Hogyan lehet megbocsátani a hűtlenséget?

2019.02.03

Sokszor hallottam már, hogy "Én biztosan nem bocsátanám meg, ha megcsalna a párom!" Ezt azonban mindig olyanok mondják, akik még nem kerültek ilyen helyzetbe. Ha megtörténik a baj, már közel sem ilyen egyértelmű a reakció. A megcsalt fél fejében és szívében nagyon sok dolog küzd egymással: ott a közös múlt, a szeretet, a gyerekek, ugyanakkor a becsapottság, sértettség, fájdalom. Sokan úgy döntenek, hogy mégis a párjukkal maradnak és megpróbálják helyrehozni a kapcsolatot. A hűtlenséget azonban nagyon nehéz megbocsátani. Ezért fordulnak hozzám és kérnek segítséget.

A hűtlenség megbocsátása nem könnyű
A hűtlenség megbocsátása nem könnyű

Ha téged is megcsalt a párod és nehezen megy a megbocsátás, akkor ez a cikk neked szól. Megismerheted belőle a radikális megbocsátás módszerét, ami már nagyon sok embernek megkönnyítette a hűtlenség okozta fájdalom elengedését.

Megcsalás után van folytatás?

Egy házasságot akkor is meg lehet menteni, ha hűtlenség történt. Több fontos tényező is szükséges azonban ahhoz, hogy ez tényleg sikerüljön:

  • Mindkét félnek akarnia kell a változást és tennie kell a házasságért. (Nagyon gyakran előfordul, hogy a hozzám fordulók csak látszólag akarják megmenteni a házasságukat. Többször eljönnek, de nem igazán működik a dolog. Ugyanis a hűtlen házastárs szándéka nem a kapcsolat megmentése, hanem éppen annak bizonyítása, hogy az működésképtelen: "Látod, én még ezt is megtettem érted, eljártam terápiára, de ez se segített. Jobb, ha elválunk.")
  • A külső kapcsolatot le kell zárni. (A sikertelen terápiák esetén gyakran az a helyzet, hogy a szerető még mindig ott van a háttérben. Van, aki úgy gondolja, hogy elég, ha csak egy kis időt kér a szeretőjétől, míg otthon lenyugszanak a kedélyek, aztán majd minden megy tovább ugyanúgy.)
  • A hűtlen félnek minden kérdést meg kell válaszolnia, amire a párja kíváncsi. Ez szükséges ahhoz, hogy a bizalmat visszaszerezze. Persze a kérdezőnek is óvatosnak kell lennie, mert ha túl mélyre megy a kérdéseivel, lehet, hogy olyan fájdalmat fog magának okozni, hogy már szóba se jöhet a megbocsátás.
  • A megcsalt férjnek/feleségnek meg kell bocsátania. A sérelmet elfelejteni nem lehet, de megbocsátás nélkül nincs továbblépés. Fontos, hogy ne emlegesse fel még évek múltán is a történteket.

Ha ezek a feltételek mind teljesülnek, akkor van remény arra, hogy feldolgozzátok a hűtlenséget. Azonban a megbocsátás egyáltalán nem könnyű feladat, sokszor ezen akad meg az egész folyamat. Nagyon nehéz megmagyarázni a sértést, az árulást és elengedni azt a fájdalmat, amit a hűtlenség okozott.

Miért kell(ene) mégis megbocsátani a hűtlenséget? 

Mert a hónapokon, éveken át őrizgetett harag nagyon ártalmas. És nem annak árt, akiről úgy gondoljuk, hogy megérdemelné, azaz a hűtlen félnek, hanem annak, akit megcsaltak. A sokáig dédelgetett harag akár testi tüneteket, betegséget is okozhat, megmérgezi az egész jövődet. (Éppen ezért fontos eljutni a megbocsátásig még akkor is, ha végül mégis elváltok.) A harag elveszi azokat az energiáidat, amivel akár boldogabbá is tehetnéd a házasságodat.

Korábban a Megbocsátani a megbocsáthatatlant című cikkemben már leírtam, hogy hogyan tudsz a viselkedéseddel hatni az érzelmeid alakulására. Most egy olyan gyakorlatot szeretnék bemutatni, ami bármilyen bántás esetén segíthet abban, hogy feldolgozd a haragodat, sérelmeidet és elindulj a megbocsátás felé.

