ápoljátok a párkapcsolatot, ne szorítsátok háttérbe a gyereknevelés mellett.

Ha mégsem tettétek, akkor sincs veszve a helyzet, néhány dologra odafigyelve megmenthető lehet a házasság:

 • Ismerjétek meg egymást újra! A 20-25 év alatt nagyon sokat fejlődtetek, változtatok. Ha nem figyeltetek eléggé egymásra, akkor ezek a változások most a meglepetés erejével hathatnak. Kezdjetek el újra beszélgetni, ismerkedni! Ajánlom hozzá ezt a kérdéssort: https://hvg.hu/plazs/20150115_Szerelmes_akar_lenni_Valaszolja_meg_ezt_a
 • Töltsetek együtt minőségi időt! Hogyan? Ehhez itt olvashatsz tippeket.
 • Hozzátok vissza az intimitást kapcsolatotokba!
 • Mutassátok ki szereteteket egymás iránt! Ehhez ezt a gyakorlatot használjátok!

Persze a gyerekek kirepülése nem feltétlenül jár együtt a párkapcsolat válságával. A változást a gyereknevelés kötelezettségei alól való felszabadulásként is megélhetitek, végre időtök és pénzetek lehet arra, hogy utazgassatok, vagy olyan dolgokat csináljatok, amikre a gyerekek mellett nem volt lehetőségetek. Ez megerősítheti a köztetek lévő köteléket, a házasság újabb virágzó időszakát élhetitek meg.

Még egyszer hangsúlyozom, a krízisek a párkapcsolat természetes velejárói. A változásra és a családtagok különbözőségére számítani kell és fel kell készülni a megoldásukra. Ha mégsem boldogultok egyedül, forduljatok hozzám bizalommal, segítek!