A lelkileg egészséges emberek házasságának 10+1 jellemzője

2018.09.16

Manapság nagyon sok embernek van problémája az önértékelésével, önbecsülésével. Ezzel párkapcsolati szinten az a baj, hogy csak olyan embert tudsz magadhoz vonzani, aki ebben a tekintetben is hozzád hasonló vagy nálad alacsonyabb szinten áll. Ezen kívül öntudatlanul is olyan párt választasz, akivel a születési családodhoz hasonló helyzetbe kerülhetsz.

Jól működő párkapcsolathoz külön-külön is jól működő egyének kellenek
Jól működő párkapcsolathoz külön-külön is jól működő egyének kellenek

Ahhoz, hogy a párkapcsolatod jól működjön, neked is rendben kell lenned lelkileg. Miből látszik, hogy nálatok ez a helyzet? Hogyan működik a lelkileg egészséges emberek házassága?

Nincs olyan házasság, ahol soha ne lennének problémák, viták, veszekedések. Ahol viszont a felek erős önbecsüléssel, önértékeléssel rendelkeznek, lelkileg erősek, egészen másképp oldják meg problémáikat, mint a labilisabb, erőtlenebb személyiségek.

1. Ha lelkileg stabil személyiség vagy, akkor a gond jelentkezésekor nem kezdesz panaszkodni, siránkozni, nem merülsz el az önsajnálatban. 

Nagyon rossz megoldás, ha kiviszed a problémát a párkapcsolatból és barátodnak/barátnődnek, munkatársaidnak kezdesz panaszkodni a párodra. Ezzel ugyanis elárulod a kapcsolatotokat. Ha mentálisan rendben vagy, akkor siránkozás helyett felismered a felelősségedet a helyzet alakulásában és elkezded keresni a megoldást.

Tudod, hogy a kapcsolat olykor olyan, mint a hullámvasút, vannak nehézségek, de azoktól nem kell kétségbe esni, inkább arra kell odafigyelni, hogy mit tanulhatsz az adott helyzetből. Nem sodródsz az árral, hanem kezedbe veszed az életed irányítását.

2. Nem vagy türelmetlen, nem gondolod, hogy a gondoknak azonnal meg kell oldódniuk. 

A legtöbb probléma lassan, fokozatosan alakul ki, így a megoldásához is idő és türelem kell. A változás mindig lassú folyamat.

Amikor elhidegült párok jönnek hozzám, sokszor azt hiszik, hogy varázsütésre megoldódik a helyzet és újra remek lesz a házasságuk. Azonban az elhidegülés sem 50 perc alatt alakult ki, hanem évek alatt, így a viszony helyreállításához is hosszabb időre van szükség.

3. Mivel a célod az, hogy megoldd a problémát és tanulj a helyzetből, ezért remélhetőleg nem fogod ugyanazt a hibát újra elkövetni. 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy hosszú kapcsolatban másban esetleg ne hibázhatnál. De ettől még nem adod fel. Tudod, hogy a válás nem megoldás a problémákra. Minden úton vannak buktatók, az igazi siker, ha mégis végig tudsz menni rajta.

Mindenki követhet el hibát. A cél, hogy tanulj belőle
Mindenki követhet el hibát. A cél, hogy tanulj belőle

4. A probléma elmúltával nem fogod állandóan felemlegetni azt.

Nem keseríted meg ezzel párod életét, nem hibáztatod egy életen át, hanem tényleg túllépsz rajta. A mentálisan egészséges ember ugyanis nem a múltban él, hanem a jelenben.

Tipikus válsághelyzet egy kapcsolatban a hűtlenség. Ha miután kibeszéltétek, feldolgoztátok a helyzetet és amellett döntötök, hogy helyrehozzátok a házasságotokat, akkor a megcsalt fél nem emlegetheti fel folyton társa hűtlenségét minden probléma esetén, még akár évek múlva is. A továbblépés így nem fog sikerülni, a kapcsolatot nem lehet helyreállítani.

5. Ha jó lelkiállapotban vagy, akkor nem fogod a szőnyeg alá seperni a konfliktusokat, elhallgatni a véleményedet csak azért, hogy a másik kedvében járj. 

Megtalálod a középutat a szélsőségek között: nem fogod mindenben alávetni magad a másik akaratának, de te sem fogod a saját akaratodat erőszakosan érvényesíteni pároddal szemben. Kedvesen, de határozottan képviseld a véleményedet és igyekezzetek megegyezésre jutni! Az teljesen természetes, ha nem értetek mindig mindenben egyet!

6. Ha rendben vagy mentálisan, akkor el tudod fogadni, hogy nincs mindenre hatásod, vannak olyan dolgok, amiket nem tudsz befolyásolni. 

Például partnerednek lehetnek olyan alapvető személyiségvonásai, amelyeken már nem lehet változtatni. Ezt tudnod kell elfogadni, mint a "csomag" részét. A másik megváltoztatása helyett (ami úgysem menne) az egyetlen, amit tehetsz, hogy a saját hozzáállásodat, reakcióidat, érzéseidet változtatod meg.