A házasság hűtlenség után is megmenthető
A házasság hűtlenség után is megmenthető

Hogyan működik a radikális megbocsátás?

Colin Tipping radikális megbocsátás nevű módszerét Buda László írja le a Mit üzen a lelked? című könyvében. A lényeg az, hogy olyan körülményeket teremts, mintha közvetlenül a párodnak beszélnél (Vigyázz! Ennél a feladatnál nem szabad, hogy a partnered ott legyen, mert a nyílt támadás ártana a kapcsolatotoknak. Válassz olyan időpontot, amikor zavartalanul egyedül lehetsz otthon!) Kétféle módon hajthatod végre az elengedés, megbocsátás folyamatát: írásban, levél formájában vagy elképzelheted, hogy a másik ott van veled szemben. Ebben az esetben beszélhetsz egy széknek vagy párnának, a lényeg az, hogy úgy csináld, mintha a társadhoz szólnál!

A megbocsátás folyamatának három lépcsője van. Ha az írást választod, akkor három külön levelet írj, néhány napos kihagyásokkal! (A leveleket természetesen nem kell odaadni a párodnak.)

1. Add ki magadból az érzelmeidet!

Itt az ideje, hogy kiadd minden érzésedet, fájdalmadat! Kontrollálatlanul mindent kimondhatsz/leírhatsz, amit érzel és gondolsz. Nyugodtan káromkodhatsz, kiabálhatsz, sírhatsz, tombolhatsz! Mindezt addig folytasd, míg teljesen üresnek, nyugodtnak nem érzed magad. Eleinte lehet, hogy furcsa lesz egy székkel kiabálni, de hidd el, hamar belejössz, és utána óriási megkönnyebbülést fogsz érezni.

2. Légy racionális, használd az eszed!

Ha sikerült kiadnod magadból az érzelmi feszültséget, végre nyugodtan, józanul átgondolhatod a helyzetet. Figyelembe tudsz venni más nézőpontokat, elmélyülhet a megértésed, belátásod. Megértheted a társad viselkedését: neki vajon mi hiányzott, mi vitte bele a hűtlenségbe? Mi lehet az ő sérülése, problémája?

Magaddal szemben is légy elfogadó: abban a helyzetben ezt tudtad tenni, ennyire voltál képes.

Tudatosítanod kell azt is, hogy ami történt, az már elmúlt. Ha újra és újra rágondolsz, akkor te magad táplálod a fájdalmadat.

Ha mindezeken a gondolatokon végigmész, akkor ezen a szinten kezded azt érezni, hogy nagyvonalúan megbocsáthatsz társadnak.

3. Keretezd át a történteket!

Ez a legnehezebb szint, ezért nevezi Tipping radikálisnak a módszerét. Ez a spiritualitás szintje. Nem könnyű elfogadni, magadévá tenni ugyanis azt a hozzáállást, hogy ami megtörtént, ahhoz kellett a te beleegyezésed, engedélyed is. Nehéz elfogadni azt, hogy ennek a traumának, amit átéltél, volt valamilyen célja. Valamiért el kellett szenvedned ezt a sérülést, valamit alakított rajtad. Minden úgy történt, ahogy történnie kellett.

Lehet, hogy ez kicsit meredeknek tűnik számodra, de működik. Akkor se aggódj, ha a spirituális hozzáállást nem tudod igazán a magadévá tenni. Ha az első két lépcsőt végigcsinálod, már akkor is nagyon sokat tettél azért, hogy meg tudj bocsátani.

Párkapcsolati tanácsadás segítségével könnyebben feldolgozható a hűtlenség
Párkapcsolati tanácsadás segítségével könnyebben feldolgozható a hűtlenség

Ha úgy érzed, meg tudtad bocsátani a történteket, megindulhat a házasságod újjáépítése. Ha viszont segítségre van szükséged, valakire, aki végigkísér a megbocsátáshoz vezető lépcsőfokokon és/vagy az újjáépítés folyamatán, keress meg: Szolgáltatások


Felhasznált irodalom:

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2016.