Háromféle szex a párkapcsolatban

2019.08.25

A jól működő házasságban fontos szerepe van annak, hogy elégedettek legyetek a szexuális életetekkel. S bár a témáról többször írtam már, most újra visszatérek rá. Ugyanis a hozzám forduló párok egyre nagyobb részénél szexuális gondok is jelentkeznek. Ez nem véletlen. Ha megbillen a párkapcsolatotok egyensúlya, problémáitok vannak, csökken az egymás iránti bizalmatok, a biztonságérzetetek, akkor az egymás iránti vágy is csökkenni fog. Innen pedig elkezdődik egy ördögi kör: ha nincs vágy, ritkulnak az együttléteitek, ez tovább növeli a kettőtök közötti távolságot, a bizonytalanságot, azaz csökkenti a szexuális vágyat. És ez így forog körbe-körbe.

Kötődésed meghatározza a szexuális kapcsolatod minőségét is
Kötődésed meghatározza a szexuális kapcsolatod minőségét is

Sue Johnson, az Érzelmekre Fókuszáló Terápia (EFT) kidolgozója háromféle szexet különböztet meg a párkapcsolatban. Ezek az elszigetelt szex, a vigaszszex és a szinkronszex. Az, hogy a te házasságodra melyik jellemző, attól függ, hogy mennyire kötődtök biztonságosan egymáshoz, mennyire problémás a kapcsolatotok.

Elszigetelt szex

Főleg férfiakra jellemző. Ennek a típusú együttlétnek a fő célja a szexuális feszültség levezetése. A résztvevők teljesítmény központúak: a lényeg, hogy volt-e orgazmus, és hogy mennyire lehetnek elégedettek önmagukkal. Az érzelmek nem játszanak szerepet. Tipikusan ilyenek az egyéjszakás kalandok. Ha elszigetelt szexbe keveredsz, könnyen érezheted azt, hogy csak (ki)használnak.

Akkor viselkedsz így, ha nem tudsz megbízni a partneredben, nem érzed magad biztonságban mellette. Ez az elzárkózás lehet tudatos, de akár öntudatlan is.

Vigaszszex

Ez a kapcsolati forma gyakran nőknél jelenik meg. Vigaszszexelsz, ha azt várod az együttléttől, hogy megerősítsen abban, értékes és vonzó vagy. Számodra nem az aktus a lényeg, hanem a megerősítés. Ebben a típusú szexuális kapcsolatban már vannak érzelmek, de a legerősebb a szorongás és a félelem. Ezt akarod csökkenteni az összebújással. Az erotika szinte teljesen hiányzik.

Gyakran az jellemző ezekre a házasságokra, hogy hiányzik belőlük az ölelés, a vigasztalás, a kötődés kifejezése. Az ilyen szexuális kapcsolatnak az a veszélye, hogy ha csökken társad vágya (mert pl. fáradt), azt azonnal magadra veszed (Nem vagyok elég jó neki! Már nem szeret!) és sérülnek az érzelmeid. Így követelőzővé válhatsz, ami a partneredet eltávolíthatja tőled.

Joli és Károly, új klienseim, pont ebbe a negatív körforgásba kerültek bele. 40-es éveik elején járnak, 16 éve élnek házasságban. Károly arra panaszkodik, hogy felesége elhanyagolja, már nem érzi a szeretetét. Ezért, hogy bizonyítékot szerezzen, erőlteti a szexet, egy nap akár kétszer is elvárja a párjától, hogy szeretkezzenek. Érthető, ha ez Jolinak egyre kellemetlenebb, hiszen nincs meg az érzelmi ráhangolódás, a pozitív gesztusok, az erotika. Így egyre jobban eltávolodik a férjétől, már egyáltalán nem érez vágyat iránta, Károly viszont erre még inkább erőlteti a szexet. Attól fél, hogy elveszítheti feleségét. Annyira vágyik párja szeretetének érzésére, hogy elkeseredésében időnként vörös köd önti el az agyát, és megüti Jolit. A konzultációk feladata lesz majd, hogy ráébredjen, szeretetvágya, kötődési sérülése mennyire rossz útra vezette. Mindkettőjüknek meg kell tanulni a szeretetigények helyes kifejezését, a nyílt, őszinte kommunikációt, egymás megnyugtatását, ezzel tud majd elmélyülni kötődésük.

Egy jó párkapcsolatban érzelmileg és fizikálisan is szinkronban vagytok egymással
Egy jó párkapcsolatban érzelmileg és fizikálisan is szinkronban vagytok egymással

Szinkronszex

Az ilyen együttlétben jelen van az intimitás, az erotika, az érzelmi töltet, a szenvedély és a kreativitás. Ha ilyen típusú kapcsolatban élsz, az képes elmélyíteni a kötődéseteket, hiszen megélitek a fizikai és az érzelmi összhangot, a biztonság érzését. Ennek eléréséhez a legfontosabb a másikra való érzékeny reagálás.

Ha szinkronban vagy a pároddal, képesek vagytok nyíltan beszélni szexuális vágyaitokról, nem féltek az elutasítástól. Képesek vagytok egymást megnyugtatni, megvigasztalni.


Az érzelmi kapcsolódás, biztonság megteremtésével általában a szexuális kapcsolat is javul. A jó szex pedig tovább erősíti a kettőtök közötti kötődést, elmélyíti az érzelmeiteket. Persze, önmagában a jó szexuális élet nem elég a párkapcsolati boldogsághoz, de nagyban elősegíti azt.

A jó szexuális kapcsolat visszahat a párkapcsolat minőségére is
A jó szexuális kapcsolat visszahat a párkapcsolat minőségére is

Végül, íme néhány feladat, ami segíthet átgondolni a párodhoz fűződő szexuális kapcsolatodat, és egyben javíthat is rajta:

  • Mi a négy legfontosabb elvárásod az ágyban? Alaposan gondold át és beszéld meg partnereddel!
  • Elég ölelést és érintést adtok egymásnak? Ha 'nem' a válaszod, igyekezz növelni ezek számát!
  • Készítsd el társadnak a "Szexuális kezelési útmutató"-dat! (Mi tesz nyitottá a szexre, mi izgat fel a legjobban, mennyi ideig tartson az előjáték, milyen pozitúrát kedvelsz/nem kedvelsz, stb.)
  • Mi tesz elégedetté a szexben? (orgazmus, közösülés vagy más?)
  • Mitől válsz feszültté szex közben? Mit tehet érted ilyenkor a társad?
  • Idézzetek fel közösen egy olyan alkalmat, amikor különösen kielégítő volt számotokra a szex! Beszéljétek meg, hogy miért volt jó!

Jó beszélgetést kívánok!


Forrás:
Sue Johnson: Ölelj át! 7 lépés az életre szóló szerelemért. Harmat Kiadó, Budapest, 2018.