Hazugság, elhallgatás, privát szféra - mit szabad a párkapcsolatban?

2020.07.25

Egy múlt heti posztom kapcsán merült fel az az igény, hogy érdemes lenne arról is írni, hogy hol van egy házasságban, kapcsolatban az őszinteség, a privát szféra határa, lehetnek-e titkaid, vagy mindenbe be kell avatnod a társadat. 
A téma nem egyszerű, nem lehet általánosságban fogalmazni, vagy mindig érvényes szabályokat megadni. De igyekeztem összegyűjteni azokat a területeket, speciális eseteket, amikor felmerül az igazság/hazugság/titok kérdése, és területenként megfogalmazni a tanácsaimat.

Van helye titkoknak a párkapcsolatban? - Fotó: canva.com
Van helye titkoknak a párkapcsolatban? - Fotó: canva.com

A jól működő párkapcsolat egyik alapfeltételeként szoktuk emlegetni a nyílt, egyenes, őszinte kommunikációt. Arról is olvashattál már korábban tőlem, hogy érdemes eljutni a kapcsolatokban az intim kommunikáció szintjére. Ez azt jelenti, hogy meg tudsz nyílni a partnered előtt, beszélni tudsz a szükségleteidről, igényeidről, meg mered mutatni a sebezhetőségedet, gyengeségeidet is.

Ennek látszólag ellentmond, mikor azt mondom, hogy nem kell mindenről tudnia a partnerednek, lehet privát szférád. A párkapcsolat ugyanis nem szimbiózis, nem kell mindig együtt lennetek, minden gondolatotokról beszámolni egymásnak. Nem azt állítom, hogy titkolóznod kell a kedvesed előtt, vagy folyamatosan hazudhatsz neki. De a mindig "mindenről beszámolok" és az "állandóan hazudok" között is létezik ésszerű középút. Nézzük kicsit részletesebben a problémát, vizsgáljuk meg a gyenge pontokat!

Szabad hazudni a párkapcsolatban?

Talán ez az egyik legégetőbb kérdés, ami a témában fel szokott merülni. Az igazmondás/hazugság nagyon kényes téma. Főleg a hűtlenség kapcsán kerül szóba. Nagyon gyakran hallom klienseimtől, hogy "Nem is az fáj igazán, hogy megcsalt, hanem az, hogy hazudott." El kell tehát mondani a hűtlenséget?

Érdemes azt az irányelvet szem előtt tartani, hogy csak akkor okozz fájdalmat a másiknak, ha muszáj. Márpedig, ha viszonyba keveredtél, ami kiderült, muszáj elmondanod az igazságot a társadnak ahhoz, hogy rendbe tudjátok hozni a házasságotokat. Vagy ahhoz, hogy le lehessen zárni azt. 

Érdemes lehet azonban mérlegelni akkor, ha egyetlen alkalomról volt szó, amikor elveszítetted a fejed, és amit nagyon megbántál, ráadásul ki sem derült. Akkor lehet, hogy jobb, ha megtartod magadnak a történteket, mint ha a társadat is megterheled vele. Ha elmondanád, lehet, hogy megkönnyebbülnél, de akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatsz a kapcsolatban. Természetesen ilyenkor is van dolgod a hűtlenséggel, magadban fel kell dolgoznod, amit tettél. Ilyenkor hasznos lehet pszichológushoz fordulni, aki segít a probléma kezelésében, de a titkodat is megőrzi.

Amikor a hűtlenség kiderül, a megcsalt fél bizalma megrendül. Alapszabály, hogy mindaddig, míg biztonságérzetét vissza nem nyeri, különösen fontos a vele szemben tanúsított őszinteség. A hűtlen még a legapróbb dologban sem hazudhat, vagy nem hallgathat el dolgokat, mert ezek az események mind újra és újra felidézik a történteket, elbizonytalanítják a társukat, meggyengítik a bizalmat.

A hűtlenségen kívül is vannak olyan témák, területek, ahol nem érdemes hazudni. Például az értékrendeddel, céljaiddal kapcsolatban, a gyerekvállalás kapcsán, anyagi kérdésekben, szexuális problémák esetén beszélj őszintén és nyíltan. Általános igazság, hogy a párkapcsolatodban nem hallgathatsz el olyan dolgokat, amelyeknek a partnered életére is hatásuk van.

Van, aki átesik a ló túloldalára és az őszinteség oltárán képes a kapcsolatát is feláldozni. Ő arra alapoz, hogy "kivel legyek őszinte, ha nem a partneremmel"? Majd kegyetlenül, kíméletlenül, gátlástalanul mindent a másik szemébe vág. Ha így viselkedsz, akkor az őszinteség nem az intimitás és a meghittség felé viszi a kapcsolatot! Ha kevésbé fontos személyek előtt meg tudod őrizni a kontrollodat, akkor a társad előtt miért nem? Őt miért kell az őszinteség nevében bántani? Törekedj olyan megfogalmazásra, ami tiszteletteljes, udvarias. 
Az sem jó, ha az őszinteséget manipulációra használod: "Ha szeretsz, akkor mindent elmondasz nekem..."
A teljes őszinteség is lehet időnként káros - Fotó: canva.com
A teljes őszinteség is lehet időnként káros - Fotó: canva.com

Van, aki átesik a ló túloldalára és az őszinteség oltárán képes a kapcsolatát is feláldozni. Ő arra alapoz, hogy "kivel legyek őszinte, ha nem a partneremmel"? Majd kegyetlenül, kíméletlenül, gátlástalanul mindent a másik szemébe vág. Ha így viselkedsz, akkor az őszinteség nem az intimitás és a meghittség felé viszi a kapcsolatot! Ha kevésbé fontos személyek előtt meg tudod őrizni a kontrollodat, akkor a társad előtt miért nem? Őt miért kell az őszinteség nevében bántani? Törekedj olyan megfogalmazásra, ami tiszteletteljes, udvarias. 
Az sem jó, ha az őszinteséget manipulációra használod: "Ha szeretsz, akkor mindent elmondasz nekem..."

