24 párkapcsolat-javító tipp adventre

2018.12.09

A karácsony a szeretet ünnepe - elvileg. Ma már sokszor inkább az ajándékokról, a minél nagyobb felhajtásról szól. 60 ezer forintos karácsonyfa, hitelből vett lapostévé, karácsonyi vásárok tömkelege, fényfüzér még a wc-ben is, a külsőségek eltúlzása - lassan ezek jellemzik leginkább az ünnepet. Pedig ez az időszak az elcsendesülésről, a befelé, család felé fordulásról, a szeretet valódi megnyilvánulásáról kellene, hogy szóljon.

Ha azok közé a szerencsések közé tartozol, aki nem egyedül tölti az ünnepet, ha van kivel megosztani ennek a szép időszaknak az örömeit, akkor ez az írás neked szól. Lassulj le kicsit, vedd észre a jót, a szépet, a pozitív dolgokat az életedben és a párkapcsolatodban! Varázsold meghitté a készülődés időszakát! Nemcsak jobban fogod magad érezni a kapcsolatodban, de új lendületet is adhatsz neki, intimebbé teheted. Ehhez adok most néhány tippet, válogass közülük kedvedre:

Használd ki az adventi időszakot, mélyítsd el párkapcsolatodat
Használd ki az adventi időszakot, mélyítsd el párkapcsolatodat

1. Tartsatok egy kütyümentes estét!

A kapcsolatok egyik nagy megrontója manapság az okostelefon, számítógép. Egy estére kapcsoljátok ki őket, sőt minden elektromos készüléket! Gyújtsatok gyertyákat és beszélgessetek egy jót! Ne arról, hogy mi volt aznap a munkahelyen, hanem személyesebb, intimebb témákról! Ha nehézséget okoz számodra a beszélgetés elkezdése, akkor keress rá a neten a "36 kérdés"-re! A találatok közül ajánlom a HVG plázs oldalát!

2. Készítsetek karácsonyi üdvözlőlapokat!

Nagyon kedves ötlet a saját kezűleg készített karácsonyi képeslap. Az interneten számtalan nagyszerű ötletet találhattok a kivitelezéshez.

3. Süssetek közösen mézeskalácsot vagy készítsetek karácsonyi likőrt, bonbont!

A közösen végzett munka mindig közelebb hozza a párokat. Egyrészt gyorsabban haladtok, hiszen meg tudjátok osztani a feladatokat, másrészt jókat beszélgethettek közben. Ha jól sikerül a projekt, akár ajándékba is adhatjátok a finomságokat.

4. Pirítsatok mályvacukrot!

Nemcsak nyáron, szalonnasütéskor vagy a tábortűz mellett lehet mályvacukrot sütni, hanem gyertya mellett is. Szerezzetek be néhány hosszabb pálcikát, egy csomag cukrot és indulhat a móka!

5. Filmezzetek összebújva!

Van kedvenc karácsonyi filmetek? Akkor elő vele! Ha nincs, épp itt az ideje, hogy találjatok egyet! Készítsetek pattogatott kukoricát, kuckózzatok be egy jó meleg takaró alá és mehet a film! 

Néhány tipp a választáshoz: Igazából szerelem, Reszkessetek betörők, Holiday, Télapu, Mrs. Télapó, Aludj csak, én álmodom, Karácsony a kastélyban, Túlélni a karácsonyt, Csoda New Yorkban, A grincs.

6. Csodáljátok együtt a karácsonyi fényeket!

Sétáljatok együtt a környéketeken vagy a belvárosban, és gyönyörködjetek a kivilágított épületekben, ablakokban! Vihettek magatokkal termoszban forró teát, vagy megállhattok a karácsonyi vásárban is egy forralt borra vagy forró csokira.

Sétáljatok a városban és csodáljátok meg a karácsonyi fényeket
Sétáljatok a városban és csodáljátok meg a karácsonyi fényeket

7. Játsszatok!

A közös játék, a sok nevetés elmélyíti a kapcsolatot. Keressetek egy jó társasjátékot, kirakót vagy rejtvényt! A lényeg az együtt töltött felhőtlen idő. Például az érzelmi intelligenciátokat is fejleszthetitek a Dixit nevű társasjátékkal, jobban megismerhetitek egymást az Identityvel.

8. Idézzétek fel az év legjobb közös pillanatait!

Sokszor a fényképeink a mobilon vagy a számítógépen maradnak, nem csinálunk belőle papírképeket. Keressétek elő a legjobb pillanatokat ábrázoló fotókat és készítsetek belőle egy albumot vagy montázst. Használjátok az ingyenes canva programot vagy készítsetek fotókönyvet a cewe segítségével.

A pozitív emlékek felidézése óriási muníciót jelent a kapcsolatotok működtetésében!

9. Olvassatok együtt!

A hosszú, sötét téli esték ideálisak az olvasgatáshoz. Válasszatok egy könyvet, amit közösen olvastok el!

A másik lehetőség, hogy mindketten kerestek egy-egy hangulatos történetet, mesét, amit felolvastok egymásnak.

10. Menjetek cukrászdába, kávézóba!

Randizzatok egy kellemes helyen! Igyatok egy kávét, forró csokit vagy egy illatos teát!

Egy finom kávé vagy tea mellett jót beszélgethettek
Egy finom kávé vagy tea mellett jót beszélgethettek

11. Korcsolyázzatok!

Sajnos egyre kevésbé számíthatunk arra, hogy fehér karácsonyunk legyen, vagy advent idején essen a hó. Korcsolyázni viszont hó nélkül is lehet. Egyre több helyen nyitnak szezonális korcsolyapályákat (karácsonyi vásárokban, főtereken), amit kipróbálhattok! Ha nálatok nincs ilyen lehetőség, akkor marad a fedett csarnok.

