Hogyan ne tedd tönkre a karácsonyodat? - 5 tanács pároknak

2019.12.07

Gondolom, te is nagyon várod már a karácsonyt, teljes gőzzel készülsz rá! Arra számítasz, az ünnepek alatt kicsit behozhatsz az év közbeni párkapcsolati lemaradásaidból. Nyugalomra, szeretetre, családi békére vágysz. Van, akinek ez össze is jön: az odafigyelés, törődés, a kedveseddel együtt töltött minőségi idő meghozza az eredményét.

De a szomorú valóság az, hogy az ünnepek után megnő azoknak a száma, akik párkapcsolati tanácsadóhoz, vagy egyenesen válóperes ügyvédhez fordulnak. Ha ugyanis nagyon eltávolodtatok egymástól, akkor a karácsony a magány, a szeretetlenség érzését fogja felerősíteni. Ha állandóan veszekedtek, akkor az ünnepek sem fogják megoldani a problémáitokat.

Ha te nem szeretnél azok közé tartozni, akik az új évben válóperes ügyvédhez vagy pszichológushoz mennek először, fogadd meg a most következő tanácsaimat!

Ha baj van a párkapcsolatoddal, kicsi az esélye, hogy karácsonykor fogod megjavítani - fotó: canva.com
Ha baj van a párkapcsolatoddal, kicsi az esélye, hogy karácsonykor fogod megjavítani - fotó: canva.com

Miért csalódsz valójában?

Elképzelted, hogy hogyan zajlanak majd az ünnepek? Mikor hova mentek, mit esztek, ki mit kap ajándékba... Látod magad előtt, ahogy kedvesed megajándékoz a régóta vágyott parfümmel/táskával/ruhával/akármivel. Esténként békésen összebújtok, beszélgettek, társasjátékoztok, vagy éppen szerelmeskedtek a szépen kivilágított karácsonyfa alatt. Karácsonyi dallamok szólnak, csupa boldogság minden.

Aztán kapsz egy jó meleg flanelpizsamát, ami minden, csak nem szexi, végigrohanjátok, idegeskeditek az ünnepeket, odaég a bejgli, és ki tudja még milyen sorscsapás ér. Esténként a vendégjárás után bezuhansz az ágyba. Élni sincs erőd, nemhogy szeretkezni.

A csalódás miatt aztán nekiesel a párodnak, kezdődik a veszekedés, oda a karácsonyi hangulat. De miért is rá haragszol? Ezekben a helyzetekben valójában nem a partneredben csalódsz, hanem abban, hogy az általad elképzelt forgatókönyv (vagyis a mesebeli karácsony) nem valósult meg. Tudta a társad, hogy te mit és hogyan szeretnél? 

Ha tudta, de nem segített neked, nem vette figyelembe a terveiteket, akkor joggal haragszol rá. De, ha ez az ideális kép csak a fejedben létezett, akkor csak magadra haragudhatsz. Honnan tudhatta volna kedvesed, hogy mit szeretnél? Nem gondolatolvasó! Nem kérheted rajta számon az álmaidat, vágyaidat, ha nem is tudott róluk!

Ezért az első tanácsom az, hogy beszéljétek meg, hogy milyen ünnepet szeretnétek! Rokonlátogatós, nagy családi karácsonyt vagy inkább csendes, meghitt ünneplést? A közös tervekhez már mindketten tudtok igazodni, és sokkal kisebb az esély a csalódásra!

Lassan járj, tovább érsz, vagy oszd meg és uralkodj!

Nem véletlenül előzi meg a karácsonyt az adventi időszak. Ez a várakozás, a lecsendesedés, befelé fordulás ideje (kellene, hogy legyen).

Ehelyett év végi hajrá van a munkahelyeden, ajándékok után rohangálsz, bevásárolsz a karácsonyi vacsorához, nagytakarítást csinálsz, ezerfélét főzöl és sütsz - többnyire egyedül. Ezért mire végre eljön a szenteste, hullafáradt és ideges vagy. Az idegeid pattanásig feszülnek, a legkisebb probléma esetén is felcsattansz. Beindul a veszekedéslavina, ami mindent elsöpör.

2. tanácsom: A következő hetekben próbálj tényleg lassítani, befelé fordulni egy kicsit! Figyelj oda magadra is! Nem kell tökéletesnek lennie a karácsonynak. Senki nem fog éhen halni, ha nem húszfélét főzöl. Kérd a párod és (ha vannak) gyerekeid segítségét! Ha megosztjátok a munkát, sokkal gyorsabban haladtok, ráadásul közös élményeket is szerezhettek.

Ne fojtsd meg a társadat!

