Házasságok a hitel fogságában

2020.05.08

Néhány hete már írtam egy rövid bejegyzést Facebook oldalamon arról, hogy a CSOK és a babaváró hitel milyen lehetetlen helyzetbe sodorja a nem működő házasságokat. Úgy érzem, ez a téma sokkal többet érdemel néhány sornál, ezért ebben az írásban szeretném néhány valós eseten keresztül bemutatni, hogy miért is jelent csapdát sokak számára a felvett hitel, és milyen pszichológiai hatásokkal járhat a kényszerű együttmaradás.

Az elmúlt hónapokban figyeltem fel rá, hogy van a "piacon" két nálam sokkal nagyobb hatásfokkal működő családösszetartó-erő 😊: a CSOK és a babaváró hitel. Ezek a kölcsönök hosszú évekre szóló anyagi megkötöttséget, kényszert jelentenek. Ugyanis azt az ingatlant, amire a CSOK-ot felvettétek, 10 évig nem adhatjátok el.

A hitelek menthetetlen házasságokat is összetarthatnak - Fotó: Pixabay
A hitelek menthetetlen házasságokat is összetarthatnak - Fotó: Pixabay


Mi történik, ha felvetted a CSOK-ot vagy a babaváró hitelt és válni akarsz?

Természetesen magának a válásnak elvben semmi akadálya. CSOK igénybevételekor, 10 éven belül bekövetkező válás esetén, a hitelt akkor nem kell visszafizetni, ha a gyerekek, akikre a CSOK-ot igényeltétek, továbbra is a házban élnek. Ez azonban nem olyan egyszerűen megvalósítható.

A vagyonmegosztás miatt ugyanis többnyire el kellene adni az ingatlant, hiszen egyikőtöknek sincs annyi pénze, hogy kifizesse a másikat. A hitel sokszor akkora, hogy az értékesítés után nem maradna annyi pénzetek, amivel újrakezdhetnétek az életeteket, lakást vásárolhatnátok.

Választhatod azt is, hogy a házban maradsz, és az exed kilép a hitelszerződésből. Nagyon gyakori azonban, hogy a hitel törlesztőrészlete nagyobb lenne, mint amit egy fizetésre a bank engedélyez. Ilyenkor nem engedi ki a házastársat a kölcsönszerződésből, továbbra is ketten fizetitek a törlesztést. Ennek az a veszélye, hogy ha bármelyikőtök, mondjuk bosszúból, nem fizet, a másikon fogják behajtani a tartozást, így elveszíthetitek a fejetek felől a házat.

Babaváró hitel esetén, ha váltok és nem született gyerek, akkor a kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, a hitelt pedig a piaci kamatokkal lehet tovább törleszteni, ami óriási emelkedést jelent a törlesztőrészletben. Ha megszületett a vállalt baba, az addig felvett kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a törlesztőrészlet ugyanúgy megemelkedik.


Hogyan lehet jó hatással a CSOK a házasságodra?

Az anyagi kényszer nagy úr. Érthető, ha nem akarod bevállalni, hogy a válás miatt földönfutóvá váljatok. Ha menni nem tudsz, nem marad más, mint megjavítani a párkapcsolatodat, hogy élhetővé váljanak a mindennapok. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy szakember segítségét kéritek a párkapcsolati problémáitok megoldásához. Így tényleg sok házasság megmenthető, jobbá tehető. Ha volt legalább 2-3 jó év a házasságotokban, és mindketten akarjátok, jó esélyetek van arra, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet éljetek.

Jobbik esetben a CSOK arra kényszerít, hogy válás helyett rendbehozd a házasságod - Fotó: canva.com
Jobbik esetben a CSOK arra kényszerít, hogy válás helyett rendbehozd a házasságod - Fotó: canva.com


Milyen káros helyzetek alakulhatnak ki a hitelek miatt?

A CSOK és a babaváró hitel az anyagi ellehetetlenedés elkerülése miatt azokat a párokat is összetartja, akiknek tényleg jobb lenne elválniuk.

Vannak olyanok például, akik csak évek alatt jönnek rá, hogy rosszul választottak párt, nem illenek össze, mégsem tudnak kilépni a rossz házasságból.

Egy másik változat, amikor csak az egyikőtök akar változtatni, dolgozni a kapcsolatért, a másik erre nem hajlandó, neki minden jó úgy, ahogy van. Ilyenkor szenvedő félként annyira rossz helyzetbe kerülhetsz, hogy komoly pszichés problémák, sőt fizikai tünetek, betegségek is megjelenhetnek. Azt éled át ugyanis, hogy tehetetlen vagy, nincs kontrollod a saját életed felett, elveszted a reményt, végtelenül magányos, boldogtalan vagy.

Ezt az életet éli Ivett is. 14 éve házasok Karcsival, 3 gyerekük van. Szeretet és tisztelet jellemzi kapcsolatukat. Azonban Karcsi szexuális érdeklődése a nullához közelít. Először személyesen kerestek fel, de a férj nem volt együttműködő: szerinte jó a házasságuk, neki nem hiányzik a szex. Ivett-tel azóta is kapcsolatban vagyok, próbálom tartani benne a lelket. A személyes találkozás után 2 hónappal kaptam tőle ezt az üzenetet:

Addig jutottunk, hogy Karcsi megerőlteti(!) magát, de a kezdeményezés még mindig nálam van. Őt teljesen kielégíti a nyugalom, az otthon, a gyerekek nevelése, az anyagi biztonság. Ő szex nélkül is elvan, elég a havi egy. A megoldás szerinte a vibrátor vétele, ő megveszi nekem. Ha ez így kevés, keressek valakit, de ő ne tudjon róla. Élünk egymás mellett, megy a hétköznapi rutin, havi egy szex, mert ugye ne fájjon neki. De nincs válás, stb. Örüljek vagy ne? 35 vagyok, ő 45 és imád, ezt tudom. De a szex neki huszadrangú... Mi lesz ebből? Ha akarnék, találnék szeretőt, de... Megalkudjak azzal, hogy én kezdeményezek, vagy ő, de csak havi egyszer, vagy keressek valakit, aki néha segít?