Szintén villogjon a vészjelző a fejedben, ha még csak a kapcsolat elején jártok, de partnered szinte azonnal mindent elmond magáról, teljesen kitárulkozik. Ez a kapcsolatfüggőség egyik jele lehet.

Hazugság vagy elhallgatás?

Sokszor hallom azt is, hogy "én nem hazudok, csak nem mondok el mindent". Mi a különbség a hazugság és az elhallgatás között? Hazugság az, amikor téves információt közölsz a másikkal. Elhallgatás esetén viszont tudatosan nem mondasz el dolgokat, mivel félsz vagy tartasz a következményektől. Az elhallgatás is lehet veszélyes a kapcsolatra. Főleg akkor, ha az igényeidet, szükségleteidet nem mondod ki. Így ugyanis esélyed sincs arra, hogy a partnered bármit is tegyen az ügy érdekében. Azonban, ha folyamatosan azt éled meg, hogy nem teljesülnek a szeretetigényeid, lassan elhidegültök, eltávolodtok egymástól.

Szintén problémát okozhat, ha arra hivatkozva, hogy nem viszed haza a munkahelyi problémákat, sosem beszélsz partnereddel a munkádról, nehézségeidről. Ettől ugyanis azt érzi, hogy kihagyod, kizárod az életed egy fontos részéből.

A titok feszültséget teremt a kapcsolatban. Ha titkaid vannak a társad előtt, megnő annak a veszélye, hogy a bűntudat, az elhallgatás miatt eltávolodhatsz tőle.

Miért hazudunk a párunknak?

A hazugságnak sokféle oka lehet. Van, hogy gyerekkorunkból hozzuk a mintát: szüleink is állandóan sumákoltak, becsapták egymást. Aki ebben nő fel, annak ez a természetes kommunikációs minta, könnyen követheti ezt felnőve is. Főleg, ha stresszhelyzetbe kerül, mert a minták akkor aktiválódnak a legkönnyebben.

Szintén gyakori oka a hazugságnak, hogy szeretnénk jobb képet kialakítani magunkról, ezzel kivívni mások szeretetét és megbecsülését. Ennek hátterében állhat alacsony önértékelés, szorongás vagy érzelmi elhanyagolás séma.

Hazugsághoz vezethet a védekezés is. Ilyenkor meg akarod óvni magadat a negatív következményektől, vagy nem akarod elveszteni a korábbi előnyödet, kiváltságaidat.

A "kegyes hazugsággal" kímélni akarod a párodat: finomítasz a helyzeten, vagy elhallgatsz dolgokat, hogy ne rakj rá még nagyobb terhet.

Persze vannak betegesen hazudozók is, náluk életformává válik a történetek kitalálása, elferdítése. Sokszor akár már el is hiszik saját hazugságaikat.

Mi tartozik a privát szférába?

Vannak olyan dolgok, amelyeket azonban megtarthatsz magadnak. Ezek azok az események, emlékek, kósza gondolatok, érzések, álmok, amelyek semmilyen hatással nincsenek a kapcsolatodra, semmilyen módon nem befolyásolják azt. Lehetnek akár a munkáddal összefüggő titkok is. Például én nem mondhatom el otthon a klienseim problémáit, hiszen titoktartási kötelezettségem van. De más munkahelyeken, munkakörökben is lehetnek hasonló korlátozások.

A privát szférádba tartoznak a kísértések, amiknek ellenálltál, valamint azok a dolgok is, amikről néha minden ember elábrándozik. Ezek a "mi lenne, ha..." típusú gondolatok. Ezeket általában egyáltalán nem gondoljuk komolyan, jönnek és mennek. Azonban, ha elmondanánk a társunknak, lehet, hogy ő sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítana neki, vagy félreértelmezné, megragadna a gondolataiban.

A levelezésed, telefonbeszélgetéseid szintén a privát szférádba tartoznak. Tiszteletlenség és a bizalmatlanság jele a másiknak szóló levelet felbontani, e-mailjeit, üzeneteit elolvasni. Természetesen felajánlhatod a másiknak, hogy nézzen meg valamit, de csakis ekkor van joga a betekintéshez.

A telefonod, levelezésed, üzeneteid a privát szférádhoz tartoznak - Fotó: canva.com
A telefonod, levelezésed, üzeneteid a privát szférádhoz tartoznak - Fotó: canva.com

Nincs beszámolási kötelezettséged a múltadról sem. Attól, hogy komoly párkapcsolatban élsz, partnerednek nem kell mindent tudnia előző párjaidról, kapcsolataidról. Természetesen vannak olyan események, amelyek befolyással lehetnek a jelenre, ezeket érdemes megosztani.

Egy jó párkapcsolatban a privát szférába tartozó dolgok aránya viszonylag kicsi azokhoz a témákhoz képest, amelyekről nyíltan tudtok kommunikálni egymással.

Összefoglalva az eddigieket, a 4 legfontosabb tanácsom tehát a következő:

  • Egy párkapcsolatban nem kell mindig mindent elmondani a másiknak, túlzóan kitárulkozni.
  • Tartsd tiszteletben a másik határait!
  • Ha mindent tudsz a másikról, az már akár unalmassá is válhat. Az apró titkok még izgalmasabbá is tehetik a kapcsolatot.
  • A lényeges és a partneredet is érintő dolgokban azonban fontos az őszinteség!