Judit mindig mindenhonnan elkésett. Nem sokat, csak 5-10 percet, de azt állandóan. A párját, Zolit ez halálra idegesítette, állandóan veszekedtek miatta. Zoli már mindent megpróbált: mondta szépen, csúnyán, kért, könyörgött, előreállította az órákat, állandóan sürgette párját, de semmi sem segített. Aztán feladta azt a törekvését, hogy Juditot megváltoztassa. Elfogadta, hogy a nő ilyen, ezt hozta magával a "batyujában" a házasságba. Ma már beleszámítja ezt az 5-10 percet minden programjukba és csendes mosollyal olvasgat, míg végre elindulhatnak. Azóta a veszekedéseik majdnem a nullára csökkentek.

7. Az egészséges lelkű ember felismeri saját és párja érzéseit és tudja azokat kezelni. 

Nem leszel érzelmeid játékszere, hanem tudod azokat irányítani. Nem akarsz gondolatolvasó lenni és párodtól sem várod ezt el. Rákérdezel a másik gondolataira, érzéseire és te is elmondod a sajátjaidat. Így rengeteg félreértést kerülhettek el.

8. Ha egészséges a lelked, akkor nem irigykedsz társad sikereire, hanem együtt örülsz vele. 

Természetes, hogy a házasfelek nem mindig ugyanott tartanak a karrierjükben. Ha jól működtök együtt, akkor hol egyikőtök, hol a másik haladására tudtok koncentrálni, segítitek egymást szárnyalni.

Amikor gyermeketek születik, természetes, hogy anyaként elsősorban a kicsivel vagy elfoglalva, nem a karrieredre koncentrálsz. A nyugodt családi háttér megteremtésével viszont támogathatod a férjedet abban, hogy előrébb jusson. Amikor viszont visszaállsz a munkába vagy a gyerekek már nagyobbacskák, a te karrieredre helyeződhet a hangsúly.

A jó páros a karrier építésben is segíti egymást
A jó páros a karrier építésben is segíti egymást

9. A mentálisan erős ember nem áll ellen a változásnak, sőt igyekszik azt hasznára fordítani, fejlődni.

A család nem egy állandó, minden változásnak ellenálló egység. Folyamatosan történnek olyan események, amelyek változást hoznak életetekbe. Ezek egy része várható, belátható, ezek az úgynevezett normatív krízisek (pl. egy gyermek születése, az anya újbóli munkába állása, a gyerekek kirepülése, a menopausa, stb.), mások viszont váratlanul érkeznek és próbára teszik a családot. 

A korábban említett hűtlenség is krízis. Igazi próbatétel. De jót is hozhat a házasságba. Juli azért kérte a segítségemet, mert János megcsalta. Miután kiderítettük a hűtlenséghez vezető okokat és Juli elkezdte feldolgozni, ami történt, megkezdtük a házasság újjáépítését. A fiatalok megtanulták szeretetüket kimutatni, új konfliktuskezelési módokat sajátítottak el, felismerték hibáikat, megtalálták kapcsolatuk erőforrásait. Házasságuk most sokkal jobban működik, sokkal boldogabbak, mint a félrelépés előtt voltak. Tehát egy alapvetően rossz dolog, a hűtlenség okozta a változást Juli és János házasságában, de az eredmény mégis pozitív lett.

10. Ha erős az önértékelésed, önbecsülésed, akkor tudsz egyedül is lenni. 

Nincs szükséged arra, hogy a társadtól kapd meg azt az értékelést, szeretetet, amit magadnak nem tudsz megadni, ezért nem csüngsz állandóan a másikon. Az tud igazán boldogan élni egy kapcsolatban, aki egyedül is megtalálja a boldogságot. Ha rendben van a lelked, nem félsz a társadat egyedül elengedni, hogy programot csináljon magának. Nem érzed úgy, hogy nem is szeret, ha nincs mindig veled. Tudod, hogy a külön programokkal nem elvesz a kapcsolatotokból, hanem igenis hozzátesz. Ez alatt az idő alatt ugyanis feltöltődhet és így új energiákat, információkat vihet a kapcsolatba.

+1 Ha rendben vagy magaddal, akkor nem gondolod, hogy partnered szeretete, gondoskodása neked automatikusan jár, a kapcsolatotok pedig csak úgy, magától működni fog. 

Tudod, hogy neked is tenned kell, dolgoznod kell a kapcsolatért. Hogy hogyan alakul a párkapcsolatotok, az mindkettőtökön múlik.

Ne csak kapni akarj, adj is!
Ne csak kapni akarj, adj is!

Ha azt tapasztalod, hogy nálatok nagyon nem így működnek a dolgok, akkor érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet az oka. Ha úgy érzed, gond van az önértékeléseddel, önbecsüléseddel, a mentális stabilitásoddal, érdemes önfejlesztésbe kezdened. Ha kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá válsz, jobban megismered magad, cselekedeteid mozgatórugóit, akkor az a kapcsolatod minőségére is pozitívan fog hatni.

Ma már nagyon sok önfejlesztő könyv van a piacon, ami segíthet, de ha szakszerű támogatást szeretnél, gyere el hozzám!