12. Szerezzetek örömet másoknak is!

A közösen végzett karitatív tevékenység is nagyon pozitív hatással van a kapcsolatra. Van a közeletekben olyan idős, egyedülálló ember, akit meglephetnétek? Vigyetek valami finomságot vagy vásároljatok be neki! Segíthettek a hajléktalanokon vagy szegény családokon is. A lehetőségek sajnos végtelenek.

13. Tervezzetek közösen!

A háziasszonyok számára sokszor vesszőfutás a karácsonyi készülődés. Eldönteni, mi legyen a menü, mi az, amit mindenki szeret, bevásárolni, takarítani, sütni-főzni, díszíteni, ajándékot csomagolni, stb. Ezeket a feladatokat közösen is megtervezhetitek és feloszthatjátok egymás között. Mindenkinek jobb, ha nem egy hajszolt, lestrapált anyuka/feleség esik be a fa alá!

14. Írjatok egymásnak levelet!

Már alig írunk egymásnak hagyományos leveleket. Ezért igazán romantikus egy szépen, kézzel megírt levél. Hogy miről írj? Leírhatod, hogy miért szereted a párodat, felidézhetsz kellemes közös emlékeket vagy a megismerkedéseteket, megköszönheted neki azokat a dolgokat, amiért hálás lehetsz, stb.

15. Csináljatok kívánságlistát!

Írjátok össze külön-külön, hogy miből érzitek/éreznétek, hogy szeret a másik, mit szeretnétek tőle megkapni. Készítsetek belőle egy kipipálható listát. Pl.: Ölelj meg! Csókolj meg! Csinálj nekem reggelit! Hozd ágyba reggel a kávét! Menjünk együtt edzeni! Táncoljunk!... Cseréljétek ki a listáitokat és indulhat a teljesítés!

16. Menjetek piknikezni!

Nemcsak nyáron lehet a szabadban enni! Csomagoljatok magatoknak forró teát vagy csokit, néhány finomságot és irány a park vagy a Nagyerdő. Vigyetek magatokkal néhány meleg takarót, amibe beburkolózhattok! Falatozzatok egy padon ülve! Ha végképp pocsék az idő, piknikezhettek a szoba sarkában is.

Piknikezni télen is lehet
Piknikezni télen is lehet

17. Vegyetek részt közösen karácsonyi workshopon!

Kicsit költségesebb megoldás, de nagyon élvezetes lehet közösen részt venni egy karácsonyi tematikájú workshopon. Számtalan ilyen hirdetést találhatsz: adventi koszorú, grincsfa, ékszer, szappan, bonbon, stb. készítés. Az így elkészített tárgyakat akár ajándékba is adhatjátok.

18. Karácsonyi fotózás

Vegyetek részt közösen karácsonyi fotózáson! Igazán jól szórakozhatok, míg a profi fotós képeket készít rólatok.

Ennek olcsóbb változata, ha ti magatok készítitek el a képeket. Készítsetek hangulatos hátteret, aztán indulhat a kattintgatás.

19. Menjetek moziba vagy színházba!

Keressetek az ünnepi hangulathoz illő filmet vagy darabot! Jó választás lehet például a BÚÉK című film (frissítés: a cikk megírása óta láttam a filmet. Az ünnepi hangulat nem garantált. Nagyon jó film, de igen érzékenyen érintheti azokat, akik egyébként is párkapcsolati problémákkal -hűtlenség, túlzott kütyü használat, válás- küzdenek.)

20. Készítsetek "Kapcsolat doboz"-t!

Ahogy már említettem, a pozitív emlékek fokozzák az összetartozás érzését, a meghittséget. Készítsetek egy dobozt a közös emlékeiteknek! Válasszatok egy fa vagy papírdobozt, amit szépen feldíszíthettek! Ebbe a dobozba gyűjthetitek azokat az apróságokat, amelyek emlékeztetni fognak titeket a jó pillanataitokra.

21. Állítsátok össze a saját karácsonyi cd-teket!

Milyen karácsonyi zenét szerettek? Vannak kedvenc számaitok? Állítsátok össze a saját karácsonyi albumotokat! Írjátok ki cd-re vagy mentsétek el egy külön mappába a számítógépen!

22. Készítsetek forralt bort vagy puncsot!

Készítsétek el közösen ezt a finom italt, majd gyertyafény mellett fogyasszátok el! Újabb jó lehetőség az elmélyült beszélgetésre. Használjátok a párkapcsolati kártyákat!

23. Süssetek gesztenyét!

A forró gesztenye illata igazi ünnepi, téli hangulatot teremt. Vegyetek néhány szem gesztenyét és süssétek meg! A hangulat kedvéért ti is szervírozhatjátok kis papírtölcsérben, ahogy régen csinálták az árusok.

24. Idézzétek fel legszebb karácsonyi élményeiteket!

Biztosan vannak nagyon szép karácsonyi emlékeitek akár gyerekkorotokból, akár a közösen töltött időből. Idézzétek fel ezeket!

Jó szórakozást!

Ha úgy érzed, hogy ezek az ötletek már nem segítenek azon, hogy a kapcsolatod megjavuljon, jobban érezd magad benne, akkor lepd meg magatokat valamelyik karácsonyi csomagommal! Nézd meg az ajánlatokat!