Ivett hiába próbálja szóba hozni a témát, Karcsi nem hajlandó beszélni. Megvette a vibrátort, részéről rendezett a helyzet. Nem érti, hogy ez az egész a szeretetigények kielégítéséről szól. Ivett szeretetnyelve a testi érintés, amit Karcsi nem hajlandó megadni neki. Nem érzi át a végtelen magányt, boldogtalanságot, szeretetéhséget, amit a felesége érez. Ivett szavaival élve: ő már "belerokkan ebbe a helyzetbe". A saját igényeit is megkérdőjelezi, hisz férje "arany ember, mos, főz, takarít, szeret minket. Ezért is bűntudatom van. Hagynom kellene a magam igényeit és örülni, boldog lenni abban, amiben élek."

A feleség patthelyzetbe került: férje nem együttműködő a kapcsolat megváltoztatásában, de a CSOK miatt még 8 évig kilépni sem tud. Ha Karcsi nem kap észbe, kétféle kimenetele lehet a történetnek:

  • Ivett belebetegszik a szeretetlenségbe, boldogtalanságba. Depressziós lehet, megjelenhetnek nála nőgyógyászati betegségek. A teljes elhidegülés kommunikációs és konfliktuskezelési problémákat is hozhat a házasságba.
  • Megfogadja férje tanácsát és szeretőt tart. Ilyen lelkiállapotban könnyű belekeveredni egy internetes flörtölésbe vagy viszonyba. Az ilyen kapcsolatoknak azonban többnyire semmi közük a valósághoz. Nem egymást szeretik a felek, hanem egy ábrándképet. Netes üzenetek alapján nagyon könnyen érezhetné Ivett azt, hogy megtalálta élete párját, mennyire passzolnak. Az ilyen viszonyok mindig gyönyörűnek tűnnek, nincsenek benne a hétköznapok nehézségei. De erre alapozni nem lehet. A házasság alatt született kapcsolatok 80%-a tönkremegy, nem éli túl a válást. 
    Lelkileg most Ivett nincs éppen topon. Olyan embert tudna magához vonzani, amilyen szinten ő van, vagy attól rosszabbat. Tehát két, nem igazán rendben lévő ember között aligha lenne várható, hogy hosszú távon sikeres kapcsolat alakuljon ki.

Egy másik kliensem, Berni, férje hűtlensége után került tarthatatlan helyzetbe. Ők már közel 30 éve házasok, gyerekeik felnőttek. Egyénileg is sok-sok problémával küzdenek, mindketten egyéni terápiára szorulnak.

50 felett egy fillér nélkül nagyon nehéz új életet kezdeni - Fotó: canva.com
50 felett egy fillér nélkül nagyon nehéz új életet kezdeni - Fotó: canva.com

A házasságukban meglévő egyensúlyt az borította fel, hogy Henrik szerelmes lett. Fizikailag nem csalta meg feleségét, ugyanis impotens, de az érzelmi szál nagyon erős.

Berniben egyszerre két folyamat játszódik le: egyrészt az egyéni terápia hatására kezd megerősödni, magára találni, nő az önbecsülése, önértékelése. Már nem akar mindent megadóan elfogadni, eltűrni férjétől, nem akar a szolgája lenni úgy, hogy cserébe nem kap semmit. Másrészt olyan nagy a hűtlenség miatti sérelme (más megkapta azt a szeretetet, amit ő soha), hogy nem tud megbocsátani férjének, nem akarja folytatni a házasságot.

De az ő házukon is óriási hitel van. Ha eladják, nem marad pénzük az újrakezdésre. Azt, hogy egy fedél alatt éljenek, Berni nem tudja elképzelni. Nincs viszont akkora fizetése, amiből ki tudná fizetni a törlesztőrészleteket vagy albérletbe költözhetne.

Esetében a helyzetet az is súlyosbítja, hogy a rendezetlen, kilátástalan helyzet az egyéni fejlődését, pszichés állapotának javulását is megállíthatja, sőt visszavetheti.

Klienseim között nincsen olyan, aki bántalmazó kapcsolatban él. De az ilyen házasságoknál nemcsak lelki bajok jelentkezhetnek a válás ellehetetlenülése miatt, hanem akár fizikai életveszély is.

Összegezve tehát, nagyon sok házaspárnak nagy segítséget jelent a CSOK és a babaváró hitel. Könnyebben juthatnak saját otthonhoz, vagy felújíthatják azt. Az anyagi kényszer rábírhatja őket, hogy párkapcsolati problémák esetén szakemberhez forduljanak, így csökkenhet a válások száma. Ez mind nagyon jó. Ugyanakkor segítség vagy javító szándék hiányában egymásnak ártó, komoly pszichés és pszichoszomatikus tüneteket okozó kapcsolatok is fennmaradhatnak.