Az ünnepi időszakban, ha szerencsés vagy, akár két hetet is együtt tölthetsz a partnereddel. De ezt az időszakot csak akkor fogod tényleg szerencsének érezni, ha nem mentek folyamatosan egymás agyára.

Gyakori hiba, hogy szabadság idején sülve-főve a másikkal akarsz lenni, be akarod pótolni az év közben kimaradt időt. Ezzel azonban könnyen az ellenkező hatást érheted el, mint amit szeretnél. Nem erősödni, hanem gyengülni fog a kapcsolatotok. Ha állandóan együtt vagytok, az egy idő után fojtogatóvá válhat, a szorításból pedig mindenki menekülni akar, nem még közelebb jönni.

3. tanács: Az ünnepek alatt is legyen én-időtök! Legyenek külön programjaitok, akár barátokkal, akár egyedül! Nem dől össze a világ, ha egyedül olvasgatsz egy-két órát, vagy a férjed találkozik egy forralt borra a haverjaival.

A karácsony ne csak az ajándékozásról szóljon! - fotó: canva.com
A karácsony ne csak az ajándékozásról szóljon! - fotó: canva.com

A karácsony nem az ajándékokról szól?!

Az ajándékozás két problémakört is magában hordoz. Az egyik, hogy a karácsony sokaknál egyre inkább a pénzről szól. Mindenből a legszebbet, legjobbat, legnagyobbat, legújabbat akarják. Ez azzal jár, hogy az ünnepek alatt túlköltekeznek. Amikor viszont erre rájönnek, beindul a veszekedés, egymás hibáztatása. A "haragszomrád" akár egész januárban is kitarthat.

A másik probléma, hogy mit is ajándékozz a társadnak. Két hibát követhetsz el:

  • Azt veszed, aminek te örülnél.
  • Olyat vásárolsz, aminek szerinted örülne a másik.

Mindkét eset nagy csalódáshoz vezethet. Általában rengeteg jelzést adunk az év során egymásnak, hogy mit szeretünk igazán, vagy milyen vágyaink vannak. Ha tényleg figyelsz a társadra, akkor észreveszed ezeket a jelzéseket, és nem fogsz mellélőni az ajándékkal.

Óriási a csalódás akkor is, amikor direkt nem azt veszed a másiknak, amit szeretne, mondván, hogy az már nem lenne meglepetés.
Persze az is sértődéshez vezethet, ha az általad nagy gonddal kiválasztott, esetleg drága ajándéknak a kedvesed nem örül.

Sosem fogom elfelejteni azt a párt, akiknek a házassága majdnem ráment egy ajándékba vásárolt kávéfőzőre. A feleség kapta a rettentő drága, hiper-szuper, csilivili masinát. Persze, az első perctől utálta: hatalmas volt, elfoglalta az egész konyhapultot, nem tudott tőle dolgozni. Ráadásul iszonyú sokba is került, és szerinte nem főzött olyan jó kávét, mint a régi kávéfőzője. A férj dühében kidobta az ajándékot. Nem értette, hogy miért nem hálás érte a felesége, miért nem értékeli az erőfeszítését. A vitában előkerült az összes addigi sérelmük, amire majdnem ráment a kapcsolatuk.

4. tanács: Légy mértéktartó! Az ajándéknál nem az érték számít, hanem hogy szívből, szeretettel és nagy odafigyeléssel válaszd ki!

Gyűjtsetek élményeket!

Figyelj arra, hogy az együtt, illetve az egyedül töltött idő aránya megfelelő legyen!  Abból is rengeteg veszekedés indul ki, ha a társad (vagy te) azt érzi, hogy nincs időd rá. Töltsetek együtt minőségi időt!

10 év múlva már fogalmad sem lesz arról, hogy mi volt az idén a karácsonyi vacsora, vagy mit kaptál ajándékba. Az élményeket viszont nem fogod elfelejteni, még évtizedek múltán is szívesen fogtok sztorizgatni róluk. A pozitív élmények nagy összetartó erővel bírnak a párkapcsolatban is.

5. tanács: Szervezzetek közös programokat! Menjetek kirándulni, szabadulószobába, tartsatok a barátokkal társasjáték partyt, stb. A lehetőségek végtelenek. (Ötleteket itt és itt találhatsz.)

Szerezzetek élményeket! - fotó: canva.com
Szerezzetek élményeket! - fotó: canva.com

Természetesen ezeken kívül még számtalan problémát hozhat magával a karácsony. Tudod, nem baj, ha konfliktusaitok vannak, a lényeg, hogy megoldjátok azokat! Ha egy kicsit lassabbra veszitek a tempót és odafigyeltek egymásra, sokkal kellemesebben telhetnek az ünnepek!

Ha mégis eldurvulna a helyzet, januárban várlak szeretettel, és segítek megoldani a problémátokat!