Törődj a társaddal! - kapcsolaterősítő gyakorlat 

2018.04.01

"Mindig szerettem a feleségem, 5 éve mégis majdnem elváltunk." - meséli Miklós. "Már 20 éve vagyunk házasok. Feleségem gyönyörű és okos nő. A kapcsolatunk elején nagyon boldogok voltunk. A három gyerek megszületése után azonban kezdett a helyzet megváltozni. Livi éjjel a kicsi miatt nem aludt, nappal a nagyobbak miatt nem tudott pihenni. Úgy járt-kelt a házban, mint egy kísértet. Elmaradtak a korábbi közös programok, a nagy beszélgetések, ritkult a szex. Livit teljesen lekötötték a gyerekek, nagyon jó kapcsolatot alakított ki velük, amiből én kizárva éreztem magam. Egyre többet dolgoztam és egyre kevesebbet voltam otthon. Úgy gondoltam, az a dolgom, hogy előteremtsem a jó élethez szükséges anyagiakat. 

A botrány akkor tört ki, amikor elfeledkeztem a 15. házassági évfordulónkról. Livi végtelenül megbántva érezte magát, napokig nem szólt hozzám, majd egy hétre elutazott a nővéréhez. Visszatérése után is nagyon rideg volt velem. Ekkor kaptam észbe, hogy milyen nagy veszélyben van a házasságunk, sőt igazából már csak papíron létezik. Teljesen eltávolodtunk egymástól, pedig még mindig nagyon szerettem a feleségem. 

Ekkor döntöttem úgy, hogy megváltozom és mindent megteszek azért, hogy olyan boldogok legyünk, mint a kapcsolatunk kezdetén. Nem volt könnyű, eleinte semmi látszatja nem volt a törekvéseimnek. Kellett hozzá egy év, hogy a változás igazán érzékelhető legyen. Mit csináltam? Elkezdtem kimutatni és kimondani az érzéseimet. Idejét se tudom, hogy mikor mondtam korábban a feleségemnek, hogy szeretem, vagy hogy milyen csinos. Igyekeztem többet otthon lenni, besegíteni a házimunkába. Néhányszor meglepetés vacsorát csináltam, mikor tudtam, hogy Livi későn fog hazaérni. Egyre többet beszélgettünk. Mindig figyelmesen végighallgattam, amit mond, nem csak úgy csináltam... Bocsánatot kértem mindazért, amivel az elmúlt években megbántottam, vigasztaltam, ha szomorú volt. Közös programokat szerveztem, elmentünk kirándulni, moziba, cukrászdázni. Elkezdtük élvezni egymás társaságát. Lassan visszatért kapcsolatunkba az intimitás, jó volt átölelni, megcsókolni egymást és újjáéledt a szexuális életünk is. Most ünnepeltük a 20. házassági évfordulónkat és örömmel mondhatom, boldogok vagyunk. Mindketten vigyázunk arra, hogy ne aludjon ki az a tűz, amit sikerült visszahoznunk a kapcsolatunkba."

Bármikor visszahozható az élet a kapcsolatba
Bármikor visszahozható az élet a kapcsolatba

Minél hosszabb ideje élsz házasságban, annál a nagyobb az esélye annak, hogy ellaposodik a kapcsolat, elhidegültök egymástól, ha nem vigyáztok. Miklós és Lívia esete azonban jól bizonyítja, hogy még egy válás közeli helyzetből is visszahozható a párkapcsolat.

A család egy rendszer, ha bármelyik elemét megváltoztatjuk, akkor az egész rendszer változni fog. Ebben az esetben azzal, hogy Miklós változtatott a viselkedésén, és emellett a kezdeti sikertelenség ellenére is kitartott, sikerült megváltoztatnia Líviát és a kapcsolatukat is. Azért szükséges a kitartás, mert nem várhatod, hogy ami évtizedek alatt romlott el, napok alatt fog megjavulni. Az eredményekhez idő kell!

Miklós nagyon jól érezte, hogy mik azok a pontok, ahol változtatnia kell a siker érdekében. Ezeket a lépéseket te is követheted! A leggyakoribb hiba, amit te is elkövethetsz, ha nem érezteted társaddal mindennap, hogy szereted. Ha nem mutatod ki az érzéseidet, akkor csak papíron vagytok házasok, a viszonyod nem más a partneredhez, mint mondjuk a szomszédhoz. Mutatok egy gyakorlatot, amivel te is sokat segíthetsz a párkapcsolatodon:

Mutasd ki szeretetedet mindennap!
Mutasd ki szeretetedet mindennap!

Párkapcsolat javító gyakorlat

A feladat lényege, hogy elkezdj  törődni a partnereddel! Ha egy kapcsolat megromlik, a jó dolgokat hajlamos vagy figyelmen kívül hagyni, már csak a sok rosszat látod. Ez a gyakorlat abban segít, hogy észrevedd azt is, ami jól működik köztetek. Ha ugyanis sikerül pozitív irányba hangolni magatokat, sokkal könnyebb lesz a további változást is elérni. Ha megváltoztatod a viselkedésedet, változni fognak az érzéseid is! Fontos, hogy igazi és tartós változást akkor tudtok elérni, ha mindketten akarjátok és mindketten tesztek érte! Nem várhatsz a másikra, hogy kezdje ő!

Gondold át, mi az, amivel a társad éreztetni tudná, hogy törődik veled! A válasz legyen pozitív (ne legyen benne a megfogalmazásban a nem és a ne), rövid (legyen mindennap alkalmazható), konkrét (a több vagy kevesebb fogalom nem megfogható, légy konkrét: hetente egyszer, pl.)! Például: "Szeretném, ha mindennap hazaérnél vacsorára!" Ha mindketten összeírtátok a saját kívánságaitokat, beszéljétek meg és készítsétek el a közös listát, ami legalább 20 tételből álljon! A listát bővítsétek folyamatosan, hetente 1-2 elemmel! Fontos, hogy pontosan értsétek, mit, hogyan, mikor, hányszor akar a másik! Naponta 5 tételt kell választanotok a listáról, amit megtesztek. Jegyezzétek fel a dátumot, amikor a másik viselkedése, gesztusa kellemes és megfelelő volt számotokra!

Néhány példa arra, hogy milyenek a jól megfogalmazott kérések:


  • Mikor elmész dolgozni, puszival köszönj el!
  • Ha hazaértem, kérdezd meg, milyen napom volt!
  • Hetente egyszer lepj meg valamilyen aprósággal (csoki, 1 szál virág...)!
  • Ha nem érsz haza időben, hagyj üzenetet!
  • Szeretnék hétvégén kimenni a haverokkal a meccsre!

Ez a technika gyorsan hoz pozitív változásokat, erősíti a kapcsolatodat. Megtanuljátok elfogadni egymás kéréseit, nézőpontját is. Azt érezheted, hogy "Én is számítok ebben a kapcsolatban." Próbáld ki te is, minél hamarabb!

Forrás:

Sherman - Fredman: Strukturált technikák pár- és családterápiában. Animula Kiadó, 1986.